Τι προβλέπουν οι κανονισμοί για την κόντρα του Συνεταιρισμού με την Ομοσπονδία για την προκήρυξη του πρωταθλήματος. Το δεδικασμένο για τη Λίγκα.
Το πρωτάθλημα της Super League έχει αρχίσει αλλά ουδείς γνωρίζει πόσες ομάδες θα υποβιβαστούν στο τέλος της περιόδου παρά την απόφαση της ΕΠΟ για «πτώση» τριών, άνοδο μίας από τη Football League και μπαράζ του 13ου της μεγάλης κατηγορίας με τον 2ο της Β’ Εθνικής.
Η διαμάχη του Συνεταιρισμού με την Ομοσπονδία θα λυθεί στο Διαιτητικό Δικαστήριο της ΕΠΟ στην οποία προσέφυγε η Λίγκα ζητώντας να μην ισχύσει το μπαράζ.
Η εκδίκαση είναι προγραμματισμένη να γίνει στις 16.00 το μεσημέρι
Πόσες πιθανότητες όμως, έχει η Λίγκα να δικαιωθεί;
Η απάντηση είναι: καμία σύμφωνα με το γράμμα των κανονισμών.
Επειδή όμως, στην Ελλάδα όλα γίνονται, τίποτα δεν θα πρέπει να αποκλειστεί.
Ο Συνεταιρισμός προσέφυγε στο Διαιτητικό Δικαστήριο κατά της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΠΟ, οι αποφάσεις της οποίας όμως, δεν προσβάλλονται σε πειθαρχικά όργανα. Εννοείται δε, ότι δεν προσβάλλονται στα ποινικά δικαστήρια αφού σε αυτή την περίπτωση θα υπάρχει παρέμβαση στο αυτοδιοίκητο.
Το καταστατικό της ΕΠΟ στο άρθρο 57, παράγραφος 9 αναφέρει ότι «τα δικαστικά όργανα της ΕΠΟ δεν έχουν αρμοδιότητα να ελέγχουν με οποιονδήποτε τρόπο τις αποφάσεις της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΠΟ».
Στο ίδιο μήκος και ο Κανονισμός Λειτουργίας Διαιτητικού Δικαστηρίου, ο οποίος στο άρθρο 5, παράγραφος 5 σημειώνει ότι δεν προσβάλλονται στο Διαιτητικό Δικαστήριο ποδοσφαίρου, «οι αποφάσεις της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΠΟ και οι αποφάσεις της ΚΕΔ».
Με βάση αυτούς τους δύο κανονισμούς η προσφυγή της ΕΠΟ δεν έχει τύχη και το Διαιτητικό Δικαστήριο δεν πρέπει να μπει καν στην ουσία της υπόθεσης αλλά να την απορρίψει ως «απαράδεκτη».
Το δεδικασμένο υπέρ της Λίγκας
Η υπόθεση ωστόσο, μόνο χαμένη δεν είναι για τη Λίγκα. Το… παραθυράκι (δεδικασμένο) για τον Συνεταιρισμό είναι ότι στο πρόσφατο παρελθόν, ουκ ολίγες αποφάσεις της Εκτελεστικής Επιτροπής έχουν προσβληθεί στο Διαιτητικό Δικαστήριο, το οποίο όχι μόνο μπήκε στην ουσία των υποθέσεων αλλά «έριξε» τις αποφάσεις της Ε.Ε. της ΕΠΟ.
Πιο τρανταχτό παράδειγμα είναι η προσφυγή που είχε γίνει το 2016 από την Κηφισιά με την οποία είχαν ακυρωθεί οι εκλογές της ΕΠΟ προκαλώντας την παρέμβαση της FIFA και της UEFA.
Επίσης, σύμφωνα με το άρθρο 5, παράγραφος 1 του Κανονισμού Λειτουργίας Διαιτητικού Δικαστηρίου, το συγκεκριμένο όργανο είναι αρμόδιο για να λύσει, μεταξύ άλλων, διαφορά επαγγελματικής ένωσης με την ΕΠΟ ή με ΠΑΕ ή με ΕΠΣ ή με ποδοσφαιριστή.
Άρα όλα είναι ανοιχτά…