Η δικαιοσύνη του Μεντιλίμπαρ, που εξηγεί τη λατρεία των παικτών – Η απόφαση – έκπληξη για Κωστούλα

Η δικαιοσύνη του Μεντιλίμπαρ, που εξηγεί τη λατρεία των παικτών – Η απόφαση – έκπληξη για Κωστούλα

Ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ αποφάσισε να μην προπονηθεί την Πέμπτη ο Μπάμπης Κωστούλας. Ο λόγος, εσωτερικός και ίσως ασήμαντος για τους πολλούς. Όχι για τον Βάσκο. Λίγες ημέρες μετά υπόκλιση από Ράκιτιτς, Κουκουρέγια, αποκαλύφθηκε γιατί τον αγαπούν τόσο οι παίκτες του.

Πριν από λίγες ημέρες ο πολύς Ιβάν Ράκιτιτς είχε χαρακτηρίσει τον Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ ως τον αγαπημένο του προπονητή, σε ολόκληρη τη σπουδαία καριέρα του. Ως έναν «μάγο». Ως ένα πρόσωπο δίκαιο, απαιτητικό και ικανό να εμπνεύσει τους ποδοσφαιριστές του.

Τα ίδια περίπου ανέφερε και ο Κουκουρέγια, ο οποίος εν πολλοίς χρωστάει την πορεία του στο ποδόσφαιρο στον προπονητή που έχει στην άκρη του πάγκου του ο Ολυμπιακός. Με τον «Μέντι», να δείχνει ακόμη και στα μικρά πράγματα στο Ρέντη, γιατί οι ποδοσφαιριστές του τον λατρεύουν. Παρά το γεγονός ότι στην προπόνηση και στα παιχνίδια είναι οξύθυμος, φωνακλάς και δεν μασάει τα λόγια του για τις ατομικές ευθύνες.

Λένε ότι τις ομάδες τις φτιάχνουν οι προσωπικότητες, οι χαρακτήρες, το ταλέντο, η ποιότητα, η χημεία, αλλά και εκείνες οι λεπτομέρειες στις οποίες λίγοι δίνουν σημασία. Ο Μεντιλίμπαρ είναι από αυτούς τους «λίγους». Και αυτό επιβεβαιώθηκε για ακόμη μία φορά στην προπόνηση της Πέμπτης. Ημέρα κατά την οποία όλοι οι διεθνείς επέστρεψαν στις εγκαταστάσεις του Ρέντη, για να ξεκινήσει η προετοιμασία του αγώνα με τον Παναιτωλικό.

Κι όμως, ο Μεντιλίμπαρ δεν είχε έναν παίκτη στο προπονητικό κέντρο. Ο Μπάμπης Κωστούλας δεν βρισκόταν στο Ρέντη. Οχι, δεν… ξεχάστηκε. Ούτε αποφάσισε να μην προπονηθεί. Ούτε έχει κάποιο πρόβλημα. Αυτό που έγινε είναι ότι ο προπονητής του αποφάσισε ότι έπρεπε να πάρει ρεπό. Και αυτό, διότι λειτούργησε με τρόπο τόσο επαγγελματικό και θετικό για το σύνολο, άξιζε αυτό το «δώρο». Για την ακρίβεια, άξιζε να πάρει ό,τι και οι συμπαίκτες του. Εξηγούμαστε…

Ο Μεντιλίμπαρ είχε δώσει μία ημέρα έξτρα ρεπό στους διεθνείς ποδοσφαιριστές. Καθώς θεωρούσε ότι θα τους κάνει καλό να επιστρέψουν στις προπονήσεις ξεκούραστοι, χωρίς να πιεστούν επιπλέον, αλλά και έχοντας περάσει λίγο χρόνο με τις οικογένειές τους. Ο Κωστούλας ήταν ένας από τους διεθνείς του Ολυμπιακού. Αλλά και ο πρώτος που επέστρεψε στο Ρέντη. Για την ακρίβεια, ο 17χρονος στράικερ, αγωνίστηκε το πρωί της Τρίτης (10/09) για 45 λεπτά στο φιλικό της Εθνικής Νέων με την Κ19 του Ολυμπιακού στο Ρέντη. Αλλά αντί να πάει σπίτι του. Εμεινε στο προπονητήριο και το απόγευμα της ίδιας ημέρας συμμετείχε στο πρόγραμμα της πρώτης ομάδας, ακολουθώντας κανονικά την πρώτη προπόνηση, μετά το ρεπό που είχε δώσει (στους συμπαίκτες του) ο προπονητής.

Αυτό δεν πέρασε απαρατήρητο από τον Μεντιλίμπαρ και τους συνεργάτες του. Μετά την προπόνηση της Τετάρτης και βλέποντας τον «μικρό» να μην βάζει «φρένο» στη δουλειά, ο Βάσκος πήρε την απόφασή του. Η οποία ήταν η εξής: Να πάρει ρεπό ο Κωστούλας και να μην πάει στο Ρέντη στην προπόνηση της Πέμπτης (12/09), ώστε να μην χάσει το ρεπό που είχαν πάρει όλοι οι υπόλοιποι διεθνείς. Όπως και έγινε. Με τον Ελληνα σέντερ φορ να ξεκουράζεται και τους υπόλοιπους συμπαίκτες του να προπονούνται κανονικά. Και οι διεθνείς.

Αυτή η απόφαση του Μεντιλίμπαρ εξηγεί πολλά για τον λόγο που ο έμπειρος τεχνικός έχει κερδίσει τους πάντες στον Ολυμπιακό. Οταν ένας προπονητής είναι δίκαιος και ασχολείται σοβαρά και ουσιαστικά με έναν 17χρονο ποδοσφαιριστή, επιβραβεύοντας τη δουλειά, την αφοσίωση και τη νοοτροπία του, δεν υπάρχουν πολλά που μπορείς να σχολιάσεις. Η κίνηση από μόνη της, δείχνει τι είναι ο «Μέντι». Δείχνει πώς και γιατί οι παίκτες του κάνουν τα πάντα για να μεταφέρουν στο γήπεδιο, τις ιδέες του, τα πιστεύω του, τις σκέψεις του, την κοσμοθεωρία του.

Τα αποδυτήρια των ομάδων λειτουργούν με τρόπο που δεν μπορούν να καταλάβουν εύκολα όσοι δεν έχουν τριβή με αυτό το ιδιαίτερο «άβατο». Εκεί χτίζονται και εκεί καταστρέφονται όλα. Η ποιότητα, το ταλέντο, οι ικανότητες είναι στοιχεία σημαντικά. Η πίστη, η θετική αύρα, η εμπιστοσύνη, η αίσθηση δικαιοσύνης και η χημεία, είναι ορισμένα από εκείνα τα στοιχεία που δεν τα βλέπεις, δεν μπορείς να τα «μετρήσεις». Αλλά είναι εκείνα που κάνουν τον Μεντιλίμπαρ αυτό που είναι…

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ