Παναθηναϊκός: Οι 5+1 λόγοι της πράσινης κατάρρευσης

Ο Παναθηναϊκός συνεχίζει να αγνοεί τη νίκη μέσα στο νέο έτος και to10.gr προσπαθεί να καταγράψει τις αιτίες της «κοιλιάς» που κάνει η ομάδα του Γιώργου Δώνη το τελευταίο διάστημα.

Το 2019 έχει μπει με το χειρότερο δυνατό τρόπο για τον Παναθηναϊκό, που έπειτα από 5 αγώνες (3 στο πρωτάθλημα και 2 στο Κύπελλο), έχει απολογισμό 2 ισοπαλιών και 3 ηττών.

Τα αρκετά μαζεμένα αρνητικά αποτελέσματα σε συνδυασμό με την άσχημη αγωνιστική εικόνα του τριφυλλιού το τελευταίο διάστημα, δημιουργούν έντονο προβληματισμό στο «πράσινο» στρατόπεδο και τον κόσμο του, με τον Γιώργο Δώνη (πρωτίστως) να καλείται να διαχειριστεί αυτή την κατάσταση και να βρει λύσεις.

Τι έχει αλλάξει όμως το τελευταίο διάστημα σε σχέση με το εντυπωσιακό πρώτο μισό των «πρασίνων»;

Το10.gr προσπαθεί να δώσει εξήγηση.

1) Η άμυνα που δεν εμπνέει σιγουριά

Ένας από τους βασικούς πυλώνες του άκρως επιτυχημένου πρώτου μισού της τρέχουσας σεζόν, ήταν η αμυντική λειτουργία της ομάδας.

Με εξαίρεση το παιχνίδι με τον ΟΦΗ στο Ηράκλειο, οι «πράσινοι» τα πήγαιναν εξαιρετικά στα μετόπισθεν, με την πολύ καλή συνεργασία των Κολοβέτσιου -Μαυρομμάτη να τους κατατάσσει σε ένα από τα καλύτερα αμυντικά δίδυμα του πρωταθλήματος, ενώ τα μπακ της ομάδας (Κουλιμπαλί, Γιόχανσον, Ινσούα) διατηρούσαν σταθερή την απόδοση τους.

Οι πράσινοι μπορεί να δέχτηκαν 14 γκολ στους 17 αγώνες που έδωσαν μέχρι το τέλος του 2018 σε πρωτάθλημα και Κύπελλο, ωστόσο ελάχιστα από αυτά προήλθαν από δικά τους λάθη, ενώ πολλά από αυτά τα τέρματα αποδείχθηκαν «ανώδυνα».

Με την έλευση του νέου έτους, η άμυνα τείνει να μετατραπεί σε «αχίλλειο πτέρνα» για το «τριφύλλι», που με εξαίρεση τον αγώνα στο ΟΑΚΑ με τη Λαμία για το Κύπελλο (στον οποίο δέχτηκε αρκετές φάσεις), έχει δεχτεί γκολ, σε όλα τα παιχνίδια 2019.

Το βασικότερο ωστόσο, είναι πως μέσα από τα πολλά λάθη που κάνει επιτρέπει στον εκάστοτε αντίπαλο να δημιουργήσει και κατ’επέκταση η πίεση που του ασκείται, την οποία δυσκολεύεται να διαχειριστεί.

2) Η επιθετική δυστοκία

Για αρκετές αγωνιστικές στο πρώτο μισό της σεζόν, η επίθεση του Παναθηναϊκού ήταν η καλύτερη και συνάμα η πιο αποτελεσματική στο πρωτάθλημα, κλείνοντας το 2018, στην δεύτερη θέση, πίσω από τον ΠΑΟΚ.

Η επιθετική «πολυφωνία» του Παναθηναϊκού, που πέτυχε 23 γκολ με 10 διαφορετικούς σκόρερ, αλλά και η αποτελεσματικότητα του, καθώς χρειαζόταν μόλις 5 τελικές προσπάθειες για να σκοράρει, βοηθούσαν την ομάδα να «καθαρίζει» αρκετά παιχνίδια από νωρίς, ενώ όταν το πράγμα στράβωνε (π.χ. εκτός με Αστέρα και Άρη), έστω και την ύστατη στιγμή, έσωζε τα χειρότερα.

Πλέον, στο συγκεκριμένο τομέα, βρίσκεται στην 4η θέση (26 γκολ) μαζί με τον Ατρόμητο, δεν δημιουργεί ευκαιρίες με την ίδια ευκολία που το έκανε στον πρώτο γύρο, και όταν το κάνει, δεν το εκμεταλλεύεται.

3) Πλέον μοιάζει προβλέψιμος

Έχοντας αγωνιστεί με όλες τις ομάδες του πρωταθλήματος τουλάχιστον μία φορά φέτος, ο Παναθηναϊκός, έχει πλέον χάσει το στοιχείο του «αιφνιδιασμού», κάτι που φαίνεται να του στοιχίζει.

Μπορεί στην μεγαλύτερη διάρκεια του πρώτου μισού, οι αντίπαλοι του να μην ήξεραν τι θα αντιμετωπίσουν όταν θα κοντραριστούν με την ομάδα του Γιώργου Δώνη, ωστόσο αυτό πλέον φαίνεται να έχει αλλάξει.

Οι ομάδες παρουσιάζονται διαβασμένες απέναντι στον Παναθηναϊκό, αμύνονται πολύ καλά, τον οδηγούνε σε μία «φλύαρη» και ανούσια κατοχή μπάλας, ενώ μπλοκάρουν τις ατομικές ενέργειες των παικτών του. Παράλληλα, δείχνουν να ξέρουν πως ακριβώς να τον πληγώσουν στην κόντρα επίθεση.

 

4) Το βεβαρημένο αγωνιστικό πρόγραμμα

Η ομάδα μπορεί να μην είχε και να μην έχει ευρωπαϊκές υποχρεώσεις μέσα στη χρονιά, όπως δείχνει όμως, δυσκολεύεται να αποδώσει εξίσου καλά με την αρχή της σεζόν, τον τελευταίο διάστημα στο οποίο δίνει παιχνίδια κάθε 3-4 μέρες.

Τόσο τον Δεκέμβριο, όσο και τον Ιανουάριο, όπου και στις δύο περιπτώσεις έδωσε 5 παιχνίδια σε 17 μέρες, τα αποτελέσματα του, αλλά και η αγωνιστική του εικόνα με κάποιες εξαιρέσεις, δεν ήταν τα αναμενόμενα.

 

5) Η χαμηλή προσέλευση κόσμου

Σίγουρα δεν έχει την ίδια βαρύτητα με τα τέσσερα προαναφερθέντα στοιχεία, ωστόσο είναι και αυτό μία σημαντική παράμετρος.

Στα τρία εντός έδρας παιχνίδια που έχει δώσει ο Παναθηναϊκός αυτό τον μήνα έχει κόψει συνολικά κοντά στα 10.000 εισιτήρια, αριθμοί που δεν μοιάζουν καθόλου με τους αντίστοιχους του πρώτου μισού της σεζόν.

Σίγουρα οι «αντιεμπορικοί» αντίπαλοι και οι άσχημες καιρικές συνθήκες παίζουν το ρόλο τους σε αυτή την εξέλιξη, ωστόσο το αχανές ΟΑΚΑ, σε συνδυασμό με την μικρή προσέλευση κόσμου, συνθέτουν την εικόνα ενός άδειου γηπέδου και μιας έδρας δίχως δυναμική, πράγματα τα οποία σίγουρα επηρεάζουν την ψυχολογία των ποδοσφαιριστών και κατ’επέκταση την απόδοση τους.

 

6) Η διαιτησία

Προς αποφυγή παρεξηγήσεων, ο συγκεκριμένος παράγοντας δεν αποτελεί κύρια αιτία της κρίσης που περνάνε οι «πράσινοι» τελευταία. Ωστόσο δεν παύει να έχει παίξει το ρόλο του.

Τα αποτελέσματα του Παναθηναϊκού θα μπορούσαν κάλλιστα να είναι διαφορετικά, αν σε κάποιες περιπτώσεις οι διαιτητές του έδιναν αυτό που δικαιούταν. Αν φέρ’ειπείν ο Παπαδόπουλος έδινε ένα από τα δύο πέναλτι που δικαιούταν στον αγώνα με την Λάρισα, ή αν ο Παπαπέτρου επέτρεπε στον Γιώργο Δώνη να πραγματοποιήσει 4η αλλαγή στον αγώνα του Κυπέλλου με τη Λαμία, η εξέλιξη σε αυτές τις δύο περιπτώσεις μπορεί να ήταν τελείως διαφορετική.

Άλλωστε, το να είσαι κακός σε ένα παιχνίδι, δεν σημαίνει αυτόματα ότι δεν δικαιούσαι να κερδίσεις…

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από