Η κυβέρνηση κάνει ότι δεν καταλαβαίνει για το «διαρκές έγκλημα» στο ποδόσφαιρο
Την ώρα που κορυφώνεται η κατακραυγή για τα εγκληματικά σφυρίγματα στον αγώνα Ολυμπιακός – ΑΕΚ στις 7 Ιανουαρίου, που διαμόρφωσαν αποτέλεσμα που καμιά σχέση δεν είχε με όσα όντως έγιναν στο αγωνιστικό χώρο και που αποτέλεσαν άλλη μια απόδειξη ότι το ελληνικό ποδόσφαιρο διοικείται αυτή τη στιγμή με όρους εγκληματικής οργάνωσης, η κυβέρνηση για άλλη μια φορά επιλέγει να κρατήσει στάση «Ποντίου Πιλάτου».
Γιατί δεν υπάρχει άλλος τρόπος να χαρακτηριστεί η στάση του κυβερνητικού εκπροσώπου, κ. Παύλου Μαρινάκη, που όταν ρωτήθηκε για τα γεγονόταν στο γήπεδο Καραϊσκάκη, αντί να υπογραμμίσει, όπως θα ήταν αυτονόητο, ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε άμεσες πρωτοβουλίες για να μπει φραγμός στο «κατά συρροή έγκλημα» σε βάρος του ελληνικού ποδοσφαίρου, εφαρμόζοντας την Ολιστική Μελέτη, θεσμοθετώντας επιτέλους την επαγγελματική διαιτησία και προχωρώντας άμεσα σε αλλαγή καθεστώτος στην πολλαπλά «αμαρτωλή» ΕΠΟ, προτίμησε για άλλη μια φορά να «κρατήσει αποστάσεις», να επιδείξει εντυπωσιακή εθελοτυφλία ανάμεσα στο πρόβλημα, να προσπαθήσει να απαλλαγεί της πραγματικής πολιτικής ευθύνης που έχει η κυβέρνηση και – στην πράξη – να δηλώσει ότι θα συνεχίσει να ανέχεται τη σημερινή κατάσταση ανυποληψίας στο ελληνικό ποδόσφαιρο.
Διαβάστε επίσης: Νύχτα ντροπής για το ελληνικό ποδόσφαιρο
Αυτό φαίνεται και από την απάντηση που έδωσε σήμερα κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών: «Η κυβέρνηση όπως έχει καθήκον οφείλει να προστατεύσει τον αθλητισμό, είτε αφορά το ποδόσφαιρο, από φαινόμενα βίας, είτε εντός γηπέδων, είτε εκτός γηπέδων. Έγινε μεγάλη συζήτηση για το θέμα αυτό, ελήφθησαν μία σειρά από πρωτοβουλίες. Έρχεται και μία σημαντική νομοθέτηση από τον αναπληρωτή υπουργό αθλητισμού. Θα εφαρμοστούν όλα αυτά. Και θα συνεχίσουμε να είμαστε από πάνω γιατί δεν σημαίνει ότι μία νομοθέτηση έχει λύσει το πρόβλημα. Ταυτόχρονα η δικαιοσύνη ως οφείλει κάνει τη δουλειά της περιμένοντας τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας.
Από εκεί και πέρα υπάρχει το αυτοδιοίκητο του ποδοσφαίρου δεν μπορεί να υπάρχει μία σχέση μεταξύ της κυβέρνησης με μία διαιτητική απόφαση. Δεν μπορεί η κυβέρνηση να παρέμβει σε τέτοια ζητήματα. Δεν μπορώ και να αντιληφθώ πως μπορεί για μια διαιτητική απόφαση να συνδέεται με την κυβέρνηση ή με τον πρωθυπουργό. Είναι πάρα πολύ σημαντικό επίσης να τονίσουμε για άλλη μία φορά έχοντας και εμπειρία αντίστοιχη κακή από το παρελθόν, ότι πρέπει όλοι όσοι εμπλέκονται με τον επαγγελματικό αθλητισμό να αποφεύγουν δηλώσεις που μπορεί να οδηγήσουν σε άσχημα στη συνέχεια γεγονότα. Αυτές τις λεγόμενες εμπρηστικές δηλώσεις».
Μόνο που η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική από αυτή που περιγράφει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Προφανώς και η κυβέρνηση έχει σχέση με μια διαιτητική απόφαση, όταν αυτή η απόφαση δυναμιτίζει ένα πρωτάθλημα και είναι αποτέλεσμα της άρνησης της κυβέρνησης να συγκρουστεί με τη κατάσταση στην ΕΠΟ και να θεσμοθετήσει την επαγγελματική διαιτησία. Και προφανώς και η κυβέρνηση και ο αρμόδιος υπουργός Αθλητισμού έχουν όχι απλώς τη δυνατότητα αλλά και την ευθύνη να παρέμβουν ώστε να αλλάξει η σημερινή συνθήκη ανυποληψίας στο ποδόσφαιρο, με πολύ συγκεκριμένες παρεμβάσεις τις οποίες αρνούνται να πάρουν. Και σίγουρα μόνο εμπρηστικές δεν είναι οι ανακοινώσεις και δηλώσεις που εκφράζουν την εύλογη διαμαρτυρία του Ολυμπιακού για αποφάσεις που ανατινάζουν κάθε έννοια αξιοπιστίας στο ελληνικό ποδόσφαιρο.
Σε τελική ανάλυση, στην κατάσταση που έχουμε φτάσει κάθε τοποθέτηση του τύπου «δεν έχουμε τρόπο να παρέμβουμε» μόνο σαν «δεν θέλουμε να παρέμβουμε» μπορεί να ακουστεί.