Ποινή χάδι σε σχέση με τη βαρύτητα του αδικήματος για τον Ιβάν Σαββίδη. Φυλάκιση 25 μηνών με αναστολή για τον μεγαλομέτοχο του ΠΑΟΚ.
Με ποινή φυλάκισης 25 μηνών με τριετή αναστολή επέβαλε το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης στον πρόεδρο του ΠΑΟΚ, Ιβάν Σαββίδη, που κρίθηκε ένοχος για την είσοδο στο γήπεδο άνευ όμως της επιβαρυντικής περίπτωσης για τη χρήση όπλου και για κατοχή αντικειμένου που μπορεί να προκαλέσει σωματικές βλάβες, όπως αναφέρει το voria.gr. Μια ποινή πάντως που μοιάζει με χάδι μπροστά σε όλα όσα συνέβησαν εκείνο το βράδυ, με την εικόνα του Σαββίδη με το όπλο να κάνει τον γύρο του κόσμου. Είναι περίεργο πως η δικαιοσύνη μοιράζει τέτοιες ποινές για πράξεις που προκαλούν ακραία βία και μπορεί να «οπλίσουν» το χέρι των φιλάθλων. Και μάλιστα σε μια περίοδο που η χώρα έχει συγκλονιστεί από τον θάνατο ενός 19χρονου παιδιού.
Η υπόθεση αφορά την εισβολή στον αγωνιστικό χώρο του γηπέδου της Τούμπας κατά τη διάρκεια του πολυσυζητημένου αγώνα μεταξύ ΠΑΟΚ και ΑΕΚ στις 11 Μαρτίου του 2018 για το πρωτάθλημα της Super League.
Για την είσοδο στο γήπεδο κρίθηκε ένοχος και ο τότε αθλητικός διευθυντής του ΠΑΟΚ, Λούμπος Μίχελ, που καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης 10 μηνών.
Οι υπόλοιποι έξι, μέλη της φρουράς του Ιβάν Σαββίδη, αθωώθηκαν.
Το δικαστήριο επέβαλε στους δύο κατηγορούμενους την παρεπόμενη ποινή της απαγόρευσης και παρακολούθησης αθλητικών εκδηλώσεων της ομάδας του ΠΑΟΚ για τρία χρόνια με υποχρεωτική εμφάνιση στο ΑΤ του τόπου κατοικίας, για την οποία το δικαστήριο αποφάσισε να ανασταλεί μέχρι την έφεση.
Καταπέλτης η εισαγγελέας για Σαββίδη
Νωρίτερα και κατά την αγόρευσή της η εισαγγελέας της έδρας, πρότεινε την ενοχή του Ιβάν Σαββίδη, καθώς όπως προκύπτει ο ισχυρός άνδρας του «Δικέφαλου του Βορρά» εισήλθε στον αγωνιστικό χώρο χωρίς δικαίωμα, συνοδευόμενος από έξι άτομα της προσωπικής του φρουράς.
«Αντιδρά και διαμαρτύρεται για την διαιτητική απόφαση, όπως έκαναν εκείνη την στιγμή και οι φίλαθλοι της ομάδας. Σχετικά με τον αρχικό του ισχυρισμό, πως ενήργησε έτσι καθώς θα αποσιωπούσε την ένταση της στιγμής, δεν μπορεί να γίνει δεκτός. Η συμπεριφορά του αυτή, λόγω της θέσης του, δεν είναι ανεκτή. Φέρει μεγάλη ευθύνη, καθώς όλοι οι φίλαθλοι της ομάδας, τον θεωρούν πρότυπο και τον ακολουθούν σε κάθε του κίνηση» ανέφερε χαρακτηριστικά η εισαγγελέας και πρόσθεσε.
«Δεν είχε το δικαίωμα να εισέλθει στον αγωνιστικό χώρο. Φαίνεται ότι ήθελε να διαμαρτυρηθεί . Άνθρωποι της προσωπικής του φρουράς και ποδοσφαιριστές του ΠΑΟΚ προσπάθησαν να τον αποτρέψουν . Δεν δικαιούταν να παίρνει το όπλο στον αγωνιστικό χώρο».
Μάλιστα η εισαγγελέας ανέφερε ότι αν ο Ιβάν Σαββίδης είχε σκοπό με την εισβολή του να αποσιωπηθεί η ένταση, δεν τα κατάφερε. Και το αποτέλεσμα ήταν το αντίθετο από εκείνο που θεωρούσε πως θα συμβεί.
«Δεν υπήρχε λόγος να κάνει κάτι τέτοιο, καθώς το αποτέλεσμα ήταν το αντίθετο. Δημιουργήθηκε ακόμη μεγαλύτερη ένταση. Αυτό, σε συνδυασμό με το όπλο που είχε στην κατοχή του, διακινδύνευσαν την ασφαλή διεξαγωγή του αγώνα».
Καταπέλτης για τον Σαββίδη ήταν και τα λόγια της εισαγγελέα σχετικά με την άδεια οπλοφορίας του, τονίζοντας πως: «με κανέναν τρόπο δεν θα μπορούσε να γίνει δεκτό, το να φέρει το όπλο στον αγωνιστικό χώρο. Ο κατηγορούμενος λόγω της θέσης του αλλά και της υψηλής ασφαλείας που διαθέτει, δεν θα χρειαζόταν το όπλο ώστε να προστατευτεί».