To10.gr καταγράφει τους πέντε λόγους που φέρνουν τον Νίκο Νταμπίζα πίσω στον Παναθηναϊκό. Η σκληρή πραγματικότητα, η ελληνική αγορά, οι διαπραγματεύσεις, ο Δώνης και η εκτίμηση του κόσμου.
Ο Νίκος Νταμπίζας επιστρέφει στον Παναθηναϊκό σε μια δύσκολη συγκυρία. Όπως δύσκολη ήταν και η προηγούμενη φορά που είχε έρθει στον Παναθηναϊκό. Με σφιχτό μπάτζετ, χωρίς τη διάθεση να δοθούν πολλά χρήματα και με στόχο μια περίοδο μεταβατική. Όμως η θητεία του στον Παναθηναϊκό ήταν άκρως επιτυχημένη. Και γι’ αυτό ο Γιάννης Αλαφούζος «χτύπησε» και πάλι την πόρτα του.
To10.gr καταγράφει τους πέντε λόγους της επιστροφής του Νίκου Νταμπίζα στον Παναθηναϊκό, που τούτη την ώρα τον είχε μεγαλύτερη ανάγκη από ποτέ.
1) Γνωρίζει τις συνθήκες και την πραγματικότητα
Στην πρώτη του θητεία ο Νταμπίζας φάνηκε ότι δεν είναι άνθρωπος που του αρέσουν τα μεγάλα λόγια, δεν πάει με το ρεύμα και αντιτίθεται σε υπερβολές και φανατισμούς. Ποτέ δεν ακούστηκε να μιλάει για διαιτησία/παρασκήνιο και πάντα είχε το μυαλό του στον αγωνιστικό χώρο. Επιδιώκοντας να μην δίνει πρωτίστως άλλοθι στους παίκτες. Γνωρίζει πλέον τις οικονομικές δυσκολίες και τις συνθήκες στον σύλλογο. Εκτός από τον μεγαλομέτοχο, είχε κι έχει άριστες σχέσεις με τον Δημήτρη Σαραβάκο και τον Γρηγόρη Παπαβασιλείου. Και φυσικά γνωρίζει το ελληνικό ποδόσφαιρο σε αντίθεση με έναν ξένο που ενδεχομένως θα έρθει αν αναλάβει η «Pan Asia».
2) Γνώστης της ελληνικής αγοράς
Την ελληνική αγορά την γνωρίζει όσο λίγοι. Και είναι σημαντικό, διότι με τον περιορισμό των μεταγραφών ο Παναθηναϊκός θα στηριχθεί σε Έλληνες παίκτες. Στην πρώτη του θητεία έφερε ορισμένους Έλληνες που ήταν στο εξωτερικό όπως οι Καρέλης, Κλωναρίδης. Ο πρώτος έφερε χρήματα στον σύλλογο, ο δεύτερος πρόσφερε, όπως και ο Κουτρουμπής, ανεξάρτητα τις όποιες αδυναμίες έχει. Στην Ακαδημία επίσης είναι ο Τάκης Φύσσας. Πρωταθλητές Ευρώπης, γνωρίζουν ο ένας τον άλλον κι από τη συνεργασία στο «τριφύλλι» για λίγους μήνες το 2014 και είναι απαραίτητη η ταύτιση απόψεων, ώστε να προωθηθούν ορισμένα ταλέντα από τα τμήματα υποδομής.
3) Σκληρός στις διαπραγματεύσεις
Στα αποδυτήρια πέρασε προς τα έξω ότι ο Νταμπίζας ήταν «μπαμπούλας». Δεν ήταν έτσι φυσικά, αλλά είναι σκληρός διαπραγματευτής. Με τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει το «τριφύλλι» χρειάζεται ένας σκληρός διαπραγματευτής. Αυτός που θα επιδιώξει να φέρει έναν ποδοσφαιριστή με το χαμηλότερο δυνατό κόστος. Καθοριστικός με το «καλημέρα» θα είναι και ο ρόλος του για την παραμονή ορισμένων παικτών, όπως οι Λουντ, Λουτσιάνο, Μουνιέ, Γιόχανσον, Ινσούα. Όπως θα προσπαθήσει να βρει λύση και με πολλούς πρώην παίκτες στους οποίους οφείλονται χρήματα.
4) Η εκτίμηση του κόσμου
Οι οπαδοί του Παναθηναϊκού αντέδρασαν έντονα το καλοκαίρι του 2013 στην άφιξη του Νταμπίζα, λόγω του ερυθρόλευκου παρελθόντος. Υπήρξε, μάλιστα κι επίθεση εναντίον του, αλλά ο ίδιος δεν πτοήθηκε. Δούλεψε σκληρά και από τον Γενάρη του 2014 η ομάδα έπαιξε ωραίο ποδόσφαιρο, πήρε αποτελέσματα και το κύπελλο και ο κόσμος αυτό το εκτίμησε. Δεν είναι λίγες οι φορές από τη στιγμή που αποχώρησε, που πολλοί οπαδοί στα social media ανέφεραν ότι από τη στιγμή που έφυγε ο Νταμπίζας ακολούθησαν και τα λάθη στο ρόστερ που οδήγησαν τον σύλλογο στην οικονομική καταστροφή.
5) Η συνεργασία με Δώνη
Ο Νταμπίζας μέχρι την ερχόμενη Τετάρτη αναμένεται να έχει κάνει ένα ραντεβού με τον Γιώργο Δώνη, ο οποίος είναι το πρώτο φαβορί για τον πάγκο. Με τον Αναστασίου δεν γνωρίζονταν ιδιαίτερα, αλλά την πρώτη σεζόν κύλησαν όλα άψογα και ήταν ένα δυνατό δίδυμο. Στην πορεία λίγο στράβωσε το πράγμα, χωρίς να έχουν πάντως κακές σχέσεις. Με τον Δώνη, όμως, είχαν συνεργασία και στη Λάρισα κι έκτοτε έχουν διατηρήσει άριστες σχέσεις. Και είναι πολύ σημαντικό σε μία ομάδα, πολύ περισσότερο στον Παναθηναϊκό στην κατάσταση που βρίσκεται τώρα, τεχνικός διευθυντής και προπονητής να λειτουργούν ως μία γροθιά.