Ο εφιάλτης τελείωσε και ο Παναθηναϊκός πρέπει να κοιτάει πλέον μόνο προς τα πάνω. Σε μία τραγική σεζόν, που υπάρχει 2-3 θετικά όλα κι όλα, αγωνίστηκαν 35 παίκτες! Αυτό τα λέει όλα. To10.gr συνοψίζει την περίοδο-εφιάλτη που βίωσε ο σύλλογος κι όσοι απέμειναν να παλεύουν έως το τέλος.
Ο Παναθηναϊκός βίωσε τη χειρότερη περίοδο στα 110 χρόνια ιστορίας. Αυτό και μόνο είναι αρκετό για να αποτυπώσει κανείς το τελικό συμπέρασμα. Τερμάτισε τυπικά στην ενδέκατη θέση, μακράν η χειρότερη, αφού είχε φτάσει μία φορά στο παρελθόν έως την όγδοη.
Στο γήπεδο, βέβαια, αντί για 32 βαθμούς, που αναφέρονται στην τελική βαθμολογία, συγκέντρωσε 40 βαθμούς (δύο αφαιρέσεις τριών βαθμών με τον Βέμερ και το -2 με το οποίο ξεκίνησε τον μαραθώνιο). Εντός αγωνιστικού χώρου, δηλαδή, ισοβάθμισε με τον Πανιώνιο στην έβδομη θέση. Και πάλι, όμως, σε απόσταση πέντε βαθμών από τους Αστέρα Τρίπολης, Ξάνθη που ισοβάθμισαν στην πέμπτη θέση, που δίνει ευρωπαϊκό εισιτήριο. Το «τριφύλλι», βέβαια, δεν θα έπαιζε στην Ευρώπη, αλλά τουλάχιστον θα είχε εκτίσει την ποινή…
Που απέτυχε
Η σεζόν ήταν η απόλυτη αποτυχία, λοιπόν. Η ομάδα δεν κατέκτησε κανέναν εγχώριο τίτλο. Ούτε καν σκέφτηκε να διεκδικήσει. Στο πρωτάθλημα κάποια στιγμή άρχισε να κοιτάει προς τα κάτω αντί για μπροστά.
Κι όταν ξεκίνησε να σκέφτεται ότι μπορεί τελικά να προλάβει την πέμπτη θέση ξεκίνησαν οι αφαιρέσεις βαθμών λόγω της οφειλής στον Βέμερ και τελείωσαν όλα. Όπως δήλωσε και ο Ουζουνίδης, δεν σεβάστηκε ο μεγαλομέτοχος και η διοίκηση τον κόπο τους κι ότι έμειναν παρά τις δυσκολίες να παλεύουν. Τους στερήθηκε και το τελευταίο κίνητρο.
Στο κύπελλο υποχρεώθηκε η ομάδα να παίξει σε χιονοδρομική πίστα στη Λαμία. Όπως βέβαια και οι γηπεδούχοι, οι οποίοι ήταν πιο τυχεροί στις φάσεις που έκαναν. Οι παίκτες του Ουζουνίδη είχαν το μυαλό τους στις διακοπές των Χριστουγέννων και το άλλοθι των οικονομικών προβλημάτων, που εκείνη την περίοδο είχαν αρχίσει να διογκώνονται.
Ηττήθηκαν 4-1 και στη ρεβάνς νίκησαν με το φτωχό 1-0. Αντίο κι από το κύπελλο, ένας θεσμός που θα μπορούσε να διατηρήσει μία ζωντάνια στα αποδυτήρια.
Πάμε και στην Ευρώπη. Ο Παναθηναϊκός δεν επανέλαβε το έγκλημα του 2015. Πέρασε άνετα με δύο νίκες την Γκαμπάλα και κλήθηκε να αντιμετωπίσει, ως αδύναμος στα play offs του Γιουρόπα Λιγκ, τη Μπιλμπάο. Για 60’ στη Λεωφόρο είχε ρίξει στο καναβάτσο τους Βάσκους. Ήταν μπροστά με 2-0 κι εκεί που όλα έδειχναν ότι θα γίνει το φαβορί για την πρόκριση σε ένα πεντάλεπτο γκρεμίστηκαν όλα. Έχασε 2-3, στη ρεβάνς επίσης ηττήθηκε κι αποκλείστηκε από τους ομίλους.
Νέα ζημιά στο οικονομικό, αφού χάθηκαν μίνιμουμ 3-4 εκατ. ευρώ, αλλά και στο πρεστίζ. Με τον Παναθηναϊκό, όμως, να είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα βρίσκεται στους αδύναμους, έπρεπε ο προϋπολογισμός να γίνει με ρεαλισμό κι όχι με αβάσιμες ελπίδες… Έναν μήνα αργότερα ο Αλαφούζος ανακοίνωσε και τυπικά ότι κλείνει η κάνουλα.
Διοικητικά ο Παναθηναϊκός απέτυχε στο να διατηρήσει την ομαλότητα στα αποδυτήρια. Ταπεινώθηκε και σύρθηκε όλη τη σεζόν στα δικαστήρια. Προσφυγές στην ΕΠΟ, αλλά και σε ΦΙΦΑ, ΟΥΕΦΑ, αφαιρέσεις βαθμών, κατάπτωση εγγυητικής από εταιρία γεωπόνων, φυγές παικτών στη μέση της σεζόν. Και φυσικά άδειος φάκελος με αποτέλεσμα η διοίκηση να… παρακαλάει για αλλαγή της ποινής και αποκλεισμός από την ΟΥΕΦΑ επειδή δεν τηρήθηκαν οι διακανονισμοί.
Νίκες 38%
Στα 39 ματς που έδωσε ο Παναθηναϊκός νίκησε στα 15. Ποσοστό νικών δηλαδή 38%!!! Τι άλλο να συζητήσουμε; Είχε απολογισμό 2-0-2 στην Ευρώπη, 3-1-1 στο Κύπελλο, αλλά η μία ήττα ήταν αρκετή για να τον αποκλείσει και 10-10-10 στο πρωτάθλημα. Νίκησε δηλαδή μόνο στο 1/3 και ηττήθηκε επίσης στο 1/3. Με τέρματα 30 υπέρ και 30 κατά. Ούτε εκεί δηλαδή δεν είχε θετικό πρόσημο…
Που… πέτυχε
Σε μία χρονιά σαν αυτή το να πεις που πέτυχε ο Παναθηναϊκός μοιάζει ανέκδοτο. Πέτυχε και μόνο που έβγαλε τη σεζόν. Το κατάφερε λόγω του Ουζουνίδη, των συνεργατών του και των παικτών που απέμειναν και έβγαζαν παρά τα προβλήματα μαχητικό πνεύμα. Κατάφεραν και κάτι άλλο σημαντικό. Ο κόσμος που πήγαινε στη Λεωφόρο –έστω κι αν δεν ήταν αυτός που όλοι θα ήθελαν- ήταν συσπειρωμένος γύρω από την ομάδα.
Εν κατακλείδι, πέτυχαν να προστατευτεί και ο σύλλογος. Με τα νεύρα τεντωμένα, δεν ήθελε και πολύ να γίνουν χειρότερα που θα αποτελούσαν ταφόπλακα για το «τριφύλλι». Αγωνιστικά επίσης θετικό κρίνεται το γεγονός ότι στη χειρότερη χρονιά της ιστορίας του δεν ηττήθηκε εντός κι εκτός από τον αιώνιο αντίπαλο.
35 παίκτες
Ο Παναθηναϊκός δεν μπορούσε, άλλωστε, να πετύχει περισσότερα. Άλλη ομάδα τελείωσε το περσινό πρωτάθλημα. Άλλη ξεκίνησε στα προκριματικά του Γιουρόπα. Διαφορετικό ήταν το ρόστερ με την πώληση και του Ζέκα στο τέλος Αυγούστου.
Τον Νοέμβριο επίσης ο Ουζουνίδης, μετά τον Λουτσιάνο, έχασε και τον Τσάβες τα δύο βασικά γρανάζια στην επίθεση. Και τον Γενάρη του έφυγαν κατά κύριο λόγο οι Βιγιαφάνιες, Μολέντο, Χίλιεμαρκ, Σιλά, Χουλτ. Ολοι ήταν βασικοί.
Προσθέστε ότι στο τέλος της χρονιάς έχασε τον Άλτμαν και κατόπιν ζήτησε και ο Κουλιμπαλί να μην παίζει. Εδώ στην πορεία της σεζόν έλειψαν για σημαντικό διάστημα με θλάσεις κι άλλα προβλήματα οι Μολίνς, Μουνιέ, Τζανδάρης. Αυτές και μόνο οι αλλαγές είχαν ως αποτέλεσμα να αγωνιστούν στο πρωτάθλημα φέτος 35 παίκτες!!! Εξωπραγματικός αριθμός για «κανονική» ομάδα.
Ποιοι ξεχώρισαν
Ο Δημήτρης Σαραβάκος έχρισε MVP της σεζόν τον Λουντ. Όταν απονέμει ο Σαραβάκος αυτό το βραβείο, οι υπόλοιποι σιωπούν. Και δεν νομίζουμε ότι υπάρχει και κάποιος που διαφωνεί. Άψογος επαγγελματίας, έπαιξε στα 37 από τα 39 παιχνίδια που έδωσε φέτος η ομάδα και είχε επτά γκολ. Θετικότατη κυρίως μέχρι και το ντέρμπι με τον Ολυμπιακό στο Φάληρο, η παρουσία του Κουρμπέλη. Σταθερή αξία.
Σε μία κακή σεζόν κι όμως μπορεί κάποιος να ισχυριστεί ότι πέντε ακόμα παίκτες ξεχώρισαν. Δεν λέμε ότι έλαμψαν, αλλά δεδομένων των συνθηκών τα πήγαν καλά. Ο Βλαχοδήμος, που πριν ακόμα μπει ο Γενάρης πήρε τελικά μεταγραφή στη Μπενφίκα. Ο Βιγιαφάνιες μπήκε στα τέλη του περασμένη Σεπτέμβρη, όμως, ήταν παίκτης που έκανε τη διαφορά. Και στο πρωτάθλημα, αν κι έφυγε στα μισά τερμάτισε με τα περισσότερα γκολ. Πέντε όσα κι ο MVP Λουντ…
Οι Τζανδάρης, Κάτσε μπαίνουν στην ίδια κατηγορία. Ο Έλληνας αμυντικός μέσος άργησε να μπει, αλλά όταν συνέβη ήταν μαχητικός, αξιοπρεπής και σχεδόν σε κάθε ματς έδινε το 100%. Ο Αλβανός χαφ, παράλληλα, ήρθε δανεικός από τον ΠΑΟΚ με τη γνωστή κόντρα, ωστόσο, δεν υπήρξε ματς που να μην κατάπιε χιλιόμετρα.
Έπαιζε λες και ήταν χρόνια στην ομάδα. Και τέλος ο Δώνης. Ένα παιδί που από οκτάρι έπαιξε έναν γύρο φορ, μόνο έπαινοι του χρειάζονται. Δεν ξετίναξε τα δίχτυα, αλλά έπαιζε για την ομάδα κι έκανε ό,τι ήταν δυνατό.
Ποιοι απογοήτευσαν
Ο Τσάβες πραγματικά απογοήτευσε. Μπήκε φορτσάτος, έμεινε πίσω λόγω τραυματισμού και κακής αποθεραπείας, αλλά όταν έγινε καλά τα βρόντηξε κι έφυγε. Προδοσία για τον Ουζουνίδη, ο οποίος στήριξε πολλά πάνω του. Κακή εικόνα φέτος, όσο έμεινε στην ομάδα κι από τον Χουλτ.
Ο Σουηδός δεν δικαιολόγησε σε καμία περίπτωση τις 500.000 ευρώ του συμβολαίου του, για το οποίο ουσιαστικά εκβίασε το καλοκαίρι ο ατζέντης του, για να αποσύρει την προσφυγή. Εκτοτε, το μυαλό του Χουλτ ήταν πως θα φύγει… Μηδέν γκολ και μηδέν ασίστ στο σχετικά γεμάτο πρώτο μισό της σεζόν.
Ο Μολέντο από τη στιγμή που δεν ανανέωσε το καλοκαίρι, είχε το μυαλό του στη Βραζιλία. Τρομερή ποιότητα, αλλά κι αυτός λόγω των συνθηκών ξεχώριζε ματς. Σκόραρε στο ντέρμπι με την ΑΕΚ, ήταν καλός με τον Ολυμπιακό και τέλος.
Ο Κουλιμπαλί ήταν σταθερή πέρσι. Αλλά φέτος είχε τη μία θλάση πίσω από την άλλη. Επαιξε στα μισά ματς και στο τέλος ζήτησε να μην αγωνίζεται… Ο Σιλά ήρθε όταν αποχώρησε ο Ζέκα. Ένα τρεχαντήρι στη μεσαία γραμμή, αλλά μέχρι εκεί. Εφυγε κι αυτός νωρίς γιατί δεν άντεξε. Ο Κουτρουμπής μία από τα ίδια. Τρομερό ταλέντο, αλλά δεν το έχει εκμεταλλευτεί στον Παναθηναϊκό.
Ο Χατζηγιοβάνης φέτος έπρεπε να αγγίξει την καθιέρωση. Είναι μεγάλο ταλέντο, πήρε 24 παιχνίδια στα πόδια του, αλλά εκτός από τα ματς με την Γκαμπάλα δεν υπάρχει κάτι άλλο να θυμηθεί κάποιος. Στον αντίποδα, δεν είναι και το πιο εύκολο για ένα νεαρό παίκτη να αντέξει σ’ αυτή την πίεση. Ευθύνες δεν μπορούν ν’ αναζητηθούν κι από τον Πίσπα. Επαιξε σε πέντε ματς πρωταθλήματος χωρίς να σκοράρει.
Ο Ρέις επίσης απογοήτευσε κι αποχώρησε νωρίς, ο Αυλωνίτης δεν είχε διάρκεια και ο Μυστακίδης ήρθε για να γεμίσει το ρόστερ, αλλά εκεί που έδειχνε ότι μπορεί να βοηθήσει επιθετικά έμεινε εκτός για ενάμιση μήνα…
Του ύψους ή του βάθους
Ο Μουνιέ έως και τον Γενάρη ήταν πλήρης απογοήτευση. Υπέστη δύο θλάσεις, έμεινε πίσω, αλλά όταν μπήκε με την ομάδα σταδιακά έβγαζε την ποιότητά του. Είχε, όμως, σκαμπανεβάσματα, όπως και ο Κολοβέτσιος με τον Άλτμαν, το καλύτερο ματς του οποίου ήταν στο «Γ. Καραϊσκάκης».
Ο Χίλιεμαρκ ξεκίνησε εντυπωσιακά, λόγω των προβλημάτων έπεσε η απόδοσή του κι έδειχνε αδιάφορος, αλλά πριν αποχωρήσει τελικά ανέβασε και πάλι στροφές. Ο Μολίνς στον πρώτο γύρο ήταν τίμιος. Το πάλεψε και πέτυχε συνολικά οκτώ γκολ (τα περισσότερα από κάθε συμπαίκτη του), ήταν ομαδικός, όμως, μέχρι εκεί. Αφαντος μετά τον Γενάρη, λόγω και του προβλήματος στους κοιλιακούς.
Ο Καμπέσας ουσιαστικά ήταν απογοήτευση. Αλλά μέχρι να αντιμετωπίσει πρόβλημα τραυματισμού, είχε μπει δυναμικά και σημείωσε δύο γκολ και μάλιστα στην Ευρώπη. Ένα με την Γκαμπάλα εκτός κι ένα με τη Μπιλμπάο εντός. Λόγω του νεαρού της ηλικίας (20 ετών) δεν άντεξε κι αυτός τις συνθήκες.
Ο Γιόχανσον ήταν κάκιστος στον πρώτο γύρο, αλλά αρκετά καλός στον δεύτερο. Όπως και ο Ινσούα. Αφαντος στο πρώτο μισό με ορισμένα καλά ματς στον δεύτερο γύρο. Ο Οικονόμου, ο οποίος ήρθε τον Γενάρη κινήθηκε σε ρηχά νερά, ενώ και ο Διούδης στα οκτώ ματς που έπαιξε δεν εντυπωσίασε.
Όσο για τον πρώτο μεγάλο άτυχο, αφού ακολούθησε ο Άλτμαν, τον Λουτσιάνο, η ποιότητά του είναι δεδομένη. Όταν άρχισε να προσαρμόζεται υπέστη ρήξη χιαστών. Κι από τη στιγμή που γύρισε πέτυχε δύο θαυμάσια γκολ με Πανιώνιο, Ξάνθη. Έλειψε πολύ, αλλά έχουμε πει ότι αν ήταν υγιής, μάλλον θα έλεγε κι αυτός αντίο τον Γενάρη.
Στον παρακάτω πίνακα αναφέρονται αναλυτικά οι συμμετοχές των παικτών. Αναλυτικά, τα παιχνίδια και τα γκολ που είχαν σε πρωτάθλημα, κύπελλο κι Ευρώπη, αλλά και το σύνολο στην τελευταία στήλη. Στην παρένθεση επίσης σημειώνουμε σε πόσα ματς ξεκίνησαν βασικοί και σε πόσα αλλαγή.
ΡΟΣΤΕΡ ΠΑΟ 2017-18
ΟΝ. Σ.Π.(Β.+Α.) ΓΚ. Σ.Κ.(Β.+Α) ΓΚ. Σ. Ε.(Β.+Α) ΓΚ. ΣΥΝ.(Β.+Α.) ΓΚ.
1. Λουντ 30(29+1) 5 3(2+1) – 4(4+0) 2 37(35+2) 7
2.Βλαχοδήμος 25(25+0) – 2(2+0) – 4(4+0) – 31(31+0) –
3.Κολοβέτσιος 26(24+2) – 2(2+0) – 3(3+0) – 31(29+2) –
4.Κουρμπέλης 23(23+0) – 3(3+0) – 4(4+0) – 30(30+0) –
5. Αλτμαν 19(14+5) 2 3(2+1) – 4(3+1) – 26(19+7) 2
6. Δώνης 19(14+5) 1 4(2+2) – 3(0+3) – 26(16+10) 1
7. Μολίνς 17(12+5) 4 4(1+3) 3 4(3+1) – 25(16+9) 8
8. Γιόχανσον 21(19+2) 1 2(2+0) – 1(1+0) – 24(22+2) 1
9. Χατζηγιοβάνης 17(6+11) – 4(3+1) – 3(2+1) – 24(11+13) –
10. Μουνιέ 19(11+8) 3 4(3+1) 2 – – 23(14+9) 5
11.Ινσούα 15(14+1) 1 5(5+0) – – – 20(19+1) 1
12. Κουλιμπαλί 16(15+1) – 2(2+0) – 2(2+0) – 20(19+1) –
13. Χίλιεμαρκ 16(10+6) 2 3(2+1) 1 – – 19(12+7) 3
14. Τζανδάρης 15(15+0) – 3(2+1) – – – 18(17+1) –
15. Χουλτ 12(11+1) – – – 4(4+0) – 16(15+1) –
16. Βιγιαφάνιες 12(12+0) 5 3(2+1) – – – 15(14+1) 5
17. Λουτσιάνο 9(7+2) 2 1(1+0) – 4(1+3) – 14(9+5) 2
18. Καμπέσας 9(5+4) – 1(1+0) – 4(2+2) 2 14(8+6) 2
19. Κουτρουμπής 10(8+2) – 1(1+0) – 2(2+0) – 13(11+2) –
20. Μολέντο 8(8+0) 1 1(1+0) – 3(3+0) – 12(12+0) 1
21. Οικονόμου 12(10+2) – – – – – 12(10+2) –
22. Σιλά 9(8+1) – 2(2+0) – – – 11(10+1) –
23.Κάτσε 10(10+0) – – – – – 10(10+0) –
24.Αυλωνίτης 6(5+1) – 4(4+0) – – – 10(9+1) –
25.Πίσπας 5(2+3) – 4(3+1) – – – 9(5+4) –
26.Διούδης 5(5+0) – 3(3+0) – – – 8(8+0) –
27. Ρέις 4(1+3) – 2(2+0) – 2(1+1) – 8(4+4) –
28. Τσάβες 6(1+5) 1 1(1+0) 1 1(1+0) – 8(3+5) 2
29. Στάικος 7(0+7) – – – – – 7(0+7) –
30. Ζέκα 2(2+0) – – – 4(4+0) – 6(6+0) –
31. Μυστακίδης 6(2+4) – – – – – 6(2+4) –
32. Μπουζούκης 4(0+4) – 1(0+1) – – – 5(0+5) –
33. Ευαγγέλου 2(2+0) – 1(1+0) – – – 3(3+0) –
34.Κουντουριώτης 3(0+3) – – – – – 3(0+3)
35. Εμμανουηλίδης 1(0+1) – 1(0+1) – – – 2(0+2) –