Παναθηναϊκή Συμμαχία : Πώς από σωτήρας έγινε κομπάρσος

Παναθηναϊκή Συμμαχία : Πώς από σωτήρας έγινε κομπάρσος

Η «Παναθηναϊκή Συμμαχία» προκήρυξε εκλογές αλλά πλέον δεν συγκινεί κανέναν. Το 10.gr ανοίγει το «μαύρο κουτί» μιας προσπάθειας που ξεκίνησε με όνειρα πριν πέντε χρόνια και κατέληξε σε παταγώδη αποτυχία.

Αν μπει κάποιος στο paomprosta.gr, στην ιστοσελίδα της «Παναθηναϊκής Συμμαχίας» και ρίξει το βλέμμα του στην μπάρα που υπάρχει αριστερά, θα δει αναλυτικά τα μέλη που υπήρχαν και υπάρχουν, καθώς και τα ποσά που έχουν μπει στη «Συμμαχία», άρα και στην ΠΑΕ Παναθηναϊκός, κάθε χρόνο.

Μια προσπάθεια που οραματίστηκε ο Γιάννης Αλαφούζος, που έφερε έναν αρχικό ενθουσιασμό, αλλά που πολύ γρήγορα αυτός… ξεφούσκωσε. Με αποτέλεσμα, πέντε χρόνια μετά, η «Παναθηναϊκή Συμμαχία», που κάποτε υπήρξε μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ, να αποτελεί πια τον τελευταίο τροχό της αμάξης στο μετοχικό σχήμα της ομάδας. Άλλωστε, ποτέ εκείνο το όραμα του Αλαφούζου δεν βρήκε ανταπόκριση από τον κόσμο, που είχε αρχίσει να βιώνει για τα καλά την οικονομική κρίση.

«Είχαμε κάνει έρευνες και πίστευα στην Παναθηναϊκή Συμμαχία. Ομολογώ πως έπεσα έξω», είχε παραδεχτεί ο ίδιος ο Γιάννης Αλαφούζος πριν από δύο χρόνια. Τι ακριβώς έλεγε αυτό το όραμα; Ο Αλαφούζος θεωρούσε πως υπήρχε ένας «σκληρός» πυρήνας φίλων του Παναθηναϊκού με μεγάλη οικονομική δυνατότητα, που θα στήριζαν εξαρχής την «Παναθηναϊκή Συμμαχία». Επιπλέον, έλεγε στους συνεργάτες του πως εκτός από τον «πυρήνα», υπάρχουν 2 εκατομμύρια Παναθηναϊκοί που θα μπορούσαν να διαθέσουν έστω και από 20 ευρώ το χρόνο. Σκέψεις και ιδέες που έπεσαν στο κενό, αφού η Παναθηναϊκή Συμμαχία απέτυχε με παταγώδη τρόπο.

«Το εγχείρημα είναι πρωτόγνωρο για τα ελληνικά δεδομένα αλλά όχι για τα παγκόσμια. Εκατοντάδες ευρωπαϊκοί σύλλογοι ανήκουν εκεί που πρέπει: στους φιλάθλους τους και στον κόσμο τους, μακριά από προσωπικές επιδιώξεις, συμφέροντα και οφέλη. Πίσω από μας δεν κρύβεται «κάποιος» αλλά ΟΛΟΙ, την διακυβέρνηση του Παναθηναϊκού δεν πρέπει να την έχουν κάποιοι αλλά ΟΛΟΙ, το μέλλον του Παναθηναϊκού δεν πρέπει να είναι απόφαση μερικών αλλά ΟΛΩΝ μας». Αυτά αναφέρει, μεταξύ άλλων, η Ιδρυτική Διακήρυξη της Παναθηναϊκής Συμμαχίας. Λέξεις και φράσεις που θυμίζουν πλέον και την κατάσταση την οποία βιώνει σήμερα ο Παναθηναϊκός, χωρίς ωστόσο να υπάρχει πια και κάποιος… θεματοφύλακας του όλου εγχειρήματος, όπως συνέβαινε με τον Γιάννη Αλαφούζο.

Την… παράτησε και ο Αλαφούζος απ’ το καλοκαίρι του 2015

Η «Παναθηναϊκή Συμμαχία» δεν ξεπέρασε ποτέ τα 10.000 μέλη, κάτι που δείχνει με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο όχι μονάχα την αποτυχία του όλου εγχειρήματος, αλλά και το γεγονός πως στην Ελλάδα δεν μπορούν να προχωρήσουν εταιρείες λαϊκής βάσης, όσο κόσμο κι αν «κουβαλά» μια ομάδα.

Ως εκ τούτου, ήταν φυσιολογικό πως κάποια στιγμή θα έπαυε να κατέχει το μεγαλύτερο ποσοστό μετοχών της ΠΑΕ Παναθηναϊκός. Ο άνθρωπος που την οραματίστηκε, ο Γιάννης Αλαφούζος, ήταν άλλωστε τα πρώτα χρόνια και εκείνος που τη… χρηματοδοτούσε, με χρήματα από την τσέπη του. Αντί, λοιπόν, να τα βάζει απευθείας στην ομάδα, το έκανε μέσω της «Συμμαχίας» που λογιζόταν ως μεγαλομέτοχος.

Φυσικά, ένας από τους λόγους που συνέβαινε αυτό ήταν και το γεγονός πως η «Παναθηναϊκή Συμμαχία» αποτελεί μη κερδοσκοπικό σωματείο, κάτι που έχει σαν αποτέλεσμα να είναι πολύ λιγότερη η φορολογία στα χρήματα που μαζεύονταν στο «κοινό ταμείο».

Ο Γιάννης Αλαφούζος, ωστόσο, βλέποντας πως δεν υπάρχει ανταπόκριση από τον κόσμο, ξεκίνησε να βάζει όλο και λιγότερα χρήματα στη «Συμμαχία» και σταδιακά τα έβαζε σαν φυσικό πρόσωπο πια στις Αυξήσεις Μετοχικού Κεφαλαίου, αυξάνοντας το μετοχικό του ποσοστό.

Συνελεύσεις χωρίς νόημα και αποφάσεις

Τα τελευταία χρόνια η «Παναθηναϊκή Συμμαχία» είναι περισσότερο… μπελάς σε όσους βρίσκονται σε αυτή, παρά προσφέρει κάτι στον Παναθηναϊκό. Είναι χαρακτηριστικό πως στη Γενική Συνέλευση του περασμένου Ιανουαρίου εμφανίστηκαν μόλις 11 συμμετέχοντες. Ο πρόεδρος, Σπύρος Βλάχος, τα μέλη του ΔΣ, Κωνσταντίνος Γλυνός και Θοδωρής Μαραγκουδάκης (αποχώρησε διαμαρτυρόμενος για την απουσία Αλαφούζου για πρώτη φορά μετά το 2012), ο τότε ταμίας, Βασίλης Κωνσταντίνου και επτά ακόμα μέλη, μεταξύ των οποίων ο Αριστείδης Καμάρας.

Για κόσμο, όπως συνέβαινε σε προηγούμενες συνελεύσεις; Ούτε λόγος. Είναι χαρακτηριστικό πως τέθηκε μόλις μία ερώτηση και αφορούσε την ανακαίνιση της Λεωφόρου, ενώ η συνέλευση διήρκεσε μόλις μισή ώρα!

Το ιδιοκτησιακό σήμερα

Το καλοκαίρι του 2015 αποτελεί επί της ουσίας και το… τέλος της «Παναθηναϊκής Συμμαχίας» σε ό,τι αφορά τον ρόλο που θα μπορούσε να διαδραματίσει στην ΠΑΕ Παναθηναϊκός. Μετά τον αποκλεισμό από την Γκαμπάλα ατόνησε για τα καλά το ενδιαφέρον του κόσμου και όχι μόνο.

Ο Γιάννης Αλαφούζος σταμάτησε να βάζει χρήματα εκεί, με αποτέλεσμα το ποσοστό να αρχίζει να συρρικνώνεται, την ώρα που ανέβαινε εκείνο του Αλαφούζου.

Η κυπριακή off shore εταιρία Sortivo International του Γιάννη Αλαφούζου επίσης ανέβαζε το ποσοστό της, με αποτέλεσμα πλέον ο Αλαφούζος, είτε ως φυσικό πρόσωπο, είτε μέσω της Sortivo να κατέχει το 74% των μετοχών, με την Παναθηναϊκή Συμμαχία να έχει μόλις το 15,12% (10% έχει ο ερασιτέχνης και λιγότερο από 1% οι λοιποί μικρομέτοχοι.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ