Οι «πρωταθλητές» του πρωταθλητή και η ευθεία για την Φρανκφούρτη

Οι «πρωταθλητές» του πρωταθλητή και η ευθεία για την Φρανκφούρτη

Τα 29 πρωταθλήματα της ενδεκάδας που τελείωσε το ματς στα Γιάννενα και η διαχείριση μιας σπουδαίας εβδομάδας σε Ελλάδα και Ευρώπη.

Καταγράφηκε στον επίλογο της μάχης των Ιωαννίνων. Και με έναν τρόπο είπε από μόνο του μια ολόκληρη ιστορία. Μεγαλύτερη από τη νίκη στους «Ζωσιμάδες» που επανέφερε τον Ολυμπιακό στην κορυφή του βαθμολογικού πίνακα της Super League. Εκείνη που φωτίζει το «ευεργέτημα» για κάθε προπονητή να έχει στο ρόστερ του πρωταθλητές. Περπατημένους και μπαρουτοκαπνισμένους.

Οι Ερυθρόλευκοι τελείωσαν το ματς έχοντας στο γήπεδο τους 37χρονους Ματιέ Βαλμπουενά (78΄) και Αβραάμ Παπαδόπουλο (88΄) που ήρθαν από τον πάγκο. Ήρωα της βραδιάς τον 34χρονο Γιουσέφ Ελ Αραμπί (67΄) που με τη σειρά του ήταν έξτρα επιλογή. Σπουδαίο τον 33άχρονο Σωκράτη Παπασταθόπουλο που είχε και εκείνη την κεφαλιά στο δοκάρι (69΄) προτού ο Μαροκινός συμπαίκτης του κάνει τη δουλειά για το «διπλό».

Τον 31χρονο Γιαν Εμβιλά που πέρασε στο ξεκίνημα του δεύτερου μέρους (46΄) και κυνηγώντας μια μάλλον «χαμένη» μπάλα έδωσε την ασίστ για το τελικό 2-1. Τον συνομήλικο του Γκάρι Ροντρίγκες που μπήκε (79΄) φουριόζος στην εξίσωση από την πρώτη του κιόλας συμμετοχή με τα Ερυθρόλευκα. Τον 32χρονο Τόμας Βατσλίκ. Τον 30χρονο Κένι Λάλα. Οκτώ τριάντα και… βάλε.

Με 29 πρωταθλήματα

Και μιας και το σχήμα συμπληρώνονταν από τον Μαντί Καμαρά, τον Παπ Αμπού Σισέ και τον Όλεγκ Ρέαμπτσιουκ; Η τελική εντεκάδα του Ολυμπιακού στα Γιάννενα για την τέλεια «απόδραση», απαρτίζονταν μόνο από πρωταθλητές. Και οι έντεκα, τροπαιούχοι σε μια συλλογή που δεν χρειάζεται ράφι αλλά δωμάτιο ολόκληρο για να απλωθεί. Ακριβώς 29 αν δεν χάσαμε το μέτρημα.

Τα πολλά (20) ελληνικά (8 ο Αβραάμ, 2 Σισέ- Καμαρά-Βαλμπουενά-Ελ Αραμπί, από ένα Σωκράτης, Ρέαμπτσιουκ, Λαλά, Εμβιλά). Αλλά και τα άλλα (3 πρωταθλήματα Ελβετίας και 1 Τσεχίας ο Βατσλίκ, 1 Ιταλίας με τη Μίλαν ο Σωκράτης, 1 Γαλλίας ο Βαλμπουενά με τη Μαρσέιγ, 1 Τουρκίας ο Ροντρίγκες με τη Γαλατασαράι, 2 στο Κατάρ ο Ελ Αραμπί).

Ο Ελ Αραμπί και οι άλλοι

Ήθελε πολύ μεγάλη ψυχραιμία η προχθεσινή αποστολή στον επίλογο της. Μετά τον εκνευρισμό που έφερε η ισοφάριση (62΄) αλλά και ο τρόπος που προήλθε με το πέναλτι που έδωσε ο διαιτητής Ευαγγέλου. Ήθελε ποδοσφαιριστές που θα ρίξουν άμεσα τους παλμούς στο φυσιολογικό. Που δεν θα χάσουν χρόνο. Που θα εκτελέσουν ένα σχέδιο για το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Ως το 88΄και την προσθήκη του Αβραάμ (αντί του 30 χρόνου και δύο φορές πρωταθλητή Πορτογαλίας με την Πόρτο, Τικίνιο) ο Πέδρο Μαρτίνς επένδυσε σε έναν σχηματισμό 4-4-2 με τον Ελ Αραμπί να λειτουργεί σαν περιφερειακός. Με τον Μαροκινό στο γήπεδο ο Ολυμπιακός είχε δύο μεγάλες ευκαιρίες (το δοκάρι του Σωκράτη στο 69΄και το άστοχο σουτ του Ελ Αραμπί στο 78΄). Βρήκε το γκολ της νίκης (84΄). Έχασε και άλλη ευκαιρία στο 90΄ (με το πλασέ από μακριά του Ελ Αραμπί).

Μόνο… Άιντραχτ

Συμπερασματικά από το 1-1 και πέρα προέκυψαν περισσότερες φάσεις για να απειλήσει (είτε από στημένες μπάλες, είτε σε κανονική ροή) από ότι σε ολόκληρο το ματς. Είναι ένα στοιχείο ότι ο ΠΑΣ μετά την ισοφάριση λογικά έκανε βήματα προς τα πίσω στο χορτάρι. Είναι ένα άλλο όμως η εμπειρία της διαχείρισης από τους πρωταθλητές. Με.. πρωταθλητές. Μια προίκα που ο Ολυμπιακός δεν πρέπει να ξεχνά.

Ειδικά όσο προσπαθεί να χωρέσει δύο καρπούζια κάτω από την ίδια μασχάλη. Όσο ο όμιλος του Europa League μπερδεύεται με τα ματς Super League σχηματίζοντας αγωνιστικά ναρκοπέδια. Ήδη οι Πειραιώτες για παράδειγμα από χθες σκέφτονται την Φρανκφούρτη.

Το ματς της Πέμπτης με την Άιντραχτ. «Τώρα επικεντρωνόμαστε στο Europa League» έγραψε στον λογαριασμό του στο Instagram ο ίδιος ο Μαρτίνς. Ο Πορτογάλος που την Κυριακή ανέβηκε στη 2η θέση της λίστας των προπονητών του Ολυμπιακού στο πρωτάθλημα (108 ματς). Κυνηγά πλέον μόνο τον Ντούσαν Μπάγεβιτς (138).

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ