Το κονσέρτο για πολυβόλα και ο οιωνός του Σεπτέμβρη

Η άλλη ανάγνωση των 16 βαθμών στις πρώτες έξι αγωνιστικές, αλλά και των 19 γκολ του Ολυμπιακού στο πρωτάθλημα.

Ας συμφωνήσουμε προκαταβολικά: Το να συζητάς τέλη Σεπτέμβρη για την κατάκτηση του πρωταθλήματος είναι αφελές. Και αν μάλιστα πρόκειται για τον ίδιο Σεπτέμβρη έπειτα από ένα καλοκαίρι με 15 μεταγραφές και σαρωτικές αλλαγές στο οργανόγραμμα του club; Τότε η κλίμακα αλλάζει. Αφήνεις το «αφελές» και σκαρφαλώνεις στο «επικίνδυνο». Έλα όμως που ποδόσφαιρο παίζουν και οι αριθμοί. Και εκείνοι έχουν πάντα τον τρόπο τους να πουν την ιστορία, είτε θέλει κάποιος να την ακούσει, είτε όχι…

Στην προκειμένη περίπτωση και σε φόντο Ερυθρόλευκο στο περιβάλλον της Super League; Εκείνοι, είναι που προσφέρουν τον πρώτο οιωνό τίτλου για την ομάδα του Ντιέγκο Μαρτίνεθ. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Έπειτα από την 4-1 παράσταση με τον Άρη, ο Ολυμπιακός σκαρφάλωσε στους 16 βαθμούς έπειτα από τις πρώτες έξι αγωνιστικές του πρωταθλήματος με bonus αυτό το φοβερό και τρομερό 19-2 στο goal average που επιβεβαιώνει ένα πρώιμο «κονσέρτο για πολυβόλα».

Διαβάστε επίσης: Ροντινέι: Κάνει τη διαφορά στη δεξιά πλευρά και τον Μαρτίνεθ να τρίβει τα χέρια του…

Αυτό το ξεκίνημα λοιπόν είναι το καλύτερο της τελευταίας οκταετίας. Έφτασε άλλες δύο φορές ο Ολυμπιακός σε 16 βαθμούς στις πρώτες έξι αγωνιστικές και μάλιστα σερί στα καλύτερα της εποχής Πέδρο Μαρτίνς (2019-20, 2020-21). Ούτε την πρώτη φορά όμως (12-2 γκολ), ούτε την δεύτερη (14-1 γκολ) η επίδοση αυτή συνδυάστηκε με +17 γκολ.

Οιωνός

Φυσικά τα γκολ είναι το… λιγότερο. Η ουσία είναι πως και τις δύο αυτές χρονιές, από την αφετηρία των 16 βαθμών πήρε το πρωτάθλημα. Όπως έκανε και τη σεζόν 2016-17 με τις πρώτες έξι αγωνιστικές να φέρνουν 15 βαθμούς (16-4 γκολ), αλλά και τη σεζόν 2021-22 με 14 βαθμούς (10-3 γκολ). Στα τρία πρωταθλήματα που ο Ολυμπιακός έχασε σε αυτό το διάστημα, η κακή μέρα φάνηκε από τα… πρωί. Τη σεζόν 2017-18 (ΑΕΚ) είχε μόλις 8 βαθμούς στα έξι πρώτα ματς (9-7 γκολ), τη σεζόν 2018-19 (ΠΑΟΚ) είχε 13 (10-3 γκολ) και πέρσι (ΑΕΚ) είχε 11 (9-4 γκολ).

Και αν κάποιος αναρωτηθεί γιατί το δείγμα αφορά τα οκτώ τελευταία πρωταθλήματα και όχι πχ τα… εννέα; Μια απαραίτητη υπενθύμιση. Τη σεζόν 2015-16 με τον Μάρκο Σίλβα στο τιμόνι του ο Ολυμπιακός ξεκίνησε το πρωτάθλημα με 17 νίκες στη σειρά. Πως λοιπόν να βάλεις μια τέτοια επίδοση σε οποιαδήποτε σύγκριση; Το μόνο που κρατάς είναι πως στα έξι πρώτα παιχνίδια (18 βαθμοί) είχε και πάλι κάτι φετινό: Το average των 19-2 γκολ!

Το «αλλά»

«Ναι, αλλά ο Ολυμπιακός φέτος ξεκίνησε με πέντε εντός στα πρώτα έξι». «Ναι, αλλά ο Ολυμπιακός φέτος ακόμη δεν έχει καταφέρει να εντάξει ούτε ολόκληρο το ρόστερ του στην αγωνιστική του εξίσωση». «Ναι, αλλά ο φετινός Ολυμπιακός με βάση την περσινή τάξη πραγμάτων ξεκινά για να περάσει και την νταμπλούχο ΑΕΚ, αλλά και τον δεύτερο της βαθμολογίας Παναθηναϊκό. Πρότζεκτ σε πιο προχωρημένο στάδιο, με τους προπονητές στη θέση τους και την ομοιογένεια να αποτελεί το πιο μεγάλο τους όπλο». Όλα σωστά. Όλα σε πλήρη εφαρμογή σε αυτή την διαδικασία επανεκκίνησης στο μεγάλο λιμάνι.

Τίποτε από όλα αυτά όμως, δεν αλλάζει την αλήθεια του βαθμολογικού πίνακα. Δεν έκανε ίσως πιο εύκολο το ξεκίνημα των Ερυθρόλευκων, το μεγάλο σερί εντός έδρας. Τους επέβαλε και ένα μεγάλο «πρέπει», στο οποίο ανταπεξήλθαν με μεγάλη επιτυχία. Ταρίφα τέσσερα γκολ «τρέχει» στο Καραϊσκάκης. Αυτή που πλήρωσαν με τη σειρά ο Ατρόμητος, η Λαμία, η Κηφισιά και από προχθές και ο Άρης.

Τώρα ο ΠΑΣ

Εννοείτε βεβαίως πως οι Πειραιώτες είναι ένα πολύ έμπειρος οργανισμός σε συνθήκες πρωταθλητισμού. Τόσο που το μόνο βέβαιο είναι πως δεν κοιτάζουν πίσω. Ήδη από χθες η κουβέντα για τον Άρη ολοκληρώθηκε και από σήμερα –έπειτα από την απαραίτητη αποκατάσταση- ξεκινά ένα διήμερο αφιερωμένο στον ΠΑΣ Γιάννινα. Στην αναμέτρηση της Κυριακής, στους Ζωσιμάδες, τελευταία για τη Super League πριν από την διακοπή.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από