«Το μόνο πράγμα που πρέπει να φοβόμαστε είναι ο ίδιος ο φόβος». Γνωστή η ρήση του Φραγκλίνου Ρούσβελτ. Και τι σχέση έχει με το ποδόσφαιρο και δη με το ντέρμπι του Παναθηναϊκού και της ΑΕΚ; Σε όλα μπορείς κάτι να δεις… Κυρίως στις αντιδράσεις των δύο προπονητών. Γιατί σε μια σεζόν μεγάλη και με συνεχόμενα […]
«Το μόνο πράγμα που πρέπει να φοβόμαστε είναι ο ίδιος ο φόβος». Γνωστή η ρήση του Φραγκλίνου Ρούσβελτ. Και τι σχέση έχει με το ποδόσφαιρο και δη με το ντέρμπι του Παναθηναϊκού και της ΑΕΚ; Σε όλα μπορείς κάτι να δεις…
Κυρίως στις αντιδράσεις των δύο προπονητών. Γιατί σε μια σεζόν μεγάλη και με συνεχόμενα παιχνίδια, παίζει ρόλο η διαχείριση των καταστάσεων. ΠΑΟ και ΑΕΚ έδωσαν δύο δύσκολα ευρωπαϊκά ματς την περασμένη Πέμπτη. Τι έκαναν, λοιπόν, Γιοβάνοβιτς και Αλμέιδα;
Πώς αντέδρασαν και πώς πήγαν από το ευρωπαϊκό βιβλίο σε αυτό του ελληνικού πρωταθλήματος; Ο μεν Σέρβος προπονητής άλλαξε μόνο τρεις ποδοσφαιριστές του! Κράτησε την ίδια άμυνα πλην του αριστερού μπακ και τα δύο του χαφ.
Ο Αλμέιδα; Προχώρησε σε ολικό …λίφτινγκ γιατί προφανώς δεν φοβήθηκε. Και εδώ μπαίνει ο …Ρούσβελτ! Πέντε ποδοσφαιριστές διατηρήθηκαν, γιατί ερχόταν ακόμη ένα δύσκολο εκτός έδρας παιχνίδι. Ο Μήτογλου δεν γινόταν να βγει με τόσες απουσίες που είχε η άμυνα του Δικεφάλου.
Τον Γκατσίνοβιτς τον εμπιστεύεται ως ρυθμιστή στο κέντρο ο Αργεντινός προπονητής , ενώ ο Πινέδα μοιάζει με τον …άνθρωπο του κόουτς στο χορτάρι. Ο δε Γκαρσία, αποτελεί το βαρόμετρο και όχι μόνο της επίθεσης. Προσθέστε εδώ και τον Στάνκοβιτς και έχετε την πεντάδα που αποτέλεσε τον κορμό της ΑΕΚ στα δύο ματς.
Και ύστερα από αυτή την εξέλιξη, τι είδαμε αλήθεια; Μια περισσότερο ξεκούραστη ΑΕΚ σε σύγκριση με τον Παναθηναϊκό. Που ναι μεν άρχισε καλά τον αγώνα, αλλά σταδιακά έμενε από ιδέες και δυνάμεις. Όπως παραδέχθηκε και ο Γιοβάνοβιτς, οι παίκτες του Αλμέιδα πήραν υψηλότερο βαθμό στις προσωπικές μονομαχίες.
Ανεξάρτητα με το ποιος έπαιξε, είχε θέληση και μπορούσε με όπλο τη φυσική κατάσταση να υπηρετήσει το πλάνο του προπονητή. Ενός κόουτς με σαφή την επιθυμία να καταθέτει η ΑΕΚ ταυτότητα, χωρίς να μετρά τόσο αν αγωνίζεται ο Αμραμπατ ή ο Ελίασον, ο Αραούχο ή ο Τσούμπερ, ο Γιόνσον ή ο Γαλανόπουλος.
Η βεβαιότητα του «βασικού παίκτη» δεν υπάρχει για τον προπονητή και αυτό από μόνο του αυξάνει τις διαθέσιμες επιλογές και τον συναγωνισμό ανάμεσα στους παίκτες. «Παίξαμε ξανά ως ομάδα απέναντι σε εξαιρετικούς προπονητές και εξαιρετικές ομάδες», υπογράμμισε ο Ματίας Αλμέιδα μετά τη νίκη της ΑΕΚ. Χαμογελούσε μέσα του.
Γιατί ύστερα από καιρό η ομάδα του φάνηκε να βρίσκει ξανά ρυθμό και να αφήνει πίσω το κακό διάστημα που εκτός όλων των άλλων την έφερε και εκτός των ομίλων του Τσάμπιονς Λιγκ…
Πηγή: In.gr