Ποιους έδειξε ως υπεύθυνους για το φιάσκο της «κάρτας υγείας» ο πρώην πρόεδρος της ΕΠΟ που έβγαλε την ουρά του απέξω, έκανε λόγο για υπονόμευση αλλά κατηγορείται για απιστία σε βαθμό κακουργήματος.
Φταίνε όλοι εκτός από τον ίδιο που ήταν ο πρόεδρος της ΕΠΟ την επίμαχη περίοδο. Για τον Βασίλη Γκαγκάτση ο λόγος, τον έναν από τους 22 κατηγορούμενους της Ομοσπονδίας που ζημίωσε με εκατομμύρια ευρώ την ΕΠΟ στην υπόθεση της «κάρτας υγείας», γι’ αυτό άλλωστε είναι και κατηγορούμενος για απιστία σε βαθμό κακουργήματος.
Η υπόθεση μπήκε στην τελική της ευθεία με την απολογία των κατηγορούμενων που ξεκίνησε την Πέμπτη στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων.
Ο πρώην πρόεδρος της ΕΠΟ, στην απολογία του που είχε διάρκεια πέντε ωρών, έριξε την ευθύνη στον πρώην υφυπουργό Αθλητισμού Γιώργο Ορφανό, έκανε λόγο για «υπονόμευση» και για «πόλεμο» που δέχθηκε το 2008 από την κυβέρνηση εκείνης της περιόδου και έβγαλε την ουρά του απέξω. Λες και δεν είναι η δικιά του υπογραφή στη σύμβαση…
Και σαν σα μην έφτανε αυτό, υπερασπίστηκε και την κάρτα υγείας λέγοντας ότι ήταν… «μια τις κορυφαίες μας επιλογές από τότε που αναλάβαμε την διοίκηση της ομοσπονδίας». Αν μία από τις κορυφαίες επιλογές του, «φέσωσε» την ΕΠΟ με 29 εκατομμύρια ευρώ, οι χειρότερες τι θα έκαναν άραγε;
Ο νυν γενικός διευθυντής της Super League λοιπόν, αν και κακουργηματικά κατηγορούμενος, έριξε το φταίξιμο στον πρώην υφυπουργό Αθλητισμού Γιώργο Ορφανό.
«Ο Αβραμόπουλος ως υπουργός υγείας τότε, το υιοθέτησε το πρόγραμμα και μάλιστα ήθελε σε βάθος χρόνου να το επεκτείνει σε όλα τα ομαδικά αθλήματα, μέχρι και στα ΚΑΠΗ ήθελε να το βάλει. Τον Σεπτέμβριο του 2006 μας ζήτησε να παρουσιάσουμε μαζί το πρόγραμμα σε συνέντευξη Τύπου. Κλείσαμε το ξενοδοχείο, στείλαμε προσκλήσεις και λίγο πριν τη μέρα της συνέντευξης Τύπου μας τηλεφώνησαν και μας είπαν ότι θα ματαιωθεί. Και μάθαμε ότι ο τότε υφυπουργός Αθλητισμού, Γιώργος Ορφανός, έφτασε μέχρι και το γραφείο του πρωθυπουργού για να μην γίνει. Με τον Ορφανό τότε, η κόντρα της ΕΠΟ είχε κορυφωθεί. Και είχε παρέμβει και η FIFA για παρεμβάσεις του Ορφανού στο αυτοδιοίκητο» τόνισε.
Το ότι δεν υπήρχε άδεια για την υλοποίηση του έργου ήταν… λεπτομέρεια για τον Βασίλη Γκαγκάτση. «Η ματαίωση της συνέντευξης Τύπου δεν είχε καμία σχέση με την έλλειψη άδειας για την υλοποίηση του έργου. Δεν είχε τεθεί ποτέ το θέμα της άδειας. Στα τέλη του 2007 το ακούσαμε πρώτη φορά. Η μη έκδοση άδειας οφειλόταν σε υπονόμευση! Θα ήμουν ο ηλιθιότερος των ανθρώπων αν μου είχε γνωστοποιηθεί ότι δεν πρόκειται να λειτουργήσει το πρόγραμμα και εγώ να προχωρούσα στην προμήθεια όλων των μη
Κατηγόρησε ακόμη, ο Βασίλης Γκαγκάτσης, την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας του 2008. «Στις αρχές του 2008 πήραμε πάλι δέσμευση ότι θα τελείωνε το θέμα. Τότε είχε φύγει ο Ορφανός που μας υπονόμευε. Πίστευε ότι θα του φάω την βουλευτική έδρα στην Θεσσαλονίκη. Περιμέναμε μέρα με τη μέρα τον ανασχηματισμό. Αλλά όταν κάναμε την σύμβαση, δεν περιμέναμε ότι θα μας κάνουν τέτοια ζημιά, επί μια τριετία».
Δεν έκανε ούτε ένα έλεγχο στην εταιρία
Έβγαλε μάλιστα, την ουρά του απέξω λέγοντας ότι δεν ήξερε, ούτε έλεγξε την εταιρία με την οποία υπέγραψε τη σύμβαση. Με άλλα λόγια υπέγραψε μία σύμβαση με μία εταιρία για 300.000 εξετάσεις νεαρών αθλητών χωρίς να μπει στον κόπο να κάνει μία έρευνα. «Προσωπικά δεν γνώριζα τίποτα για την εταιρία με την οποία υπογράψαμε τη σύμβαση. Και προσωπικά δεν ήλεγξα την οικονομική της κατάσταση» παραδέχθηκε με θράσος.
Για να υπερασπιστεί το έργο του μάλιστα υποστήριξε ότι είχε στο πλευρό του την αντιπολίτευση της ΕΠΟ! «Υπήρχε αντιπολίτευση στην ΕΠΟ. Ήταν πάντα 14-15 Ενώσεις. Στο μόνο σημείο που όλοι ομονοούσαν, ήταν η κάρτα υγείας. Δεχόμασταν σκληρή κριτική για όλα τα θέματα εκτός από αυτό. Σε όλες τις Γενικές Συνελεύσεις κατά τη θητεία μου ή και μετά από μένα, ούτε ένας δεν βρέθηκε να πει ότι κακώς το κάναμε και κακώς το πληρώσαμε».
Μίλησε μάλιστα, και για πόλεμο που δέχθηκε το ποδόσφαιρο εξαιτίας του, και γι’ αυτό το λόγο, όπως ισχυρίστηκε, αποχώρησε το 2008. «Εξ αιτίας μου δεχόταν πόλεμο όλο το ποδόσφαιρο. Και δεν το άντεξα. Γι’ αυτό αποχώρησα το 2008» ήταν τα λόγια του.
Όταν, τέλος, σε άλλο σημείο της πολύωρης απολογίας του, παραδέχθηκε ότι η κάρτα υγείας δεν πέτυχε, επανέλαβε ότι δεν ήταν δική του ευθύνη. «Δεν ήταν πετυχημένη η λειτουργία της κάρτας υγείας. Εμείς θέλαμε να εξεταστούν τα παιδιά. Το έργο δεν προχώρησε γιατί δεν μας βοήθησαν για να προχωρήσει».