Οι καλοκαιρινές μεταγραφές της ΑΕΚ από το μικροσκόπιο του «10».
Στο πρώτο μισό της χρονιάς η ΑΕΚ βάζει ένα μεγάλο «πλην» για ότι (δεν) κατάφερε. Μπορεί η σεζόν να ξεκίνησε ονειρικά για την Πρωταθλήτρια με την σπουδαία διάκριση με την είσοδο στους ομίλους του Champions League και την συμμετοχή στην μεγαλύτερη γιορτή του παγκοσμίου ποδοσφαίρου, αλλά εξελίχθηκε πολύ άσχημα μέχρι να φύγει το 2018 που την… εκτόξευσε.
Ο Νοέμβριος την… κατέστρεψε με τα πολλά συνεχή αρνητικά αποτελέσματα και κάπως έτσι έφτασε στο -14 από την κορυφή και τον ΠΑΟΚ που μοιάζει γκραν φαβορί για τον τίτλο. Όμως για να φτάσει ως εδώ, υπάρχουν ευθύνες για το γεγονός ότι η ΑΕΚ δεν κατάφερε ούτε καν να διεκδικήσει τα κεκτημένα. Η διοίκηση φέρει τη βασική ευθύνη για την εικόνα και το παραδέχθηκε (προς τιμήν του) και ο ίδιος ο Δημήτρης Μελισσανίδης. Για τις πολλές μεταγραφές-λαχείο που άργησαν να μπουν στην ομάδα και δεν αντικατέστησαν τους πολλούς βασικούς που έφυγαν και τη μη απόκτηση χαφ που «πλήγωσε» ανεπανόρθωτα την ομάδα. Έτσι μαζί με το γεγονός ότι ο Μαρίνος Ουζουνίδης μετά την πρόκριση στους ομίλους του Champions League επιχείρησε να αλλάξει το… τσιπάκι στην ομάδα (να την κάνει πιο ελκυστική), αλλά δεν κατάφερε αυτό να έχει διάρκεια στα ματς και αποτελεσματικότητα. Σε όλο αυτό δεν βοήθησαν και οι καλοκαιρινές μεταγραφές και αυτό θα καταγράψουμε στο «to10».
Εκτός του Εζεκίελ Πόνσε που με 7 γκολ και 2 ασίστ είναι ο πιο αξιόπιστος επιθετικός (σε μια σεζόν που δεν βοηθούν όπως πρέπει παίκτες επιπέδου Λιβάγια) και το καλοκαίρι πρέπει να σκεφτεί σοβαρά τι θα κάνει αναφορικά με την εξαγορά των δικαιωμάτων του από την Ρόμα και του Μάριου Οικονόμου που κάνει τη δουλειά του στην άμυνα με σταθερότητα (για αυτό υπάρχει απόφαση να αποκτηθεί με 1 εκατ. ευρώ από την Μπολόνια), οι υπόλοιποι ακόμη… ψάχνονται και δεν έχουν προσφέρει όσα προσδοκούσαν στην ΑΕΚ.
Ο Άλεφ έχει ποιότητα με την μπάλα στα πόδια, αλλά τακτικά έχει ακόμη πολλά να βελτιώσει στο αμυντικό και επιθετικό κομμάτι, ενώ δεν βοηθήθηκε από τους παρτενέρ του στο κακό πρώτο εξάμηνο του άξονα της ΑΕΚ. Ωστόσο, η Ένωση έχει εκφράσει ήδη την πρόθεση της στην Μπράγκα να τον αποκτήσει (στο 1.8 εκατ.ευρώ η ρήτρα). Ο Λούκας Μπογέ ταλαιπωρήθηκε με πρόβλημα τραυματισμού στους κοιλιακούς από την αρχή της σεζόν, γλύτωσε το χειρουργείο αλλά τελικά μπήκε καθυστερημένα όμως στο χορτάρι προσφέρει σποραδικά καλές στιγμές ελέω της ποιότητας του με την μπάλα στα πόδια στο ένας εναντίον ενός. Η ΑΕΚ περιμένει πολλά από τον Μπογέ, ώστε να φτάσει στο σημείο να συμφωνήσει για την εξαγορά του με 6 εκατ. ευρώ από την Τορίνο το καλοκαίρι.
Εν συνεχεία πάμε σε δύο Έλληνες ακραίους επιθετικούς που ήρθαν με την ελπίδα να προσφέρουν λύσεις όταν χρειαζόταν, αλλά δεν τα κατάφεραν. Ο Γιαννιώτας δεν έχει καταφέρει ακόμη να δείξει ότι έχει προσαρμοστεί σε αυτά που θέλει η ομάδα και ο προπονητής του και έχει απογοητεύσει στα 15 ματς που έπαιξε. Ο Αλμπάνης είχε ένα τραυματισμό που τον άφησε αρκετό καιρό εκτός και το τελευταίο διάστημα επανήλθε, δείχνοντας ότι μπορεί να δώσει κάποια στοιχεία που λείπουν από το αριστερό άκρο της επίθεσης ως λύση.
Τέλος, ο Μάκης Γιαννίκογλου ως τρίτος τερματοφύλακας δεν έχει παίξει ακόμη, ενώ ο Στράτος Σβάρνας που επέστρεψε από τον δανεισμό του έχει πάρει τρεις ευκαιρίες σε ματς Κυπέλλου και όλα δείχνουν ότι κέρδισε μια θέση στις λύσεις των στόπερ μετά το «κόψιμο» του Λαμπρόπουλου.
Αναλυτικά τα πεπραγμένα των καλοκαιρινών μεταγραφών της ΑΕΚ:
-Εζεκίελ Πόνσε: 22 ματς, 7 γκολ, 2 ασίστ, 1.470 λεπτά
-Μάριος Οικονόμου: 16 ματς, 1 ασίστ, 1.418 λεπτά συμμετοχής
-Άλεφ: 19 ματς, 1 γκολ, 1.015 λεπτά
-Λούκας Μπογέ: 15 ματς, 1 γκολ, 2 ασίστ, 700 λεπτά
-Γιάννης Γιαννιώτας: 15 ματς, 400 λεπτά
-Χρήστος Αλμπάνης: 5 ματς, 118 λεπτά
-Στράτος Σβάρνας: 3 ματς, 1 ασίστ, 270 λεπτά
-Μάκης Γιαννίκογλου: –