Το πρώτο συμβόλαιο του Δομάζου στον Παναθηναϊκό, η εμφάνιση που τον καθιέρωσε στο «10» και το δημοσίευμα αθλητικής εφημερίδας που τον έστειλε στην ΑΕΚ
Tον αποκαλούσαν «στρατηγό». Ο Μίμης Δομάζος είχε τον τρόπο του να καθοδηγεί τους συμπαίκτες του μέσα στον αγωνιστικό χώρο . Σε μία καριέρα όπου κατέγραψε 536 συμμετοχές στην Α’ Εθνική, 139 γκολ, κατακτώντας 10 πρωταθλήματα και 3 Κύπελλα Ελλάδας με Παναθηναϊκό και ΑΕΚ, ενώ φόρεσε τη φανέλα της Εθνικής 50 φορές.
Διαβάστε επίσης: Αυτό είναι το αναλυτικό πρόγραμμα του Final 8 του Ηρακλείου
Τα δύσκολα παιδικά χρόνια και η αγάπη για το ποδόσφαιρο
Ο Μίμης Δομάζος γεννήθηκε στις 22 Ιανουαρίου 1942 στο «Μαιευτήριο Έλενα», λίγα μέτρα μακριά από το γήπεδο του Παναθηναϊκού στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας.
Στα 10 του, οι γονείς του χώρισαν, ο Μίμης μετακόμισε με τη μητέρα του στο σπίτι της αδελφής της και ο μικρός έκανε ότι δουλειά μπορούσε για να προσφέρει όσο μπορεί στο σπίτι και την οικογένεια.
Η μοναδική του διέξοδος: το ποδόσφαιρο. Για ατελείωτες ώρες κλοτσούσε μια πάνινη μπάλα στις αλάνες των Αμπελοκήπων. Στα 12 του αποφάσισε πως όταν μεγαλώσει θα γίνει ποδοσφαιριστής. Στα 13 του γράφτηκε στην συνοικιακή ομάδα της Άμυνας των Αμπελοκήπων και οι ιθύνοντες του συλλόγου έγραψαν στο δελτίο ότι ήταν 15 χρόνων προκειμένου να μπορεί να αγωνιστεί.
Ο Δομάζος το έκρυψε από τη μητέρα του, για να μην τη στενοχωρήσει καθώς οι απόψεις της εποχής χαρακτήρισαν το ποδόσφαιρο ως μια ασχολία για τους «αλήτες», αφού δεν το θεωρούσαν «κανονικό» επάγγελμα και πως οι αθλητές δεν μπορούσαν να ζήσουν αυτούς και τις οικογένειες τους. Όμως, ο Δομάζος απτόητος, συνέχισε το ποδόσφαιρο.
Το σκάουτινγκ της εποχής και η μεταγραφή στον Παναθηναϊκό
Ο Δομάζος έπαιζε ποδόσφαιρο στις αλάνες και στους χωμάτινους δρόμους των Αμπελοκήπων. Εκεί όπου πήγαιναν και οι σκάουτερ των μεγάλων ομάδων ώστε να «ψαρέψουν» κάποιο ταλέντο.
Τον Δομάζο όμως τον εντόπισε ο προπονητής του Παναθηναϊκού, Γκλίσοβιτς, που εντυπωσιάστηκε από το ταλέντο και το πάθος του, τότε, 15χρονου.
Έτσι, οι «πράσινοι» έκαναν κίνηση για να πάρουν τον μικρό Μίμη από την Άμυνα Αμπελοκήπων και να τον εντάξουν στην ομάδα τους. Για τη μεταγραφή του στον Παναθηναϊκό ο Δομάζος πήρε μία πορτοκαλάδα και η Άμυνα Αμπελοκήπων μία νέα ποδοσφαιρική εμφάνιση.
Το «πράσινο» ντεμπούτο
Το 1959 ο Δομάζος έπαιξε για πρώτη φορά με τη φανέλα των «πρασίνων». Ο τότε προπονητής του Παναθηναϊκού, Αντώνης Μηγιάκης, τον έβαλε να παίξει στις πτέρυγες του γηπέδου και να φορέσει τη φανέλα με το νούμερο 7. Στη θέση του εξτρέμ, ο Δομάζος έπαιξε ελάχιστες φορές.
Στο παιχνίδι με τον Ηλυσιακό, οι συμπαίχτες του δεν του έδιναν τη μπάλα, εξαιτίας του νεαρού της ηλικίας τους. Ο Δομάζος τότε εκνευρισμένος, έφυγε από το γήπεδο στη μέση του αγώνα. Στο τέταρτο παιχνίδι του με τον Παναθηναϊκό, ο αθηναϊκός σύλλογος αντιμετώπιζε την Προοδευτική. Τότε, ο Μηγιάκης, αποφάσισε να τοποθετήσει τον Δομάζο στο κέντρο. Στη φυσική του θέση. Ο παθιασμένος νεαρός τον αντάμειψε με τον καλύτερο τρόπο. Με μία σέντρα έβαλε ένα γκολ, ενώ μία άλλη μοίρασε την ασίστ στο δεύτερο γκολ. Από εκείνη τη στιγμή, ο Δομάζος είχε τη θέση του μεσοεπιθετικού και τη φανέλα με το «10» στην πλάτη.
Η πορεία του «Στρατηγού» στον Παναθηναϊκό
Παρότι βραχύσωμος δεν άργησε να βρεθεί ανάμεσα στα μεγαλύτερα ονόματα του ελληνικού ποδοσφαίρου. Ο ηγετικός του χαρακτήρας και η μοναδική ικανότητα του να οργανώνει το παιχνίδι και να μοιράζει τα γκολ στους συμπαίκτες του κέρδισε τον σεβασμό και τον θαυμασμό του κόσμου. Ήταν χαρακτηριστικό του να τρέχει και να βρίσκεται σε κάθε σημείο του γηπέδου και οργανώνει την ομάδα.
Με τον Παναθηναϊκό ο Δομάζος, μέχρι το 1979, κατέγραψε 490 συμμετοχές και 134 γκολ ενώ κατέκτησε 10 πρωταθλήματα (1960, 1961, 1962, 1964, 1965, 1969, 1970, 1972, 1977) και τρία κύπελλα (1967, 1969, 1974). Η μεγαλύτερη στιγμή της καριέρας του ήταν η συμμετοχή του στον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών το 1971 στο «Webley», όπου ο Παναθηναϊκός ηττήθηκε από τον Άγιαξ.
Το δημοσίευμα που έστειλε Δομάζο και Αντωνιάδη στην ΑΕΚ
Το 1978 ήταν μια από τις πιο δύσκολες, ποδοσφαιρικά, χρονιές του Δομάζου καθώς μετά από δύο ολόκληρες δεκαετίες, ο Δομάζος έφυγε από τον Παναθηναϊκό. Μέχρι και σήμερα, δεν έχει εξακριβωθεί ο λόγος που ο «στρατηγός» μαζί με τον Αντώνη Αντωνιάδη, διώχθηκαν από τον ΠΑΟ. Χρόνια μετά, ο Δομάζος σε συνέντευξή του είχε δηλώσει πως για όλα έφταιγε η «Αθλητική Ηχώ».
Ο Παναθηναϊκός είχε έρθει ισόπαλος κόντρα στην Καβάλα και η «Αθλητική Ηχώ» σε δημοσίευμα είχε αναφέρει ο Δομάζος μαζί με τον Αντωνιάδη πέρασαν το βράδυ, μετά τον αγώνα, στα μπουζούκια. Το σκάνδαλο ήταν μεγάλο, καθώς ο κόσμος και οι άνθρωποι των «πρασίνων» θεωρησαν ιεροσυλία να χάνει η ομάδα και οι παίκτες να διασκεδάζουν. Ο ίδιος υποστήριξε ότι κάτι τέτοιο δεν συνέβη ποτέ, και πως το σχετικό άρθρο ήταν η αφορμή για να διωχθεί από το «τρυφίλλι».
Ο Δομάζος, αν και, στα 36 του βρήκε νέα ποδοσφαιρική στέγη, την ΑΕΚ. Πολλοί βιάστηκαν να χαρακτηρίσουν την καριέρα του ως «τελειωμένη», αλλά ο «Στρατηγός» τους διέψευσε. Για μιάμιση σεζόν έπαιξε με τα «κιτρινόμαυρα» και ο «Δικέφαλος» μετά από αρκετά χρόνια, την περίοδο 1978-79 κατέκτησε το πρωτάθλημα. Ο Δομάζος συνέχιζε να παίζει με πάθος στον νέο του σύλλογο.
Μοναδική εξαίρεση το παιχνίδι με αντίπαλο τον Παναθηναϊκό. Εκεί «λύγισε». Οι φίλαθλοι του «τριφυλλιού» τον αποδοκίμαζαν έντονα και ο ίδιος δήλωσε μετά τον αγώνα πώς ήταν «φορτισμένος ψυχολογικά και δεν κατάφερε να αποδώσει».
Η επιστροφή στον Παναθηναϊκό και η «Γαλανόλευκη»
Οι αλλαγές προσώπων στον Παναθηναϊκό έφεραν τον Γ. Βαρδινογιάννη στο «τιμόνι» του συλλόγου και ο Δομάζος επέστρεψε στον σύλλογο που ωρίμασε και καθιερώθηκε. Αγωνίστηκε 12 φορές και έπειτα «κρέμασε» τα παπούτσια του σε ηλικία 38 ετών.
Τέλος, με τη φανέλα της Εθνικής ο Δομάζος αγωνίστηκε 50 φορές και σε πολλές από αυτές είχε το περιβραχιόνιου του αρχηγού. Έκανε το ντεμπούτο στις 2 Δεκεμβρίου 1959 στο γήπεδο «Απόστολος Νικολαΐδης» εναντίον της Δανίας, ενώ στις 11 Νοεμβρίου του 1980 στον ίδιο αγωνιστικό χώρο έδωσε και το τελευταίο του παιχνίδι.
Μάλιστα, στον συγκεκριμένο αγώνα εναντίον της Αυστραλίας, έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα, γεγονός που τον έκανε τον μεγαλύτερο σε ηλικία παίχτη που σκόραρε με τη φανέλα της «γαλανόλευκης».