Ο Παναθηναϊκός δεν πήρε από τους πιο «ψημένους» ποδοσφαιριστές του αυτά που θα ήθελε.
Με ελάχιστες εξαιρέσεις, οι πιο έμπειροι παίκτες του Παναθηναϊκού δεν κατάφεραν φέτος να βοηθήσουν στον βαθμό που θα ήθελε ο Γιώργος Δώνης. Οι απαιτήσεις από ποδοσφαιριστές, όπως οι Μπουζούκης, Χατζηγιοβάνης, Μαυρομμάτης, Καμπετσής, Εμμανουηλίδης, Βέργος, Στάικος, Χατζηθεοδωρίδης, δεν ήταν τεράστιες. Ήλπιζαν όλοι, βέβαια, ότι θα μπορέσουν αυτά τα παιδιά να δείξουν κάποια στοιχεία και το έπραξαν σε έναν βαθμό. Αλλά ο Παναθηναϊκός είχε κι έμπειρους ποδοσφαιριστές κι από τους περισσότερους πήρε λίγα πράγματα.
Ακόμα και οι Μακέντα, Ινσούα, Κουρμπέλης και σ’ έναν βαθμό και ο Κολοβέτσιος, που θεωρητικά ξεχώρισαν σ’ ένα μέρος του πρωταθλήματος, δεν είχαν τις επιδόσεις που θα έδειχναν ότι έκαναν τη διαφορά. Ας δούμε τι έκαναν οι πιο «ψημένοι» παίκτες του «τριφυλλιού».
Ινσούα: Έπαιξε σε 25 ματς πρωταθλήματος και είχε δύο γκολ και μία ασίστ. Την περασμένη σεζόν είχε 16 ματς, αφού στο πρώτο μισό ήταν στη σκιά του Χουλτ και είχε δύο γκολ και καμία ασίστ. Φέτος είχε 18 τελικές και πέρσι με εννέα συμμετοχές λιγότερες είχε 13. Σε κάθε ματς έπαιζε παθιασμένα, αλλά γίνεται αντιληπτό ότι σε αριθμούς δεν είχε διαφορές με πέρσι.
Κουρμπέλης: Ο αρχηγός επίσης σταμάτησε στις 25 συμμετοχές στο πρωτάθλημα. Κι αυτός, όπως και ο Ινσούα δεν θα έχουν άλλη, αφού είναι τιμωρημένοι και δεν θα παίξουν με τον Παναιτωλικό. Ο διεθνής μέσος είχε δύο γκολ και δύο ασίστ. Πέρσι σε 23 ματς δεν είχε ούτε γκολ, ούτε ασίστ. Οι τελικές φέτος ήταν 22 και πέρσι μόλις επτά. Σαφώς καλύτερες επιδόσεις κι από τις «σταθερές» της ομάδας.
Μακέντα: Ο Ιταλός επιθετικός έχει οκτώ γκολ και τέσσερις ασίστ. Ξεπέρασε ήδη τις επιδόσεις που είχε στη Νοβάρα. Δεν είναι κακή συγκομιδή για έναν παίκτη που είχε πτωτική πορεία, που δεν έχει υπέρογκο συμβόλαιο και δεν είχε και την ανάλογη στήριξη. Από τον βασικό του φορ, βέβαια, ο Παναθηναϊκός θα ήθελε διψήφιο αριθμό γκολ και μεγαλύτερη συμμετοχή κι αποτελεσματικότητα στα μεγάλα ματς. Στους αγώνες με τις ομάδες της πρώτης πεντάδας, δηλαδή σε δέκα ματς, ο Μακέντα είχε ένα πολύ ωραίο γκολ με τον Ατρόμητο (κοντρόλ στην κίνηση και πλασέ με τη μία) και μία ασίστ με τον Άρη. Από τα υπόλοιπα επτά τέρματα τα τρία ήταν με πέναλτι (Τρίπολη, ΟΦΗ, ΑΕΛ), ενώ τα τρία από τα οκτώ γκολ ήταν κόντρα στον καταδικασμένο Απόλλωνα.
Κολοβέτσιος: Ο έμπειρος αμυντικός (κλείνει τα 28 του χρόνια τον ερχόμενο Οκτώβριο) είχε 27 ματς κι απομένει αυτό με τον Παναιτωλικό, με ένα γκολ. Πέρσι είχε 26 αγώνες χωρίς γκολ. Στον πρώτο γύρο ήταν εξαιρετικός. Ο Δώνης είχε δηλώσει ότι είναι ο πιο βελτιωμένος παίκτης σε σχέση με όσα έβλεπε πέρσι και δικαίως πήρε νέο τριετές συμβόλαιο. Στο δεύτερο μισό, όμως, δεν είχε κι αυτός ανάλογη απόδοση. Κινήθηκε στη μετριότητα, όπως και όλη η ομάδα.
Μουνιέ: Απογοήτευση. Τρεις σοβαροί τραυματισμοί δεν του επέτρεψαν να δώσει πράγματα στην ομάδα και να δικαιολογήσει το ότι έχει το μεγαλύτερο συμβόλαιο. Ο 32χρονος Γάλλος κλείνει τη σεζόν με έντεκα ματς (δύσκολο να παίξει την τελευταία αγωνιστική) μηδέν γκολ, μηδέν ασίστ. Πέρσι που επίσης είχε δύο τραυματισμούς, μέτρησε 20 ματς, τέσσερα γκολ και μία ασίστ. Φέτος ο Μουνιέ είχε στον Παναθηναϊκό μία και μόνο τελική και πέρσι 20… Χρειάζεται κάτι άλλο;
Άλτμαν: Έχασε έναν ολόκληρο γύρο εξαιτίας του τραυματισμού του κι ενώ στον Παναθηναϊκό τον περίμεναν να γυρίσει στα τέλη Σεπτεμβρίου. Ο Ισραηλινός μεσοεπιθετικός είχε 11 αγώνες (μόλις τέσσερις ως βασικός) με ένα γκολ και μία ασίστ. Πέρσι είχε 20 ματς με τρία γκολ. Οι τελικές είναι επτά φέτος, 27 πέρσι.
Κάτσε: Ο Αλβανός διεθνής, όσο κι αν φαίνεται παράδοξο, πήρε μπροστά μετά το καλό ξεκίνημα του Παναθηναϊκού. Ανέβηκε όταν ήρθαν τα ντέρμπι και σημείωσε δύο γκολ. Το ένα εκπληκτικό κόντρα στον Ολυμπιακό, που για λίγα λεπτά δεν έδωσε τη νίκη. Είχε ένα ακόμα στην ήττα από τον ΟΦΗ και δύο ασίστ (με Ατρόμητο, Απόλλωνα). Όλα σε εκείνο το διάστημα. Από τη δέκατη έως τη 15η αγωνιστική. Στο δεύτερο μισό της σεζόν ήταν κατώτερος των προσδοκιών. Ο 26χρονος χαφ έχει 19 συμμετοχές με 18 τελικές επίσης, ενώ πέρσι που ήρθε στα τέλη Ιανουαρίου είχε 11 αγώνες με 15 τελικές, αλλά χωρίς τέρμα και ασίστ.
Γιόχανσον: Ο Σουηδός ξεκίνησε εντυπωσιακά με τέσσερα γκολ στον πρώτο γύρο. Ή, για την ακρίβεια μέχρι την 11η αγωνιστική κόντρα στον Απόλλωνα. Σ’ αυτά έμεινε. Δεν έχει κανείς φυσικά απαίτηση από τον δεξιό μπακ χαφ να πετύχει 7-8 γκολ. Αλλά έχει απαιτήσεις στην ανάπτυξη και στην αμυντική σταθερότητα. Ο Γιόχανσον, ωστόσο, χάθηκε. Στο δεύτερο μισό δεν είχε ματς που να πεις ότι ήταν εντυπωσιακός. Στα 19 ματς που έχει παίξει δεν έχει ασίστ. Πέρσι είχε 22 αγώνες με ένα γκολ και μία ασίστ. Με το συμβόλαιό του, που αγγίζει με τις παροχές τις 300.000 ευρώ, θα περίμενε κανείς κάτι καλύτερο.
Κουλιμπαλί: Όποτε αγωνίστηκε ήταν από τους πλέον σταθερούς παίκτες του Παναθηναϊκού. Αυτό ήταν και το πρόβλημα. «Όποτε» αγωνίστηκε. Κι αυτός είχε τραυματισμούς και έχει 17 ματς με δύο ασίστ και χωρίς να σκοράρει. Πέρσι είχε 16 αγώνες χωρίς γκολ και ασίστ. Απλώς είχε 11 τελικές έναντι 4 φέτος. Η φετινή είναι η τρίτη του σεζόν στην ομάδα και σε καμία δεν έπιασε τις 20 συμμετοχές…
Οικονόμου: Έχασε τη θέση του από τον Μαυρομμάτη. Επιλογή του Δώνη ήταν να εξελίξει τον νεαρό και ο 32χρονος στόπερ κλείνει τη σεζόν (τιμωρημένος με Παναιτωλικό) με εννέα συμμετοχές στο πρωτάθλημα. Πέρσι που ήρθε τον Ιανουάριο μέτρησε 13 αγώνες.
Διούδης: Ο 26χρονος γκολκίπερ έχει 26 συμμετοχές, ενώ πέρσι είχε μόλις πέντε αγώνες μπροστά του, αφού βασικός ήταν ο Βλαχοδήμος. Είναι το δεύτερο καλύτερο ρεκόρ του Διούδη στη Σούπερ Λίγκα. Περισσότερες συμμετοχές έως τώρα έκανε μόνο τη σεζόν 2013-14 στον Άρη με 32. Καλός στον πρώτο γύρο, ασταθής στον δεύτερο.