Ο Σουηδός αρχιδιαιτητής δεν είναι ο μόνος υπεύθυνος. Οι ομάδες οφείλουν να πάρουν κοινή θέση πριν είναι αργά
«Είμαστε η ομάδα που ενώ έχει αδικηθεί περισσότερο, δεν έχει διαμαρτυρηθεί για τη διαιτησία. Η σημερινή όμως παράσταση του Σάγκι είναι ένα ακόμη πολύ επικίνδυνο μήνυμα ενόψει της συνέχειας. Αν ο αρχιδιαιτητής Φρόιντφελντ συνεχίσει να τροφοδοτεί με ανεπαρκείς ξένους το ελληνικό πρωτάθλημα, είναι δεδομένο ότι θα αποσύρουμε τη στήριξή μας. Δεν θα ανεχθούμε να παίρνουν συνεχόμενα φιλιά της ζωής οι αντίπαλοί μας σε μια κούρσα που η κάθε λεπτομέρεια μετράει».
Η ανακοίνωση της ΠΑΕ ΠΑΟΚ αμέσως μετά το τέλος του αγώνα με τον Παναθηναϊκό ήρθε ως φυσιολογική εξέλιξη μετά και τις δηλώσεις του Ραζβάν Λουτσέσκου.
«Ο διαιτητής έσπρωχνε μια ομάδα, της έδωσε πέναλτι που δεν ήταν, δεν της έδωσε κόκκινη κάρτα, δεύτερη κίτρινη σε παίκτη (σ.σ. Γεντβάι). Αυτός ο παίκτης θα μπορούσε να είχε ισοφαρίσει. Δεν μας έδωσε φάουλ κάποια από αυτά έξω από την περιοχή, τους έδινε πολύ εύκολα φάουλ. Είναι απίστευτο να έρχεσαι από άλλη χώρα και να σφυρίζεις έτσι, να έχεις μια τέτοια συμπεριφορά προς μια ομάδα.
Δείτε το πέναλτι που πήρε ο Παναθηναϊκός με τον Ατρόμητο. Δεν ξέρω τι κάνουν οι διαιτητές τι θέλουν. Θέλουν να καταστρέψουν την ισορροπία του πρωταθλήματος και του Κυπέλλου» είχε πει ο Ρουμάνος και είχε σε μεγάλο βαθμό δίκιο όσον αφορά τα κριτήρια στα σφυρίγματα για τα μαρκαρίσματα και τις κάρτες.
Είχε άδικο για το πέναλτι (καθώς ο Τάισον πάτησε το πόδι του Μπακασέτα με τον διαιτητή δίπλα να μη βλέπει τίποτα και να τον σώζει το VAR).
Όπως και να έχει δεν μπορεί άνθρωπος του ποδοσφαίρου ανεξαρτήτου ομάδας να θεωρεί ότι ο Νορβηγός ρέφερι ήταν διαιτητής που είχε το ειδικό βάρος να σφυρίξει ένα τέτοιο ντέρμπι κορυφής.
Αλλά θα πει κανείς εδώ υπάρχει αρχιδιαιτητής (Πίτερ Φρόιντφελντ) και ο συνεργάτης του (Λέιφ Λίντμπεργκ) από χώρα που δεν έχει VAR (Σουηδία) !
Διότι όσες διαφωνίες και να είχε κανείς με τον Κλάτενμπεργκ και τον Μπένετ, είναι φανερό ότι ήταν πολύ μεγαλύτερες προσωπικότητες στη διεθνή διαιτησία από αυτούς που ακολούθησαν.
Ο ΠΑΟΚ έκανε το λάθος πριν λίγες μέρες μόλις να αποδεχθεί (σε ένδειξη σεβασμού προς τον αρχιδιαιτητή) το βοηθό του από μια χώρα, επαναλαμβάνουμε που δεν έχει καν την εμπειρία του VAR. Λίγες ώρες αργότερα προειδοποίησε ότι αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση θα αμφισβητήσει και τον αρχιδιαιτητή.
Ο Παναθηναϊκός δεν είχε λόγο να φωνάξει όπως στο ξεκάθαρο πέναλτι που δεν πήρε στο ντέρμπι με την ΑΕΚ εκεί όπου έπαιξε ο Κροάτης Μπέμπεκ.
Εδώ είδαμε ξανά, επίσης σε ντέρμπι (Άρη-ΑΕΚ για το κύπελλο) τον απίθανο Μαυροβούνιο Νίκολα Νταμπάνοβιτς που μετά και το περσινό ΑΕΚ-Παναθηναϊκός θα έπρεπε να έρχεται στη χώρα μας μόνο ως τουρίστας και όχι ως επαγγελματίας διαιτητής (ακόμα φωνάζουν Αρης και ΑΕΚ για ένα πέναλτι και όχι μόνο).
Οι αποφάσεις του Σλοβάκου Μαρχέφκα στο Ολυμπιακός-ΑΕΚ δεν χρειαζόταν VAR για να δει σωστά. Ιδιαίτερα στο πέναλτι στο Ναβάρο από τον Κάλενς, εάν θεωρήσουμε ότι στο γκολ του Μασούρα που δεν μέτρησε για χέρι, δεν πήγε στο VAR, επειδή είχε σφυρίξει προτού πλασάρει ο παίκτης του Ολυμπιακού και δεν μπορούσε να παρέμβει το VAR.
Διαιτησίες με μονόπλευρα σχεδόν όλες τις οριακές η αμφισβητούμενες φάσεις όπως είχαμε στα εκτός έδρας παιχνίδια του Ολυμπιακού σε Βόλο και Κηφισιά, την εποχή του VAR δεν αποτελούν ανθρώπινα λάθη, αλλά επίδειξη δύναμης.
Με τέτοιους διαιτητές θα πάμε στα πλέι οφ των ντέρμπι ; Θα είναι «βόμβα» στα θεμέλιά τους και θα θέσει άμεσα τον κίνδυνο τα γήπεδα να ξανακλείσουν από τον κόσμο πριν καλά καλά ανοίξουν.
Η ευθύνη εδώ δεν είναι (μόνο) στον αρχιδιαιτητή και την ΕΠΟ αλλά και στις ομάδες που οφείλουν άμεσα να πάρουν κοινή θέση με βάση τη λογική.
Αλλιώς μετά την απομάκρυνση από το…ταμείο ουδέν λάθος αναγνωρίζεται.
Πηγή: in.gr