Ο εκπρόσωπος του Αλεξάνταρ Πρίγιοβιτς εξιστόρησε τα όσα έχουν συμβεί από το περασμένο καλοκαίρι μέχρι να πάρει μεταγραφή ο πελάτης του στην Αλ Ιτιχαντ προχωρώντας σε αποκαλύψεις.
Συνέντευξη σε πολωνικό ΜΜΕ παραχώρησε ο μάνατζερ του Αλεξάνταρ Πρίγιοβιτς, Φίλιπ Λεσνιέφσνκι, αποκαλύπτοντας τα πάντα για τη μεταγραφή του στην Αλ Ιτιχάντ, αλλά και ιστορίες που έχουν διαδραματιστεί από το περασμένο καλοκαίρι
Για τις επαφές με τους Σαουδάραβες: «Οι πρώτες επαφές έγιναν με τους εκπρόσωπούς της στις αρχές Δεκεμβρίου. Από την αρχή έδειξαν ότι ήθελαν πολύ τον Άλεξ και ήταν σίγουροι και αποφασισμένοι να τον αποκτήσουν.
Μετά από δύο μέρες έστειλαν και την πρώτη προσφορά στον ΠΑΟΚ που έφτανε τα 7 εκατομμύρια ευρώ. Η δεύτερη ήρθε μετά από μία εβδομάδα και ήταν μεγαλύτερη κατά ένα εκατομμύριο και η τρίτη κάλυπτε τη ρήτρα των 10 εκατομμυρίων ευρώ.
Να σας πω πως όταν ο Πρίγιο πήγε στον ΠΑΟΚ από τη Λέγκια κάποιοι γελούσαν όταν πίεζα να υπάρχει ρήτρα και πως ήταν πολύ ψηλή, εξωπραγματική. Η αλήθεια είναι πως αν δεν ήταν αυτή, δεν θα μιλούσαμε για μεταγραφή καθώς οι Έλληνες δεν θα τον έδιναν ούτε με 20 εκατομμύρια ευρώ.
Τώρα αρχίζει η περιπέτεια. Στις 5 Ιανουαρίου πετούσα για Θεσσαλονίκη να συναντήσω τον αθλητικό διευθυντή του ΠΑΟΚ. Τότε η Ελλάδα ταλαιπωρούνταν από βαριές χιονοπτώσεις και το αεροπλάνο προσγειώθηκε στην Αθήνα. Καθυστέρησα οκτώ ώρες αλλά τελικά έφτασα εκεί. Περίμενα τότε και την πρόσκληση για τα ιατρικά τεστ του Πρίγιοβιτς. Μου έθεσαν δύο όρους όμως από τον ΠΑΟΚ. Ο πρώτος να επιστρέψουμε στη Θεσσαλονίκη μέσα σε 72 ώρες και ο δεύτερος να συναντηθεί ο Άλεξ με τον ιδιοκτήτη του συλλόγου όταν επιστρέψει».
Για τις απαιτήσεις του ΠΑΟΚ: «Όταν ένας σύλλογος πουλά, ορίζει τους όρους. Αυτό ήθελε και ο ιδιοκτήτης. Αλλά όταν μία ομάδα πληρώνει τη ρήτρα η άλλη δεν μπορεί να μπλοκάρει τη μεταγραφή.
Θεωρητικά, όχι, δεν θέλαμε όμως να διαφωνήσουμε για όρους έτσι όπως ήταν οι συνθήκες.
Ο χρόνος μας κυνηγούσε και δράσαμε άμεσα. Ακυρώσαμε τα εισιτήρια της πτήσης. Και αποφασίσαμε να ταξιδέψουμε με αυτοκίνητο στο Βελιγράδι και από εκεί να πετάξουμε για Ντουμπάι όπου όλα θα τελείωναν. Οδηγούσαμε μια δυνατή Μερσεντές που είχε αγοράσει από τότε που ήταν στη Λέγκια και έχει ακόμα πολωνικές πινακίδες. Είχε όμως τα καλοκαιρινά λάστιχα και όχι τα χειμερινά γιατί συνήθως στην Ελλάδα δεν χρειάζεται να κάνεις αλλαγή».
Η συνάντηση στα σύνορα με τους οργανωμένους οπαδούς του ΠΑΟΚ: «Ταξιδέψαμε μέσω Σκοπίων και στα σύνορα που είναι 100 χιλιόμετρα από τη Θεσσαλονίκη υπήρχαν τεράστιες ουρές γιατί ήταν Σάββατο. Ευτυχώς οι υπάλληλοι στα σύνορα ήταν και οπαδοί του ΠΑΟΚ που αναγνώρισαν τον Πρίγιοβιτς αλλά και το αυτοκίνητο λόγω των πολωνικών πινακίδων και μας είπαν να περάσουμε την ουρά. Πρώτα, όμως, ο Πρίγιοβιτς έπρεπε να σταματήσει για να βγάλει φωτογραφίες μαζί τους. Αστείο περιστατικό που άρχισα να μαγνητοσκοπώ αλλά μετά το έσβησα γιατί μου είπαν πως κάτι τέτοιο απαγορευόταν.
Βγάλαμε τις φωτογραφίες, θέλαμε να φύγουμε αλλά ένας αστυνομικός μας είπε να περιμένουμε άλλα δέκα λεπτά. Τότε εμφανίστηκε ένα αυτοκίνητο με τέσσερις οργανωμένους οπαδούς του ΠΑΟΚ. Όλοι ήταν ντυμένοι στα μαύρα, γεροδεμένοι, με ξυρισμένα κεφάλια και γεμάτοι τατουάζ. Για μια στιγμή φοβηθήκαμε τι μπορεί να σκέφτονταν. Δεν είχαν όμως κακές προθέσεις, το αντίθετο. Μίλησαν πολύ καλά, είπαν τι σημαίνει ο Άλεξ γι’ αυτούς, το σύλλογο, την πόλη. Ένας από αυτούς του έδωσε ένα χειρόγραφο στα αγγλικά και του έλεγαν πως θα τον βοηθήσουν ότι και αν χρειαστεί. Ένας φύλακας εκεί μας είπε πως μας ακολούθησαν 100 χιλιόμετρα για να του μιλήσουν προσωπικά. Εντυπωσιάστηκα από το πόσο πολύ νοιάζονταν.
Πριν αναχωρήσουμε για το Ντουμπάι, κοιμηθήκαμε λίγες ώρες στο διαμέρισμα του Πρίγιοβιτς. Είχαμε μια συνάντηση με τους Σαουδάραβες στο καλύτερο ξενοδοχείο του Ντουμπάι όπου είχαν νοικιάσει ολόκληρο τον όροφο. Πήγαμε εκεί και τους είπα πως έχουμε το πράσινο φως για διαπραγματεύσεις και το συμβόλαιο αλλά και πως θα πρέπει να επιστρέψουμε σε 72 ώρες να μιλήσουμε με τον ιδιοκτήτη του ΠΑΟΚ. Οι άνθρωποι της Αλ Ιτιχάντ ούτε ήθελαν να ακούσουν κάτι τέτοιο.
Η συμφωνία αυτή με τον ΠΑΟΚ ήταν προφορική και δεν θέλαμε να περιπλέξουμε την κατάσταση. Τελικά δεν γυρίσαμε στη Θεσσαλονίκη, Προσπαθήσαμε να επικοινωνήσουμε μαζί με τον Ιβάν Σαββίδη μέσω Skype και όχι μόνο αλλά αποτύχαμε.
Την επόμενη μέρα ο Άλεξ πέρασε ιατρικές εξετάσεις, και οριστικοποιήσαμε τους όρους του συμβολαίου. Μας πήρε δύο μέρες και εγώ έπρεπε να ολοκληρώσω δύο ακόμα μεταγραφές. Αυτή του Ζούτα από τη Ριέκα στην Κόνιασπορ και του Τσιμπίσκι από τη Λιντς στην Έλφσμποργκ. Όταν διαπραγματευόμουν τη μεταγραφή του Πρίγιοβιτς με τον ΠΑΟΚ για τρεις εβδομάδες είχα χάσει πέντε κιλά και πολλά μαλλιά. Οι συζητήσεις με τους Σαουδάραβες πήγαν πολύ καλά, υπήρχε εξαιρετική κουλτούρα.
Η μεταγραφή ολοκληρώθηκε. Έγινε η παρουσίαση και όλες οι φωτογραφήσεις στο Ντουμπάι. Μετά από τέσσερις ημέρες ο Άλεξ πήγε σε μια νέα ομάδα και εγώ επέστρεψα στη Σουηδία».
Αν αποχαιρετήσει τον ΠΑΟΚ με μια συνέντευξη τύπου:« Δεν το γνωρίζω. Τώρα είναι απόλυτα αφοσιωμένος να ενισχύσει τη νέα του ομάδα. Οι οπαδοί του γράφουν συνέχεια πόσο τον εκτιμούν για όσα έκανε στον ΠΑΟΚ. Αν καταφέρει να πάρει το πρωτάθλημα, η συμβολή του Άλεξ θα είναι σημαντική παρότι έφυγε στο μέσο της χρονιάς. Νομίζω πως αργά ή γρήγορα θα έχουμε μια τέτοια συνέντευξη αλλά δεν ξέρω πότε».
Αν ήθελε ο Πρίγιοβιτς να φύγει τον χειμώνα: «Παρότι τον Φεβρουάριο είχαμε επεκτείνει το συμβόλαιο με τον ΠΑΟΚ, προγραμματίσαμε να φύγουμε το καλοκαίρι. Οι συνθήκες θα ήταν ιδανικές, ο Πρίγιοβιτς είχε κάνει μια σπουδαία σεζόν και ο σύλλογος είχε κατακτήσει το κύπελλο. Το Μάιο δεχτήκαμε δύο προσφορές από Ισπανία και Κίνα και ο Πρίγιοβιτς ρωτούσε τι θα κάνουμε. Εγώ τον ευχαρίστησα και του είπα να περιμένει. Τον άφησα να πάει στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Ρωσίας και αυτό θα τον προωθούσε ακόμα περισσότερο. Δυστυχώς αποδείχτηκε πως δεν θα έπαιρνε χρόνο συμμετοχής. Αγωνίστηκε για λίγα λεπτά με την Κόστα Ρίκα και μετά ήταν στον πάγκο. Η Σερβία αποκλείστηκε και επέστρεψε σπίτι».
Τι έγινε το καλοκαίρι με τις προτάσεις που είχε και δεν προχώρησε η μεταγραφή του: «Για τέσσερις εβδομάδες μετά το Παγκόσμιο Κύπελλο υπήρχε ησυχία, τίποτε ιδιαίτερο. Στα μέσα Αυγούστου η πίεση να βρεθεί κάτι καινούριο αυξανόταν. Τότε ο ΠΑΟΚ αντιμετώπιζε την Μπενφίκα για τα πλέι οφ του Τσάμπιονς Λιγκ. Στη Σπόρτινγκ Λισαβόνας τραυματίστηκε ο Μπας Ντοστ και με ενημέρωσαν πως θα επικοινωνήσουν μαζί μου οι άνθρωποι του συλλόγου. Ήθελαν να αγοράσουν τον Πρίγιοβιτς και αυτός έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον γι’ αυτή την προοπτική. Ωραίο πρωτάθλημα ωραία πόλη και ακόμα καλύτερες απολαβές. Αν επαναλάμβανε μια σεζόν σαν αυτή που είχε με τον ΠΑΟΚ σκοράροντας 20-25 γκολ με την Σπόρτινγκ, τότε η ομάδα θα δεχόταν ακόμα μεγαλύτερη πρόταση για να τον πουλήσει.
Πήγα στη Θεσσαλονίκη και είχα στο τραπέζι και μια πρόταση της Μπορντό που ο Πρίγιο δεν δεχόταν γιατί θα είχε ίδιες απολαβές με τον ΠΑΟΚ. Δυστυχώς η πρώτη πρόταση της Σπόρτινγκ δύσκολα θα μπορούσε να γίνει αποδεκτή από τον ΠΑΟΚ. Πρόσφερε αρκετά λεφτά, συν τρεις παίκτες αλλά και ποσοστό μεταπώλησης. Δεν μου έκανε έκπληξη αυτό. Η δεύτερη προσφορά της ήταν λίγο μεγαλύτερη συν δύο ποδοσφαιριστές αλλά απείχε αρκετά ακόμη από τη ρήτρα των δέκα εκατομμυρίων ευρώ. Οι Πορτογάλοι προσπάθησαν να αγοράσουν και τα μισά του δικαιώματα αλλά τις τελευταίες μέρες των μεταγραφών θα πρέπει να ενεργείς σαν τους Άραβες: Γρήγορα και αποφασιστικά.
Μία μέρα πριν κλείσει η μεταγραφική περίοδος, οι υπεύθυνοι του ΠΑΟΚ ανακοίνωσαν πως σταματούν τις διαπραγματεύσεις γιατί δεν θα είχαν χρόνο να αγοράσουν νέο επιθετικό. Έτσι ο Άλεξ έμεινε άλλους έξι μήνες.
Ήμουν για 2-3 μέρες ακόμα στη Θεσσαλονίκη και αισθανόμουν άσχημα. Τον είχα συμβουλεύσει να μη δεχτεί τις προσφορές του Μάιου αλλά τα πράγματα δεν ήρθαν όπως θα θέλαμε με τη Σπόρτινγκ. Υποσχέθηκα στον Πρίγιοβιτς πως θα δουλέψω για να βρω μια ομάδα που τον Δεκέμβριο θα πλήρωνε τη ρήτρα. Για να αποφύγουμε την πίεση του χρόνου και οτιδήποτε σχετιζόταν με την απόφασή μας».
Αν τον κατηγόρησε ο Πρίγιοβιτς γι’ αυτή την εξέλιξη: «Δεν μαλώσαμε γι’ αυτό. Ήταν η κοινή μας απόφαση. Αποφασίσαμε πως άξιζε το ρίσκο να περιμένουμε γιατί θα υπήρχε το Παγκόσμιο Κύπελλο όπου πετυχαίνοντας ένα γκολ εκτοξεύεις τις μετοχές σου μετά και την εξαιρετική σεζόν του».
Αν υπήρξε η επιλογή μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Κίνας: «Ναι, αλλά οι Άραβες ήταν πιο συγκεκριμένοι και επίμονοι. Στην Κίνα η μεταγραφική περίοδος διαρκεί μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου και μπορούσαν να περιμένουν. Εμείς νοιαζόμασταν για το χρόνο, προκειμένου να τελειώσει γρήγορα η μεταγραφή και ο ΠΑΟΚ να έχει τον χρόνο να βρει αντικαταστάτη του Πρίγιοβιτς. Ήταν αποφασιστικής σημασίας αυτό».
Αν φοβήθηκε για την αγωνιστική κατάσταση τη Αλ Ιτιχάντ: « Όχι. Ο Άλεξ μίλησε με τον Σλάβεν Μπίλιτς. Ο υποβιβασμός της στην Αραβία είναι απίθανος για πολιτικούς και αθλητικούς λόγους».
Αν η επιλογή αυτή κάνει δύσκολη την επιστροφή του Πρίγιοβιτς σε μια μεγάλη ομάδα της Ευρώπης: «Το είχαμε στο μυαλό μας επιλέγοντας αυτή την κατεύθυνση. Ο Άλεξ ήθελε να φύγει. Αισθανόταν πως μετά από δύο χρόνια είχε κάνει ότι μπορούσε στον ΠΑΟΚ και πως ήταν χρόνος να προχωρήσει. Μπορείτε να δείτε στο βιογραφικό του πως δεν παίζει σε μια ομάδα περισσότερο από δύο σεζόν.
Φυσικά ακόμα περιμένουμε για μια μεγάλη ευκαιρία από ομάδα της δυτικής Ευρώπης αλλά πρέπει να την εξετάσουμε ψύχραιμα. Η πραγματικότητα είναι πως η μεταγραφική αγορά δεν λειτουργεί υπέρ του. Στην Ελλάδα είχαμε ένα από τα υψηλότερα συμβόλαια αν όχι το υψηλότερο. Θα ήταν πολύ δύσκολο να βρούμε στην Ευρώπη μια ομάδα που θα αποτελούσε… πρόοδο σε αγωνιστικό και οικονομικό επίπεδο. Η Σπόρτινγκ κάλυπτε αυτές τις προϋποθέσεις αλλά απέτυχε. Αν ο Πρίγιοβιτς ήθελε να πάει σε μια μέση ομάδα της Αγγλίας, της Ισπανίας, της Γερμανίας ή της Γαλλίας θα μπορούσε να το κάνει. Η τακτική μας ήταν διαφορετική όπως έδειξαν και οι μεταγραφές του σε Λέγκια και ΠΑΟΚ.
Ο Πρίγιοβιτς ήθελε να παίζει σε ομάδα υψηλού επιπέδου ακόμα και αν βρίσκονταν σε πιο αδύναμο πρωτάθλημα από τα καλύτερα της Ευρώπης. Παράδειγμα τι θα γινόταν αν αγωνιζόταν σε μια ομάδα σαν τη Χάντερσφιλτ;».