Με τη νέα ΑΜΚ κι εφόσον την καλύψει ολόκληρη ο μεγαλομέτοχος του Παναθηναϊκού, θα βάλει σε διάστημα σχεδόν ενός έτους 35 εκατ. και το ποσοστό του θ’ αγγίξει το 90%.
Ο Γιάννης Αλαφούζος από τον Γενάρη του 2017 ουσιαστικά είχε αρχίσει να κλείνει τη κάνουλα. Τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους αποφάσισε να χρηματοδοτεί με το σταγονόμετρο και κυρίως να πληρώνει εφορία και ασφαλιστικά ταμεία.
Για τα υπόλοιπα χρέη προς προηγούμενους παίκτες και προπονητές, αλλά και τις δόσεις των συμβολαίων των ποδοσφαιριστών, δεν έβαζε το χέρι στην τσέπη και η ομάδα πορευόταν με όποια έσοδα είχε. Σε σημείο που δεν κατάφερε ο Παναθηναϊκός την άνοιξη του 2018, έναν χρόνο πριν, να πάρει άδεια και απέφυγε το μοιραίο επειδή άλλαξε ο κανονισμός με τη σύμφωνη γνώμη και των υπόλοιπων ομάδων.
Από εκείνη τη στιγμή κι έπειτα, αφού ήρθαν οι Νταμπίζας, Δώνης και φυσικά προέκυψε και το ενδιαφέρον του Ταϊλανδού επιχειρηματία Παϊρότζ Πιεμπονγκσάντ, ο μεγαλομέτοχος του «τριφυλλιού» άλλαξε τακτική. Να θυμίσουμε ότι πέρσι την άνοιξη είχε και πρόταση στα χέρια του από τον Δημήτρη Γιαννακόπουλο, ο οποίος ζήτησε το μάνατζμεντ, επειδή προωθούσε το πρότζεκτ «Athens Alive».
Έκτοτε, λοιπόν, ο Αλαφούζος έχει κάνει συνεχόμενες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου. Η τελευταία που θα εγκριθεί στις 3 Ιουνίου 2019 από τη Γενική Συνέλευση των μετόχων της ΠΑΕ είναι η πέμπτη σε έναν χρόνο. Ύψους 5 εκατ. ευρώ.
Η τελευταία έκλεισε, όπως ειπώθηκε στο διοικητικό συμβούλιο της Πέμπτης, στα 2,7 εκατ. ευρώ. Ήταν ύψους έξι εκατ. ευρώ, αλλά ο Αλαφούζος (εκτός κι αν υπάρχει και κάποιος άλλος, που δεν έχει διαρρεύσει προς το παρόν) κάλυψε κάτι λιγότερο από τη μισή.
Έστω κι έτσι έφτασε σε έναν χρόνο να έχει χρηματοδοτήσει τον Παναθηναϊκό με 30 εκατ. ευρώ και όπως γίνεται αντιληπτό, αν καλύψει και τη νέα θα πλησιάσει τα 35 εκατ. ευρώ. Περισσότερα από τα μισά της πολυμετοχικότητας… Το ποσοστό του δε, θ’ αγγίξει το 90%. Παραπάνω, άλλωστε, δεν μπορεί να πάει, διότι σύμφωνα με το νόμο το υπόλοιπο 10% μένει στην κατοχή του Ερασιτέχνη.
Είναι απορίας άξιον, πως ο Αλαφούζος άλλαξε στάση έτσι ξαφνικά. Και δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει αυτό, στη διάρκεια της επταετίας που εμπλέκεται στα κοινά του Παναθηναϊκού. Σημασία, βέβαια, δεν έχει τι συνέβη. Αυτό πέρασε. Δυστυχώς έγιναν εγκλήματα, ο σύλλογος διασύρθηκε, όμως, στο εξής πρέπει να δει το μέλλον.
Τα χρέη φαίνεται ότι έχουν μειωθεί σημαντικά με την έντονη ροή χρηματοδότησης τον τελευταίο χρόνο κι ελπίδα όλων είναι το συντομότερο να βγει ο Παναθηναϊκός από το αδιέξοδο και να γίνει ελκυστικός για έναν επενδυτή, που θα θελήσει να κάνει την ομάδα πρωταθλήτρια και θα προχωρήσει επιτέλους και το θέμα του γηπέδου.