Ο Ολυμπιακός κινείται ήδη στους ρυθμούς του Αντόνιο Κορδόν. Με τον Ισπανό αθλητικό διευθυντή να «εξηγεί» τα πάντα για τη δουλειά του και τον... τρόπο που την κάνει.
Μπορεί με τα χρόνια να πάρει και τη μορφή του κλισέ. Αλλά όπως και να έχει, είναι η αλήθεια. Ένα γεγονός, αδιαμφισβήτητο. Πολλοί ήταν εκείνοι που αναρωτιούνταν εάν και (κυρίως) πώς ο Βαγγέλης Μαρινάκης θα μπορούσε να επαναφέρει τον Ολυμπιακό στον δρόμο της κορυφής. Η απάντηση δεν άργησε να έρθει. Η πρόσληψη του «πολύ» Αντόνιο Κορδόν στη θέση του τεχνικού διευθυντή των Πειραιωτών, ήταν μια απάντηση που προκάλεσε διεθνή έκπληξη.
Ο τέως επικεφαλής της Μπέτις, υποψήφιος για την Μπαρτσελόνα, την Αστον Βίλα και τη Σεβίλλη, αποδέχθηκε την τεράστια προσφορά του ισχυρού άνδρα του Ολυμπιακού και εδώ και λίγες ημέρες έχει εγκατασταθεί στο Ρέντη και ετοιμάζει την επόμενη σεζόν. Με προτεραιότητα, την πρόσληψη ενός προπονητή που θα μπορέσει να δώσει ταυτότητα στους Ερυθρόλευκους και θα αξιοποιήσει στον καλύτερο δυνατό βαθμό τους παίκτες που θα μείνουν στο ρόστερ, αλλά και εκείνους που θα αποκτηθούν. Και οι οποίοι θα είναι αρκετοί.
Διαβάστε επίσης: Ολυμπιακός: Το βλέμμα στην πρώτη «μάχη» και ο παίκτης «κλειδί» των τελικών
H περίφημη «Metodo Cordon» (σ.σ. μέθοδος Κορδόν) έχει συγκεκριμένες αρχές. Και ο νέος αθλητικός διευθυντής των Πειραιωτών, θέλει να τις εφαρμόσει και στον Πειραιά. Ο ίδιος δεν τραβάει τα φώτα της δημοσιότητας, όπως άλλοι αθλητικοί διευθυντές που τώρα ή πριν ήταν και είναι αστέρια στα γραφεία των ευρωπαϊκών ομάδων. Του αρέσει να δουλεύει, αλλά από τις σκιές. Το έκανε την τελευταία 3ετία στη Ρεάλ Μπέτις, το έκανε για 16 χρόνια στη Βιγιαρεάλ, στη Μονακό, στη Γρανάδα, την Πάρμα. Οπου κι αν δούλεψε. Πάντα σημείο αναφοράς στις επιτυχίες των ομάδων του.
Στον σύλλογο της Ανδαλουσίας, έκανε ένα άλμα στη διοίκηση. Ποια είναι όμως η μέθοδός του; Ποια είναι τα μυστικά σου; Με τον καιρό, έχει εξελιχθεί. Οι ανάγκες δεν είναι ίδιες σε ομάδες όπως η Βιγιαρεάλ, η Μονακό, η Πάρμα, η Τοντέλα ή η Γρανάδα. Για το λόγο αυτό, ο τρόπος δουλειάς του αλλάζει, προσαρμόζεται στις ανάγκες. Το πιο συνηθισμένο πράγμα για την αξιολόγηση ενός αθλητικού διευθυντή είναι να αξιολογεί τις ευθύνες του όταν κάνει μεταγραφές. Αυτό είναι σημαντικό, αλλά δεν είναι το μόνο. Για είκοσι χρόνια, αφιερώθηκε στη δημιουργία και τη διαχείριση μιας ομάδας εργασίας «βασισμένη στον επαγγελματισμό και τη γνώση, με υγιές κλίμα, στο οποίο ο ανταγωνισμός είναι θετικός παράγοντας».
«Το να εργάζεται με ένα παγκόσμιο όραμα για το μέλλον είναι ένα από τα προσόντα του. Το να αποφεύγεται η ιδέα ότι υπάρχει μόνο το παρόν, είναι το κλειδί», είπε για τον Κορδόν ο πρώην πλέον συνεργάτης του, Αλμπέρτο Μπενίτο. «Το να κοιτάς το μέλλον, είναι το μυστικό για να διασφαλίσεις τη βιωσιμότητα», λέει ο ίδιος ο επικεφαλής του ποδοσφαιρικού τμήματος του Ολυμπιακού. Ο οποίος φροντίζει, προσπαθεί να γνωρίζει λεπτομερώς την αγορά και την πραγματικότητα του κάθε συλλόγου. Ολα γίνονται με διακριτικότητα. Αυτό εξοικονομεί πολλά εκατομμύρια ευρώ.
Η φροντίδα του παίκτη είναι επίσης βασικό στη «μέθοδο Κορδόν». Λέει ότι «οι ποδοσφαιριστές δεν είναι απλώς άνθρωποι που κερδίζουν πολλά χρήματα. Έχουν ανησυχίες και απογοητεύσεις». Ως εκ τούτου, είναι πάντα κοντά τους. Όλο αυτό το «κοκτέιλ» έκανε τον Κορδόν έναν κορυφαίο αθλητικό διευθυντή.
Τι θα κάνει ο Κορδόν στον Ολυμπιακό; Από τις πρώτες ημέρες της παρουσίας του στο προπονητικό κέντρο του Ρέντη και στα γραφεία, έχει δείξει τις προθέσεις του. Και μεγάλο μέρος της φιλοσοφίας του. Ασχολείται με τα πάντα. Κυριολεκτικά. Από μικρές λεπτομέρειες στο προπονητήριο, έως διαδικαστικά θέματα μετακινήσεων, διατροφής, εκγύμνασης. Με όλα. Κυριολεκτικά. Και με την εύρεση του επόμενου προπονητή, φυσικά. Όπως και με μεταγραφές, ετοιμάζοντας τις λίστες και τους παίκτες που έχει ξεχωρίσει. Αλλά για τον νέο επικεφαλής του ποδοσφαιρικού τμήματος του Ολυμπιακού, που έχει λάβει λευκή επιταγή από τον Βαγγέλη Μαρινάκη, ο ρόλος του είναι πολυσύνθετος.
Ο Κορδόν, μιλώντας πριν από λίγο και στην Ισπανία, είχε εξηγήσει γιατί δεν θεωρεί πιο σημαντικό κομμάτι της δουλειάς του τις μεταγραφές. Αλλά την καθημερινότητα. Και παράλληλα δεν κρύβει ότι η παρουσία του στις ομάδες του δεν είναι… διακοσμητική. Θέλει να παρεμβαίνει. Να χαράσσει ο ίδιος τις γραμμές, όπως έχουν καθοριστεί από τη συνεννόηση με τη διοίκηση, αλλά και για την εξυπηρέτηση του πρότζεκτ.
Τα λόγια του, αποκαλυπτικά: «Ο κόσμος έχει συνδυάσει την παρουσία ενός αθλητικού διευθυντή με τις μεταγραφές και μόνο. Αλλά σε ό,τι με αφορά, αυτό δεν είναι το ζητούμενο, ούτε το πιο σημαντικό. Οι μεταγραφές είναι μόνο ένα κομμάτι των υποχρεώσεων ενός αθλητικού διευθυντή, αλλά δεν είναι το πιο σημαντικό. Ενας ΑΔ οφείλει να συνδυάζει κι άλλα στοιχεία και να ελέγχει κι άλλες πτυχές ενός ποδοσφαιρικού πρότζεκτ. Πρέπει να γνωρίζει όλα όσα συμβαίνουν σε καθημερινή βάση, σε όλο το οικοδόμημα του συλλόγου. Στην ακαδημία, να ελέγχει τα μηνύματα που λαμβάνουν οι παίκτες από το πλάνο και την κατεύθυνση που παίρνουν, να ελέγχει την προετοιμασία, τα ταξίδια, τις ομιλίες, τα βίντεο που δείχνονται στους παίκτες, τις αναλύσεις των προπονητών, την ενδυμασία, την τυπικότητα των παικτών και όλων των εργαζόμενων. Ο έλεγχος και η γνώση κάθε μικρής λεπτομέρειες, είναι σημαντική για να πετύχει ένα πρότζεκτ».
Οσο για το πώς διαλέγει ποδοσφαιριστές; Ποια είναι τα στοιχεία που προτάσσει; Η τοποθέτησή του, οδηγός: «Θα ήθελα να δω αφοσιωμένους παίκτες, πεινασμένους. Που θα έρθουν για να μας δώσουν πράγματα που δεν έχουμε. Για να μας οδηγήσουν όσο πιο ψηλά γίνεται. Θέλω διάθεση, επιθυμία, δοτικότητα, πειθαρχία. Αυτά θέλω, πάνω από όλα τα ονόματα».
Ο Κορδόν πήρε στα χέρια του τον Ολυμπιακό. Με την εντολή του Βαγγέλη Μαρινάκη να είναι ξεκάθαρη, αναφορικά με τους στόχους του συλλόγου, αλλά και την ελευθερία κινήσεων. Αυτές τις ημέρες ο Ισπανός έπιασε δουλειά. Και θέλει να εφαρμόσει τον «τρόπο» του και στον Πειραιά. Προσδοκώντας σε κορυφές και μεγάλες νίκες. Και συνολική αναμόρφωση του ρόστερ, αλλά και κομματιών από τη λειτουργεία του κλαμπ. Στο χέρι του είναι να γίνουν οι σωστές επιλογές. Ο καθ’ ύλην αρμόδιος, του έχει δώσει το ελεύθερο να πράξει τα δέοντα…