Η ιδιαίτερη βραδιά του Μιχάλη Γρηγορίου και η επιτυχία των δύο προπονητών του ντέρμπι παραμονής της Νεάπολης.
Και τώρα, οι δυο τους. Με τον Λεβαδειακό να έχει βγει από τη μέση μία αγωνιστική πριν το φινάλε των πλέι άουτ αφού υποβιβάστηκε και μαθηματικά στη Super League 2, Ιωνικός και Λαμία παίζουν απόψε στη Νεάπολη (20:00) έναν τελικό παραμονής χωρίς επιστροφή. Η ομάδα της Φθιώτιδας πηγαίνει για δύο αποτελέσματα αφού και με ισοπαλία θα παίζει και του χρόνου στη μεγάλη κατηγορία ενώ οι γηπεδούχοι θέλουν μόνο τη νίκη μπροστά στον κόσμο τους που αναμένεται να γεμίσει το γήπεδο. Μπορεί όλη η κουβέντα να έγινε φέτος για τη «μάχη» του τίτλου όπου για ένα μεγάλο διάστημα οι διεκδικητές ήταν τέσσερις, ωστόσο και στα πλέι άουτ η ιστορία δεν ήταν πολύ διαφορετική . Φαινομενικά ήταν τρεις οι ομάδες που θα πάλευαν για τη σωτηρία τους, στην πορεία έγιναν ακόμη και έξι, για να φτάσουμε τώρα στην τελευταία ζαριά ανάμεσα σε Ιωνικό και Λαμία ώστε να μάθουμε ποιος θα ακολουθήσει τον Λεβαδειακό στη δεύτερη τη τάξει κατηγορία.
Πέρα από το διακύβευμα και το καθαρά βαθμολογικό κομμάτι, ιδιαίτερο ενδιαφέρον υπάρχει στη συγκεκριμένη αναμέτρηση και για έναν ακόμη λόγο. Ο νυν προπονητής του Ιωνικού, Μιχάλης Γρηγορίου, έχει διατελέσει για 15 μήνες (Δεκέμβριο 2020-Φεβρουάριο 2022) προπονητής της Λαμίας και τώρα καλείται να… σκοτώσει την πρώην ομάδα του για να επιβιώσει η δική του. Ο έμπειρος τεχνικός κάθισε στον πάγκο της αποψινής αντιπάλου του σε 55 παιχνίδια συνολικά, έχοντας απολογισμό 16 νίκες, 17 ισοπαλίες και 22 ήττες. Παραιτήθηκε τον Φεβρουάριο του προηγούμενου έτους μετά από μια σειρά κακών αποτελεσμάτων που είχαν φέρει την ομάδα σε πολύ δύσκολη θέση. Στο τέλος η Λαμία κατάφερε βέβαια να σωθεί μέσω του μπαράζ με τη Βέροια και να γλιτώσει από μεγάλες περιπέτειες.
Διαβάστε επίσης: Γιατί το 2023 δεν έχει καμία σχέση με το 2018 για την ΑΕΚ
Φέτος μπαράζ δεν υπάρχει και ο προτελευταίος της Super League την αποχαιρετά. Μετά το τελευταίο παιχνίδι, με τον ΟΦΗ στο «Γεντί Κουλέ», ο Γρηγορίου έδωσε συγχαρητήρια στους παίκτες του τονίζοντας πως «διεκδικούμε ένα όνειρο, όταν ανέλαβα, για την παραμονή». Και δεν είχε άδικο. Σαν όνειρο έμοιαζε η παραμονή την περίοδο που ανέλαβε. Ήταν μετά την εντός έδρας ήττα από την ΑΕΚ για τη 19η αγωνιστική, με τον Ιωνικό να είναι τότε ουραγός με μόλις οκτώ βαθμούς και μία νίκη σε όλο το πρωτάθλημα. Η Λαμία είχε 12 και ο Λεβαδειακός 13 βαθμούς. Ο Δημήτρης Σπανός στηρίχθηκε πολύ από τη διοίκηση της ομάδας, αλλά πλέον κρίθηκε ότι ήταν ανάγκη για ένα… ηλεκτροσόκ. Και έτσι φάνηκε πως λειτούργησε η αλλαγή στην τεχνική ηγεσία.
Τα αποτελέσματα δεν άργησαν να έρθουν. Το πρώτο από αυτά μάλιστα ήταν κόντρα στη Λαμία. Ο Ιωνικός νίκησε με 2-0 εκτός έδρας τη Λαμία στο ντεμπούτο του Γρηγορίου και πήρε την πρώτη βαθιά ανάσα στον δρόμο για την επίτευξη του μεγάλου στόχου. Η δεύτερη, ήρθε την επόμενη αγωνιστική με ακόμη μία σπουδαία νίκη, το 1-0 επί του Άρη στη Νίκαια. Από μεγάλο αουτσάιντερ, ο Ιωνικός έφτασε σε σημείο να διεκδικεί την παραμονή του σε ένα βράδυ και αυτό βάσει της πορείας του σε όλη τη χρονιά, μάλλον είναι επιτυχία. Αν τελικά έρθει και η παραμονή, θα μιλάμε για ένα μικρό θαύμα.
Τι… ενώνει Γρηγορίου και Βόκολο
Από την άλλη, υπάρχει και η Λαμία του Λεωνίδα Βόκολου ο οποίος επίσης έχει κάνει σημαντική δουλειά. Ανέλαβε τέσσερις αγωνιστικές πριν το φινάλε της κανονικής περιόδου και στα δέκα παιχνίδια πρωταθλήματος που έχει καθοδηγήσει την ομάδα, έχει ηττηθεί μόνο στα δύο. Με 0-3 από τον Ολυμπιακό και με 4-1 από τον ΟΦΗ, στη μοναδική ήττα της Λαμίας στα πλέι άουτ. Ο έλληνας τεχνικός έχει ασφαλώς μερίδιο στο γεγονός στην ανάκαμψη της Λαμίας και στο γεγονός ότι μία αγωνιστική πριν το τέλος κρατά ουσιαστικά την τύχη στα χέρια της. Παράλληλα, έχει κι ένα κοινό στοιχείο με τον συνάδελφό του και αποψινό του αντίπαλο, Μιχάλη Γρηγορίου.
Την στιγμή που ανέλαβε τη Λαμία ο Βόκολος, ήταν η ουραγός του πρωταθλήματος αφού Ιωνικός και Λεβαδειακός την είχαν βάλει από κάτω, με 15 και 13 βαθμούς αντίστοιχα, έναντι 12 που είχε εκείνη. Καταλαβαίνει λοιπόν κανείς πως όποιος κι αν είναι ο νικητής σε αυτή τη «μάχη» θα έχει πετύχει κάτι πολύ σπουδαίο και κάτω από ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες. Από την άλλη, ο ηττημένος της υπόθεσης, θα έχει κάθε λόγο να αισθάνεται περήφανος και ικανοποιημένος για την προσπάθειά του. Εξάλλου, όταν μία ολόκληρη χρονιά κρίνεται σε 90 λεπτά, όλα είναι πιθανά.