Ο Βαγγέλης Μαρινάκης έχει επενδύσει πάνω από 50.000.000 € σε Ρέντη, Ακαδημία. Αλλά ο Ολυμπιακός δεν σταματάει να εξελίσσεται. Τα νέα πρόσωπα-κλειδιά.
Ο Ολυμπιακός επενδύει κάθε χρόνο ένα πολύ μεγάλο ποσό στις ακαδημίες του. Αυτό το ποσό υπερδιπλασιάστηκε φέτος, μετά και τη δημιουργία της ομάδας Β. Ποσά που μετριούνται σε εκατομμύρια ευρώ. Καθώς σε ό,τι έχει να κάνει με την ακαδημία αφορούν 6 αγωνιστικά τμήματα (K13, K14, K15, K16, K17, K19), δεκάδες προπονητές, ταξίδια, σχεδόν 50 παίκτες που φιλοξενούνται, είτε στο Ρέντη είτε σε σπίτια που πληρώνει ο Ολυμπιακός.
Παράλληλα, ο Ολυμπιακός Β’ είναι μια ομάδα απόλυτα επαγγελματική, με ό,τι αυτό συνεπάγεται από άποψη συμβολαίων, αναγκών, ταξιδιών κλπ. Με πλήρες προπονητικό επιτελείο, γιατρούς, φυσιοθεραπευτές, αλλά και υπαλλήλους για όλες τις ανάγκες της ομάδας.
Η δημιουργία της ομάδας Β ήταν συνειδητή και στοχευμένη για τον Ολυμπιακό. Οι Ερυθρόλευκοι έχουν κατασταλάξει εδώ πολλά χρόνια αναφορικά με το ρόλο που θέλουν να έχει η Κ23 για αυτόν τον λόγο έως τώρα είναι η μοναδική ομάδα που έχει δώσει πραγματικές ευκαιρίες σε ποδοσφαιριστές που έχουν ξεχωρίσει σε αυτήν. Ο Φώτης Κίτσος είναι ένα λαμπρό παράδειγμα παιδιού από την ομάδα Β, που ξεχώρισε και ο Μαρτίνς αποφάσισε να τον μονιμοποιήσει στην πρώτη ομάδα.
Και υπάρχουν κι άλλες περιπτώσεις που ήδη προορίζονται για την επόμενη ημέρα του συλλόγου. Με τη διοίκηση, ωστόσο, να μην αφήνει τίποτε στην τύχη της και να έχει αποφασίσει να προχωρήσει σε αναβάθμιση σε όλα τα επίπεδα. Τόσο στην Ακαδημία, όσο και σε ό,τι έχει να κάνει με τον τρόπο δουλειάς, τους στόχους, την επαφή μεταξύ των τμημάτων, αλλά και των επιλογή ποδοσφαιριστών.
Ο Βαγγέλης Μαρινάκης, από το 2010, όταν και ανέλαβε τις τύχες του Ολυμπιακού έχει επενδύσει ένα ποσό που ξεπερνάει τα 50.000.000 ευρώ στη βελτίωση των εγκαταστάσεων του Ρέντη, τις υποδομές της Ακαδημίας, αλλά και συνολικά για την εύρεση, απόκτηση, ανάπτυξη και εξέλιξη παιδιών από τα τμήματα υποδομής του συλλόγου. Και φέτος αποφάσισε να κάνει μία νέα μεγάλη επένδυση, αλλάζοντας επίπεδο σε όλα.
Για αυτόν τον λόγο αποφασίστηκε η πρόσληψη του Ζοσέ Ανιγκό στη θέση του διευθυντή της Ακαδημίας. Και για αυτόν τον λόγο προσλήφθηκε για άμεσος συνεργάτης του ο Νταβίντ Μπουλανζέρ. Αγνωστος στο ελληνικό κοινό ο 47χρονος Γάλλος πρώην προπονητής, αλλά με τεράστια εμπειρία στους νεαρούς ποδοσφαιριστές, καθώς σε όλη τη διάρκεια της καριέρας του με αυτό το κομμάτι ασχολείται. Από το 1998 έως το 2005 δούλεψε στην εθνική Ακαδημία Ποδοσφαίρου της Γαλλίας, την περίφημη Κλερφοντέν, στη συνέχεια εργάστηκε ως προπονητής σε γαλλικούς συλλόγους.
Το 2014 πήγε στο Μαρόκο, έγινε επικεφαλής των Ακαδημιών της ομάδας Κακάμπ Μαρακές και το 2016 προσλήφθηκε από την Ομοσπονδία της χώρας ως επικεφαλής προπονητής για την ανακάλυψη και βελτίωση ποδοσφαιριστών. Στη συγκεκριμένη θέση έμεινε έως το 2019, με πολλά από τα σημερινά αστέρια του ποδοσφαίρου του Μαρόκου, να έχουν περάσει από τα χέρια του. Από τον Νοέμβριο του 2019 έως και πριν από λίγους μήνες, εργάστηκε ως διευθυντής σκάουτινγκ της Μαρσέιγ στην Αφρική. Επί της ουσίας, ήταν τα μάτια και τα αυτιά των Μασσαλών στην αφρικανική ήπειρο. Πλέον, όμως, θα εργαστεί στον Ολυμπιακό, ως άμεσος συνεργάτης του Ανιγκό. Μάλιστα βρίσκεται στην Ελλάδα εδώ και καιρό και ήδη δρομολογούνται σοβαρές αλλαγές.
Η πιο σοβαρή από τις αλλαγές που θα γίνουν στην Ακαδημία και όλο το οικοδόμημα των τμημάτων υποδομής έχει να κάνει με την αλλαγή του τρόπου δουλειάς. Καθώς οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Ολυμπιακός έχει αποφασίσει ότι πρέπει να αξιοποιηθεί ακόμη καλύτερα ένα τρομερό «όπλο» όπως το Ρέντη. Αλλά και το ταλέντο που υπάρχει στην Ακαδημία, αλλά και τις σχολές του συλλόγου.
Αυτό αναμένεται να έχει άμεσο αντίκτυπο και σε ό,τι έχει να κάνει με τη Β ομάδα και την επάνδρωσή της. Διότι είναι σαφές ότι ο Ολυμπιακός θέλει να δημιουργήσει «πλούτο», δηλαδή ποδοσφαιριστές με προοπτική… πρώτης ομάδας. Αλλά θέλει να δημιουργήσει και ανταγωνιστικά σύνολα σε όλες τις ηλικιακές κατηγορίες, με ταλαντούχους παίκτες, με σωστή νοοτροπία, προσωπικότητα, χαρακτήρα και σωστές βάσεις. Αποφάσισε να ανεβάσει επίπεδο τη δουλειά που γίνεται και θα το κάνει. Χωρίς τυμπανοκρουσίες, αλλά με σωστή δουλειά και συγκεκριμένη στόχευση.
Μάλιστα, αυτή η αλλαγή είναι πιθανό να φέρει και μια γενικότερη διεθνοποίηση της ακαδημίας. Καθώς δεν αποκλείεται μετά από πολλά χρόνια ο Ολυμπιακός να ξεκινήσει να εντάσσει στο ποδοσφαιρικό του πρόγραμμα και νεαρούς ποδοσφαιριστές από το εξωτερικό. Κάτι που είναι πιθανό να γίνει σταδιακά, ίσως και από φέτος.