Ο Βαγγέλης Μαρινάκης άφησε την προεδρία της Super League. Παραιτήθηκε στο σημερινό Δ.Σ
Την απόφαση του να παραιτηθεί από την προεδρία της Super League ανακοίνωσε πριν από λίγο ο Βαγγέλης Μαρινάκης στο ΔΣ του συνεταιρισμού. Ο πρόεδρος του Ολυμπιακού αφήνει το «τιμόνι» της διοργανώτριας αρχής λίγους μήνες πριν ολοκληρωθεί η δεύτερη θητεία του και το μόνο βέβαιο είναι πως η εξέλιξη αυτή, δεν είναι καλό νέο για το επαγγελματικό ποδόσφαιρο: Και ας λένε όσοι θέλουν εκείνοι που κατ επιλογήν μπερδεύουν την… επικοινωνία με τη λάσπη.
Το «γιατί» αυτή η εξέλιξη ζημιώνει το επαγγελματικό ποδόσφαιρο είναι εύκολο να το καταλάβει ο καθένας. Διότι απλά δεν υπήρξε πιο επιτυχημένος πρόεδρος της Super League, όλα αυτά τα χρόνια. Με αποδείξεις. Με βάση τα χρήματα που μπήκαν στα ταμεία των ΠΑΕ, αλλά και τα «κεκτημένα» που προέκυψαν σε αυτόν τον ενάμιση χρόνο (η δεύτερη θητεία του ξεκίνησε στις 25 Ιουνίου 2022). Ήταν υπό διάλυση η Super League από την εποχή που οι προσωπικές ενέργειες του Ιβάν Σαββίδη, διέλυσαν την «κεντρική διαχείριση» των τηλεοπτικών δικαιωμάτων.
Είχε μετατραπεί ο Συνεταιρισμός σε μια διαδικασία δίχως… νόημα και σκοπό. Ο Βαγγέλης Μαρινάκης ήταν που τον έβαλε ξανά όχι στον «χάρτη» αλλά σε μεγάλα τραπέζια διαπραγματεύσεων. Σε διεκδικήσεις και τελικά σε έσοδα για όλες τις ομάδες. Αλλά και απέναντι σε αυτή τη «λαίλαπα» που ακούει στο όνομα ΕΠΟ.
Δικές του προσωπικές ενέργειες έφεραν στον Συνεταιρισμό τη μεγαλύτερη εμπορική συμφωνία όλων των εποχών: Την χορηγία της Stoiximan για την ονοματοδοσία του πρωταθλήματος. Deal που κλείδωσε έναν χρόνο πριν (22/12/2022) και αφορά ως το καλοκαίρι του 2025. Πόσα χρήματα μπήκαν στα ταμεία της Λίγκας (και κατ επέκταση των ΠΑΕ) από αυτή την κίνηση; Κάτι λιγότερο από 10 εκατ ευρώ (9.4 για την ακρίβεια).
Στις ημέρες του Βαγγέλη Μαρινάκη όμως «λύθηκε» και το μεγάλο θέμα με την Πολιτεία για το «ποσοστό» που δικαιούνταν οι ΠΑΕ από το «στοίχημα». Χάρη στους δικούς του χειρισμούς, συνολικά τον Γενάρη οι 14 ΠΑΕ της πρώτης κατηγορίας μοιράστηκαν ισόποσα από 1,5 εκατ ευρώ! Εξασφάλισε η «θητεία» του ισχυρού άνδρα του Ολυμπιακού, το μεγαλύτερο μερίδιο της πίτας (62 εκατ ευρώ για όλα τα αθλήματα ήταν το ποσό) για το επαγγελματικό ποδόσφαιρο. Και δη για τις ομάδες της πρώτης κατηγορίας.
Όπως επί ημερών Μαρινάκη, έπαψε και η «αφαίμαξη» της ΕΠΟ στις επαγγελματικές ομάδες μέσω της φορολόγησης. Η διοίκηση Μαρινάκη ήταν που διεκδίκησε και κέρδισε το «ψαλίδισμα» από 5% σε 1% στον φόρο μεταγραφών.
Και ήταν εκείνος που έθεσε πρώτος το θέμα της επαγγελματικής διαιτησίας. Και ήταν ο μοναδικός που πήγε αποδεδειγμένα κόντρα στην Ομοσπονδία για διεκδικήσεις που η ΕΠΟ δεν αναγνωρίζει στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο.
Ανέβασε τόσο ψηλά τον πήχη ο ισχυρός άνδρας του Ολυμπιακού σε αυτή την ιστορία, που πραγματικά ακόμη και τα… μισά να πετύχει κάποιος άλλος πρόεδρος στο μέλλον η θητεία του θα θεωρείται προκαταβολικά σούπερ επιτυχημένη. Και αυτή είναι μια αλήθεια, πέρα από συλλογικές προτιμήσεις και… επικοινωνία. Είναι η αλήθεια που εξηγεί γιατί το ελληνικό επαγγελματικό ποδόσφαιρο σήμερα νιώθει πως έκανε… ένα βήμα πίσω.