Ο Παναθηναϊκός του δεύτερου γύρου δεν έβαλε ούτε τα μισά γκολ σε σχέση με τον πρώτο, ενώ λιγότερες ήταν και οι τελικές.
Ο Παναθηναϊκός έπαψε να δημιουργεί, σταμάτησε να γίνεται επικίνδυνος μπροστά στην αντίπαλη εστία με τη συχνότητα που το έκανε στον πρώτο γύρο. Και σταμάτησε να σκοράρει και με την ίδια συχνότητα, με αποτέλεσμα να κάνει «γκέλες» που του στέρησαν βαθμούς οι οποίοι θα μπορούσαν να τον είχαν βοηθήσει να παραμείνει ψηλά στη βαθμολογία και να διεκδικήσει μια θέση στην πρώτη πεντάδα (πριν την… ταφόπλακα της τιμωρίας του ντέρμπι με τον Ολυμπιακό).
Ο Παναθηναϊκός του πρώτου γύρου είχε συνολικά 142 τελικές προσπάθειες, κάτι που μεταφράζεται σε κάτι λιγότερο από 10 τελικές ανά παιχνίδι. Το… πικ του ήταν τα παιχνίδια με Απόλλωνα και ΠΑΣ Γιάννινα στο ΟΑΚΑ, όπου έκανε από 18 τελικές προσπάθειες, ενώ διπλάσιο αριθμό είχε επίσης με τον Πανιώνιο στο ΟΑΚΑ (14), με την ΑΕΚ (13) και σε δύο εκτός έδρας ματς με Ξάνθη και Αρη είχε από 10.
Αντίθετα, στο δεύτερο γύρο είχε τέσσερα παιχνίδια που έφτασε σε διψήφιο αριθμό τελικών με περισσότερες τις 13 απέναντι στην Ξάνθη στο Ολυμπιακό Στάδιο, ενώ ακολούθησαν οι 12 κόντρα στη Λάρισα, οι 11 απέναντι στον Αρη και οι 10 κόντρα στον Αστέρα Τρίπολης. Στο πρόσφατο παιχνίδι κόντρα στον Ατρόμητο έκανε τις λιγότερες (μόλις τρεις), ενώ συνολικά στα δύο τελευταία του παιχνίδια με ΟΦΗ και Ατρόμητο δεν έχει ξεπεράσει τις 10 (6 και 3 αντίστοιχα).
Συνολικά στον δεύτερο γύρο ο Παναθηναϊκός έχει 113 τελικές σε 14 ματς, κάτι που μεταφράζεται σε περίπου 8 ανά παιχνίδια, δύο λιγότερες κατά μέσο όρο δηλαδή σε σχέση με τον πρώτο. Και αυτός ήταν και ένας από τους λόγους που η ομάδα σημείωσε λιγότερα από τα μισά γκολ στο δεύτερο γύρο.
Αυτό κι αν είναι ένα από τα στοιχεία της… καθίζησης του Παναθηναϊκού. Οι «πράσινοι» στον πρώτο γύρο σημείωσαν συνολικά 24 τέρματα, κάτι που τους έφερνε μάλιστα στις θέσεις των τοπ ομάδων στη συγκεκριμένη κατηγορία. Ο συγκεκριμένος αριθμός έχει πέσει κάτω από το μισό στον δεύτερο γύρο. Συγκεκριμένα, ο Παναθηναϊκός σε 14 παιχνίδια έχει σκοράρει 10 γκολ, δείγμα του ότι η επιθετική λειτουργία της ομάδας και δεν λειτούργησε σωστά (σύμφωνα με τις τελικές) και δεν ήταν καθόλου αποτελεσματική.
Επίσης πολύ χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι αγώνες που οι «πράσινοι» δεν κατάφεραν να βρουν δίχτυα. Στον πρώτο γύρο στα μοναδικά παιχνίδια που δε σκόραραν ήταν με τον ΠΑΟΚ στην Τούμπα (0-2) και με την ΑΕΚ (0-0). Σε μόλις δύο από τα 15. Στον δεύτερο γύρο ο Παναθηναϊκός δεν σκόραρε σε 8 ματς: στη Λαμία (0-1), στη Λιβαδειά (0-0), στα Γιάννενα (0-2), στη Νέα Σμύρνη (0-2), στο ΟΑΚΑ με ΠΑΟΚ, ΑΕΚ, Ολυμπιακό (0-2, 0-0 και 0-1 μέχρι το 70’ αντίστοιχα) και στο Περιστέρι (0-2).
Οι αριθμοί, λοιπόν, λένε την αλήθεια για το γεγονός πως ο Παναθηναϊκός δεν είχε διάρκεια στην απόδοσή του και πως ο δεύτερος γύρος αποδείχτηκε… καταστροφικός για τους «πράσινους» σε σχέση με τον πρώτο. Είναι κάτι που προβληματίζει και τον Δώνη, ο οποίος θα προετοιμάσει μια ομάδα με γνώμονα να έχει μεγαλύτερη διάρκεια την επόμενη σεζόν.