Το τέλος μιας σχέσης: Πως ένας ποδοσφαιριστής σαν τον Σκάρπα, δεν έκανε «πλάκα» στο ελληνικό πρωτάθλημα

Το τέλος μιας σχέσης: Πως ένας ποδοσφαιριστής σαν τον Σκάρπα, δεν έκανε «πλάκα» στο ελληνικό πρωτάθλημα

Ο Γκουστάβο Σκάρπα ετοιμάζει βαλίτσες για την επιστροφή στην Βραζιλία. Και η απορία παραμένει…

Έτοιμος να μπει στο αεροπλάνο της επιστροφής για την Βραζιλία ο Γκουστάβο Σκάρπα και το συναίσθημα για εκείνον δεδομένα, ανάμικτο. Από τη μια η ασφάλεια του γυρισμού σε ένα περιβάλλον όπου διέπρεψε. Από την άλλη η περισυλλογή για αυτόν τον έναν χρόνο, από τον περασμένο Γενάρη, στην Ευρώπη όπου δεν μπόρεσε επ ουδενί να δείξει και να αποδείξει τον τίτλο του «καλύτερου» της πατρίδας του.

Δεν ήρθε μικρός ο Σκάρπα (γίνεται 30 στις 4 Γενάρη) στην Ευρώπη, για να δικαιολογηθεί η περίπτωση του από την αυτονόητη ανάγκη της προσαρμογής. Είχε όμως όπως αποδείχθηκε ένα μόνιμο θέμα… timing που του στοίχισε.

Βρέθηκε Γενάρη στην Αγγλία για την Φόρεστ στο πιο δύσκολο πρωτάθλημα του κόσμου και σε ένα club που έδινε μάχη για κάθε βαθμό σωτηρίας, δίχως να μπορεί να πάρει ρίσκα με παίκτες που δεν ήταν έτοιμοι ανά πάσα στιγμή για να δώσουν το 100%. Βρέθηκε και το καλοκαίρι στον Ολυμπιακό σε μια συγκυρία που ελέω των προκριματικών της Ευρώπης, οι Ερυθρόλευκοι έκλεισαν σχετικά νωρίς τον «κύκλο» των επιλογών τους σε ότι αφορά στην 11άδα τους. Και το κυριότερο;

Είχε τραυματισμούς που ουσιαστικά τον εκτροχίασαν κάθε φορά που άρχιζε να δίνει την εντύπωση πως μπορεί να γίνει σημαντικός σε μια αγωνιστική εξίσωση. Στην Αγγλία έναν χρόνο πριν μπήκε φουριόζος: Βασικός σε τρία ματς του Καραμπάο με τη Γουλβς και τη Γιουνάιτεντ (ημιτελικοί) και ένα του κυπέλλου, βασικός και στο πρωτάθλημα κόντρα στη Λέστερ και τη Φούλαμ αλλά και με χρόνο συμμετοχής απέναντι στην Μπόρνμουθ και την Σαουθάμπτον.

Έκανε οκτώ συμμετοχές ως τις 11 Φλεβάρη και έπειτα εξαφανίστηκε (πρόσθεσε μόλις άλλες δύο πριν μετακομίσει στην Ελλάδα). Και όταν αρχές Απρίλη ο Στιβ Κούπερ του έδωσε ξανά μια ευκαιρία (Λιντς), τραυματίστηκε στο γόνατο μένοντας ουσιαστικά νοκ άουτ ως το φινάλε.

Κάπως έτσι κύλησαν και οι 11 συμμετοχές του με τον Ολυμπιακό. Μπήκε με το που ήρθε (αλλαγή στα δύο ματς με τη Τσουκαρίτσκι). Ήταν βασικός και στις τρεις από τις τέσσερις συμμετοχές του στο πρωτάθλημα πριν περάσει ο Σεπτέμβρης (Πανσερραϊκός, Ατρόμητος, Κηφισιά, αλλαγή με την ΑΕΚ). Μετά όμως χάθηκε στη μετάφραση. Στους τρεις μήνες που ακολούθησαν όλα και όλα πέντε παιχνίδια με καλύτερο αυτό στην Τρίπολη κόντρα στον Αστέρα (63΄) στις 12 Νοέμβρη που έμελλε να είναι και το τελευταίο με την Ερυθρόλευκη. Τραυματίστηκε και δεν εμφανίστηκε ποτέ ξανά στον αγωνιστικό χώρο.

Ο Σκάρπα στην Ελλάδα έπρεπε να κάνει «πάταγο». Οι εμπνεύσεις του, η τεχνική του, το ταλέντο του, η ηγετική φυσιογνωμία του έμοιαζαν με… λεφτά στην τράπεζα. Ίσως ο καλύτερος ποδοσφαιριστής που ήρθε το καλοκαίρι στην Ελλάδα. Φεύγει με 420΄ συμμετοχής δίχως γκολ, δίχως ασίστ. Δίχως καν μια επινόηση από εκείνες που γίνονται highlight.

Το πόσο καλός παίκτης είναι το επιβεβαιώνουν τα 5 εκατ ευρώ που ξοδεύει η Μινέιρο για να τον επαναπατρίσει στα 30 του. Το πόσο δεν το έδειξε όμως ούτε καν στην Ελλάδα, σε μια ποδοσφαιρική λίμνη με στάθμη μικρή, επιβεβαιώνει ότι και στις μεταγραφές τελικά όλα μπορεί να συμβούν. Μοιάζει παράξενο σαν συμπέρασμα, αλλά ο Σκάρπα που είδαμε δεν θα λείψει στον Ολυμπιακό. Μάλλον γιατί δεν είδαμε ποτέ τον Σκάρπα που όλοι περιμέναμε…

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ