Έναν άδειο ουσιαστικά φάκελο παρέδωσαν οι «πράσινοι» κι έχει γίνει απολύτως κατανοητό, ότι αν δεν άλλαζε η ποινή υποβιβασμού, πάλι ο μεγαλομέτοχος δεν θα πλήρωνε με αποτέλεσμα να επέλθει το μοιραίο. Τι αναφέρεται στα άρθρα που δεν εκπλήρωσε ο Παναθηναϊκός.
Καλύτερα να μας έλεγε η ΕΠΟ ποια άρθρα εκπληρώθηκαν από τον Παναθηναϊκό… Θα ήταν λιγότερη η ταλαιπωρία της. Που λέει ο λόγος.
Βλέπεις την ανακοίνωση της ομοσπονδίας και διαπιστώνεις ότι δεν πήρε άδεια ο Πανιώνιος, ο Πλατανιάς και η Κέρκυρα. Γιατί δεν εκπλήρωσαν το άρθρο 52 του κανονισμού αδειοδότησης. Πηγαίνει το βλέμμα στο στον Παναθηναϊκό και σου αραδιάζει τέσσερα άρθρα. 48, 49, 50, 52. Όλα αυτά ενώ υπήρξε και παράταση. Επειδή είσαι Παναθηναϊκός μπορεί κάπου να υπήρξε κι ελαστικότητα.
Κι όμως, ο Αλαφούζος και οι συνεργάτες του, κατάφεραν να αμαυρώσουν την ιστορία της ομάδας. Είναι κατανοητό ότι ο μεγαλομέτοχος δεν θα πλήρωνε. Ήλπιζε μόνο στην αλλαγή της ποινής, όπως κι έγινε. Δεν σκόπευε να κάνει το παραμικρό με την άδεια και παραδόθηκε ουσιαστικά ένας άδειος φάκελος. Είναι ανατριχιαστικό μόνο και να το σκέφτεσαι. Αν δεν άλλαζε η ποινή, τώρα ο Παναθηναϊκός δεν θα ήταν στη Σούπερ Λίγκα…
Ας δούμε, όμως, τι αναφέρεται στα άρθρα του κανονισμού αδειοδότησης που δεν εκπλήρωσε ο Παναθηναϊκός. Στο 48 αναφέρεται: «Χρηματοοικονομικές καταστάσεις ενδιάμεσης περιόδου». Αυτές αποτελούνται από: «α) έναν ισολογισμό από το τέλος της ενδιάμεσης περιόδου και ένα συγκριτικό ισολογισμό από το τέλος του αμέσως προηγούμενου πλήρους οικονομικού έτους. β) κατάσταση αποτελεσμάτων χρήσης της ενδιάμεσης περιόδου, με συγκριτικές καταστάσεις αποτελεσμάτων χρήσης για τη συγκριτική ενδιάμεση περίοδο του αμέσως προηγούμενου οικονομικού έτους. γ). κατάσταση ταμειακών ροών της ενδιάμεσης περιόδου, με συγκριτική δήλωση για τη συγκριτική ενδιάμεση περίοδο του αμέσως προηγούμενου οικονομικού έτους. δ) σαφή προσαρτήματα».
Στο άρθρο 49 προβλέπεται: «Μη ληξιπρόθεσμες οφειλές προς άλλες ομάδες». «Ο σύλλογος που καταθέτει φάκελο πρέπει ν’ αποδείξει ότι μέχρι την 31η Μαρτίου που προηγείται της περιόδου αδειοδότησης, δεν έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές προς άλλες ομάδες, ως αποτέλεσμα μετεγγραφών που προέκυψαν πριν από την παρελθούσα 31 Δεκεμβρίου». Ηταν γνωστό ότι το «τριφύλλι» όφειλε κι οφείλει σε ομάδες, αλλά δεν έκανε το παραμικρό για να πετύχει διακανονισμό.
Στο άρθρο 50 προβλέπεται: «Μη ληξιπρόθεσμες οφειλές προς εργαζόμενους». Εργαζόμενοι θεωρούνται οι παίκτες και το προπονητικό τιμ. Όχι για παράδειγμα οι μάνατζερ των ποδοσφαιριστών ή οι υπάλληλοι στην ΠΑΕ. «Η εκάστοτε ομάδα πρέπει ν’ αποδείξει ότι μέχρι την 31 Μαρτίου που προηγείται της περιόδου αδειοδότησης, δεν έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τους εργαζόμενούς της ως αποτέλεσμα συμβατικών ή νόμιμων υποχρεώσεων που προέκυψαν πριν από την παρελθούσα 31η Δεκεμβρίου».
Στο άρθρο 52 προβλέπεται: «Μελλοντικά χρηματοοικονομικά στοιχεία». Ουσιαστικά απαιτείται ένας προϋπολογισμός. Να παρουσιαστούν στοιχεία που να δείχνουν ότι ο Παναθηναϊκός είναι βιώσιμη επιχείρηση. «Η ομάδα πρέπει να συντάσσει και υποβάλλει μελλοντικά χρηματοοικονομικά στοιχεία προκειμένου να αποδείξει στην ΕΠΟ ότι μπορεί να εξακολουθήσει ως βιώσιμη επιχείρηση έως το τέλος της περιόδου αδειοδότησης.
Αν κάποια υποψήφια εμφανίζεται ότι εμπίπτει σε κάποια από τις περιπτώσεις που περιγράφονται από το δείκτη 1 ή 2, τότε θεωρείται ότι έχει υποπέσει σε παραβίαση του δείκτη:
Δείκτης 1: Βιώσιμη επιχείρηση.
Η έκθεση του ορκωτού ελεγκτή σε σχέση με τις ετήσιες οικονομικές καταστάσεις ή τις ενδιάμεσες οικονομικές καταστάσεις που υποβλήθηκαν, συμπεριλαμβάνει έμφαση ουσίας ή επιφυλακτικό πόρισμα / γνωμάτευση σε σχέση με τη βιώσιμη επιχείρηση.
Δείκτης 2: Αρνητική καθαρή θέση.
Οι ετήσιες οικονομικές καταστάσεις που υποβλήθηκαν, γνωστοποιούν καθαρή θέση παθητικού (αρνητική καθαρή θέση) η οποία έχει επιδεινωθεί σε σχέση με το συγκριτικό ποσό κατά την προηγούμενη καταστατική ημερομηνία κλεισίματος».
Η ΠΑΕ Παναθηναϊκός και βιώσιμη επιχείρηση δεν είναι στην παρούσα φάση και αρνητική καθαρή θέση έχει.