Μια ιστορία πολέμου και μια εξήγηση για τον Ρομάν Γιάρεμτσουκ

Μια ιστορία πολέμου και μια εξήγηση για τον Ρομάν Γιάρεμτσουκ

Την ώρα που 40 εκατ ευρώ περικύκλωναν το ταλέντο του Ραμόν Γιάρεμτσουκ, στην πατρίδα του…

Ο θεόρατος κύριος -1.91μ γαρ- που για χάρη του έξι παρά το πρωί Δευτέρας γέμισε με τηλεοπτικές κάμερες η αίθουσα αφίξεων του «Ελ. Βενιζέλος»: Προφανώς δίχως την ανάγκη για ιδιαίτερες συστάσεις -τουλάχιστον για τους μυημένους-. Ο πολύς Ρομάν Γιάρεμτσουκ που σε λίγο θα κάνει την πρώτη του εμφάνιση στον Ρέντη για να γνωρίσει τον Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ και τους νέους συμπαίκτες του.

Το νέο μεταγραφικό απόκτημα του Ολυμπιακού. Με 53 συμμετοχές στην εθνική Ουκρανίας, αλλά και έναν μεταγραφικό κύκλο –άνω των- 40 εκατ ευρώ που στήθηκε στα πόδια του την τελευταία τριετία: 18,5 η Μπενφίκα για να τον πάρει από την Γάνδη (2021). Άλλα 17 η Μπριζ για να επαναφέρει στο Βέλγιο (2022). Συν το νοίκι της Βαλένθια για τον περσινό δανεισμό (2023). Συν τα 5 εκατ ευρώ των Ερυθρόλευκων που μόλις μπήκαν στον λογαριασμό.

Διαβάστε επίσης: Και τώρα μια τελευταία ευκαιρία: Τα τρία σενάρια πρόκρισης της Ελλάδας στον «τελικό» με την Αυστραλία

Γιατί αλλάζει τις ομάδες σαν τα πουκάμισα; Και γιατί εκείνες επιμένουν να πληρώνουν αδρά για χάρη του; Δύο ρεαλιστικές ερωτήσεις που προφανώς και αξίζουν απαντήσεις. Μόνο που αυτές μπορεί να μην έχουν να κάνουν τόσο με τις τέσσερις γραμμές του αγωνιστικού χώρου, όσο με εκείνο το «έγκλημα» που κάποια στιγμή τον Δυτικό κόσμο τον κούρασε και δεν του προσφέρει χρόνο ούτε στα δελτία ειδήσεων: Το έγκλημα στην Ουκρανία. Ο πόλεμος που καλά κρατεί από τον Φλεβάρη του 2022.

Δεν ήρθε μόνος του στην Ελλάδα ο Γιάρεμτσουκ. Είναι μαζί του και η Κριστίνα. Η όμορφη σύζυγος του. Ο Ρομάν έλκει την καταγωγή από το Λβιβ και ας είναι ποδοσφαιρικό γέννημα θρέμμα της Ντινάμο Κιέβου. Η Χριστίνα είναι από το Τσέρνιχιβ. Μια πόλη κοντά στα σύνορα με τη Λευκορωσία. Όταν προέκυψε το σοκ και δέος της επίθεσης από τους Ρώσους, οι γονείς της «εγκλωβίστηκαν» ανάμεσα στα πυρά του πολέμου. Σύντομα χάθηκαν τα ίχνη τους για καιρό και κανείς δεν μπορούσε να δώσει μια απάντηση αν ζουν.

Ζήτησε ο Γιάρεμτσουκ τότε την βοήθεια του συμπαίκτη του στην εθνική ομάδα, του αρχηγού Αντρέι Γιαρμολένκο που είναι από την ίδια πόλη. Του ζήτησε να μεσολαβήσει. Για να μάθει νέα τους, και αργότερα για να μπορέσει να τους βγάλει από εκεί με ασφάλεια. Φυσικά όλα αυτά έγιναν γνωστό μετά. Όταν ο νέος άσος του Ολυμπιακού ξεκίνησε μια ολόκληρη καμπάνια προκειμένου να συγκεντρώσει χρήματα για τους μαχητές του Τσέρνιχιβ.

Έπαιζε ακόμη στην Μπενφίκα ο Ουκρανός όταν ξεκίνησε ο πόλεμος. Σε 42 ματς έβαλε 9 γκολ και μοίρασε 6 ασίστ. Πιο σωστά; Οκτώ γκολ και έξι ασίστ πριν ξεκινήσει ο πόλεμος. Ένα και μοναδικό γκολ μετά (στους «8» του Champions League κόντρα στη Λίβερπουλ). Και όταν ο Μπριζ του έδωσε το δικαίωμα να επιστρέψει στο Βέλγιο όπου με τη Γάνδη μεγαλούργησε: 2 γκολ και 3 ασίστ σε 27 συμμετοχές. Ποιος; Ο Γιάρεμτσουκ που τη σεζόν 2020-21 στο ίδιο πρωτάθλημα είχε 23 γκολ και 8 ασίστ σε 43 συμμετοχές.

Και στη Βαλένθια που οι Ισπανοί λένε για εκείνον τα καλύτερα και που οι οπαδοί των «Νυχτερίδων» πραγματικά ήθελαν να τον δουν να επιστρέφει στην ομάδα τους –τα τραγικά οικονομικά του club δεν επέτρεψαν ούτε πρόταση-; Εκεί σταδιακά άρχισε να βρίσκει τον εαυτό του κυρίως ως παίκτης του rotation. Δεν σκόραρε πολύ (4 γκολ). Όσο η χρονιά κυλούσε όμως κέρδιζε την εμπιστοσύνη του Μαρθελίνο που τον χρησιμοποιούσε σε μια 4-4-2 εκδοχή που δεν θα πρέπει να μας φανεί παράξενη και σε φόντο Ερυθρόλευκο. Είναι μάλλον πολυτέλεια για ένα club όπως ο

Ολυμπιακός να έχει στον πάγκο ή τον Ελ Κααμπί ή τον Γιάρεμτσουκ στα «πολλά» ματς της Super League. Και ο Μεντιλίμπαρ έδειξε στα τεστ της Ολλανδίας πως έχει μια 4-4-2 ιδέα κατά νου.
Μπορούν εύκολα αυτοί οι δύο φορ να λειτουργήσουν και σαν rotation, αλλά και «συμπληρωματικά» -ακόμη και σε αρχικά σχήματα-. Ταιριάζουν περισσότερο –τουλάχιστον στα χαρτιά- από το δίδυμο Γιουσέφ Ελ Αραμπί και Αχμέντ Χασάν που έκανε θραύση στα χρόνια του Πέδρο Μαρτίνς. Και το σημαντικότερο; Μπορεί ο «κανονικός» Γιάρεμτσουκ να αποτελέσει ένα τεράστιο asset για το club. Ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ και ο Ντάρκο Κοβάσεβιτς ρώτησαν πολλούς στην Ισπανία. Πήραν την ίδια απάντηση: Είναι μια χαρά. Μένει να αποδειχθεί και στο χορτάρι

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ