Όλοι ψάχνουν σέντερ φορ. Το γκολ όμως είναι μια ιστορία πιο «σύνθετη» από ότι φαντάζεται κανείς…
Διπλής κυκλοφορίας ο δρόμος του ελληνικού ποδοσφαίρου για καμιά δεκαριά ημέρες ακόμη. Μέχρι δηλαδή να ολοκληρωθεί η Σούπερ Λιγκ, και βεβαίως να γιορτάσουμε όλοι μαζί την πανδαισία του τελικού κυπέλλου, που ο Υφυπουργός Βασιλειάδης με γκολ από τα αποδυτήρια, ετοιμάζεται να μας τον προσφέρει σε άδειες κερκίδες.
Και ενώ θεωρητικά υπάρχουν ανοιχτοί λογαριασμοί; Πρακτικά τα επιτελεία των ομάδων, έχοντας το βάρος των καλοκαιρινών προκριματικών επιχειρούν να προχωρήσουν τον σχεδιασμό τους για την επόμενη περίοδο. Ο Φρανσουά Μοντέστο, ο Μάριο Μπράνκο, ο Νίκος Λυμπερόπουλος, ο Νίκος Νταμπίζας, ο Κωνσταντίνος Διαμαντόπουλος και όσοι τέλος πάντων έχουν τέτοιες ευθύνες στις ομάδες τους, ήδη προσπαθούν να υλοποιήσουν κάποια πρώτα κομμάτια της δουλειάς που έχει ήδη γίνει. Και αν θα έπρεπε σώνει και ντε να έχουμε μια σκηνή από τα προσεχώς και έναν κοινό παρανομαστή: Αυτός θα είχε κωδική ονομασία «σέντερ φορ». Όλοι ψάχνουν γκολ.
Ο ΠΑΟΚ τον αντικαταστάτη του Πρίγιοβιτς. Η ΑΕΚ το πώς θα μπορούσε να κρατήσει τον Πόνσε ή να φέρει πίσω τον Αραούχο. Ο Ολυμπιακός κάποιον που να μην τραυματίζεται τόσο συχνά όσο ο Χασάν, ο Παναθηναϊκός εκείνος που θα δώσει το δικαίωμα στον Μακέντα να παίξει τον ρόλο του «περιφερειακού» που του ταιριάζει περισσότερο. Και αν οι Πράσινοι ελέω οικονομικών δυνατοτήτων στέκονται μπροστά από το ράφι με τις… προσφορές; Οι υπόλοιποι και χρήμα διαθέτουν. Και την άνεση να βρουν κάτι κοντινό σε ότι ψάχνουν. Ειδικά μάλιστα ο Ολυμπιακός και ο ΠΑΟΚ με βάση τα μπάτζετ που κινούνται θα μπορούσαν κάλλιστα να διεκδικήσουν και τους ίδιους ποδοσφαιριστές. Για παράδειγμα κυκλοφορεί σταθερά το «φάντασμα» του Μάρκους Μπεργκ γύρω από τη χώρα μας. Και προορισμός η Θεσσαλονίκη έγινε για εκείνον κάποια στιγμή μέσω των ρεπορτάζ, και ο Πειραιάς (αν και οι Ερυθρόλευκοι το διέψευσαν για άλλη μια φορά προ ημερών).
Θα ταίριαζε ο Μπεργκ στον ΠΑΟΚ όμως όπως θα ταίριαζε στον Ολυμπιακό; Και τέλος πάντων ποια είναι εκείνα τα «συστατικά» που καθορίζουν μια τέτοιους είδους αναζήτηση; Κάποιοι θα πουν το μπάτζετ ως safe επιλογή. Άλλοι θα ασχοληθούν με τις… άκρες του τεχνικού διευθυντή, την προέλευση του προπονητή κλπ. Στην πραγματικότητα όμως η βασική προϋπόθεση είναι οι συμπαίκτες. Το τι έχεις, είναι που σε οδηγεί στο τι ψάχνεις.
Ο πρωταθλητής ΠΑΟΚ χάνοντας τον Πρίγιοβιτς έχασε με έναν τρόπο και τον Πέλκα. Ένα «10άρι» δημιουργό που θα έφερνε τις γραμμές πιο κοντά για να «ταΐσει» τον Σέρβο που δεν έβγαινε από την αντίπαλη περιοχή. Χωρίς τον Πρίγιοβιτς ο Δικέφαλος άλλαξε ουσιαστικά αγωνιστικό στιλ. Έπαιξε περισσότερο 4-3-3, χρησιμοποίησε καλύτερα τους κεντρικούς μέσους που έχουν δημιουργία, πίεσε καλύτερα στο γήπεδο όταν στην κορυφή στέκονταν πχ ο Άκπομ. Ο Άγγλος θα μείνει στη θέση του. Και θα ήταν δίκαιο και για τον ίδιο και για την ομάδα να του προσφέρει έναν αναβαθμισμένο ρόλο. Την ίδια στιγμή ο Δικέφαλος θα πρέπει να βρει έναν άλλο Πρίγιοβιτς. Ένα φορ περιοχής, με εκτόπισμα, με ικανότητα στον αέρα, με εκτελεστική δεινότητα. Αν δεν ήταν στη μέση η… κάψα του Τσάμπιονς Λιγκ; Θα έμοιαζε μια καλή επιλογή η επιστροφή του Ευθύμη Κουλούρη που φέτος έκανε καταπληκτική χρονιά με τον Ατρόμητο. Αλλά ο ΠΑΟΚ θέλει κάτι καλύτερο. Αν σκοπεύει όμως να πάρει σέντερ φορ βασικό σαν τον Σέρβο; Τότε εννοείτε πως θα πρέπει να πάρει και ένα 10άρι. Ή να στείλει σε αυτή τη θέση τον Μπίσεσβαρ και να ψάξει έναν «κάνω τη διαφορά» εξτρέμ.
Στην περσινή πρωταθλήτρια ΑΕΚ ο καλοκαιρινός προγραμματισμός της σεζόν 2018-19 πήγε μάλλον κατά… διαβόλου. Όλοι συμφωνούν ότι ο Εζεκίελ Πόνσε ήταν εξαίρεση. Μετρούν τα γκολ και αυτό είναι το επιχείρημα τους. Δεν… μετρούν όμως τι πραγματικά έχασε η Ένωση, χωρίς τον Σέρχιο Αραούχο στην κορυφή της επίθεσης. Πέρσι λοιπόν με τον «δαίμονα» Αραούχο η ΑΕΚ είχε τον καλύτερο Λιβάγια που θα μπορούσε να φανταστεί. O τρόπος που άδειαζε ο Αραούχο την περιοχή, ο τρόπος που πατούσε σε αυτή ο Κροάτης σαν δεύτερος επιθετικός, ή ο τρόπος που έμπαινε σε αυτό το κόλπο ο Λάζαρος Χριστοδουλόπουλος είχε σαν βάση τα χαρακτηριστικά του Αργεντινού επιθετικού. Ο Πόνσε είναι άλλος φορ. Ο τρόπος παιχνιδιού του δεν ταίριαξε με την ομάδα του. Η ΑΕΚ ήταν προβλέψιμη. Και σαφώς λιγότερο απειλητική.
Ο Πόνσε είναι ήδη φευγάτος, ασχέτως αν η ομάδα του Μανόλο Χιμένεθ προσπαθεί να τον κρατήσει. Αν όντως καταφέρει με έναν τρόπο να τον διατηρήσει στο ρόστερ της, τότε διευκολύνεται πολύ το «σενάριο» πώλησης του Μάρκο Λιβάγια. Αν πάλι βρεθεί τρόπος επιστροφής του Αραούχο; Τότε η παραμονή του Λιβάγια ποδοσφαιρικά θα πρέπει να γίνει αυτοσκοπός. Ο Αργεντινός θέλει έναν δεύτερο επιθετικό που να μπορεί να δημιουργεί και να σκοράρει. Θέλει έναν σαν τον Λιβάγια. Ιδανικά; Θα ήταν το τέλειο δίδυμο με τον Κώστα Φορτούνη. Ο αρχηγός του Ολυμπιακού τα καλύτερα ματς του τα έκανε φέτος με παρτενέρ τον Γκερέρο και όχι τον Χασάν. Η εξήγηση είναι γιατί ο Γκερέρο έχει ένα στιλ παιχνιδιού σαν του Αραούχο. Βγαίνοντας από την γραμμή, τραβώντας τους αμυντικούς, ανοίγοντας χώρους. Χωρίς να διαθέτει το ταλέντο του Αργεντινού της Λας Πάλμας. Και βέβαια την εκτελεστική του ικανότητα. Πόσα γκολ θα έβαζαν άραγε μαζί ο Φορτούνης με τον Αραούχο; Μάλλον δεν θα το μάθουμε ποτέ…
Και αυτό γιατί ο Ολυμπιακός έχοντας φτιάξει μια βάση άκρως ικανοποιητική ψάχνει περισσότερο έναν φορ σαν τον Χασάν που όλα δείχνουν ότι θα επιστρέψει στη Μπράγκα. Ιδανικά ψάχνει έναν… Τζιμπούρ. Δεν είναι τυχαίο ότι ήδη έχει προκύψει το όνομα του Ισλάμ Σλιμανί στους υποψήφιους. Ή ακόμη και αυτό του Βινίσιους της Νάπολι που επίσης κυκλοφορεί.