Χαμός για την Ευρώπη: Ο εξασφαλισμένος ΠΑΟΚ, οι τελικοί Παναθηναϊκού, Ολυμπιακού και ο… Άρης

Χαμός για την Ευρώπη: Ο εξασφαλισμένος ΠΑΟΚ, οι τελικοί Παναθηναϊκού, Ολυμπιακού και ο… Άρης

Δεν είναι μόνο η μάχη του τίτλου που προκαλεί ενδιαφέρον. Αλλά και το ποιοι θα συμμετέχουν του χρόνου στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις

ΑΕΚ (75β.) και ΠΑΟΚ (74β.) πλέον παλεύουν για την κατάκτηση του φετινού πρωταθλήματος. Αυτοί οι δύο είναι οι διεκδικητές. Και οι ομάδες που έχουν εξασφαλίσει από ένα ευρωπαϊκό εισιτήριο. Είναι οι μόνοι δηλαδή που είναι σίγουρο ότι του χρόνου θα περάσουν τα σύνορα. Από εκεί και πέρα όμως… χαμός όσον αφορά την έξοδο στην Ευρώπη.

Αν ο Άρης κατακτήσει το Κύπελλο Ελλάδος, τότε πιθανότατα ένας εκ των Ολυμπιακού ή Παναθηναϊκού θα μείνει εκτός Ευρώπης. Και λέμε πιθανότατα, διότι στην περίπτωση που ο Ολυμπιακός κατακτήσει το Europa Conference League, ο Άρης το Κύπελλο και στο πρωτάθλημα βγει τρίτο το «τριφύλλι» και τέταρτοι οι «ερυθρόλευκοι», τότε βγαίνουν όλοι Ευρώπη. Άρα θα έχουμε πέντε ομάδες την επόμενη σεζόν (2024-25) στις διοργανώσεις της UEFA.

Διαβάστε επίσης: Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ – Άρσεναλ 0-1: Την «καθάρισε», έπιασε κορυφή κι ελπίζει…

Σε αυτό το σενάριο και αν παραμείνει η βαθμολογία ως έχει μέχρι τέλους, τότε τα εισιτήρια θα μοιραστούν ως εξής:

Πρωταθλήτρια: ΑΕΚ (2ος προκριματικός γύρος Champions League)
Κυπελλούχος: Άρης (1ος προκριματικός γύρος Europa League)
2ος πρωταθλήματος: ΠΑΟΚ (2ος προκριματικός γύρος Conference League)
3ος πρωταθλήματος: Παναθηναϊκός (2ος προκριματικός γύρος Conference League)
Κάτοχος Conference League: Ολυμπιακός (League Phase Europa League)

Ο εξασφαλισμένος ΠΑΟΚ

Ο ΠΑΟΚ με τη νίκη του 2-0 επί του Ολυμπιακού τσέκαρε τη συμμετοχή του στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις της ερχόμενης σεζόν. Η 3η θέση (τουλάχιστον) είναι και μαθηματικά εξασφαλισμένη. Στο χειρότερο σενάριο, ο «Δικέφαλος του Βορρά» χάνει τα δύο τελευταία ματς των play offs με Παναθηναϊκό (εντός), Άρη (εκτός) και ισοβαθμεί με τον Ολυμπιακό στην τρίτη θέση. Εκεί η ισοβαθμία είναι υπέρ του ΠΑΟΚ, καθώς με το 2-0 της Τούμπας κάλυψε το χάντικαπ στη διαφορά τερμάτων και υπερτερεί στο τρίτο κριτήριο για το ποια ομάδα τερμάτισε πιο ψηλά στην κανονική διάρκεια. Αν Όρτα με τη βολίδα του στο τέλος είχε σκοράρει και δεν είχε πετύχει το δοκάρι, τότε ο Ολυμπιακός θα υπερτερούσε στην ισοβαθμία με τον ΠΑΟΚ. Ο οποίος ΠΑΟΚ, να σημειωθεί, ότι έχει υπέρ του την ισοβαθμία και με τον Παναθηναϊκό!

Τα αποτελέσματα στα ΠΑΟΚ – Ολυμπιακός:

Ολυμπιακός – ΠΑΟΚ 2-4 (κανονική διάρκεια)
ΠΑΟΚ – Ολυμπιακός 1-4 (κανονική διάρκεια)
Ολυμπιακός – ΠΑΟΚ 2-1 (play offs)
ΠΑΟΚ – Ολυμπιακός 2-0 (play offs)

Τα κριτήρια: Νίκες (δύο η κάθε ομάδα), γκολ (7-7), βαθμολογική θέση (ο ΠΑΟΚ τερμάτισε στην πρώτη θέση της κανονικής περιόδου).

Ο «τελικός» και οι τελικοί που θα κρίνουν τα πάντα

Το ντέρμπι «αιωνίων» την τελευταία αγωνιστική στη Λεωφόρο, μπορεί να μην κρίνει τίτλο, αλλά βαθμολογικά μάλλον δεν θα είναι αδιάφορο. Πιθανώς θα είναι και «τελικός» για την Ευρώπη. Αμφότεροι θα θέλουν βαθμό ή βαθμούς, προκειμένου να παίξουν τους τελικούς που έχουν μπροστά τους, χωρίς το άγχος και την πίεση του ευρωπαϊκού εισιτηρίου. Το Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός της 19ης Μαΐου δεν θα έχει βαθμολογικό ενδιαφέρον, αν νικήσει ο Παναθηναϊκός στην Τούμπα τον ΠΑΟΚ και την ίδια ώρα ο Ολυμπιακός στο «Γ.Καραϊσκάκης» να μην πάρει τους τρεις βαθμούς κόντρα στην ΑΕΚ. Στην ισοβαθμία οι «πράσινοι» είναι καλύτεροι από τους Πειραιώτες, διότι έχουν ήδη 3 νίκες επί του «αιωνίου» αντιπάλου.

Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός λοιπόν έχουν δύο ευκαιρίες για να βγουν Ευρώπη του χρόνου: 1ον) μέσω του μεταξύ τους ντέρμπι, 2ον) μέσω των τελικών τους. Οι «πράσινοι» έχουν τον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδος με τον Άρη (25/5). Και οι «ερυθρόλευκοι» εκείνον του Europa Conference League κόντρα στη Φιορεντίνα (29/5, 22:00).

Το πρόγραμμα του Παναθηναϊκού

  • ΠΑΟΚ – Παναθηναϊκός
  • Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός

Το πρόγραμμα του Ολυμπιακού

  • Ολυμπιακός – ΑΕΚ
  • Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός

H βαθμολογία

  1. ΑΕΚ 75
  2. ΠΑΟΚ 74
  3. Παναθηναϊκός 71
  4. Ολυμπιακός 70

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ