Νικολάου : «Αν το επιλέξει ο Γιόχανσον μπορεί να επιστρέψει και σε τέσσερις μήνες»

Νικολάου : «Αν το επιλέξει ο Γιόχανσον μπορεί να επιστρέψει και σε τέσσερις μήνες»

Ο κορυφαίος αθλίατρος Λάκης Νικολάου μίλησε στα Παραπολιτικά 90.1 FM για τον τραυματισμό του Γιόχανσον και την προοπτική να επιστρέψει νωρίτερα στη δράση.

Με αφορμή τον τραυματισμό του Γιάκομπ Γιόχανσον στον πρόσθιο χιαστό , ο Λάκης Νικολάου μίλησε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Στο 90+1». Ο κορυφαίος αθλίατρος αναφέρθηκε στο πως μπορεί να προκληθεί ο τραυματισμός αυτός αλλά και πως μπορεί να αποθεραπευτεί.

Αναλυτικά τα όσα είπε ο Λάκης Νικολάου:

«Ο χιαστός είναι ο πιο σημαντικός σύνδεσμος στο γόνατο. Το συγκρατεί σε όλες της δραστηριότητες που κάνει ο άνθρωπος. Προστατεύει το γόνατο από εμπρόσθια την πίσω και την πλάγια κίνηση και κυρίως το προστατεύει από την στροφική κίνηση, το πιβοτάρισμα. Αυτό το οφείλει στην ιδιαιτερότητα της κατασκευής του. Μοιάζει με βεντάλια. Αλλάζει σχήμα μέσα στο γόνατο. Το γόνατο είτε είναι σε κάμψη, είτε σε έκταση, βρίσκεται πάντα σε τάση και αυτό κάνει τη δυσκολία στο να παραμείνει ανέπαφο από κάποιου είδους έξτρα κινήσεις που μπορεί να κάνει. Ένα από τα θέματα που έχει πρόβλημα είναι ότι αν υπάρχει μία αδράνεια στην μυϊκή ισορροπία του σώματος, δυστυχώς πέφτουν όλα τα πάνω στο χιαστό. Επειδή βρίσκεται ανάμεσα στους δύο κονδύλους του μηριαίου, δηλαδή στο σχίσμα ανάμεσα στο μηριαίο οστό, αυτό με το γύρισμα που γίνεται τον κόβει. Δεν χρειάζεται εξωτερική βία. Η εξωτερική βία δημιουργεί καμιά φορά αστάθεια και ανισορροπία. Συνήθως γίνεται όταν δεν πέσει σωστά το σώμα. Άλλη είναι όταν κολλάει το πόδι κάτω και στρίβει το σώμα. Όπως έγινε εχθές με τον Γιόχανσον.»

«Θυμάμαι τότε που παίζαμε στα ξερά γήπεδα, στην εποχή τη δική μου, επειδή γλιστρούσε το γόνατο κάτω, δύσκολα κολλούσε το πόδι, όπως κολλάει τώρα στο χόρτο ή στο πλαστικό. Αυτός ήταν ένας παράγοντας που μας προστάτευε από το να πάθουμε ρήξη προσθίου χιαστού. Όχι ότι δεν συνέβαιναν τότε. Επειδή πολλοί με ρωτάνε. Τώρα έχουμε πολύ πιο συχνούς τραυματισμούς στον πρόσθιο χιαστό από ότι παλιότερα, αλλά τότε υπήρχε ένας βαθμός ελευθερίας του γονάτου με αποτέλεσμα να μην γίνεται τόσο σφιχτή αυτή η κίνηση.»

Στους μυϊκούς τραυματισμούς υπάρχουν εξετάσεις που δείχνουν αν είσαι κοντά στο να τραυματιστείς ή όχι. Για τον χιαστό υπάρχει κάτι;

«Δεν έχουν καμία σχέση οι βλάβες στο γόνατο με τους μυϊκούς τραυματισμούς. Οι μυείς εδώ παίζουνε το ρόλο περισσότερο για να δίνουν την σωστή ισορροπία στο σώμα και πάνω εκεί βασιζόμαστε. Εδώ και 15-20 χρόνια σε τουρνουά νέων παιδιών που γίνονται στην Σουηδία στην Ισπανία , στη Γαλλία χρησιμοποιούν κάποια μοντέλα για προληπτικούς λόγους. Δημιουργούν κάποια ανάπτυξη των μυών, κάνουνε κάποιες ιδιαίτερες ασκήσεις σε κάποιες ομάδες παιδιών για να δούνε αν θα μειωθούν με αυτόν τον τρόπο οι τραυματισμοί. Και η αλήθεια είναι ότι αυτό συμβαίνει. Κάνοντας ένα ιδιαίτερο πρόγραμμα ασκήσεων, ισορροπίας, για να αναπτύξουμε τα ρεφλέξ μας, βλέπουμε ότι μειώνονται οι πιθανότητες τραυματισμού στο γόνατο. Έχουν αναφερθεί αυτά, έχουν βγει εργασίες, υπάρχει το γνωστό FIFA 11, το πρόγραμμα προετοιμασίας που η FIFA έχει εφαρμόσει με 11 ιδιαίτερα προγράμματα ασκήσεων για να αποφευχθούν οι τραυματισμοί στο γόνατο και κυρίως στον πρόσθιο χιαστό σύνδεσμο. Σαν επιστήμονες έχουμε κοιτάξει να λάβουμε κάποια προληπτικά μέτρα αλλά ξέρετε σε ένα παιχνίδι κανείς δεν ξέρει τι μπορεί να συμβεί, μερικά πράγματα είναι απρόοπτα.»

Έχουν σχέση με την υπερκόπωση και τα συνεχόμενα παιχνίδια;

«Σίγουρα έχουν σχέση γιατί από την στιγμή που είναι κουρασμένο το σώμα του αθλητή, η μυϊκή αντίδραση δεν είναι ίδια όσο όταν είναι ξεκούραστος και σε καλή φυσική κατάσταση. Συνήθως αν έχουμε παρατηρήσει αυτοί οι τραυματισμοί του πρόσθιου χιαστού συνδέσμου και γενικότερα οι τραυματισμοί συμβαίνουν προς το τέλος του αγώνα όταν έχει κουραστεί ο αθλητής, αλλά δεν είναι απόλυτο αυτό.»

Είναι και ζήτημα κατασκευής του εκάστοτε γονάτου;

«Ναι, όλα τα ψάξαμε. Παίζει ρόλο και δη στις γυναίκες. Οι γυναίκες έχουνε τρεις φορές περισσότερο επικινδυνότητα να τραυματιστούν στον πρόσθιο χιαστό επειδή έχουνε πλαστά γόνατα. Έτσι είναι η κατασκευή τους. Ξέρετε στα κορίτσια μετά τα 15, ανοίγει η λεκάνη τους για να υποδεχτούν κάποια στιγμή ένα έμβρυο. Ανοίγοντας η λεκάνη, αλλάζει την θέση του γονάτου κατά 3 με 4 μοίρες. Αυτό είναι ένας επιβαρυντικός παράγοντας για τραυματισμό.»

Τον Γιόχανσον, τον είδατε;

«Όχι δεν τον είδα ακόμα, καθώς σήμερα το πρωί ήμουν στο χειρουργείο. Μίλησε με τον συνεργάτη μου και θα τον δω αύριο το πρωί.»

Η αποκατάσταση θα είναι έξι με οκτώ μήνες;

«Συνήθως ναι. Έξι μήνες είναι το βιολογικό όριο για να επουλωθεί το βιολογικό μόσχευμα που τοποθετούμε μέσα. Υπήρξαν, κατά καιρούς, προσπάθειες να μειώσουμε αυτό το εξάμηνο σε τετράμηνο χρησιμοποιώντας συνθετικά μοσχεύματα και τα καταφέραμε. Απλώς τα συνθετικά μοσχεύματα δεν μας έδωσαν ποιότητα. Μετά από κάποια στιγμή υπήρξε κόπωση του υλικού με αποτέλεσμα να ξαναγίνει ο τραυματισμός. Μερικοί αθλητές το ρισκάρουν. Όμως δεν είναι λογικό και δεν είναι σωστό.»

Όσοι το ρισκάρουν έχουν προβλήματα όταν σταματήσουν την καριέρα τους;

«Όχι, γιατί οι αθλητές προτιμούν να μειώσουν τον χρόνο της απουσίας τους και αν ξαναδημιουργηθεί πρόβλημα, γίνεται ξανά εγχείρηση με βιολογικό μόσχευμα. Είναι μία φιλοσοφία που μπορεί να υπάρξει σε αυτό το επίπεδο, αλλά δεν την θεωρώ σωστή.»

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ