Δραστικά μέτρα πρέπει να παρθούν από τη Super League, όπως τόνισε μεταξύ άλλων ο Παναιτωλικός, μέσω επίσημης ανακοίνωσής του.
Θέση για όλα όσα συμβαίνουν στη Super League το τελευταίο χρονικό διάστημα, αλλά και στο ελληνικό ποδόσφαιρο, πήρε ο Παναιτωλικός μέσω επίσημης ανακοίνωσής του.
Η ομάδα του Αγρινίου μεταξύ άλλων επισήμανε πως πρέπει να αλλάξουν πολλά πράγματα για να σταματήσουν μερικοί να κρύβονται πίσω από το δάχτυλό τους.
Αναλυτικά η θέση του Παναιτωλικού:
«Ας το πάρουμε αλλιώς!
Η ΠΑΕ ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΚΟΣ έδωσε το παρόν στο προγραμματισμένο για σήμερα Δ.Σ. της Super League, το οποίο τελικά δεν πραγματοποιήθηκε. Παρέστη όχι μόνο να καταθέσει την άποψή της (η οποία είναι πάγια και γνωστή) επί του μοναδικού θέματος συζήτησης, αλλά για να υποστηρίξει την ανάγκη συμμετοχής όλων των ΠΑΕ στη διαδικασία αναθεώρησης όσων έχουν οδηγήσει το επαγγελματικό ποδόσφαιρο στην απαξίωση. Χθες αποστείλαμε επιστολή στον πρόεδρο της Super League, με την οποία επισημαίναμε ότι τα όποια ζητήματα (όπως το μοναδικό της ημερήσιας διάταξης ή άλλα στο παρελθόν), δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται αποσπασματικά, αλλά ως σύνολο μέτρων και αποφάσεων που θα οδηγήσουν σε ένα καλύτερο αποτέλεσμα. Η σημερινές εξελίξεις απλά επιβεβαίωσαν τις θέσεις που αναπτύξαμε…
Το Ελληνικό επαγγελματικό ποδόσφαιρο βιώνει μια από τις μεγαλύτερες κρίσεις, χωρίς να μπορεί να τη διαχειριστεί ή να λάβει μέτρα να την αποτρέψει. Η άτολμη έως αδιάφορη στάση της πλειοψηφίας των ΠΑΕ και συνολικά του Συνεταιρισμού στον οποίο συμμετέχουμε, οξύνουν τα προβλήματα και οδήγησαν σε παρεμβάσεις των Διεθνών Ομοσπονδιών και της Πολιτείας, απ’ τις οποίες αναμένουμε αποφάσεις και λήψη μέτρων.
Στο εσωτερικό του Συνεταιρισμού Super League, καταγράφεται απραξία σε σχέση με τις εξελίξεις που αφέθηκαν σε τρίτους. Αντίθετα συνεχίζεται ο πόλεμος μικροσυμφερόντων (ή μεγαλοσυμφερόντων) σε ένα πρωτάθλημα που συνεχώς απαξιώνεται.
Λησμονούμε ότι αναφερόμαστε σε Συνεταιρισμό, που από το καταστατικό του αποσκοπεί «στην προστασία και προαγωγή του οικονομικού, κοινωνικού και πολιτιστικού επιπέδου των μελών του», την «κατάρτιση συμβάσεων και σύναψη συμφωνιών για λογαριασμό των μελών του, όπως ενδεικτικά με χορηγούς, υποστηρικτές και προμηθευτές για τη μεγιστοποίηση των κερδών των μελών του» κ.α., στην πράξη κινείται και λειτουργεί σε εντελώς αντίθετη κατεύθυνση.
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να απωλέσει ότι κεκτημένο δημιούργησε από τα πρώτα χρόνια της ιδρύσεώς του:
– Τον κεντρικό χορηγό του (ΟΠΑΠ) που εξασφάλιζε το λειτουργικό κόστος και την απρόσκοπτη διοργάνωση των Πρωταθλημάτων Υποδομής Super League
– Άλλες κεντρικές χορηγίες
– Προσφάτως, την κεντρική διαχείριση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων.
Ουσιαστικά έχει απολέσει το «κοινό όφελος» των μελών του και περάσαμε στην περίοδο του «ατομικού συμφέροντος» του κάθε μέλους ξεχωριστά. Σταδιακά καταργήθηκε ο ίδιος ο Συνεταιρισμός! Ποιος ο λόγος ύπαρξής του πλέον; Ποιος ο ρόλος του σήμερα;
Η Super League είναι μέλος των European Leagues, που στην πρόσφατη γενική συνέλευση και τη νέα Διακήρυξη Αρχών, βάζει ως κυρίαρχο στόχο «να βελτιώσει και να διαφυλάξει την ανταγωνιστική ισορροπία στις διοργανώσεις των επαγγελματικών λιγκών, με γνώμονα το καλό του ποδοσφαίρου, των ποδοσφαιριστών, των φιλάθλων και των ομάδων», στηριγμένο «στην αρχή της Αλληλεγγύης, για ένα οικονομικά βιώσιμο περιβάλλον με πιο δίκαιη κατανομή των εσόδων ως απαραίτητο μέσο για τη διεύρυνση των κορυφαίων διασυλλογικών διοργανώσεων».
Στην ίδια διακήρυξη τονίζεται: «Γίνεται μεγάλη συζήτηση για τη δίκαιη κατανομή των εσόδων, αλλά η πραγματικότητα δείχνει ότι οι πλούσιες ομάδες γίνονται ακόμα πλουσιότερες και αυτό πρέπει να σταματήσει». Αλήθεια, ως μέλος των European Leagues, οι Συνεταίροι της Super League μπορούμε να κοιταχτούμε στον καθρέφτη; Γιατί, η σημερινή κατάσταση στο επαγγελματικό μας ποδόσφαιρο, δείχνει το ακριβώς αντίθετο απ’ ότι επιδιώκεται διεθνώς!
Με την απώλεια της κεντρικής σύμβασης των τηλεοπτικών, έχουν δημιουργηθεί δύο γκρουπ ΠΑΕ μελών της Super League. Εκείνες που προχώρησαν σε διμερείς συμφωνίες με τηλεοπτικό φορέα, εξασφαλίζοντας για την επόμενη σεζόν τα έσοδα που είχαν φέτος (ή και περισσότερα). Κι εκείνες που δεν έχουν καμία συμφωνία (μεταξύ αυτών και εμείς), οι οποίες θα στερηθούν έσοδα που αντιστοιχούν στο 60% έως 70% του προϋπολογισμού τους.
Το «κοινό όφελος» των μελών του Συνεταιρισμού… πάει περίπατο και κανείς δεν ανησυχεί που οδεύουμε σε ένα πρωτάθλημα «πατρικίων και πληβείων» τη νέα αγωνιστική περίοδο. Οι τελευταίοι δεσμευτήκαμε στην πρόσφατη συνάντησή μας, ότι δεν θα υπογράψουμε την προκήρυξη του πρωταθλήματος. Με ότι αυτό συνεπάγεται. Και δεν ανησυχεί κανείς, όπως συμβαίνει και με τις υπόλοιπες παθογένειες του ποδοσφαίρου μας (βία, αδιαφάνεια, διαφθορά, συναλλαγές κ.α.), που το οδήγησαν προ του φάσματος του Grexit. Τα παραπάνω δείχνουν ότι με τη στάση μας ήδη έχουμε οδηγηθεί σε ένα άλλο Grexit: Την έξοδο από τις καταστατικές αρχές του Συνεταιρισμού και από τις αρχές που αναδεικνύονται στο διεθνές ποδοσφαιρικό περιβάλλον, με την κατά συρροή καταπάτησή τους.
Η ΠΑΕ ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΚΟΣ πιστεύει ότι ήρθε η ώρα να το πάρουμε αλλιώς! Μέσα από τα θεσμικά όργανα να αποφασίσουμε:
– Αν είμαστε σε θέση να υποστηρίξουμε και να εφαρμόσουμε τις καταστατικές μας αρχές
– Αν τα μέλη του Συνεταιρισμού πρέπει να είμαστε ισότιμα και ισόνομα
– Αν μέσα από τη λειτουργία μας επιδιώκουμε το «κοινό όφελος»
– Αν, τελικά, θέλουμε τη διατήρηση του Συνεταιρισμού Super League, ο οποίος μόνο τύποις υφίσταται σήμερα.
Στην περίπτωση που αποφασίσουμε ότι πρέπει να συνεχιστεί η λειτουργία του, να καθοριστούν (με βάση τα νέα δεδομένα που έχουν δημιουργηθεί), οι κοινές δράσεις που θα οδηγήσουν άμεσα σε ένα καλύτερο ποδόσφαιρο, χωρίς υπονομεύσεις, υπαναχωρήσεις και αναβολές.
Με ατζέντα ανοικτή για όλα τα θέματα. Στην περίπτωση που, παρόλα όσα συμβαίνουν γύρω μας, θεωρούμε ότι «όλα είναι καλά», ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ άμεσα ας παρέμβουν τρίτοι (Πολιτεία, Διεθνείς Ομοσπονδίες) για να αποφασίσουν για το ποδόσφαιρό μας. Και για εμάς… Δεν μπορούμε να κρυβόμαστε άλλο πίσω από το δάκτυλό μας».