Ο Ηρακλής Μεταξάς μιλάει για την καριέρα, τη ζωή του και τον Αστέρα Τρίπολης τον οποίο ανέλαβε φέτος.
Μια πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη παραχώρησε ο Ηρακλής Μεταξάς στο «Arcadia 93.8» και μεταξύ άλλων μίλησε για τον Αστέρα Τρίπολης, την καριέρα του, αλλά και για τη ζωή του στην Τρίπολη.
Ο τεχνικός των Αρκάδων αναφέρθηκε επίσης στα δυο νέα μεταγραφικά αποκτήματα της αρκαδικής ομάδας, Έρβιν Τζουκάνοβιτς και Χουάν Ντομίνγκεθ.
Αναλυτικά όσα είπε ο Μεταξάς:
Για την επιλογή να ασχοληθεί από μικρή ηλικία με την προπονητική: «Ο πατέρας μου έπαιζε στην Αναγέννηση Γιαννιτσών, όμως σαν μετανάστης δεν μπόρεσε να το συνεχίσει. Είχε ο ίδιος όνειρο να γίνει προπονητής και αφού δεν μπόρεσε να το πραγματοποιήσει το έβαλε μέσα στο DNA μου. Κάποια μέρα θα γίνεις προπονητής και θα σε δούμε στην Ελλάδα. Ο δεύτερος λόγος είναι πως όταν το δοκίμασα ένιωθα καλύτερα από ό,τι σαν ποδοσφαιριστής. Δεν επέλεξα να μη γίνω εγώ ποδοσφαιριστής, επέλεξαν άλλοι για μένα. Δεν ήμουν τόσο καλός. Μου έλειπαν κάποια στοιχεία για να γίνω επαγγελματίας ποδοσφαιριστής. Με εξέφραζε καλύτερα να δουλεύω ως προπονητής τότε με νεαρά παιδιά, από ό,τι να τρέχω γύρω γύρω στο γήπεδο».
Για τη φημισμένη σχολή της Κολωνίας: «Παλιά ήταν δύο σχολές. Από τη μια το Πανεπιστήμιο, η Γυμναστική Aκαδημία που την τελείωσα και αυτή και από την άλλη η ποδοσφαιρική, αυτό που λέμε σήμερα το UEFA Pro. Έχουν καλή φήμη. Άσχετα αν αληθεύει ή όχι, ο κόσμος λέει πως ήρθες από εκεί. Περάσαμε ωραία χρόνια, είχαμε καλούς καθηγητές, όμως και αλλού γίνεται καλή δουλειά».
Για όταν ήταν διευθυντής σε πρόγραμμα ανάπτυξης ταλέντων στη Γερμανική Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου: «Ήταν η ανάγκη που τους ανάγκασε μετά το Euro του 2000. Οι Γερμανοί είχαν βγει τελευταίοι στον όμιλο πίσω από τη Ρουμανία. Aν θυμάμαι καλά δεν είχαν κερδίσει ούτε ένα παιχνίδι. Έγινε ένα task force, έβαλαν τους υπεύθυνους της Bundesliga μαζί με αυτούς της ομοσπονδίας για να σκεφτούν τι έπρεπε να κάνουν. Εγώ ήμουν προπονητής στις μικτές ομάδες της Ρηνανίας και της Βεστφαλίας σε ένα παρόμοιο πρόγραμμα και αποφασίστηκε να επεκταθεί σε όλη τη Γερμανία. Τον πρώτο χρόνο εγώ ήμουν ο πρώτος και μοναδικός που δούλεψα αυτό το πρότζεκτ με εννέα προπονητικές βάσεις και 45 προπονητές που δούλεψαν αυτά τα παιδιά. Αφού πήγαμε καλά τον πρώτο χρόνο, εφαρμόστηκε σε όλη τη Γερμανία και το ποδόσφαιρο τους είχε μεγάλα οφέλη από αυτό».
Για το κατά πόσο χάθηκε η ευκαιρία το 2004 για την αναβάθμιση του ελληνικού ποδοσφαίρου: «Δεν μπορώ να το κρίνω επειδή δεν ήμουν τότε στην Ελλάδα. Δεν ήμουν αρμόδιος για το ποδόσφαιρο εδώ. Έξω από τον χορό είναι εύκολο να μιλήσεις. Η σύγκριση της Ελλάδας με τη Γερμανία είναι λάθος. Πρόκειται για μια χώρα 80 εκατομμυρίων κατοίκων. Πιο εύκολα θα βρεις καλούς ποδοσφαιριστές για να κάνεις ομάδα. Αλλά για να μην κρυβόμαστε υπάρχουν και μικρές χώρες όπως η Ολλανδία που τα καταφέρνουν κάθε χρόνο. Εκεί ίσως πρέπει να κοιτάξουμε για το τι μπορούμε να κάνουμε καλύτερα. Αυτή τη στιγμή εγώ δουλεύω για μια ομάδα και είμαι υπεύθυνος. Εκεί δίνω βάση, την ενέργεια μου και τη σκέψη μου. Δεν είναι η θέση μου να κρίνω τι πρέπει να αλλάξει στο ελληνικό ποδόσφαιρο».
Για την ομάδα που υποστηρίζει στη Γερμανία: «Τη Μπόχουμ και τη Φράιμπουργκ τις έχω λίγο παραπάνω στην καρδιά μου επειδή έχω επαγγελματικές εμπειρίες από αυτές τις ομάδες, έκανα φίλους και δέθηκα με κάποια παιδιά εκεί. Σαν Κολωνέζος, από όταν κατάλαβα ότι η ομάδα παίζει μπάλα για να περάσει ο θεατής ένα όμορφο Σαββατοκύριακο, είπα πως είναι μια ωραία ομάδα επειδή κάνει γιορτή μια ολόκληρη μέρα. Τα τελευταία δυο χρόνια πάει καλύτερα στην Bundesliga και εύχομαι να συνεχίσει έτσι».
Για τα πρώτα του προπονητικά βήματα: «Εγώ σαν Ηρακλής Μεταξάς βλέπω τον εαυτό μου τελείως διαφορετικό από αυτό που δείχνει το βιογραφικό μου. Τα πρώτα χρόνια ήμουν πάντα πρώτος προπονητής. Στο ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο είσαι όλα μαζί. Ήμουν και βοηθός και προπονητής τερματοφυλάκων. Εκεί ασχολήθηκα με όλες τις μεριές του ποδοσφαίρου, ενώ ήμουν πολύ νεαρός.
Στην πρώτη μου ανδρική ομάδα ήμουν παίκτης και προπονητής παράλληλα. Δεν το γράφει πουθενά. Μετά είχα την ευκαιρία να πάω ως βοηθός στη Bundesliga. Δεν είναι ότι με ήθελαν για κρίκο με τις ακαδημίες. Εγώ μετά από τέσσερα χρόνια ως βοηθός μου έλειπε να είμαι πρώτος προπονητής και είπα στον εαυτό μου ‘Δεν πάω καλύτερα στη δεύτερη ομάδα ως προπονητής;’. Πολλοί δεν το καταλάβαιναν και μου έλεγαν ‘που πας να αφήσεις τη Bundesligα; Είσαι τρελός;’. Ήθελα να κάνω αυτό που με εκφράζει και να αισθάνομαι όμορφα κάθε μέρα. Και στη Μπόχουμ εγώ το διάλεξα να πάω εθελοντικά από βοηθός στην πρώτη ομάδα ως πρώτος προπονητής στη δεύτερη ομάδα και στη Φράιμπουργκ το ίδιο. Το ήθελα πολύ να πάρω αυτή τη θέση».
Για τη συνεργασία με τις ακαδημίες του Αστέρα: «Ήδη έχω δει δυο φιλικά της Κ19 μαζί με τους συνεργάτες μου. Η αλήθεια είναι όμως ότι μια ομάδα ζει από την πρώτη ομάδα και για την πρώτη ομάδα. Πρώτα από όλα είναι η επιτυχία της πρώτης ομάδας και μετά έρχονται όλα τα άλλα θέματα. Σίγουρα, η ιδέα του συλλόγου πρέπει να είναι να αναπτύξει κάποια ταλέντα και να τα ανεβάσεις. Κάθε χρόνο λέμε δεν πάει παραπάνω αλλά αυξάνονται τα λεφτά για να πάρεις καλό ποδοσφαιριστή. Τι καλύτερο από το να έχεις μια καλή ακαδημία και ο Αστέρας έχει. Μου άρεσε η προπόνηση και τα φιλικά της Κ19 , μακάρι να καταφέρουμε ανεβάσουμε κι άλλα παιδιά».
Για το γεγονός πως δεν θέτει στόχους: «Δεν ξέρω αν είναι εύκολο αλλά το πιστεύω απόλυτα. Αν πεις ότι έχω στόχο να μην πέσω και το καταφέρω στο 99%, το οποίο είναι μεγάλο ποσοστό, θα πέσω επειδή λείπει ένας πόντος. Αν πω ότι θα βγω 10ος, 8ος ή 6ος, είμαι μέσα στον στόχο αλλά θα χάσω κάποια παιχνίδια. Εγώ δεν θέλω να χάσω κανένα παιχνίδι. Κάποτε και εγώ σκεπτόμουν έτσι. Η εμπειρία μου στο ποδόσφαιρο και στη ζωή με έκανε να αλλάξω εντελώς νοοτροπία και να μη χάνω ενέργεια και σκέψεις με στόχους. Η πραγματικότητα μπορεί να σε πάει πιο ψηλά από όσο πιστεύεις και ο στόχος που θέτεις μπορεί να σε μειώσει.
Ισχύει και για τους ποδοσφαιριστές. Κάποιοι μπορεί να σκέφτονται να πάρουν μεταγραφή σε μεγάλη ελληνική ομάδα, όμως αν συγκεντρωθούν στον εαυτό τους γιατί να μην μπορούν να πάρουν καλή μεταγραφή στο εξωτερικό; Δεν πρέπει να μειώνεις τον εαυτό σου. Από το τίποτα η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ πάει να πάρει τον Τραπ. Ο Κέβιν είναι ένα από τα παιδιά που είχα στην εθνική Κ19. Δούλεψε όσο καλύτερα μπορείς και δεν ξέρεις τι μπορεί να προκύψει. Εγώ δεν βάζω στόχο. Αν κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε κάθε εβδομάδα και στο τέλος βγούμε σε μία θέση που δε μας αρέσει, τότε αυτό θα είναι επειδή δεν θα μπορούμε παραπάνω».
Για την πρεμιέρα με τον Βόλο και την ανατροπή που έφερε την ισοπαλία: «Mε βάση το πρώτο 20λεπτο, έπρεπε να είχαμε προηγηθεί με δύο γκολ. Είχαμε το δοκάρι του Ριέρα και υπήρχε η φάση του Μπενίτο που ή μια περίεργη… δύναμη τον τράβηξε προς τα κάτω ή ο αντίπαλος τον τράβηξε με τα δύο χέρια. Στην τηλεόραση φαίνεται πεντακάθαρα. Μπορούσαμε να πετύχουμε δεύτερο και τρίτο γκολ. Όπως είδαμε , όμως, και στα φιλικά μετά από ένα 20λεπτό ρίξαμε τον ρυθμό μας. Αυτό πρέπει να το αναλύσουμε και να το βελτιώσουμε. Εκεί ανέβηκε ο Βόλος που έχει καλή ομάδα και ποιοτικούς παίκτες.
Θα μπορούσε να γίνει το 4-1 μετά το 3-1 με μία μεγάλη ευκαιρία που είχε ο αντίπαλος. Είναι κατόρθωμα να επιστρέψεις σε αυτό το παιχνίδι. Αν είδατε, όταν ο Τιλίκα μείωσε, είπε στους συμπαίκτες του «πάμε να ισοφαρίσουμε». Όταν ο Μπαράλες ισοφάρισε στο 90+8′, ο Μπερτόγλιο έτρεξε να στήσει τη μπάλα στο κέντρο για να προσπαθήσουμε να βρούμε το γκολ της νίκης στα τελευταία δευτερόλεπτα. Αυτή η νοοτροπία μου αρέσει. Τη δουλεύουμε, προσπαθούμε να τη μεταφέρουμε στους παίκτες και είμαι χαρούμενος από αυτό που είδα. Μακάρι να τελειώνουμε τα παιχνίδια νωρίτερα χωρίς να υπάρχει αυτό το άγχος».
Για την ετοιμότητα Τζουκάνοβιτς και Ντομίνγκεθ: «Θα το αποφασίσουμε τελευταία στιγμή. Τώρα ανεβάζει ρυθμούς ο Έρβιν Τζουκάνοβιτς. Ο Ντομίνγκεθ παίρνει αρκετά λεπτά στις προπονήσεις αλλά δεν είναι ακόμα έτοιμος για 90 λεπτά. Θα το αποφασίσουμε και για τους δύο μετά την προπόνηση της Παρασκευής».
Για το ενδεχόμενο νέας μεταγραφής: «Έχουμε πολύ μεγάλο ρόστερ και μπορούμε να παίξουμε τα παιχνίδια με αυτό το ρόστερ. Ποτέ δεν μπορώ να αποκλείσω μια καλή περίπτωση αν έρθει. Η μεταγραφή του Ντομίνγκεθ έγινε λόγω του τραυματισμού του Βαλιέντε στο γόνατο. Εύχομαι να γίνει γρήγορα καλά. Είμαι ανοιχτός, αλλά έχουμε καλό ρόστερ για να συνεχίσουμε το πρωτάθλημα».
Για το αν το σημερινό ματς του Ολυμπιακού με τον Απόλλωνα Λεμεσού θα παίξει ρόλο για το ματς της Δευτέρας: «Δεν θα υπάρχει κούραση. Θα έχει μέρες από την Πέμπτη μέχρι τη Δευτέρα για να ξεκουραστεί, δεν είμαστε στο τέλος του πρωταθλήματος αλλά στην αρχή και επίσης έχει μεγάλο ρόστερ. Οι παίκτες του είναι έμπειροι και θα είναι δυο διαφορετικά παιχνίδια. Δεν κοιτάω τι θα κάνει ο Ολυμπιακός αλλά τι πρέπει να κάνει η ομάδα μου στο παιχνίδι της. Πρέπει να βγάλουμε αυτά που πρέπει στο γήπεδο, ψυχολογικά, με πάθος και τακτικά. Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί και να διορθώσουμε κάποια λαθάκια που κάναμε στο προηγούμενο παιχνίδι για να πάμε καλύτερα στα επόμενα».
Την άποψη του για τον Κλοπ: «Μου αρέσει να παρακολουθώ άλλους προπονητές. Σε κάθε επάγγελμα, είναι καλό να βλέπεις τους άλλους και να παίρνεις ιδέες. Τον αντιμετώπισα με Μπόχουμ και Φράιμπουργκ. Ο Κλοπ είναι καλός στο να ενώνει κομμάτια. Αν είναι να μάθεις ένα πράγμα από αυτόν, είναι να έχεις καλούς συνεργάτες δίπλα σου. Ένας καλός συνεργάτης σε ανεβάζει και ένας κακός σε τραβάει πίσω. Μερικοί συνάδελφοι φοβούνται μην τους ξεπεράσουν οι συνεργάτες τους. Ο Κλοπ θέλει να έχει δίπλα του τους καλύτερους. Ψάχνεται πολύ και θέλει να έχει γύρω του τους καλύτερους επιστήμονες».
Για τους προπονητές που έχει ως πρότυπα: «Από όλους τους προπονητές κάτι παίρνεις. Ακόμα και από τους κακούς για να κάνεις τα αντίθετα. Ξεκίνησα, όπως πολλοί της γενιάς μου, με τον Αρίγκο Σάκι , τον Λομπανόφσκι, και το 1993 ήρθε ο Άγιαξ του Λουίς Φαν Χάαλ, που ήταν και η πρώτη βίντεο-ανάλυση που είχα κάνει. Μετά ήταν ο Γκουαρδιόλα και ο Μουρίνιο που έπαιζαν αντίθετο ποδόσφαιρο. Εμένα προσωπικά με άλλαξε η Αθλέτικ Μπιλμπάο του Μαρσέλο Μπιέλσα. Από τη Φράιμπουργκ στείλαμε αποστολή στη Μπιλμπάο για να μάθουμε από τα πλάνα του. Είχα παίκτη τον Δημήτρη Γραμμόζη και μετά έγινα βοηθός του στη Ντάρμσταντ. Από όλους κάτι παίρνεις. Δεν είναι σωστό να λες εγώ κάνω μόνο ένα πράγμα».
Για το αν αποτελεί πρόβλημα για μια ομάδα να έχει προπονητή σταρ όπως ο Μουρίνιο: «Είναι ανάλογα πως θα το χειριστεί. Πώς πήρε τόσος τίτλους αν είναι μόνο κακό; Έχω ζήσει πάντως παίκτες να αισθάνονται άβολα με ένα προπονητή που ήταν μεγάλος παίκτης. Πρέπει να βρεις τρόπο να το χειρίζεσαι και να το μεταφέρεις στους παίκτες».
Για τη ζωή στην Τρίπολη: «Μεγαλωμένος στη Γερμανία, μου αρέσει η Ελλάδα. Στη Γερμανία όταν ήμουν μικρός έβρεχε συνέχεια. Μου αρέσει κάθε μέρος της Ελλάδας. Η Τρίπολη είναι μικρή και όμορφη πόλη, με ωραίες πλατείες. Μου αρέσει να βλέπω κόσμο έξω και θυμάμαι πως όταν είχαμε έρθει εδώ πρώτη φορά με τον ΠΑΣ, όπου πηγαίναμε με τον Θανάση Στάικο όλοι μας έλεγαν μια καλημέρα με χαμόγελο και μου άρεσε πολύ».
Για τους συνεργάτες του: «Δεν θέλω τον βοηθό δίπλα μου απλά να στήνει κάποιου κώνους. Για αυτό έχω δίπλα μου έναν κανονικό προπονητή με εμπειρία, τον Βαγγέλη Τζιάρα, όπως στα Γιάννενα είχα τον Θανάση Στάικο. Έχω βοηθούς των Αντώνη Τσικάκη γυμναστή, βοηθό τον Αλέξανδρο Μανιάτογλου, αναλυτή τον Θοδωρή Τσιλιμίγκρα και προπονητή τερματοφυλάκων τον Χρήστο Τσελιόπουλο. Ένας καλός συνεργάτης σε κάνει ακόμα καλύτερο και ήθελα να έχω δίπλα μου ανθρώπους με εμπειρία. Η ομάδα έχει ρεπό, όμως εμείς δεν έχουμε ποτέ. Πριν έρθω εδώ ήμουν με τον αναλυτή μας τον Θοδωρή και ετοιμάσαμε την ανάλυση του Ολυμπιακού που θα δείξουμε στους παίκτες αύριο».