Η αβεβαιότητα των εκβάσεων και ο ρόλος της αποστροφής ζημίας στους μηχανισμούς λήψης αποφάσεων.
Οι πύλες του ανεξήγητου. Μόνο ο Γιάννης Αλαφούζος τις έχει διαβεί και γνωρίζει το πώς και το γιατί.
Ο μεγαλομέτοχος του Παναθηναϊκού μετά το «πάρτα όλα» με τον Στραματσόνι, έκλεισε την πηγή χρηματοδότησης τον Γενάρη του 2017.
Με το σταγονόμετρο έμπαινε το χρήμα. Αντί να πάρει τη γενναία απόφαση να μειώσει το μπάτζετ, μιλώντας ειλικρινά και δίνοντας το στίγμα της επόμενης μέρας, το καλοκαίρι του ίδιου έτους ενέκρινε 13 μεταγραφές για να έρθει λίγους μήνες αργότερα, τον Γενάρη του 2018 να ζητάει να μείνουν ελάχιστοι παίκτες και να προωθηθούν παιδιά της Ακαδημίας.
Πλήρωνε ελάχιστα (τον Βέμερ στο 90’ για να μην επέλθει ο… θάνατος από τις αφαιρέσεις βαθμών) και ήταν φανερό ότι στηριζόταν στην αλλαγή της ποινής για τις ομάδες που δεν θα αδειοδοτηθούν. Πλήγωσε την περηφάνια κάθε οπαδού του «τριφυλλιού» και ήταν μία τεράστια κηλίδα στην ιστορία του συλλόγου, το ότι οι υπόλοιποι μεγάλοι του έδωσαν άφεση αμαρτιών.
Αυτό που έπρεπε να γίνει χρόνια πριν, ώστε τώρα ο Παναθηναϊκός να διεκδικεί τίτλους, ο Αλαφούζος το ξεκίνησε το περασμένο καλοκαίρι κι αυτό διασύρθηκε εντός κι εκτός γηπέδων η ομάδα. Εντάξει, ποτέ δεν είναι αργά. Απλώς, τίποτα δεν βγάζει λογική απ’ όσα έγιναν ειδικά από το καλοκαίρι του 2015 κι έπειτα. Όσα συνέβησαν πέρσι, όμως, μπορεί και να βγάζουν… Να ήταν μία επιλογή για να πέσει το μπάτζετ στα Τάρταρα.
Ο μεγαλομέτοχος του Παναθηναϊκού με την τρέχουσα ΑΜΚ αναμένεται να αγγίξει η χρηματοδότησή του προς την ΠΑΕ τα 30 εκατ. ευρώ. Όταν ξεκίνησαν οι Δώνης, Νταμπίζας τη δουλειά τους, στις αρχές του περασμένου καλοκαιριού έβαλε σε ΑΜΚ 3.668.611 ευρώ σε ΑΜΚ. Προς το τέλος του καλοκαιριού και στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων με τον Παϊρότζ Πιεμπονγκσάντ , μπήκαν σε νέα ΑΜΚ ακόμα 17.441.847 ευρώ. Τα περισσότερα ήταν ρευστό, ενώ άλλα αφορούσαν μετοχοποίηση χρημάτων που είχαν μπει νωρίτερα.
Τον Σεπτέμβριο αποφασίστηκε φωτογραφική ΑΜΚ για τον Ταϊλανδό επιχειρηματία ύψους 10 εκατ. ευρώ, η οποία ολοκληρώθηκε στις 21 του περασμένου Γενάρη. Λέγεται, από την πλευρά του Αλαφούζου, ότι ο Πιεμπονγκσάντ έβαλε 700.000-1.000.000 ευρώ. Ας το δεχθούμε. Η συγκεκριμένη ΑΜΚ έκλεισε στα 4.505.132 ευρώ. Και πάλι δηλαδή, ο Αλαφούζος έχει βάλει κοντά 25 εκατ. ευρώ.
Να σημειώσουμε, επίσης, ότι στις 28/2 στη ΓΣ αποφασίστηκε ΑΜΚ εξπρές, διάρκειας δύο μηνών, ύψους έξι εκατ. ευρώ, ώστε να συγκεντρωθούν χρήματα για την άδεια. Μπορεί κάποιος να βοηθάει τον Αλαφούζο. Το γνωρίζει μόνο ο ίδιος. Το σίγουρο είναι ότι αναμένεται να μπουν σ’ αυτή μίνιμουμ 3,5-4 εκατ. ευρώ. Όλα αυτά σε διάστημα 8-9 μηνών μάξιμουμ. Σχεδόν, μία 30άρα εκατ. κι ενώ πέρσι ο Παναθηναϊκός γλίτωσε την καταστροφή όχι με τις δικές του δυνάμεις.
Γιατί αυτά τα χρήματα δεν δόθηκαν από το καλοκαίρι του 2015 για την εξυγίανση; Αν το είχε πράξει το χρέος θα ήταν πολύ λιγότερο από τα 25 εκατ. ευρώ, άντε 30 εκατ. ευρώ. Διότι δεν είναι βέβαιο ότι όλα όσα έχει βάλει ο Αλαφούζος πήγαν στο χρέος που πέρσι έφτασε τα 49 εκατ.
Θα ήταν ενδεχομένως κατά πολύ μειωμένο κι από 25 εκατ., όχι μόνο γιατί θα έβαζε χρήματα, αλλά γιατί δεν θα είχαν ακολουθήσει τα ανοίγματα των επόμενων δύο ετών, που έφεραν τον σύλλογο μία ανάσα από την καταστροφή. Θα έχει ενδιαφέρον κάποτε να εξηγήσει ο Αλαφούζος, τι σκεφτόταν από το καλοκαίρι του 2015 έως και την άνοιξη του 2018…
Το κρίμα είναι ότι έχει βάλει πολλά λεφτά ο Αλαφούζος. Δυστυχώς, για τον ίδιο τα ακούει γιατί δεν τα έβαλε για να κάνει δυνατό τον Παναθηναϊκό, αλλά για να διορθώσει τις δικές του σοβαρές αστοχίες.