Ο Ολυμπιακός, το «πρωτόκολλο διαχείρισης» των «μικρών» και τα σοκαριστικά 37 km/h του Κωστούλα

Ο Ολυμπιακός κάνει τα πάντα για να προστατεύσει/βελτιώσει/αναπτύξει τις ικανότητες των παιδιών της χρυσής φουρνιάς του Youth League, ακολουθεί ένα αυστηρό πρωτόκολλο, με βάση ηλικία, σωματότυπο, χαρακτηριστικά, ρυθμό ανάπτυξης. Οι 17χρονου Μουζακίτης, Κωστούλας, επιβεβαιώνουν το επίπεδο της δουλειάς, με τον νεαρό φορ, να τρελαίνει τα κοντέρ με την ταχύτητα που έπιασε σε ντέρμπι και Εθνική Κ21!

Για να «παράξεις» ποδοσφαιριστές κορυφαίου επιπέδου, δεν αρκεί μόνο να βρεις και να καλλιεργήσεις το ταλέντο τους. Το βασικό, είναι η διαδικασία. Η επιστημονική προσέγγιση. Ο τρόπος δουλειάς. Όλα εκείνα τα «πίσω από τα φώτα» πράγματα, που είναι ο βασικός λόγος για όσα παρουσιάζονται στη μεγάλη σκηνή, στις τέσσερις γραμμές. Ο Ολυμπιακός εμφάνισε φέτος μία από τις πλέον χαρισματικές φουρνιές που έχει αναδείξει το ελληνικό ποδόσφαιρο εδώ και πολλά χρόνια. Κωστούλας, Μουζακίτης, Μπακούλας, Κουτσίδης, Παπακανέλλος, είναι μόνο η κορυφή της πυραμίδας των κατακτητών του Youth League. Αλλά και η απόδειξη πως τίποτε δεν γίνεται τυχαία.

Για να μπορέσει ο Ολυμπιακός να βάλει στη «βιτρίνα» του τα παιδιά από τα σπλάχνα του, έπρεπε πρώτα να εξασφαλίσει συγκεκριμένες παραμέτρους. Τις οποίες μπορεί να τις προσφέρει/εξυπηρετήσει, μόνο ένα πλήρες επιτελείο. Με βαθιά επιστημονική κατάρτιση. Με πλήρη επίγνωση της κάθε περίπτωσης. Με γνώσεις πέρα από το απλά ποδοσφαιρικό σκέλος. Ο Ολυμπιακός, διαθέτει και τη γνώση και τους ειδικούς για αυτή τη δουλειά. Και αυτό επιβεβαιώνεται με όσα κάνουν αυτοί οι απίθανοι «μικροί».

Διαβάστε επίσης: Τζορτζ Μπάλντοκ: Συγκίνηση στην αποχαιρετιστήρια τελετή – Η ελληνική σημαία στο φέρετρο

Η μετάβαση για έναν ποδοσφαιριστή που αγωνίζεται στην ομάδα Κ19, με παιδιά της ηλικίας τους, στον κόσμο των… ανδρών, είναι συχνά ένα αθλητικό και πνευματικό σοκ για τους «μικρούς». Ειδικά όταν δεν είναι έτοιμοι και σωστά «δουλεμένοι». Ο Ολυμπιακός έχει προετοιμάσει τους δικούς του υπερταλαντούχους ποδοσφαιριστές. Η δουλειά που γίνεται στην Ακαδημία είναι καταπληκτική και ειδικά τα τελευταία χρόνια, το επίπεδο έχει ανέβει κατακόρυφα. Αλλά αυτό δεν φτάνει.

Από την καλοκαιρινή προετοιμασία, ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ ήταν φειδωλός σε όσα έλεγε για τους νεαρούς ποδοσφαιριστές που είχε πάρει μαζί του. Ούτε στιγμή δεν τους έβαλε πίεση. Ούτε στιγμή δεν μίλησε για «μεταγραφές». Ανέφερε πάντα και ξεκάθαρα «θα δούμε εάν κάποιος ή κάποιοι θα μπορέσουν να μας βοηθήσουν». Όχι γιατί τους υποτιμούσε. Αλλά διότι είναι πολλά χρόνια σε αυτή τη δουλειά. Και έχει την εμπειρία και την υπομονή να περιμένει. Να μην κρίνει πριν δει. Ειδικά όταν έχει να κάνει ακόμη και με παίκτες που δεν έχουν καν ενηλικιωθεί.

ΤΟ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΚΑΙ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΠΟΥ ΣΟΚΑΡΟΥΝ

Στο σήμερα, η απάντηση έχει δοθεί. Ο Μπάμπης Κωστούλας και ο Χρήστος Μουζακίτης είναι ήδη μέλη της πρώτης ομάδας του Ολυμπιακού. Δεν έχουν κάνει απλά ντεμπούτο, αλλά έχουν δείξει ότι έχουν το επίπεδο και την ετοιμότητα (πνευματική και σωματική), για να προσφέρουν λύσεις υψηλού επιπέδου. Ο Φάνης Μπακούλας δείχνει καθημερινά ότι είναι ίσως ο πιο αθλητικός παίκτης του ρόστερ. Ο Ισίδωρος Κουτσίδης είναι… έτοιμος και απλά περιμένει την ευκαιρία του. Ενώ και ο Αντώνης Παπακανέλλος, μπορεί να μην είναι 100% έτοιμος αθλητικά, αλλά σε επίπεδο ταλέντου, προσωπικότητας και… θράσους, δεν υπάρχει σύγκριση.

Και οι πέντε που έχουν προωθηθεί, είναι περιπτώσεις που εμπίπτουν σε όσα αναφέρουμε παραπάνω. Είναι πέντε διαφορετικές περιπτώσεις για το Πρωτόκολλο διαχείρισης ποδοσφαιριστών των Ερυθρόλευκων. Με συγκεκριμένο πρόγραμμα για τον καθένα, με διαφορετικές παραμέτρους, με διαφορετικά φορτία. Διαφορετικό ασκησιολόγιο. Όλα υπό τις οδηγίες του επικεφαλής εκγύμνασης των Πειραιωτών, Χρήστου Μουρίκη, σε άμεση συνεννόηση και συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους. Όλα με ευλαβική αυστηρότητα και πίστη στο πρόγραμμα και το πλάνο. Ένα πλάνο που εφαρμόζεται και τα αποτελέσματά του, προκαλούν αίσθηση.

Ο Ολυμπιακός διαχειρίζεται τους «μικρούς» του με διαφορετικό τρόπο. Οι 17χρονοι, ακολουθούν το πρωτόκολλο που προβλέπεται για την ηλικία τους, άσχετα με τις δυνατότητες και τα αθλητικά προσόντα τους. Σε αντίθετη περίπτωση, μεγαλύτερα φορτία εκγύμνασης και πιέσεων, μπορεί να επηρεάσουν ακόμη, όχι μόνο τη φυσική και σωματική τους κατάσταση, αλλά ακόμη και την ανάπτυξή τους. Ένα πιο ιδιαίτερο κορμί όπως αυτό του Παπακανέλλου, χρειάζεται επίσης ειδική διαχείριση. Καθώς δεν πρέπει να πάρει κιλά, δεν μπορεί να «φουσκώσει» με μύες, διότι σε μια τέτοια περίπτωση, μπορεί να χάσει την πλαστικότητά του, την ευελιξία του και =το απρόβλεπτο του παιχνιδιού του.

ΤΟ ΕΞΩΦΡΕΝΙΚΟ ΣΠΡΙΝΤ ΤΟΥ ΚΩΣΤΟΥΛΑ

Κλείνοντας και για να γίνει αντιληπτό το επίπεδο της δουλειάς που γίνεται στον Ολυμπιακό (συνολικά, με όλους τους παίκτες, αλλά και ειδικά) με τους συγκεκριμένους, νεαρούς ποδοσφαιριστές, αρκεί κανείς να κοιτάξει δύο απλά δεδομένα. Πρώτον, την άνεση με την οποία έβγαλε τρία παιχνίδια ως βασικός σε μία εβδομάδα ο 17χρονος Μουζακίτης. Και δεύτερον, την κυριαρχική παρουσία του Κωστούλα στα άκρως απαιτητικά παιχνίδια με Λιόν, Ατρόμητο και Παναθηναϊκό. Ο 17χρονος επιθετικός είναι σαφές ότι παίζει σαν… 25άρης. Το σώμα του είναι τόσο δυνατό και ο ίδιος τόσο καλός αθλητής, που ακόμη και κορυφαίοι αμυντικοί, δεν μπορούν να τον «σπρώξουν» ή να τον προλάβουν.

Σοκαριστικότερο στοιχείο όλων; Η ταχύτητά του. Η έκρηξή του. Όχι στα λόγια, αν και είναι κάτι που μπορείς να το δεις με μεγάλη ευκολία, αλλά με αριθμούς. Πραγματικούς αριθμούς. Σύμφωνα με πληροφορίες, λοιπόν, σε ένα σπριντ που έκανε στη διάρκεια του ντέρμπι Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός, ο Κωστούλας πλησίασε τα 37 χλμ τελική ταχύτητα! Η επίδοση δεν είναι απλά σπουδαία. Είναι ακραία. Αρκεί μόνο να σκεφτεί κανείς πως ο Εμπαπέ αναδείχθηκε ο ταχύτερος παίκτης του Euro 2024, πιάνοντας 36.5 χλμ ταχύτητα με την Εθνική Γαλλίας! Ταχύτητα που ο παίκτης του Ολυμπιακού έπιασε και στο πρόσφατο παιχνίδι της Εθνικής Ελπίδων με την Κροατία.

Όταν βλέπεις τέτοιους αριθμούς, τέτοιες επιδόσεις που μπορούν να πετύχουν μόνο παίκτες της ελίτ του παγκοσμίου ποδοσφαίρου, δεν μπορείς παρά να χειριστείς αυτά τα παιδιά με την καλύτερη δυνατή προσοχή. Με επιστημονική ευλάβεια. Διότι πρόκειται για τον πραγματικό πλούτο που έχει αποδυτήριά του ο Ολυμπιακός. Ανεκτίμητης αξίας.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από