Ο εργοφυσιολόγος, Γιώργος Ζιώγας, ο οποίος συνεργάζεται με τον ΠΑΟΚ από το 2009 μίλησε για τη δουλειά που γίνεται στην ομάδα.
Ο ΠΑΟΚ συνεργάζεται από το 2009 με τον εργοφυσιολόγο Γιώργο Ζιώγα. Τα δύο τελευταία χρόνια, ο συγκεκριμένος επιστημονικός συνεργάτης του Δικέφαλου ασχολείται περισσότερο με την επιστήμη πίσω από τον έλεγχο της απόδοσης.
Ο Γιώργος Ζιώγας μίλησε στον «Libero 107,4» και εξήγησε πολλά και ενδιαφέρονται για τη δουλειά που γίνεται στον ΠΑΟΚ στο κομμάτι της ανάλυσης δεδομένων και της αποκατάστασης.
Για τη δουλειά στην καθημερινότητα του ποδοσφαιριστή πέρα από την τακτική στην προπόνηση είπε: «Είχα αρκετούς τομείς, από το 2009 που είμαι στον ΠΑΟΚ, αλλά τα δύο τελευταία χρόνια, ασχολούμαι περισσότερο με την επιστήμη πίσω από τον έλεγχο της απόδοσης. Η απόδοση έχει πολλούς παράγοντες που την επηρεάζουν. Εγώ ασχολούμαι με τις φυσικές δυνατότητες και την ανάλυση των δεδομένων. Τα τελευταία δύο χρόνια, η διοίκηση έχει κάνει μια μεγάλη επένδυση και έχει ένα λογισμικό που έχουν μόνο οι μεγάλες ομάδες στην Ευρώπη».
Για το αν υπάρχει κάτι μη μετρήσιμο πλέον: «Το μη μετρήσιμο είναι αυτό που έχει να κάνει με ψυχοσύνθεση και διάθεση. Αυτό το βλέπουν καλύτερα οι προπονητές, που έχουν την καθημερινή επικοινωνία με τον παίκτη. Αυτό δεν είναι μετρήσιμο, αλλά εμείς με τα δεδομένα μπορούμε να δούμε πόσο δουλεύει ο καθένας στην προπόνηση καθημερινά. Το κομμάτι της διατροφής, το έχουμε αφήσει στην κ. Πασπαλά, που είναι εξαιρετική σ’ αυτό. Έπρεπε να γίνει γιατί ασχολούμαι και με άλλους τομείς. Έχουμε εξαιρετική συνεργασία και με τον Κυριάκο Τσιτιρίδη που ασχολείται με τη βίντεο ανάλυση».
Για τις διαφορές του ΠΑΟΚ από το 2009 σε σχέση με τώρα: «Είναι χαώδης η διαφορά. Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει επενδύσεις από τη διοίκηση, ο εξοπλισμός είναι αντίστοιχος των μεγάλων ευρωπαϊκών συλλόγων. Αυτό έχει επενδυθεί και με τα κατάλληλα άτομα. Υπάρχει ανάλογο προσωπικό και εξοπλισμός. Προσπαθούμε αυτόν τον έλεγχο που υπάρχει στην πρώτη ομάδα, σταδιακά να τον περάσουμε και στις ακαδημίες. Είναι μεγάλο το κόστος κάποιων πραγμάτων, έγινε αυτή η επένδυση και δεν υπάρχει κάτι για να ζηλέψει ο ΠΑΟΚ, σε σχέση με τα πολύ μεγάλα ευρωπαϊκά κλαμπ».
Για το αν αυτή η επένδυση έγινε μετά το πρόβλημα των προηγούμενων χρόνων με τις θλάσεις: «Με τα χρόνια που πέρασαν, πολλά προβλήματα, όπως οι θλάσεις, έκαναν πιο ταχεία την επένδυση στο ιατρικό κομμάτι. Για το κομμάτι της αποκατάστασης, ξέρουν πολύ καλά οι διοικούντες ότι πρέπει να λειτουργήσει όλος ο οργανισμός ταυτόχρονα. Έγιναν επενδύσεις σε τομείς που δεν ακούγονται πολύ. Για τις θλάσεις, έγινε ο μεγαλύτερος ντόρος. Έγιναν επενδύσεις για πιο ολοκληρωμένη εικόνα του ελέγχου απόδοσης των παικτών. Παλιά δεν είχαμε αυτήν τη δυνατότητα. Τα δύο τελευταία χρόνια, οι παίκτες φοράνε εξοπλισμό στις προπονήσεις, το vis track χρησιμοποιείται όταν η ομάδα παίζει εντός έδρας. Ο καθημερινός έλεγχος γίνεται με το GPS. Αυτό έχει πολλά ενσωματωμένα τσιπάκια στο όργανο που φοράει ο αθλητής. Μας δίνει τα δεδομένα που θέλουμε σε όλα. Ελέγχονται καθημερινά αυτά».
Για την ένταση στην προπόνηση και αν εξαρτάται από τα δεδομένα που έχουν στα χέρια τους: «Οι προπονητές, ειδικά οι νεότεροι σε ηλικία, είναι πιο εξοικειωμένοι με αυτά τα συστήματα. Είμαστε εδώ για να τους βοηθήσουμε. Προσπαθεί ο κ. Λουτσέσκου και παίρνει το 100% από τους ανθρώπους γύρω του και είναι και αυτό, ένα πολύ σημαντικό κομμάτι. Παράδειγμα, για να δει κάποιον παίκτη ο προπονητής, μπορεί να ζητήσει δεδομένα από τις τελευταίες του προπονήσεις ή να δούμε τι συμβαίνει. Με αυτά τα δεδομένα και την ανάλυση των βίντεο, ο προπονητής έχει μια πλήρη εικόνα και μπορούμε να δούμε τι ακριβώς πάει λάθος».
Για τις διακοπές των παικτών και τα νούμερα τους όταν επιστρέψουν: «Έχουμε τα δεδομένα. Οι παίκτες έφυγαν για διακοπές, έχουμε τα δεδομένα όλων των προπονήσεων των τελευταίων ημερών. Έχουμε συγκριτικά στοιχεία για όλη τη διάρκεια της χρονιάς. Μπορούμε να συγκρίνουμε σε όποια εποχή θέλουμε, όπως θέλουμε, για να δούμε τις διαφορές».
Για τη συνέχεια του ρόστερ και αν αυτό βοηθάει στη βελτίωση των ίδιων αθλητών: «Είναι σημαντικό. Όταν θέλουμε να συγκρίνουμε μία προετοιμασία με μια άλλη, ένα μήνα με κάποιον με άλλον μήνα, αν το ρόστερ είναι αντίστοιχο, είναι πιο εύκολη η σύγκριση. Τα δεδομένα εκεί, αφορούν την προπόνηση και όχι νέους οργανισμούς».
Για την παρουσία στο συνέδριο της Βαρκελώνη: «Ήταν ένα συνέδριο κατά κύριο λόγο για την ιατρική και τη φυσιοθεραπεία. Το τελευταίο της προπονητικής επιβάρυνσης, ενδιέφερε εμένα. Είχαμε ισχυρή παρουσία σαν ΠΑΟΚ, με τρεις ομιλητές στο συνέδριο αυτό».
Για τη σημασία της καλοκαιρινής προετοιμασίας και αν έχει αλλάξει αυτό με τα χρόνια: «Ότι και να κάνεις στην προετοιμασία, αν δεν ακολουθήσεις μέσα στη χρονιά με σωστό περιορισμό προπόνησης και ανάλογες εντάσεις, ότι και να κάνεις στην προετοιμασία θα χαθεί. Αν δεν κάνεις σωστή προετοιμασία, θα πάρει περισσότερο χρόνο. Δεν πρέπει να το αντιστρέφουμε λέγοντας ότι κάνουμε σωστή προετοιμασία και μετά όλα πάνε από μόνα τους. Ο ΠΑΟΚ έχει τη δυσκολία, ότι τελείωνε πολύ αργά τα playoffs και άρχιζε νωρίς ευρωπαϊκές υποχρεώσεις, πολύ σημαντικές με δυνατούς αντιπάλους. Πρέπει να υπάρχει και το αποτέλεσμα του αγώνα. Φανταστείτε μια ομάδα που δεν είχε μέχρι πέρσι ευρωπαϊκούς αγώνες και ξεκινούσε Αύγουστο-Σεπτέμβριο, ενώ ο ΠΑΟΚ κάθε χρονιά, μέσα σε 4 εβδομάδες πρέπει να ξεκινήσει με δύσκολους αγώνες. Αυτό κάνει πιο έντονη την προετοιμασία και με μικρότερη διάρκεια».
Για την περσινή προετοιμασία με τα συνεχόμενα ρεπό: «Ήταν λίγο παράξενο και για εμάς, ο αριθμός των ρεπό που δίνονταν. Τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο, τον έχει ο προπονητής. Είναι πιο δύσκολο όταν είναι καινούργιος γιατί θέλει να έχει ρόλο του. Είναι θεμιτά αυτά. Πολλά λέγονταν αλλά ήταν κάπως ιδιαίτερη η περσινή προετοιμασία. Μερικά πράγματα δεν είχαν και τόσο μεγάλη επιστημονική βάση. Εμείς, είμαστε ένα κομμάτι, δεν έχουμε τον τελευταίο λόγο για αυτό που θα γίνει στην προπόνηση».
Για το αν μπορεί μια ομάδα να ορίσει περίοδο φορμαρίσματος: «Μπορεί να οριστεί, αλλά τίποτα δεν είναι χωρίς τίμημα. Αν θέλω να είμαι φορμαρισμένος σε όλη τη διάρκεια της σεζόν, δε μπορείς να το ρισκάρεις. Μπορεί να θέλω να είμαι έτοιμος σε μια συγκεκριμένη εποχή, ρισκάροντας κάποιους άλλους αγώνες, για να διορθώσω αδυναμίες. Γίνεται, αλλά όχι χωρίς κόστος. Όταν ο προπονητής συνεχίζει και έχει την ομάδα σε όλη τη διάρκεια της χρονιάς, είναι πιο εύκολο. Όταν έρχεται στην αρχή, δεν έχει πολύ χρόνο, θέλει να περάσει και τακτικά κομμάτια».
Για τις νίκες του ΠΑΟΚ μετά το Δεκέμβριο: «Ένα κομμάτι ήταν ότι δεν είχε κάνει πολύ έντονη προετοιμασία. Δεν είχε 10 μήνες έντονης προετοιμασίας. Μετά το Σεπτέμβριο, δούλεψε πιο ποιοτικά και μετά από 2,5 μήνες, πήγε πιο καλά. Έπαιξε ρόλο το ότι δεν είχε ευρωπαϊκούς αγώνες και μάλιστα δυνατούς, που δεν επιτρέπει στον προπονητή να κάνει τον προγραμματισμό που θέλει»