Το βασικό στάδιο της προετοιμασίας του ΟΦΗ στην Ολλανδία έλαβε τέλος και βλέπουμε πέντε θετικά και αρνητικά από την εικόνα του.
Ο ΟΦΗ έδωσε τρία φιλικά επί ολλανδικού εδάφους, συγκεντρώνοντας ισάριθμες ήττες, κόντρα σε Χέερενφεν (0-2), Μπρέντα (2-3) και Ουτρέχτη (0-2), με τον Νταμπράουσκας να έχει δηλώσει όμως πως «καλύτερα να κάνουμε λάθη στα φιλικά παρά στα επίσημα».
Η Κρητική ομάδα ανεβάζει ρυθμούς σε κάθε παιχνίδι, παρουσιάζοντας μάλιστα και καλύτερη εικόνα, αλλά και πράγματα που θα πρέπει να βελτιώσει.
Διαβάστε επίσης: Τρίτη ήττα του ΟΦΗ επί ολλανδικού εδάφους (0-2)
Ο «ορεξάτος» Μπιφουμά και η «εσωτερική μεταγραφή» του Αποστολάκη
Ας ξεκινήσουμε από τα μετόπισθεν. Ο Χριστογεώργος ξεκίνησε ως βασικός στα δύο από τα τρία παιχνίδια, δείχνοντας πολύ καλά στοιχεία, παρά την κακή εκτίμηση στο πρώτο γκολ της Χέερενφεν, ενώ φαίνεται γιατί ο Λιθουανός προπονητής του έχει εμπιστοσύνη, μιας και φαίνεται ικανός αντικαταστάτης του Μανδά σε περίπτωση πώλησής του.
Στο κέντρο της άμυνας, ο Καρώ φαίνεται να προσαρμόζεται παιχνίδι με το παιχνίδι, καθώς χρειάζεται φυσικά χρόνο για να μάθει καλύτερα τους νέους του συμπαίκτες, αλλά στο φιλικό κόντρα στην Ουτρέχτη, η τριάδα Βούρος-Πασαλίδης-Καρώ φαινόταν σαν να έπαιζαν πολύ καιρό μαζί. Ακόμα κι αν στο φιλικό με την Μπρέντα έβαλε αυτογκόλ στο πρώτο λεπτό κάνοντας κακό γύρισμα στον Μανδά, ο Κύπριος βρίσκεται σε καλή κατάσταση και σίγουρα θα μπορέσει να καλύψει το κενό του Διαμαντή.
Στη μεσαία γραμμή δεν έγιναν τόσες αλλαγές, με τον Ριέρα και τον Γκαγιέγος να είναι οι «καινούργιοι» στο ρόστερ, ενώ ο Κουτεντάκης θα είναι πιο πολύ για λύση στο μέλλον. Ο Ισπανός δείχνει να έχει πάρα πολύ όρεξη να προσφέρει στον ΟΦΗ, αφού όσο βρισκόταν στον αγωνιστικό χώρο, οι Κρητικοί ήταν στην επίθεση και δεν σταματούσαν να προσπαθούν, με αρκετές προσωπικές του ενέργειες, ενώ έχει αναπτύξει καλή σχέση εντός γηπέδου με τον Αμπάντα.
Μία πιθανή «έκπληξη» για όσους δεν τον έχουν παρακολουθήσει στο παρελθόν, είναι ο 18χρονος Γιάννης Αποστολάκης, που σε όσα λεπτά αγωνίστηκε, έδειξε ότι έχει βελτιωθεί αρκετά και σίγουρα θα θεωρηθεί «εσωτερική μεταγραφή», ειδικά αν πάρει και χρόνο συμμετοχής στο πρωτάθλημα. Στο παιχνίδι με την Μπρέντα είχε και δύο πανέμορφες κάθετες πάσες, που δυστυχώς δεν κατέληξαν σε κάποιο γκολ.
Τέλος, ο Τιεβί Μπιφουμά δείχνει ορεξάτος, ακόμα κι αν δεν αγωνίζεται στην φυσική του θέση, προσπαθώντας μαζί με Ριέρα και Αμπάντα να συνεργαστούν, ενώ οι προσωπικές του ενέργειες είναι αρκετές, φέρνοντας σε δύσκολη θέση τις άμυνες των αντιπάλων του.
Το ύψος του ΟΦΗ και η έλλειψη ανταγωνισμού στον Λάρσον
Στα αρνητικά σίγουρα βρίσκεται η έλλειψη ανταγωνισμού στη θέση του δεξιού μπακ για τον Έρικ Λάρσον. Ο Νίκος Μαρινάκης, όσο καλός κι αν είναι, δεν μπορεί να καλύψει το κενό του Σουηδού σε παιχνίδια που θα λείπει είτε λόγω τραυματισμού, είτε τιμωρίας. Αλλά ούτε μπορεί να προσφέρει το κάτι παραπάνω ώστε να «φοβηθεί» ο Λάρσον για τη φανέλα του βασικού.
Επίσης, ο ΟΦΗ ακόμα φαίνεται να εξαρτάται από την αγωνιστική απόδοση δύο παικτών του. Αν ο Νέιρα ή ο Τοράλ δεν βρίσκονται στο γήπεδο είτε για να δημιουργήσουν, είτε για να σκοράρουν (Υ.Γ. ο Τοράλ ήταν ο πρώτος σκόρερ του ΟΦΗ την περασμένη χρονιά με 8 γκολ), δεν μπορούν οι Κρητικοί να βρουν δίχτυα. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που τα μοναδικό γκολ που πέτυχε η ομάδα στην Ολλανδία ήρθαν από τους δύο μεσοεπιθετικούς.
Από κει και πέρα, όσο ο Νταμπράουσκας θα παίζει 3-5-2, οι Μοσκέρα και Μπιφουμά δεν θα μπορούν να προσφέρουν τα προσδοκώμενα, αφού δεν θα αγωνίζονται στις φυσικές τους θέσεις, όντας αμφότεροι εξτρέμ. Ο Κονγκολέζος έχει αρκετά παιχνίδια ως στράικερ ή ψευτοεννιάρι, αλλά η μόνη χρονιά που έπαιξε πάνω από 10 παιχνίδια στη συγκεκριμένη θέση, ήταν με την Αλμερία το 2014/15, μετρώντας 13 συμμετοχές και 3 γκολ.
Ακόμα, στην θέση του κεντρικού επιθετικού, ο Γκρόνινγκ δεν φαίνεται να βρίσκει ακόμα τον δρόμο προς τα δίχτυα, με το μοναδικό του γκολ με τους Κρητικούς να ήταν στο τελευταίο παιχνίδι των play-out της περασμένης σεζόν, κόντρα στον Παναιτωλικό. Παρότι όποτε αγωνίζεται βοηθάει στην δημιουργία, αλλά και στην πίεση ψηλά, ο Δανός δεν μπορεί να βρει ρυθμό ακόμα. Ίσως να χρειαστεί να ξανασκοράρει ώστε να «ξεμπουκώσει», αλλά αυτή τη στιγμή ο ΟΦΗ έχει ξεκάθαρο πρόβλημα στο σκοράρισμα.
Και το τελευταίο θέμα της λίστας, το ύψος του ΟΦΗ. Η Κρητική ομάδα αυτή τη στιγμή έχει 6+1 ποδοσφαιριστές πάνω από το 1.85, εξαιρούμενων των τερματοφυλάκων. Αυτοί είναι οι: Καρώ (1.90μ), Πασαλίδης (1.85μ), Λαμπρόπουλος (1.85μ.), Μπάκιτς (1.86μ.), Φελίπε (1.88μ.), Γκρόνινγκ (1.88μ.) και Ντουρμισάι (1.87μ.).
Από αυτούς θα παίζουν μαξ οι τρεις ή τέσσερις στην πλειοψηφία των ματς, καθώς ο Ντουρμισάι ίσως αποχωρήσει, ενώ ο Γκρόνινγκ θα είναι η αλλαγή του Φελίπε. Επίσης, πέρα από τον Μπάκιτς, στη μεσαία γραμμή δεν υπάρχει άλλος «ψηλός», με αποτέλεσμα ο Νταμπράουσκας να πρέπει να βρει λύσεις για τις στημένες μπάλες, αφού μόνο αν κάποιος «κοντός» με καλό άλμα θα μπορεί να βοηθήσει στο ψηλό παιχνίδι.