Χαβιέρ Ριμπάλτα: Έρχεται στην ΑΕΚ για να τα αλλάξει όλα

Ο Χαβιέρ Ριμπάλτα βρίσκεται προ των πυλών της ΑΕΚ και είναι έτοιμος να περάσει την Ένωση στην... επόμενη πίστα. Το «βαρύ» βιογραφικό, τα σπουδαία deals και το μεγάλο στοίχημα.

Θέμα ωρών φαίνεται πως είναι πλέον η επισημοποίηση της συνεργασίας της ΑΕΚ με τον Χαβιέρ Ριμπάλτα. Ο 44χρονος Καταλανός έρχεται θεωρητικά ως αντι-Κονέ, αλλά θα είναι κάτι πολύ περισσότερο από αυτό για το κλαμπ. Αναμένεται να γίνει το αφεντικό στο ποδοσφαιρικό τμήμα και θα επιχειρήσει να (αναδι)οργανώσει τα πάντα όπως αρμόζει η εποχή, σε συνεργασία με τον Ματίας Αλμέιδα του οποίου η δυναμική στην ομάδα παραμένει αδιαπραγμάτευτη.

Το παρελθόν και η καριέρα που κουβαλά ο Ριμπάλτα στο κορυφαίο επίπεδο δημιουργούν μεγάλες προσδοκίες. Εξάλλου θα πάρει και ένα πολύ μεγάλο συμβόλαιο, με τον Μάριο Ηλιόπουλο να του δίνει κατά κάποιον τρόπο τα «κλειδιά» και να περιμένει από εκείνον αποτελέσματα τα οποία βέβαια δεν μπορούν να φανούν από τη μία μέρα στην άλλη. Ο Ριμπάλτα θα είναι πιθανότατα η πρώτη από τις αλλαγές που έρχονται στο οργανόγραμμα της ΑΕΚ το επόμενο διάστημα.

Διαβάστε επίσης: Ο Ραζβάν Λουτσέσκου πέταξε το… γάντι στον Ιβάν Σαββίδη;

Ένας «μυστικός πράκτορας» για την ΑΕΚ

Ποιος όμως είναι ο Ριμπάλτα; Δεν είναι υπερβολικό να πούμε πως πρόκειται για έναν από τους διευθυντές ποδοσφαίρου ή τεχνικούς/αθλητικούς διευθυντές με την πιο λαμπερή καριέρα στο ποδόσφαιρο καθώς έχει εργαστεί σε κάποιες από τις κορυφαίες ομάδες της Ευρώπης και έχουν περάσει από τα… χέρια του παίκτες από το πάνω ράφι. Η διαδρομή του ξεκίνησε το 2008 από την Τορίνο, όπου είχε τον ρόλο του σκάουτερ.

Εκεί έμεινε για έναν χρόνο και στη συνέχεια πήγε στη Μίλαν για την ίδια δουλειά. Στους «ροσονέρι» έμεινε για δύο χρόνια και με τις κινήσεις του έβαλε τις βάσεις για το πρωτάθλημα που κατέκτησε η ομάδα το 2012. Η δουλειά του στη Μίλαν δεν πέρασε απαρατήρητη και το 2012 πήγε στη Γιουβέντους ως αρχισκάουτερ αφού πρώτα δούλεψε έναν χρόνο στη Νοβάρα. Στην «Κυρία» έμεινε για πέντε χρόνια και εκεί ουσιαστικά απογείωσε το όνομά του έχοντας μεγάλη συνεισφορά στα σερί πρωταθλήματα που κατέκτησε η Γιούβε.

Το 2017 παρουσιάστηκε η ευκαιρία της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ του Ζοσέ Μουρίνιο, με τον ίδιο τον Πορτογάλο να εισηγείται την προσθήκη του στο οργανόγραμμα του κλαμπ. Μετά από έναν χρόνο ήρθε η Ζενίτ που για πρώτη φορά του πρόσφερε δουλειά σε ρόλο τεχνικού διευθυντή. Δεν μπορούσε να αρνηθεί και πήγε στη Ρωσία όπου έμεινε για μία τριετία. Στη συνέχεια επέστρεψε στην Ιταλία ως τεχνικός διευθυντής για την Πάρμα το 2021 και τελευταία του δουλειά ήταν στη Μαρσέιγ ως αθλητικός διευθυντής. Εκεί τον πήρε ο Πάμπλο Λονγκόρια με τον οποίο είχε συνεργαστεί στη Γιουβέντους και αποχώρησε πριν από περίπου έναν χρόνο λόγω διοικητικής αστάθειας στο κλαμπ.

Οι μεγάλες επιτυχίες του Ριμπάλτα

Ο Ριμπάλτα φημίζεται για την ικανότητα να βρίσκει σε μικρές ηλικίες και χωρίς μεγάλο κόστος παίκτες που στη συνέχεια κάνουν μεγάλη καριέρα σε κορυφαία πρωταθλήματα ενώ στην Ιταλία τον έχουν χαρακτηρίσει ως «μυστικό πράκτορα 007» για τον τρόπο δουλειάς του και για το ότι φέρνει εις πέρας τις αποστολές του. Σπουδαιότερο deal της καριέρας του θεωρεί την ανακάλυψη του Μπρούνο Φερνάντες τον οποίο είχε βρει στην Κ19 της Γκιμαράες όταν εργαζόταν για τη Νοβάρα το 2011.

«Δεν μου αρέσει να μιλάω για αυτό, αλλά η υπογραφή για την οποία είμαι πιο περήφανος είναι ο Μπρούνο Φερνάντες. Ήταν όλα πολύ προσωπικά, πήγα να τον δω στην Πορτογαλία και τον παρέλαβα στο αεροδρόμιο. Ήταν απρόβλεπτο να σκεφτώ ότι θα έφτανε στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, αλλά με κάνει πολύ χαρούμενο. Είναι ένας διακεκριμένος παίκτης. Είναι πολύ δύσκολο να το δεις αυτό σε έναν μόνο ποδοσφαιριστή. Και παίζει χωρίς πίεση, φυσικά. Τα λάθη δεν τον επηρεάζουν, έχει την ψυχή και το μυαλό ενός ηγέτη, απλά κοίτα τον τρόπο που έχει αλλάξει η Γιουνάιτεντ. Μπορεί να πάει ακόμα πιο μακριά» εξήγησε ο ίδιος το 2020 στην «Marca».

Στη Γιουβέντους ήταν αυτός που μεταξύ άλλων έκανε τη μεγάλη μεταγραφή του Πάουλο Ντιμπάλα, επί των ημερών του αποκτήθηκε ως ελεύθερος ο Πολ Πογκμπά που στη συνέχεια πήρε μεταγραφή 105 εκατ. ευρώ. Εχει εξαιρετική σχέση με τον Μοράτα (που επίσης πήγε στη Γιουβέντους) ο οποίος σε δηλώσεις του έχει παραδεχτεί πως ο Ριμπάλτα τον έκανε ποδοσφαιριστή. Στη Ζενίτ έκανε σπουδαίες μεταγραφές και μία πώληση 40 εκατ. ευρώ του Παρέδες στην Παρί Σεν Ζερμέν.

«Κλειδί» η συνεργασία με Αλμέιδα

Αν πρέπει να βρούμε ένα αρνητικό είναι πως δύσκολα πετυχαίνει κάποιος σε τέτοιο πόστο στις ελληνικές ομάδες. Αυτό έχει δείξει η ιστορία τουλάχιστον. Από την άλλη, πρόκειται για τεράστια αναβάθμιση σε σχέση με όλους του προκατόχους του στην ΑΕΚ και το σημαντικότερο στοίχημα είναι να κολλήσει με τον Αλμέιδα. Να υπάρχει σωστή συνεργασία και διακριτοί ρόλοι ώστε να μην δημιουργούνται παρεξηγήσεις και εσωτερικά θέματα.

Η Ένωση έκανε μεγάλες μεταγραφές αυτό το καλοκαίρι. Και σε οικονομικό επίπεδο και σε επίπεδο ονόματος και βιογραφικού. Δεν αποκλείεται όμως ο Ριμπάλτα να αποδειχθεί η μεγαλύτερη όλων. Σε βάθος χρόνου βέβαια και με ορίζοντα για τα πρώτα συμπεράσματα το ερχόμενο καλοκαίρι. Το δεδομένο είναι πως ο Ισπανός έχει πολλή δουλειά μπροστά του και μία από τις σημαντικότερες αποστολές του είναι να οργανώσει το σκάουτινγκ της ΑΕΚ, κάτι που είναι εξάλλου και η ειδικότητά του.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από