Εφιάλτες, αόρατοι, συγκρούσεις, αλλά και restart στον ΠΑΟ

Μία από τις πιο σημαδιακές χρονιές του «τριφυλλιού», είχε την… υπογραφή αρκετών προσώπων. Κάποιοι για θετικό λόγο και κάποιοι για αρνητικό.

Το 2018 είναι μία χρονιά που ως δεδομένα θέλει να διαγράψει από τη μνήμη του ο οπαδός του Παναθηναϊκού. Κι ας έμεινε στο τέλος μία ελπίδα, μία γλυκιά γεύση.

Είναι τόσο πολλά τα άσχημα που συνέβησαν. Εφιαλτικά. Το καράβι όδευε στα βράχια και πριν επέλθει το μοιραίο ξαφνικά το τιμόνι έστριψε (μην ξεχνάμε την αλλαγή της ποινής για τις μη αδειοδοτημένες ομάδες) και παραμένει μεν σε μία φουρτουνιασμένη θάλασσα, αλλά πλέον είναι υπό έλεγχο. Και με τη βοήθεια ανθρώπων που επίσης σημάδεψαν τη χρονιά προσπαθεί να βγει σε ήρεμα πελάγη, πριν καταλήξει σε ένα μαγευτικό λιμάνι. Ας δούμε, όμως, ποια είναι τα πρόσωπα που σημάδεψαν είτε αρνητικά είτε θετικά τη σεζόν.

Γιάννης Αλαφούζος: Ο μεγαλομέτοχος του Παναθηναϊκού δεν θα μπορούσε να απουσιάζει. Ο ιδιοκτήτης, άλλωστε, σημαδεύει κάθε χρονιά. Όχι μόνο το 2018. Απλώς τη συγκεκριμένη χρονιά οδήγησε στη μιζέρια, στην πλήρη απαξίωση τον σύλλογο. Κόντεψε να τον διαλύσει με τη στάση του. Έφτασε τα εκατομμύρια των οπαδών στα όρια της κατάθλιψης, της πλήρης αδιαφορίας και απάθειας. Συχνά έβλεπε τους οπαδούς να κάνουν πορεία έξω από το σπίτι του, με αποκορύφωμα μία συγκέντρωση προς τα τέλη Μαρτίου (αφού προηγήθηκε συνέλευση των οπαδών στο κλειστό της Λεωφόρου), πανό εναντίον του, υβριστικά συνθήματα. Σημάδεψε το 2018 κι όχι μόνο. «Σημάδεψε» και το κορμί του Παναθηναϊκού.

Δημήτρης Γιαννακόπουλος: Συνήθως κάθε χρόνο αφήνει τη σφραγίδα του στο μπάσκετ. Φέτος έπαιξε σημαντικό ρόλο και στα ποδοσφαιρικά δρώμενα. Ή, για την ακρίβεια επηρέασε καταστάσεις. Εκτός απ’ αυτό έδωσε κι ελπίδα. Η οποία είναι σε εξέλιξη. Ας τα πάρουμε από την αρχή. Η προσπάθεια που ξεκίνησε το 2017 για να μπει στην ΠΑΕ δεν ευοδώθηκε. Το Μάρτιο του 2018, όμως, ήρθε στην επιφάνεια το Athens Alive. Το δούλεψε καιρό πριν φυσικά, αλλά είχε ξεκινήσει συζητήσεις με την κυβέρνηση για την μετακόμιση όλων των τμημάτων του Παναθηναϊκού στο ΟΑΚΑ.

Με φόντο το συγκεκριμένο πρότζεκτ, θέλησε να πάρει το μάνατζμεντ της ΠΑΕ. Ο ίδιος υποστήριξε ότι αρχικά υπήρξε συμφωνία, αλλά στη συνέχεια ο Αλαφούζος άλλαξε την απόφασή του, προτιμώντας τον Πιεμπονγκσάντ. Αυτό οδήγησε τον Γιαννακόπουλο στην απόφαση να πάρει τον Ερασιτέχνη. Με αποκορύφωμα την τρομερή σύγκρουσή του με τον μεγαλομέτοχο  της ΠΑΕ το καλοκαίρι, που είχε ως αποτέλεσμα την αποχώρηση της ομάδας από τη Λεωφόρο.

Παϊρότζ Πιεμπονγκσάντ: Ο Ταϊλανδός μπήκε στη ζωή των φίλων του Παναθηναϊκού τον Μάρτιο του 2018. Επιστολές, συναντήσεις με τον Αλαφούζο, υποσχέσεις για 27+20 εκατ. ευρώ, επικοινωνιακά παιχνίδια, όλα τα είχε ο μπαχτσές μέχρι τον Μάιο. Μετά άρχισαν οι επαφές με δικηγόρους, με τον Νταμπίζα, τον Δώνη και δύο ΑΜΚ. Νωρίτερα με κάθε επισημότητα είχε εμφανιστεί με τον γιο του, τον Αβραάμ Γκραντ και συνεργάτες του και σε σουίτα στο ΟΑΚΑ για να παρακολουθήσει το ματς με τη Λαμία. Η ΑΜΚ που τρέχει έγινε αποκλειστικά για τον Πιεμπονγκσάντ, τον Ρέστη και για όποιον άλλον τον στηρίζει ή τον στήριζε. Μέχρι και ανακοίνωση για συμφωνία μεταβίβασης του 50% των μετοχών του, εξέδωσε στις 9 Οκτωβρίου ο Αλαφούζος. Αλλά έκτοτε ο Ασιάτης είναι αόρατος. Αν το 2019 δεήσει να εμφανιστεί (στις 21 Γενάρη κλείνει η ΑΜΚ) ο ίδιος το ξέρει.

Μαρίνος Ουζουνίδης: Ο έμπειρος και ικανός προπονητής έκανε ό,τι μπορούσε για να σώσει ό,τι σωζόταν. Παρά τις τρομερές αντιξοότητες έμεινε μέχρι το τέλος του συμβολαίου του. Ήταν προς τιμήν του, δεν τα παράτησε κι αυτό το αναγνώρισε ο κόσμος. Τέλειος δεν ήταν, αλλά βίωσε την προδοσία. Ξεκίνησε με φιλοδοξίες, το πρώτο μισό του 2017 είχε την ομάδα σε μία καλή κατάσταση, αλλά καμία βοήθεια. Χάθηκαν παίκτες και δημιουργήθηκε ένα νέο σύνολο με 13 μεταγραφές, ωστόσο, γρήγορα αποδείχθηκε φούσκα. Το 2018 στον Παναθηναϊκό ήταν ένας εφιάλτης για τον ίδιο και μόνο ο κόσμος και η αγάπη για την ομάδα τον κρατούσε. Στο τελευταίο ματς γνώρισε την αποθέωση και στη συγκινητική συνέντευξη Τύπου.

Γενς Βέμερ: Το δίκιο του διεκδικούσε. Τα χρήματά του. Μπορεί να μην τα δούλεψε ή να μην τον άφησαν να τα δουλέψει, μπορεί να μην τα άξιζε (αποδείχθηκε ότι δεν είχε φιλοδοξίες να παίξει μπάλα ξανά), όμως, έτσι είναι τα συμβόλαια. Πίεσε όσο δεν πήγαινε και έφτασε στο σημείο να πετύχει δικαστικά δύο μηδενισμούς κι αφαιρέσεις βαθμών. Πέτυχε και τρίτη αφαίρεση που σήμαινε αυτόματα υποβιβασμό, αλλά λίγο πριν εκπνεύσει η προθεσμία της… θανατικής ποινής, ο Αλαφούζος αποφάσισε να υποκύψει και πλήρωσε τον Γερμανό.

Λούκας Βιγιαφάνιες, Ροντρίγκο Μολέντο: Δύο παίκτες που στην ανατολή του 2018 προκάλεσαν έκρηξη με την αποχώρησή τους. Δεν στεκόμαστε στον Βλαχοδήμο, ο οποίος είχε πουληθεί από το 2017, ή στον Χίλιεμαρκ που ήταν δανεικός κι δεδομένα θα έφευγε, ούτε στον Λουντ, ο οποίος στο τέλος της περασμένος περιόδου έφυγε ως ελεύθερος. Δεν είναι άξια αναφοράς και η αποχώρηση του Χουλτ (που δεν έκανε ούτε κρύο ούτε ζέστη στον κόσμο, όπως και του Λουτσιάνο, που είχε βαρύ συμβόλαιο και δεν μπόρεσε να προσφέρει λόγω χιαστών. Οι Βιγιαφάνιες, Μολέντο ξεχείλιζαν από ποιότητα και ήταν ογκόλιθοι για το ρόστερ. Αν και ο Βραζιλιάνος τους τελευταίους μήνες είχε ξενερώσει και ήταν φανερό ότι δεν έδινε το 100%.

Νίκος Νταμπίζας: Στην πρώτη του θητεία ήταν αρχικά ανεπιθύμητος, αλλά έκανε έργο και ο κόσμος το αναγνώρισε. Όσοι τον διαδέχθηκαν για διάφορους λόγους απέτυχαν. Έτσι, τώρα με τη νέα επιστροφή του, κανείς δεν αντέδρασε. Το αντίθετο. Είχε μία ελπίδα μήπως συμμαζευτεί η κατάσταση. Κι αυτό έχει συμβεί προς το παρόν. Είναι ο κύριος εκφραστής του restart που επιχειρείται.

Γιώργος Δώνης: Δόξασε και δοξάστηκε στο «τριφύλλι». Ως παίκτης ήταν μέλος ενός Παναθηναϊκού, που έγραφε μόνο χρυσές σελίδες στην ιστορία του. Στην κατάσταση που ήταν ο σύλλογος, ήθελε έναν έμπειρο, ικανό προπονητή, ο οποίος να γνωρίζει τη νοοτροπία του Παναθηναϊκού. Να ξέρει τη δυναμική του και τι χρειάζεται για να κερδίσει ξανά η ομάδα το στοίχημα της επιστροφής του κόσμου. Το πρόσημο έως τώρα είναι άκρως θετικό. Είναι ξεκάθαρο, άλλωστε, ότι έπειτα από πέντε χρόνια εκτός ελληνικού πάγκου, επέστρεψε πιο ώριμος και ήρεμος.

Γιάννης Μπουζούκης, Τάσος Χατζηγιοβάνης: Το restart του Παναθηναϊκού εντός των τεσσάρων γραμμών έχει τη σφραγίδα τους. Πολλοί παίκτες είναι ανεβασμένοι σε σχέση με πέρσι, αλλά οι δύο νεαροί, οι Διόσκουροι του φετινού Παναθηναϊκού είναι από τις μεγαλύτερες ελπίδες του κόσμου για το μέλλον. Είναι από τα παιδιά που ο σύλλογος μπορεί να χτίσει πάνω τους. Να βασιστεί σε αυτά. Στο χέρι τους είναι να σημαδέψουν και το 2019 και το 2020 κι όσα χρόνια φορούν τη φανέλα με το «τριφύλλι».

Δημήτρης Κουρμπέλης: Ξεκίνησε το 2018 με μία μαγκιά. Ο κόσμος αναγνώριζε το ταλέντο του, αλλά η απόφαση να πει όχι στον ΠΑΟΚ, λίγο πριν αποφασιστεί η πώλησή του, τον έβαλε για τα καλά στις καρδιές των οπαδών. Διεθνής, αρχηγός της ομάδας, επίσης από τις μεγάλες ελπίδες για τα επόμενα χρόνια:

Έργκους Κάτσε: Τι κι αν δεν έγινε η μεταγραφή του Κουρμπέλη; Ο Αλβανός διεθνής αμυντικός χαφ κατηφόρισε τον Γενάρη ως δανεικός από τον ΠΑΟΚ κι έπαιξε την μπαλίτσα του μέχρι να λήξει η σεζόν. Ο Νταμπίζας και ο Δώνης, μάλιστα, αποφάσισαν ότι η παραμονή του είναι προτεραιότητα. Και κατάφεραν να ανανεώσουν τον δανεισμό του. Ήταν η πρώτη κίνηση του Νταμπίζα, πριν ξεκινήσει ο περιορισμός των μεταγραφών. Και στο δεύτερο μισό του 2018 παραλίγο να υπογράψει έναν ακόμα θρίαμβο στο Φάληρο. Πέτυχε ένα γκολ που είναι στα highlights της χρονιάς, όμως, για ελάχιστα λεπτά δεν ήταν αρκετό για να χαρίσει τη νίκη στο «τριφύλλι» επί του αιωνίου αντιπάλου.

Όμρι Άλτμαν: Ο Κάτσε στο ντέρμπι σκόραρε, αλλά δεν ήταν γραφτό να πανηγυρίσει τη νίκη. Ο Ισραηλινός μεσοεπιθετικός στο προηγούμενο ντέρμπι στις 4/3/18 υπέστη ρήξη χιαστών και έκτοτε δεν ήταν γραφτό να γυρίσει εντός του 2018. Αν μη τι άλλο, μία χρονιά που και ο ίδιος θα θέλει να τη διαγράψει από τη μνήμη του, ελπίζοντας ότι το 2019 θα είναι πολύ καλύτερο.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από