Ο «Θεός του πολέμου» γιορτάζει σήμερα τα γενέθλια του και to10.gr σας παραθέτει ένα μοναδικό αφιέρωμα για τον σπουδαίο σύλλογο. Οι πρωτιές, τα ασύλληπτα ρεκόρ και οι ημερομηνίες σταθμοί που μετέτρεψαν τον Αρη σε ένα «κοινωνικό φαινόμενο» για τον ελληνικό αθλητισμό.
Αν για τον ελληνικό λαό ή 25η Μαρτίου είναι μια ξεχωριστή μέρα λόγω της Εθνικής Εορτής, για τους οπαδούς του Άρη η χαρά και η περηφάνια είναι διπλή! Κι αυτό καθώς σαν σήμερα το 1914, δηλαδή πριν 105 χρόνια γεννήθηκε ο «Θεός του πολέμου». Ένα σωματείο ιδιαίτερο και ξεχωριστό το οποίο επέλεξαν να «υπηρετούν, να αγαπούν, να θαυμάζουν και να ακολουθούν πιστά.
Με τη σχέση αυτή να αντέχει στο χρόνο, να δοκιμάζεται σε εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες και πάντοτε να βγαίνει δυνατότερη, να παραμένει ατόφια και να αφήνει σε όλους την αίσθηση ότι όλη αυτή η μάχη «άξιζε τον κόπο»!
Ο Άρης συμπληρώνει σήμερα (25/3) 105 χρόνια ζωής και to10.gr σας παρουσιάζει ένα εκτενές αφιέρωμα σε έναν από τους μεγαλύτερους συλλόγους της χώρας.
Οι δύο πρώτες παράγραφοι του καταστατικού του συλλόγου αναφέρουν: «Ιδρύεται εν Θεσ/νίκη, ο Ποδοσφαιρικός σύλλογος υπό την επωνυμίαν «ΑΡΗΣ»», σημειώνει, το πρώτο από τα 43 άρθρα του σχετικού καταστατικού, το οποίο πριν από 104 ολόκληρα χρόνια σήμανε τη «γέννηση» του Αρη Θεσσαλονίκης. Ενώ το δεύτερο άρθρο εξηγεί τον λόγο που ιδρύθηκε ο Αρης αλλά και τονίζει – σε μια δύσκολη εποχή- οτι δεν πρέπει να υπάρχουν κοινωνικές διακρίσεις: «Σκοπός του Συλλόγου είναι η εκγύμνασις ισχυράς ομάδος, αποτελούμενη εκ πασών των κοινωνικών τάξεων».
Στο 5′:20» ο Κλεάνθης Βικελίδης μιλά για τον Άρη
Η ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΗ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑΣ ΙΔΡΥΣΗΣ
Η 25 Μαρτίου δεν επελέγη τυχαία από τους ιδρυτές του Άρη. Περίπου δύο χρόνια μετά την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης από τον τουρκικό ζυγό (26 Οκτωβρίου 1912), σε ένα καφενείο της περιοχής του Βότση, μια συντροφιά που την αποτελούσαν 22 άνθρωποι, πήρε τη μεγάλη απόφαση της ίδρυσης του συλλόγου.
ΙΔΡΥΤΕΣ ΕΤΩΝ 18
Το εντυπωσιακό είναι ότι οι περισσότεροι από τους 11 βασικούς ιδρυτές (βάσει του καταστατικού) και των 11 «συνοδοιπόρων» τους, του μετέπειτα τεράστιου συλλόγου δεν ξεπερνούσαν σε ηλικία τα 18 έτη! Για παράδειγμα ο Ρούσσος Ρωσιάδης ιδρυτής και πρώτος αντιπρόεδρος της ομάδας το 1914 ήταν 18 ετών. Επίσης ο Τηλέμαχος Καραγιάννιδης επίσης εκ των ιδρυτών, μέλος του πρώτου Δ.Σ. και «νονός» του ονόματος «ΑΡΗΣ» ήταν μόλις 17.
ΤΑ 22 ΙΔΡΥΤΙΚΑ ΣΤΕΛΕΧΗ TOY ΑΡΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ:
1.Αγγέλου Γιάννης, 2.Αγοραστός Λάζαρος, 3.Βλαχόπουλος Γρηγόρης, 4.Βλαχόπουλος Λάζαρος, 5.Γκοτζαμάνης Πέτρος, 6.Δήμου, 7.Ζέγας Αγγελος, 8.Θεοδωρίδης Θεόδωρος, 9.Ιωαννίδης Δημήτρης, 10.Καραγιαννίδης Τηλέμαχος, 11.Κοτρότσης Δημήτρης, 12.Κρέης Πέτρος, 13.Κυδωνάκης Μήνως, 14.Κωστίδης Λάζαρος, 15.Λάμπρου Γιώργος, 16.Νακόπουλος Γιάννης, 17.Παπαγεωργίου Θανάσης, 18.Πλιάτσικας Γιάννης, 19.Ρωσσιάδης Ρούσσος, 20.Σαλούστο Κάρολος, 21.Τσιατσιαπάς Τάσος, 22.Κότσανος Πρόδρομος.
ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΜΒΛΗΜΑ
Οπως αναφέρουμε και πιο πάνω «νονός», του ονόματος, εμφανίζεται ο Τηλέμαχος Καραγιαννίδης, ο οποίος πρότεινε το «ΑΡΗΣ» ως ένα όνομα πιο «ηχηρό» σε σχέση με τον ημίθεο Ηρακλή που είχε ιδρυθεί νωρίτερα στην πόλη.
Ως έμβλημα του συλλόγου, επιλέχθηκε ο αναπαυόμενος «Θεός του πολέμου», πάντα έτοιμος να δώσει τις μάχες του αν χρειασθεί. Ο αναπαυόμενος Άρης ήταν αριστουργηματικό γλυπτό, έργο του αρχαίου Έλληνα γλύπτη Σκόπα ή του Λυσίππου. Εργο το οποίο δεν διασώζεται πλέον.
Το γλυπτό παριστάνει τον θεό Άρη σε νεαρή ανδρική ηλικία, με αγένειο πρόσωπο. Είναι καθισμένος σε βράχο, επάνω στα λάφυρα που κέρδισε στη μάχη. Στο πλευρό του, ο βρεφικός Έρως παίζει ξέγνοιαστος.
Για το πως επιλέχθηκε όμως από τους ανθρώπους του συλλόγου αναφέρονται δύο εκδοχές. Η μία θέλει τους παράγοντες του συλλόγου να έχουν εμπνευστεί από δύο αντίγραφα του γλυπτού. Το ένα ρωμαϊκής εποχής, γνωστό επίσης με την επωνυμία «Άρης του Λουντοβίζι», το οποίο εκτίθεται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Ρώμης. Και το άλλο του Λουίτζι Βαλαντιέρ που εκτίθεται στο Λουβρο στη μεγάλη γαλαρία κοντά στον πασίγνωστο πίνακα της «Τζοκόντα».
Η δεύτερη εκδοχή παρουσιάζει ως κεντρικό πρωταγωνιστή τον μυθικό Κώστα Βικελίδη, επί σειρά ετών ποδοσφαιριστή και προπονητή των «κιτρίνων», καθώς και προέδρου της ομάδας στη διετία 1967-1969. Στο συγκεκριμένο διάστημα της διοικητικής του σταδιοδρομίας, περνούσε σε καθημερινή βάση μαζί με τον θρυλικό Αρειανό Μάκη Νάτση από ένα κατάστημα με αντίκες, το οποίο και βρισκόταν στη γωνία των οδών Παύλου Μελά και Εγνατίας. Στη βιτρίνα του καταστήματος, σε περίοπτη θέση, ήταν το άγαλμα, ο Θεός του πολέμου Αρης αναπαυόμενος. Κόστιζε 6.000 δραχμές, ποσό υπερβολικά μεγάλο για τα δεδομένα της εποχής.
Ο υπεύθυνος του καταστήματος, διαπιστώνοντας την έντονη διάθεση του Κώστα Βικελίδη να αγοράσει το άγαλμα για λογαριασμό του Αρη, το υπερτιμολόγησε, πουλώντας το με το… ασύλληπτο ποσό των 20.000 δραχμών. Η διοίκηση του Αρη δεν μπόρεσε μόνη της να κάνει την οικονομική υπέρβαση στην περίπτωση αυτή της «μαύρης» αγοράς. Έδωσε 6.000 δραχμές στον καταστηματάρχη, ενώ για τις υπόλοιπες 14.000 δραχμές ανέλαβε τη χρηματοδότηση ο πιο εύπορος σύμβουλος του συλλόγου, με προσωπικές του δαπάνες, ο Γιώργος Δημητρίου».
ΤΟ ΝΤΕΜΠΙ ΜΕ ΤΟΝ ΠΑΟΚ ΓΙΑ ΤΟ ΚΙΤΡΙΝΟΜΑΥΡΟ ΧΡΩΜΑ!
Κι αν στους ιδρυτές του Αρη χρειάσθηκε κάποιο χρονικό διάστημα προκειμένου να αποφασίσουν την ονομασία του συλλόγου, δεν συνέβη το ίδιο και με τα χρώματα που θα «έντυναν» τον Θεό του πολέμου. Η επιρροή του Βυζαντίου και ο πόθος της εκπλήρωσης του οράματος για ανασύσταση της θρυλικής Βυζαντινής Αυτοκρατορίας οδήγησε τους ιδρυτές του Μακεδονικού συλλόγου στην επιλογή των «κιτρινόμαυρων» χρωμάτων.
Πάντως στις 9 Αυγούστου του 1925, ο νεοσύστατος τότε ΠΑΟΚ θα θελήσει να τα κάνει δικά του! Οι δύο σύλλογοι αποφασίζουν να λύσουν τις διαφορές τους σε ένα ματς το οποίο διεξάγεται σε μια ιδιαίτερα «ηλεκτρισμένη» ατμόσφαιρα. Νικητής αναδεικνύεται ο Αρης με σκορ 5-2, κατοχυρώνοντας οριστικά και αμετάκλητα τα «κιτρινόμαυρα» χρώματα στη διάθεσή του.
Οι 11 παίκτες του Αρη σε εκείνο το παιχνίδι: Κοτρότσης, Νακόπουλος, Οπλοποιός, Γιακουμής, Κώστας Βικελίδης, Ηλιάδης, Μπαρίτας, Αγοραστός, Ιωαννίδης, Αγγελάκης, Βλαχόπουλος.
ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ: ΟΙ ΠΡΩΤΙΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΑΗΤΤΗΤΟ
Ο Αρης μετρά τρεις κατακτήσεις Πανελληνίων πρωταθλημάτων αποτελώντας την 4η δύναμη στην Ελλάδα μετά τους Ολυμπιακό, Παναθηναϊκό και ΑΕΚ. Ο «Θεός του πολέμου» έχει αναδειχθεί πρωταθλητής Ελλάδας το 1928, 1932 και το 1946, ενώ στο παλμαρέ του φιγουράρει και μια κατάκτηση Κυπέλλου το 1970.
Αρης, ο πρώτος Ελληνας… διεθνής
Το τμήμα του ποδοσφαίρου ήταν το πρώτο του συλλόγου και ιδρύθηκε το 1914 αλλά ο Α’ παγκόσμιος πόλεμος και η μικρασιατική καταστροφή επέτρεψαν στον Άρη να παίξει μόλις το Μάρτιο του 1923 τον πρώτο επίσημο αγώνα απέναντι στον Μέγα Αλέξανδρο, σε ένα αγώνα που διεκόπη ενώ ο Άρης κέρδιζε με 5-0.
Παράλληλα ο Άρης υπήρξε ο πρώτος ελληνικός ποδοσφαιρικός σύλλογος που προσκάλεσε ξένη ποδοσφαιρική ομάδα για αγώνα στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα στις 20 Ιανουαρίου 1923 κέρδισε στη Θεσσαλονίκη τη σερβική Σπόρτινγκ Κλουμπ του Βελιγραδίου με 3-1.
Επίσης στις 5 Απριλίου 1925,στο Μοναστήρι (σημερινή Μπίτολα των Σκοπίων) ο Αρης έχασε με 2-1 από την Πελιστέρ, ωστόσο κατέστη η πρώτη ελληνική ποδοσφαιρική ομάδα που έδινε αγώνα στο εξωτερικό.
Ο ΠΡΩΤΟΣ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Ο Άρης ήταν ο πρώτος πρωταθλητής Ελλάδας, κατακτώντας τον τίτλο στις 17 Ιουνίου του 1928, στο πρώτο επίσημο πανελλήνιο πρωτάθλημα που διοργάνωσε η ΕΠΟ, με νίκη 3-1 επί του Εθνικού Πειραιώς. Τη σεζόν 1931-1932 ο Άρης πήρε για δεύτερη φορά στην ιστορία του το πρωτάθλημα, με τον παίκτη του, Νίκο Αγγελάκη, να κρατάει από τότε το ακατάρριπτο ρεκόρ των έξι προσωπικών τερμάτων σε αγώνα με τον Απόλλωνα Αθηνών. Ο Άρης στέφεται και πάλι πρωταθλητής την περίοδο 1945-1946, στο πρώτο μεταπολεμικό πανελλήνιο πρωτάθλημα ποδοσφαίρου, με πρωταγωνιστή τον Κλεάνθη Βικελίδη, που αναδείχτηκε πρώτος σκόρερ της χρονιάς.
Τις πρώτες σεζόν της Α’ Εθνικής κατηγορίας ο Άρης παρουσίασε μέτρια πορεία φτάνοντας στο ναδίρ το 1963 όπου απέφυγε τον υποβιβασμό σε αγώνες μπαράζ. Το 1964 καταφέρνει για πρώτη φορά να καταλάβει θέση η οποία οδηγεί στο Κύπελλο Διεθνών Εκθέσεων της επόμενης χρονιάς. Εκεί θα αντιμετωπίσει τη Ρόμα με την οποία αναδείχθηκε ισόπαλος 0-0 στη Θεσσαλονίκη και ηττήθηκε με 3-0 στην Ιταλία. Το 1965/66 θα πετύχει την πρώτη του ευρωπαϊκή νίκη εναντίον της δευτεραθλήτριας του γερμανικού πρωταθλήματος, Κολωνίας με 2-1 στο Καυτανζόγλειο αλλά θα ηττηθεί με 2-0 στον επαναληπτικό και θα αποκλειστεί.
Ο τελευταίος τίτλος, το Κύπελλο του 1970
Στις 28 Ιουνίου του 1970 ο Άρης κατακτά το κύπελλο Ελλάδας, με 1-0 επί του ΠΑΟΚ στο Καυτανζόγλειο. Ήταν η πρώτη ομάδα εκτός Αθήνας και Πειραιά που κατέκτησε τον τίτλο στα 40 χρόνια ύπαρξης του θεσμού, ενώ για πρώτη φορά έγινε ζωντανή μετάδοση τελικού στην τηλεόραση.
Το 1979 ο Άρης θα πραγματοποιήσει το εξωπραγματικό ρεκόρ των 17 νικών σε 17 αγώνες στο γήπεδο Χαριλάου και θα κατακτήσει την τρίτη θέση, ενώ το 1980 θα χάσει το πρωτάθλημα σε αγώνα μπαράζ που έγινε στο Εθνικό στάδιο Βόλου, από τον Ολυμπιακό. Την ίδια χρονιά απέκλεισε την Μπενφίκα και την, αήττητη για 38 ματς, Περούτζια στο κύπελλο UEFA για να αποκλειστεί από την Σεντ Ετιέν του Μισέλ Πλατινί.
Την επόμενη σεζόν θα κατακτήσει και πάλι την τρίτη θέση στην Ελλάδα, ενώ παραλίγο να πραγματοποιήσει την επικότερη ανατροπή ελληνικής ομάδας στην Ευρώπη, όταν μετά την ήττα του στην Αγγλία με 5-1 από την Ίπσουιτς, προηγούνταν στο Καυτατζόγλειο με 3-0 στο 70ο λεπτό του αγώνα. Η τελική έκβαση (3-1) στενοχώρησε, αλλά γέμισε με υπερηφάνεια τους 30.000 οπαδούς της ομάδας.
Στα επόμενα χρόνια η ιστορία είναι λίγο πολύ γνωστή. Στα αξιοσημείωτα, η παρουσία του Αρη σε τέσσερις τελικούς του Κυπέλλου Ελλάδας μέσα σε μια επταετία! Το 2003 στην Τούμπα (ήττα 0-1 από τον ΠΑΟΚ), το 2005 στην Πάτρα (ήττα 0-3 από τον Ολυμπιακό), το 2008 στο Καυτανζόλειο (ήττα 0-2 από τον Ολυμπιακό) και το 2010 (ήττα 0-1 από τον Παναθηναϊκό).
Βεβαίως υπήρξαν και οι τρεις υποβιβασμοί που μπορεί να πλήγωσαν τον τεράστιο αυτό σύλλογο, όμως ταυτόχρονα απέδειξαν κάτι περίτρανα. Την καθαρότητα του, την απουσία του από «σκοτεινά παρασκήνια» και τη διατήρηση της περηφάνιας του μέσα στο πέρασμα των δεκαετιών.
ΤΟ ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ ΕΝΤΟΣ ΕΔΡΑΣ ΑΗΤΤΗΤΟ
Ενα πραγματικά απίστευτο αήττητο σερί διατηρεί ο Άρης στην Ευρώπη, το οποίο θεωρείται αδύνατο να «ματσάρει» άλλη ελληνική ομάδα. Συγκεκριμένα ο «Θεός του πολέμου» έχει… ξεχάσει τι θα πει ήττα εδώ 26 συνεχόμενους εντός έδρας και με απολογισμό 12 νίκες και 14 ισοπαλίες! Μια επίδοση που είναι ζηλευτή ακόμη και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Αξίζει να αναφέρουμε οτι η τελευταία φορά που οι «κίτρινοι» έχασαν μέσα στο σπίτι τους ήταν στις 6 Οκτωβρίου 1968, με σκορ 1-2 από την ουγγρική Ουίπεστ. Από τότε, από τη Θεσσαλονίκη έφυγαν χωρίς τη χαρά της νίκης ομάδες όπως η αγγλική Τσέλσι, η πορτογαλική Μπενφίκα, η ιταλική Περούτζια, η γαλλική Σεντ Ετιέν, η αγγλική Ίπσουιτς, η ελβετική Σερβέτ, η ισπανική Θέλτα, η ιταλική Ρόμα, η ισπανική Σαραγόσα, ο Ερυθρός Αστέρας από την Σερβία, η πορτογαλική Μπράγκα, η ισπανική Ατλέτικο Μαδρίτης, η γερμανική Μπάγερ Λεβερκούζεν, η νορβηγική Ρόζενμποργκ και τελευταία η αγγλική Μάντσεστερ Σίτι το 2011.
ΤΟ ΕΠΟΣ ΤΗΣ ΠΕΡΟΥΤΖΙΑ
Βεβαίως ειδική αναφορά πρέπει να γίνει στην ευρωπαϊκή πορεία της αγωνιστικής σεζόν 1979-1980, όταν ο Αρης έφτασε μέχρι τη φάση των «16» του Κυπέλλου UEFA. Τότε οι κιτρινόμαυροι αποκλείοντας την δύο φορές πρωταθλήτρια Ευρώπης και πέντε φορές φιναλίστ σε τελικούς Κυπέλλου Πρωταθλητριών Μπενφίκα και την τότε πανίσχυρη και αήττητη για 40 αγώνες Περούτζια του θρυλικού Πάολο Ρόσι. Τελικά, αποκλείστηκε από τη διοργάνωση στην τρίτη φάση του Κυπέλλου Ουέφα από τη Σεντ Ετιέν του Μισέλ Πλατινί.
https://youtu.be/kiyuA3CiafQ
Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΝΙΚΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ
Αναμφίβολα θα πρέπει να σταθούμε στηn σπουδαία ευρωπαϊκή πορεία και τη σεζόν 2010-11, τελευταία ως σήμερα για τον ιστορικό σύλλογο. Συμμετέχοντας σε ένα όμιλο επιπέδου… Champions League μαζί με Μπάγερ Λεβερκούζεν, Ατλέτικο Μαδρίτης και Ρόζενμπόργκ ο Αρης θα καταφέρει να φτάσει ως τους «32» στο Europa League, όταν και θα αποκλειστεί από τη Μάντσεστερ Σίτι.
Προηγουμένως όμως θα προλάβει να γράψει ένα νέο έπος, καθώς νίκησε δύο φορές την Ατλέτικο Μαδρίτης των Φορλάν, Σέρχιο Αγουέρ, Ντιέγκο Κόστα και Ντε Χεά κάτοχο του τροπαίου και του Σούπερ Καπ!
Η ομάδα του Εκτορ Ραούλ Κούπερ πραγματοποίησε μεγαλειώδες ξεκίνημα στην πρεμιέρα της διοργάνωσης, υποχρεώνοντας τους Ισπανούς σε ήττα με 1-0 μέσα στο Κλεάνθης Βικελίδης, με γκολ του Χαβίτο στο 59’ απέναντι στον νυν τερματοφύλακα της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Νταβίντ Ντε Χέα. Ο Άρης δεν είχε πει όμως την τελευταία του λέξη απέναντι στην Ατλέτικο, καθώς τρεις μήνες μετά. στο επαναληπτικό παιχνίδι στην Ισπανία βγήκε και πάλι νικητής με 3-2, με δυο γκολ του Κόκε και ένα του Λαζαρίδη, στη μεγαλύτερη κατά τους περισσότερους νίκη ελληνικής ομάδας στο εξωτερικό.
27.000 ΟΠΑΔΟΙ ΣΤΟ ΟΑΚΑ
Παρά το γεγονός οτι ο Αρης κατέχει τους λιγότερους τίτλους από τις υπόλοιπες τέσσερις μεγάλες ομάδες στην Ελλάδα με τελευταίο τρόπαιο το μακρινό 1970 (Κύπελλο Ελλάδας), κατέχει μια ακόμη σπουδαία πρωτιά. Αναφερόμαστε σε αυτή της μεγαλύτερης οπαδικής μετακίνησης εντός της ελληνικής επικράτειας η οποία πραγματοποιήθηκε στον τελικό κυπέλλου κόντρα στον Παναθηναϊκό στις 24 Απριλίου του 2010. Πάνω από 27.000 φίλαθλοι ακολούθησαν την ομάδα στην Αθήνα, με… αεροπλάνα, βαπόρια, αυτοκίνητα, τρένα και πάνω από 300 πούλμαν που μετρέψαν την Εθνική οδό σε «Χαριλάου». Μια στιγμή εντυπωσιακή που απέδειξε οτι παρά τη μακρά αποχή από τους τίτλους ο Αρης δεν έχασε διόλου σε δυναμική.
ΜΠΑΣΚΕΤ: ΑΡΗΣ ΚΑΙ ΕΓΕΝΕΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΠΑΣΚΕΤ
Το τμήμα μπάσκετ αποτελεί αναμφίβολα και δικαίως το καμάρι του συλλόγου. Οι 21 τίτλοι, εκ των οποίων 10 πρωταθλήματα, 8 Κύπελλα κει 3 Ευρωπαϊκά δείχνουν το γιατί. Ακόμη πιο σημαντικό είναι ότι το ο μπασκετικός Άρης ήταν η ομάδα που ουσιαστικά «γέννησε» το άθλημα στην Ελλάδα και που έβαλε τη «σπίθα» ώστε όλες οι υπόλοιπες ομάδες της χώρας να ακολουθήσουν με τις δικές τους επιτυχίες.
Το τμήμα καλαθοσφαίρισης του συλλόγου ιδρύθηκε το 1922 αλλά μόλις το Νοέμβριο του 1925 έπαιξε τον πρώτο επίσημο αγώνα της ιστορίας του (νίκησε 18-12 την Χ.Α.Ν.Θ.) και στέφθηκε πρωταθλητής Θεσσαλονίκης το 1926, 1927, 1928, 1929, και το 1930 όπου κατέκτησε το πρώτο του πρωτάθλημα Ελλάδος. Ακολούθησε μία μακρά περίοδο ανομβρίας με τον Άρη να επανέρχεται το 1958 κατακτώντας το πρωτάθλημα Θεσσαλονίκης. Έκτοτε ακολουθεί μια σταθερή πορεία με δεύτερες, τρίτες και τέταρτες θέσεις στο Εθνικό πλέον πρωτάθλημα μέχρι το 1979.
Τότε αρχίζει η μεγάλη εκτόξευση με την κατάκτηση του πρωταθλήματος και, από το 1979 και στα επόμενα 14 χρόνια, ακολουθούν οι κατακτήσεις 9 πρωταθλημάτων Ελλάδος, 6 κυπέλλων Ελλάδος, 1 Ευρωπαϊκού κυπέλλου (1993) και η παρουσία σε 3 final-four πρωταθλήματος Ευρώπης (1988, 1989, 1990), αλλά κυρίως η ευρεία αναγνώριση της ομάδος των Γκάλη, Γιαννάκη και Ιωαννίδη.
Μάλιστα, οι κατακτήσεις των πρωταθλημάτων είχαν συνοδευτεί από ένα σημαντικό ρεκόρ, το γεγονός ότι είχε παραμείνει αήττητος εντός των ελληνικών συνόρων για 3,5 χρόνια. Από την ήττα του από τον Πανιώνιο με 84-82 το 1985 μέχρι την ήττα του από τον ΠΑΟΚ με 81-78 το 1988. Στο διάστημα αυτό, η μόνη ήττα που γνώρισε από ελληνική ομάδα ήταν από τον Παναθηναϊκό με σκορ 87-84 στον ημιτελικό κυπέλλου του 1986.
Στο διάστημα αυτό, ο αυτοκράτορας κατέκτησε τρία συνεχόμενα πρωταθλήματα και δύο νταμπλ, ενώ κατέχει και ρεκόρ νίκης με τη μεγαλύτερη διαφορά στο σκορ τόσο στο πρωτάθλημα, όσο και στο κύπελλο (91 πόντοι διαφορά με τη Νήαρ Ηστ το 1986 και 40 με τον Πανελλήνιο το 1987 αντίστοιχα).
Στα χρόνια που ακολούθησαν μετά το 1993, η ομάδα κατέκτησε άλλους 4 τίτλους (2 κύπελλα Ελλάδος (1998, 2004), 1 Κύπελλο Κόρατς (1997) και 1 EuroCup Challenge (2003), φτάνοντας στους 21 τίτλους και προσθέτοντας στη φανέλα του Άρη ένα δεύτερο αστέρι.
Να σημειωθεί ότι η ομάδα της δεκαετίας του ’80 και η οποία χαρακτηρίστηκε και «αυτοκράτορας» του ελληνικού μπάσκετ, ψηφίστηκε από τους εκπροσώπους του Τύπου ως η «μεγαλύτερη ομάδα του 20ου αιώνα» για τη χώρα μας. Αλλωστε φωτογραφία από το Παλέ με τους οπαδούς να πετούν να γνωστά σε όλους κίτρινα χαρτάκια κοσμεί τα γραφεία της Ευρωλίγκας.
ΤΟ ΑΞΕΠΕΡΑΣΤΟ ΡΕΚΟΡ ΤΟΥ 80-0
Ένα πανευρωπαϊκό ρεκόρ που διατηρεί ο Άρης στο μπάσκετ είναι το ασύλληπτο αήττητο σερί 80 αγώνων, το οποίο είναι το μεγαλύτερο που έχει καταγραφεί και είχε διάρκεια για τρία χρόνια και οκτώ μήνες. Συγκεκριμένα, η ομάδα της Θεσσαλονίκης ηττήθηκε για τελευταία φορά στις 2 Μαρτίου του 1985 στη Νέα Σμύρνη από τον Πανιώνιο με 84-82 και έπειτα… ξέχασε τι θα πει ήττα, μέχρι το ημερολόγιο να δείξει 5 Νοεμβρίου του 1988, όταν και έχασε από τον ΠΑΟΚ με 81-78. Στο διάστημα αυτό, κατέκτησε τρία συνεχόμενα πρωταθλήματα και δύο νταμπλ, ενώ κατέχει και ρεκόρ νίκης με τη μεγαλύτερη διαφορά στο σκορ τόσο στο πρωτάθλημα, όσο και στο κύπελλο (91 πόντοι διαφορά με τη Νήαρ Ηστ το 1986 και 40 με τον Πανελλήνιο το 1987 αντίστοιχα).
ΝΙΚΟΣ ΓΚΑΛΗΣ: Ο ΚΟΡΥΦΑΙΟΣ ΕΛΛΗΝΑΣ ΜΠΑΣΚΕΤΜΠΟΛΙΣΤΑΣ
Το μπάσκετ του Άρη είναι βεβαίως απόλυτα συνυφασμένο με τον κορυφαίο Ελληνα μπασκετμπολίστα και γενικότερα αθλητή, Νίκο Γκάλη. Τον μοναδικό Ελληνα καλαθοσφαιριστή που έχει καταφέρει να εισαχθεί στο Hall Of Fame των ΗΠΑ, υψίστης τιμής διάκριση. Πλέον η φανέλα του Άρη και του Γκάλη θα φιγουράρει για πάντα στο παγκόσμιο μουσείο της ιστορίας του μπάσκετ.
ΒΟΛΕΪ: ΕΣΠΑΣΕ ΤΟ «ΚΑΤΕΣΤΗΜΕΝΟ»
Ο Αρης κατάφερε να γίνει η πρώτη ομάδα που έσπασε το «κατεστημένο» των Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού που ως τότε μοιράζονταν τους τίτλους στο άθλημα του βόλεϊ. Αναφερόμαστε βεβαίως στο πρωτάθλημα του 1997. Το Κλειστό Γήπεδο της Μίκρας, όπου διεξήχθη η αναμέτρηση, ήταν κατάμεστο από κόσμο δύο ώρες πριν την έναρξη του αγώνα, στον οποίον ο Άρης επικράτησε πανηγυρικά με 3-0 σετ. Ο Αρης θα χάσει το ντάμπλ από τον Ολυμπιακό (3-0 σετ), όμως θα τον κερδίσει στον τελικό του Σούπερ Καπ επίσης με 3-0 σετ για να πανηγυρίσει και δεύτερο τίτλο τη χρονιά εκείνη.
ΔΡΑΣΗ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΑΘΛΗΜΑΤΑ
Ενας σύλλογος λέγεται μεγάλος όταν αναπτύσσει δράση πολλά αθλήματα και αυτό ο Αρης το έχει πετύχει. Μετά τα τμήματα ποδοσφαίρου και μπάσκετ, ακολούθησαν και τα υπόλοιπα: Πετοσφαίρισης, Υδατοσφαίρισης, Χειροσφαίρισης, Χόκεϊ επί πάγου, Μπέιζμπολ, Κολύμβησης, Στίβου, Πάλης, Πυγμαχίας, Άρσης βαρών,Τζούντο, Roller Hockey (2005), καλαθόσφαιρα με αμαξίδιο και κόρφμπολ (Σεπτέμβριος 2006). Μάλιστα στις 21 Νοεμβρίου 2007 ο Α.Σ Άρης Θεσσαλονίκης και το τμήμα μπεϊζμπολ του, ανακοίνωσαν την έναρξη του τμήματος Σόφτμπολ.
Βεβαίως δεν ξεχνάμε τον μεγάλο κολυμβητή Αρη Γρηγοριάδη που ανδρώθηκε στους κίτρινους, φέρνοντας επιτυχίες ευρωπαϊκού και παγκοσμίου επιπέδου.
ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ ΜΕ ΤΗ ΛΕΣΧΗ ΦΙΛΩΝ ΑΡΗ
Ο Αρης ήταν πρωτοπόρος για τα ελληνικά δεδομένα και με τη δημιουργία της «Λέσχης Φίλων Αρη». Μια εταιρεία λαϊκής βάσης στην οποία μεγαλομέτοχος ουσιαστικά ήταν ο κόσμος της ομάδας (καταβάλλοντας συνδρομή) και η οποία ήθελε να κινηθεί σε Ευρωπαϊκά πρότυπα, όπως πχ η Μπαρτσελόνα. Στις 25 Ιανουαρίου 2006, σε γνωστό ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης, πραγματοποιήθηκε η επίσημη παρουσίαση του εγχειρήματος το οποίο κάποια στιγμή κατάφερε να ξεπεράσει ακόμη και τις 10.000 μέλη.
Η «Λέσχη Φίλων Αρη» έχει πάψει να λειτουργεί εδώ και αρκετά χρόνια, όμως αναμφίβολα και αυτή η κίνηση ήταν κάτι πρωτοποριακά για τα «στενά» δεδομένα της χώρας.
ΣΤΑ 105 Ο ΑΡΗΣ ΑΙΣΙΟΔΟΞΕΙ
Τα 105α γενέθλια βρίσκουν τον ποδοσφαιρικό Αρη να έχει επιστρέψει γερός, δυνατός και υγιής, στοιχεία που δυστυχώς δεν είχε σε πολλά από τα χρόνια ζωής του ο ταλαιπωρημένος αυτός σύλλογος. Τώρα όμως δείχνει ικανός να επανέλθει. Μετά από αρκετά χρόνια στη μιζέρια, η ομάδα επιστρέφει στα Ευρωπαϊκά σαλόνια.
Και μπορεί η μεγάλη αγάπη των αρειανών να είναι το τμήμα μπάσκετ, όμως ο μεγάλος καημός και η μεγάλη «καψούρα» είναι το ποδόσφαιρο. Ο Αρης δείχνει να επανέρχεται και αν ένα τμήμα μπορεί να «συμπαρασύρει» ολόκληρο τον σύλλογο στην επιτυχία είναι αυτό του ποδοσφαίρου. Δεν υπάρχει άλλη διάθεση για υπομονή, δεν υπάρχει χρόνος για περαιτέρω κωλυσιεργία.
ΑΡΗ, ΤΩΡΑ ΕΙΝΑΙ ΣΤΙΓΜΗ…
ΟΙ 173 ΤΙΤΛΟΙ ΤΟΥ ΑΡΗ
ΑΝΔΡΙΚΑ ΤΜΗΜΑΤΑ
ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ έτος ιδρύσεως 1914
- 3 Πρωταθλήματα Ελλάδος: 1928, 1932, 1946
- 1 Κύπελλο Ελλάδος: 1970
- 13 Πρωταθλήματα Μακεδονίας : 1923, 1924, 1926, 1928, 1929, 1930, 1931, 1934, 1938, 1946, 1949, 1953, 1959
- 4 Πρωταθλήματα Βόρειας Ελλάδος :1933, 1935, 1939,1956
- 1 Κύπελλο Μεγάλης Ελλάδος: 1971
ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΥΠΟΔΟΜΩΝ
- 2 Πρωταθλήματα Ελλάδας Κ-20: 2002, 2011
- 1 Πρωτάθλημα Ελλάδας Κ-17: 2012
- 1 Κύπελλο Ελλάδας ερασιτεχνών: 1985
- 11 Πρωταθλήματα Ελλάδος Νέων: 1962,1963,1964,1971,1975,1978,1983,1984,1985,1987,1991
ΜΠΑΣΚΕΤ έτος ιδρύσεως 1922
- 10 Πρωταθλήματα Ελλάδας 1930, 1979, 1983, 1985, 1986, 1987, 1988, 1989, 1990, 1991
- 8 Κύπελλα Ελλάδας 1985, 1987, 1988, 1989, 1990, 1992, 1998, 2004
- 1 Σούπερ Καπ Ελλάδας 1986
- 1 Κύπελλο Κυπελλούχων Ευρώπης 1993
- 1 Κύπελλο Κόρατς 1997
- 1 Fiba Champions Cup 2003
- 6 Πρωταθλήματα Μακεδονίας 1926, 1927, 1928, 1929, 1930, 1958
ΜΠΑΣΚΕΤ ΥΠΟΔΟΜΩΝ
- 5 Πρωταθλήματα Ελλάδας εφήβων 1979, 1989, 2009, 2011, 2013
- 7 Πρωταθλήματα Ελλάδας παίδων 1979, 1980, 1981, 1989, 1994, 1997, 2011
ΒΟΛΕΙ ΑΝΔΡΩΝ έτος ιδρύσεως 1925
- 1 Πρωτάθλημα Ελλάδας: 1997
- 1 Σούπερ Kαπ Ελλάδας: 1997
- 2 Πρωταθλήματα Μακεδονίας: 1964, 1966
ΒΟΛΕΙ ΑΝΔΡΩΝ ΥΠΟΔΟΜΩΝ
- 4 Πρωταθλήματα Ελλάδας εφήβων: 1966, 1981, 1985, 1990
- 1 Πρωτάθλημα Ελλάδας παίδων: 1988
ΠΟΛΟ ΑΝΔΡΩΝ έτος ιδρύσεως 1925
- 4 Πρωταθλήματα Ελλάδας ανδρών: 1928, 1929, 1930 1932
- 7 Πρωταθλήματα Μακεδονίας:1928,1931, 1932, 1946, 1948, 1951, 1955
ΠΟΛΟ ΥΠΟΔΟΜΩΝ
- 2 Πρωταθλήματα Ελλάδος Εφήβων 1982, 1986
- 1 Πρωτάθλημα Ελλάδος Παίδων 1985
ΧΑΝΤΜΠΟΛ ΥΠΟΔΟΜΩΝ έτος ιδρύσεως 1984
- 1 Πρωτάθλημα Ελλάδας παίδων: 2005
ΣΤΙΒΟΣ έτος ιδρύσεως 1923
- 1 Πρωτάθλημα Ελλάδος ανωμάλου δρόμου ανδρών (20 ετών) 1986
- 1 Πρωτάθλημα Ελλάδος ανωμάλου δρόμου παίδων 1986
- 1 Πρωτάθλημα Ελλάδος εφήβων 1989
- 1 Πρωτάθλημα Ελλάδος ανδρών (20 ετών) 1989
ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ έτος ιδρύσεως 1923
- 4 Πρωταθλήματα Ανδρών Μακεδονίας 1925, 1929, 1934, 1939
- 1 Πρωτάθλημα Ελλάδος Ανδρών 1984
- 3 Πρωταθλήματα Μακεδονίας Γενικής Κατάταξης ( Ανδρών-Γυναικών) 1948, 1951, 1952
- 1 Πρωτάθλημα Ελλάδος Νέων 1980
- 1 Πρωτάθλημα Ελλάδος Εφήβων – Νεανίδων (Γενική Βαθμολογία) 1994
ΤΖΟΥΝΤΟ ΑΝΔΡΩΝ έτος ιδρύσεως 1986
- 1 Πρωτάθλημα Ελλάδας : 2017
ΠΥΓΜΑΧΙΑ ΑΝΔΡΩΝ έτος ιδρύσεως 1970
- 1 Πρωτάθλημα Ελλάδας : 1972
ΠΑΛΗ υποδομών έτος ιδρύσεως 1959
- 1 Πρωτάθλημα Ελλάδας εφήβων ελληνορωμαϊκής 1980
ΧΟΚΕΙ ΕΠΙ ΠΑΓΟΥ ΑΝΔΡΩΝ έτος ιδρύσεως 1986
4 Πρωταθλήματα Ελλάδας: 1989, 1990, 1991, 2011
ROLLER ΧΟΚΕΙ ΑΝΔΡΩΝ έτος ιδρύσεως 2008
- 1 Πρωτάθλημα Ελλάδας: 2009
- 3 Κύπελλα Ελλάδας: 2007, 2008, 2009
- 1 Βαλκανικό κύπελλο: 2009
ΜΠΟΛ ΧΟΚΕΙ ΑΝΔΡΩΝ έτος ιδρύσεως 2009
- 1 Πρωτάθλημα Ελλάδας: 2009
ΚΟΡΦΜΠΟΛ έτος ιδρύσεως 2006
- 1 Πρωτάθλημα Ελλάδας: 2007
- 1 Κύπελλο Ελλάδας: 2007
BEACH ΚΟΡΦΜΠΟΛ έτος ιδρύσεως 2008
1 Πρωτάθλημα Ελλάδας 2008
ΜΠΑΣΚΕΤ ΜΕ ΑΜΑΞΙΔΙΟ ΑΝΔΡΩΝ έτος ιδρύσεως 2006
- 1 Πρωτάθλημα Ελλάδας: 2016
ΙΣΤΙΟΠΛΟΙΑ (ανενεργό) έτος ιδρύσεως 1931
- 1 Πρωτάθλημα Ανδρών Βόρειας Ελλάδος 1990
- 1 Πρωτάθλημα Βόρειας Ελλάδος Παίδων 1990
- 1 Πρωτάθλημα Βόρειας Ελλάδος Παμπαίδων 1990
ΤΕΧΝΙΚΗ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ (ανενεργό)
- 1 Πρωτάθλημα Ελλάδος Νέων 1990
- 1 Εαρινό Πρωτάθλημα Ελλάδος 1993
Λοιπά ανδρικά τμήματα που δεν έχουν καταφέρει να κατακτήσουν κάποιο τίτλο σε ομαδικό επίπεδο
ΧΑΝΤΜΠΟΛ ΑΝΔΡΩΝ έτος ιδρύσεως 1984
ΑΡΣΗ ΒΑΡΩΝ έτος ιδρύσεως 1985
ΜΠΕΙΖΜΠΟΛ (ανενεργό) έτος ιδρύσεως 2002
ΣΚΑΚΙ έτος ιδρύσεως 2013
KICK BOXING έτος ιδρύσεως 2017
ΞΙΦΑΣΚΙΑ έτος ιδρύσεως 2015
CROSSFIT
Ε SPORTS έτος ιδρύσεως 2017
ΤΜΗΜΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΧΟΡΩΝ
ΠΟΔΗΛΑΣΙΑ (ανενεργό)
ΤΑΕ KWON DO (ανενεργό)
ΓΥΝΑΙΚΕΙΑ ΤΜΗΜΑΤΑ
ΒΟΛΕΙ ΓΥΝΑΙΚΩΝ έτος ιδρύσεως 1926
- 4 Πρωταθλήματα Μακεδονίας 1926,1975, 1977, 1982
ΒΟΛΕΙ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΥΠΟΔΟΜΩΝ
- 2 Πρωταθλήματα Ελλάδας νεανίδων 2017, 2018
- 1 Πρωτάθλημα Ελλάδας κορασίδων 2018
- 2 Πρωταθλήματα Ελλάδας παγκορασίδων 2000, 2018
ΜΠΑΣΚΕΤ ΓΥΝΑΙΚΩΝ έτος ιδρύσεως 1946
- 5 Πρωταθλήματα Μακεδονίας 1947, 1948, 1949, 1950, 1957
ΜΠΑΣΚΕΤ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΥΠΟΔΟΜΩΝ
- 1 Πρωτάθλημα Ελλαδας νεανίδων: 1993
- 3 Πανελλήνια πρωταθλήματα κορασίδων: 2005, 2014, 2015
ΧΑΝΤΜΠΟΛ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΥΠΟΔΟΜΩΝ έτος ιδρύσεως 1985
- 1 Πρωτάθλημα Ελλάδας νεανίδων: 2010
- 2 Πρωταθλήματα Ελλάδας κορασίδων: 2006, 2009
- 1 Πρωτάθλημα Ελλάδας παγκορασίδων: 2004
ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ ΓΥΝΑΙΚΩΝ έτος ιδρύσεως 1946
- 1 Πρωτάθλημα Ελλάδος : 1994
- 1 Πρωτάθλημα Ελλάδος Νεανίδων 1994
ΠΥΓΜΑΧΙΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ έτος ιδρύσεως 1994
- 1 Πρωτάθλημα Ελλάδας : 2017
ΣΤΙΒΟΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ έτος ιδρύσεως 1946
- 2 Διασυλλογικά Πρωταθλήματα Ελλάδας ανοικτού στίβου: 1991, 1992
- 1 Κύπελλο Ελλάδας ανοικτού στίβου: 1988
- 2 Πρωταθλήματα Ελλάδας κλειστού στίβου: 1990, 1991
- 2 Πρωταθλήματα Ελλάδας ανωμάλου δρόμου: 1961, 1962
- 2 Πρωταθλήματα Ελλάδος νεανίδων 1989,1992
ΆΡΣΗ ΒΑΡΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ έτος ιδρύσεως 1990
- 2 Πρωταθλήματα Ελλάδας : 1994, 1995
Λοιπά γυναικεία τμήματα που δεν έχουν καταφέρει να κατακτήσουν κάποιο τίτλο σε ομαδικό επίπεδο
ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΓΥΝΑΙΚΩΝ έτος ιδρύσεως 2008
ΠΟΛΟ ΓΥΝΑΙΚΩΝ έτος ιδρύσεως 1989
ΣΟΦΤΜΠΟΛ (ανενεργό) έτος ιδρύσεως 2007
ΠΑΛΗ ΓΥΝΑΙΚΩΝ
ΣΥΝΟΛΟ ΤΙΤΛΩΝ: 173