Ο φετινός Παναθηναϊκός είναι σε αυτό το χρονικό σημείο σε πολύ χειρότερη μοίρα από τον περσινό Παναθηναϊκό στην ίδια ακριβώς στιγμή.
Εκτός Ευρώπης έμεινε ο Παναθηναϊκός βάσει της βαθμολογίας του πρωταθλήματος και τελευταίο σωσίβιο για να μην πνιγεί ολοκληρωτικά, είναι ο τελικός του Κυπέλλου κόντρα στον Άρη.
Ένα ματς που θα διαμορφώσει, όχι μόνο το πρόσημο της σεζόν 2023-2024 αλλά θα σημάνει ουσιαστικά και το δρόμο που πρέπει να ακολουθήσει ο Παναθηναϊκός την επόμενη περίοδο.
Διαβάστε επίσης: Ελεύθερος ο Γιαννούλης και… όποιος προλάβει!
Ωστόσο, ακόμα κι αν φτάσει ο Παναθηναϊκός στην κατάκτηση του Κυπέλλου, δεν θα πρέπει το τρόπαιο να καλύψει τις αδυναμίες και τα προβλήματα που έχει η ομάδα και είναι δεδομένο ότι θα επηρεάσουν και τη συνέχεια, μετά το καλοκαίρι.
Ο φετινός Παναθηναϊκός είναι σε αυτό το χρονικό σημείο σε πολύ χειρότερη μοίρα από τον περσινό Παναθηναϊκό στην ίδια ακριβώς στιγμή, χωρίς να φαίνονται στον ορίζοντα κάποια σημάδια που να δημιουργούν αισιοδοξία.
Οι πληγές είναι πολλές και ανοιχτές και δύσκολα θα τις επουλώσει η ενδεχόμενη κατάκτηση του τροπαίου στο Πανθεσσαλικό, αρχίζοντας από τους οπαδούς και καταλήγοντας το έμψυχο δυναμικό της ομάδας.
Οι φανατικοί φίλοι του «τριφυλλιού» έχουν κόψει κάθε δεσμό με τη διοίκηση της ΠΑΕ και η πληθωρική παρουσία τους στο συλλαλητήριο πριν από το ματς με τον Ολυμπιακό, δείχνει ότι είναι αποφασισμένοι να έρθουν σε ευθεία σύγκρουση με τον Γιάννη Αλαφούζο.
Πέρα από τη στήριξη των οργανωμένων, πέρσι αυτή την εποχή, η ομάδα είχε προπονητή που μόλις την είχε οδηγήσει στη δεύτερη θέση της Super League.
Ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς γνώριζε τους παίκτες, ήξερε τα κενά της ομάδας και είχε πλάνο για την επόμενη χρονιά που στην καλοκαιρινή προετοιμασία θα το έθετε σε εφαρμογή.
Φέτος οι «πράσινοι» πορεύονται χωρίς προπονητή, ο Χρήστος Κόντης είναι υπηρεσιακός και ατυχώς για τον ίδιο, στο «βάπτισμα του πυρός» κόντρα στον Ολυμπιακό, έκανε λάθη τα οποία βέβαια δικαιολογούνται λόγω της έλλειψης εμπειρίας και της τριβής σε τόσο σημαντικά ματς.
Οποιος και να είναι, όμως, ο επόμενος προπονητής, πρέπει να ξεκινήσει από την αρχή, κατά πρώτο λόγο να δει το έμψυχο δυναμικό και μετά να καταλήξει εάν και ποια ενίσχυση χρειάζεται.
Οσον αφορά στο έμψυχο δυναμικό, η κατάσταση είναι ιδιαίτερα ρευστή και το μόνο σίγουρο είναι ότι θα υπάρχουν πολλές αλλαγές στο νέο ρόστερ. Μπερνάρ και Χουάνκαρ φεύγουν, ενώ και ο Τζούρισιτς έχει πει ανοιχτά ότι επιθυμεί να αποχωρήσει επειδή δεν έχει χρόνο ως βασικός. Για τον Ακαϊντίν είναι δεδομένο ότι δεν ενεργοποιηθεί η ρήτρα απόκτησης του, ενώ υπάρχουν και αρκετοί ποδοσφαιριστές που δύσκολα θα παραμείνουν στο «τριφύλλι», όπως πχ ο Βιλένα και ο Γέντβαϊ.
Αντιθέτως, πέρσι, παρότι αποκτήθηκαν το καλοκαίρι εννέα ποδοσφαιριστές (Μπλαντένοβιτς, Αράο, Νίκας, Γερεμέγεβ, Ζέκα, Πάλμπερ – Μπράουν, Γέντβαϊ, Βιλένα, Τζούρισιτς ) μόνο ο Βραζιλιάνος Αράο έκανε τη διαφορά και ήταν από τους βασικούς παίκτες στη φετινή πορεία.
Υπάρχουν και οι κλεισμένες μεταγραφές, όπως αυτές των έμπειρων Μαξίμοβιτς και Μπάλντοκ, αλλά είναι κομμάτια που πρέπει να προστεθούν σε ένα νέο και δύσκολο παζλ.
Ένας «μπομπέρ» που βλέπει… Euroleague: Η χρονιά «εκτόξευσης» του Βασίλη Τολιόπουλου (vids)
Πολλά βέβαια θα κριθούν και από την έκβαση του τελικού Κυπέλλου με τον Αρη. Ένα θετικό αποτέλεσμα θα καλύψει σε κάποιο βαθμό τα κακώς κείμενα της φετινής χρονιάς. Διαφορετικά, ο Παναθηναϊκός χωρίς τίτλο και εκτός Ευρώπης, θα βρεθεί σε πολύ δύσκολη στιγμή.