Οι δύο φορές που ο Αλμέιδα υποκλίθηκε στον προπονητή και άνθρωπο Έρικσον (pics)

Οι δύο φορές που ο Αλμέιδα υποκλίθηκε στον προπονητή και άνθρωπο Έρικσον (pics)

Ο Ματίας Αλμέιδα ήταν ένας από τους ανθρώπους που γνώριζε πολύ καλά τον Σβεν Γκόραν Έρικσον και έτρεφε μεγάλη εκτίμηση προς τον Σουηδό, κάτι που απέδειξε εμπράκτως.

Στα 76 του χρόνια και μετά από μάχη με τον καρκίνο ο Σβεν Γκόραν Έρικσον έφυγε από τη ζωή έχοντας αφήσει προηγουμένως ανεξίτηλο το στίγμα του στο ποδόσφαιρο. Ένας άνθρωπος που γνώριζε πολύ καλά τον Σουηδό προπονητή ήταν ο Ματίας Αλμέιδα αφού συνυπήρξε μαζί του στη Λάτσιο όταν ο Αργεντινός ήταν ποδοσφαιριστής και έζησαν σπουδαίες στιγμές.

Λίγους μόλις μήνες πριν μάλιστα, ο προπονητής της ΑΕΚ παραχώρησε συνέντευξη στη Σουηδία και συγκεκριμένα στο «Aftonbladet» με αφορμή τη συνεργασία του με τον Έρικσον. «Όλοι θέλουν να είναι σαν τον Σβεν, κανείς δεν μπορεί να είναι σαν αυτόν όμως», είχε πει ο Αλμέιδα και στη συνέχεια έλαβα μήνυμα-έκλπηξη από τον Έρικσον: «Ciao Ματίας! Σβεν εδώ. Νομίζω ότι με θυμάσαι… Έχουμε ζήσει απίστευτα όμορφες στιγμές μαζί».

Διαβάστε επίσης: Αυτές είναι οι πρώτες κλήσεις του Γιοβάνοβιτς ενόψει των αγώνων του Nations League (pic)

Τον λόγο πήρε στη συνέχεια ξανά ο Αλμέιδα που υποκλίθηκε στο μεγαλείο του Έρικσον ως προπονητή και ως ανθρώπου: «Είμαι πολύ – πολύ χαρούμενος που έλαβα αυτόν τον χαιρετισμό. Ο Σβεν ήταν ένας φανταστικός προπονητής, αλλά ακόμα μεγαλύτερος άνθρωπος. Γιατί; Έκανε 25 παίκτες να αισθάνονται σημαντικοί ανεξάρτητα από το πόσο έπαιξαν. Ξέρω ότι πολεμάς αυτή τη στιγμή, είσαι μαχητής. Εκτός από σπουδαίος προπονητής, είσαι σπουδαίος άνθρωπος, Σβεν. Μια μεγάλη αγκαλιά, να είσαι δυνατός.

Υπάρχει Θεός, ξέρει τι κάνει με όλους μας. Μου αρέσεις τόσο πολύ, δεν υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που θαυμάζω στον κόσμο του ποδοσφαίρου. Σε ευχαριστώ για όλα όσα μου έμαθες. Συνέχισε να διδάσκεις στους ανθρώπους. Μην κουράζεσαι, συνέχισε. Αφήνεις σημαντικά ίχνη στη ζωή όλων, αλλά περισσότερο από οτιδήποτε άλλο στον ποδοσφαιρικό κόσμο που σε χρειάζεται. Μια μεγάλη αγκαλιά».

«Όλοι θέλουν να είναι σαν τον Σβεν»

Στη συνέχεια ο Αλμέιδα είχε αναφερθεί στα στοιχεία που προσπάθησε να πάρει από εκείνον ως προπονητής: «Προσπάθησα να μην αντιγράψω από κανέναν από τους προπονητές που είχα. Ο Σβεν είναι Σβεν. Είναι ο κύριος. Δεν μπορώ ποτέ να γίνω σαν τον Σβεν. Ένα πρόβλημα στο ποδόσφαιρο είναι ότι πολλοί άνθρωποι αντιγράφουν ο ένας τον άλλον αντί να ακολουθήσουν τον δικό τους δρόμο. Όλοι θέλουν να είναι σαν τον Σβεν Γκόραν Έρικσον, να ηγούνται της ομάδας όπως εκείνος, να ντύνονται όπως αυτός. Κανείς όμως δεν μπορεί να είναι σαν αυτόν. Άλλοι θέλουν να είναι σαν τον Μπιέλσα ή τον Γκουαρδιόλα. Είναι λίγο έλλειψη αυτοπεποίθησης αυτό.

Αν προσπαθήσω να γίνω κάποιος άλλος, δεν θα μπορώ να πείσω τους παίκτες για το τι πραγματικά θέλω και πιστεύω. Σε αυτό το επίπεδο, πρέπει να είσαι γνήσιος. Αλλιώς γίνεσαι σαν ηθοποιός. Τα περισσότερα πράγματα στο ποδόσφαιρο έχουν ήδη εφευρεθεί, αλλά πρέπει να ακολουθήσεις τον δρόμο σου. Για μένα το πρωταρχικό είναι οι παίκτες που προπονώ να νιώθουν ευτυχία και χαρά για αυτό που κάνουν.

Ο Σβεν μας έδειξε την αγάπη για το ποδόσφαιρο και τη ζωή. Δεν είναι κάτι που έχω αντιγράψει αλλά είναι κάτι για το οποίο συμφωνώ μαζί του και θέλω να δώσω και στους παίκτες μου. Ο Σβεν μας έκανε όλους στη Λάτσιο να νιώθουμε σημαντικοί και χαρούμενοι. Το να είσαι προπονητής ποδοσφαίρου είναι κάτι περισσότερο από το να είσαι απλώς προπονητής. Ο Σβεν είναι ένας από τους καλύτερους προπονητές που είχα και είχα τους Σάκι, Πασαρέλα, Μπιέλσα, Τζακερόνι και πολλούς άλλους».

Ο Αλμέιδα για τον Έρικσον στη βιογραφία του

Ξεχωριστή αναφορά υπάρχει από τον Αλμέιδα στον Έρικσον και στη βιογραφία του με τίτλο «Alma y Vida» ο «Προφήτης» όπου ο «Πελάδο» αναφέρει: «Ο Σουηδός μετέδιδε μια τρομακτική ηρεμία και εσωτερική γαλήνη. Είχε στο ρόστερ 24 διεθνείς παίκτες και τους είχε όλους ευχαριστημένους, γιατί παίζαμε σε δύο ή τρεις διαφορετικές διοργανώσεις. Ποτέ δεν ύψωνε τον τόνο της φωνής του, δούλευε με την μπάλα στις ασκήσεις και σταματούσε για να διορθώσει τα λάθη. Δεν του άρεσε το ποδόσφαιρο κατοχής με τις πολλές πάσες, το σύστημά του ήταν απλό.

Ο τερματοφύλακας την έδινε στον Μιχαΐλοβιτς και ο Σέρβος με μακρινή μπαλιά προσπαθούσε να βρει τον Βιέρι, τον Μπόκσιτς ή τον Σάλας, ανάλογα με τη σεζόν και εμείς οι μέσοι διεκδικούσαμε τη δεύτερη πάσα ή το ριμπάουντ. Κάποιες φορές, όταν παίρναμε το ριμπάουντ, κυκλοφορούσαμε λίγο την μπάλα, αλλά δεν του άρεσε καθόλου να χτίζουμε τις επιθέσεις με πάσες από πίσω. Έτσι κατέκτησε το σκουντέτο και μπήκε στην ιστορία του συλλόγου. Είναι πολύ αγαπητός στον κόσμο».

Mέσω ανάρτησης στα social media ο Αλμέιδα αποχαιρέτησε τον Έρικσον:

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ