Η απόκτηση του Ντάρκο Γέβτιτς ενισχύει και άλλο τη μεσοεπιθετική γραμμή της ΑΕΚ και to10.gr καταγράφει τα δυνατά αγωνιστικά χαρακτηριστικά του νέου παίκτη των «κιτρινόμαυρων»
Η εικόνα της ΑΕΚ στα τελευταία φιλικά «φώναζε» για ενίσχυση της μεσοεπιθετικής γραμμής, κυρίως στην θέση του αριστερού εξτρέμ αλλά και για έναν παίκτη που θα συνέδεε τα χαφ με την επιθετική τριπλέτα.
Αφού η ΑΕΚ ξεπέρασε τα εμπόδια που προέκυψαν με την απόκτηση του Ελβετού Τσούμπερ, ο οποίος ανεβάζει επίπεδο την ομάδα στις θέσεις του εξτρέμ, στη συνέχεια και κάτω από άκρα μυστικότητα η Ένωση κινήθηκε για την απόκτηση του Ντάρκο Γέβτιτς από τη Ρούμπιν Καζάν για τον άξονα της μεσαίας γραμμής.
Το απόγευμα της Δευτέρας (30/8) ο Γέβτιτς έφτασε στην Αθήνα και την Τρίτη ανακοινώθηκε με κάθε επισημότητα, με την ΑΕΚ να κλείνει εντυπωσιακά τις κινήσεις της λίγο πριν το deadline της μεταγραφικής περιόδου. Ο Ελβετός χαφ έρχεται στην ΑΕΚ με παρόμοιο deal με αυτό του Τσούμπερ, δηλαδή δανεισμού και οψιόν αγοράς, με συμβόλαιο τριετούς διάρκειας αν η Ένωση ενεργοποιήσει την οψιόν του χρόνου το καλοκαίρι.
Τα στοιχεία του Γέβτιτς λείπουν από τον άξονα της ΑΕΚ
Η αγωνιστική εικόνα της ΑΕΚ, από την περσινή σεζόν μάλιστα, έκανε φανερή την ανάγκη απόκτησης ενός δημιουργικού χαφ, ενός «οκταρο-δεκαριού» που θα μπορεί να παίζει κάθετα και θα έχει τη δυνατότητα να αποτελεί τον ενορχηστρωτή μιας επίθεσης, δίχως το βάρος αυτού να πέφτει μόνο στον Πέτρο Μάνταλο. Η διοίκηση των «κιτρινόμαυρων» ίσως άργησε να κινηθεί για την απόκτηση ενός τέτοιου παίκτη, δίνοντας κυρίως βάση στην ενίσχυση των μετόπισθεν, όμως όπως φαίνεται «κάλλιο αργά παρά ποτέ».
Και είναι αλήθεια πως ο Γέβτιτς καλύπτει τα «θέλω» του Μιλόγεβιτς έχοντας τη δυνατότητα να αγωνιστεί σε όλες τις θέσεις του άξονα της μεσαίας γραμμής, να πασάρει με το καλό αριστερό πόδι αλλά και να απειλήσει από μακριά με αυτό. Στα δυνατά του σημεία συμπεριλαμβάνεται και το να αναλαμβάνει τις εκτελέσεις στατικών φάσεων.
🤩 What a shot by Darko Jevtic!
⚽ It was the 500th goal scored in all #RPL games this season#RPLStats pic.twitter.com/nDKANKT6bW
— Russian Premier Liga (@premierliga_en) April 10, 2021
Η μέχρι τώρα πορεία του Γέβτιτς
Ο 28χρονος Ελβετός μεσοεπιθετικός είναι ένα σύγχρονο «οκταρο-δεκάρι», έχοντας την δυνατότητα να μπορέσει να συνδέσει την ανάπτυξη της ΑΕΚ από τα μετόπισθεν στην επιθετική γραμμή της ομάδας. Αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι έχει αγωνιστεί 161 φορές στην καριέρα του στη συγκεκριμένη θέση, ενώ παράλληλα μπορεί να βοηθήσει αγωνιζόμενος και στα άκρα, είτε στην αριστερή, είτε στη δεξιά πλευρά.
Με τη φανέλα της Λεχ Πόζναν μέτρησε 192 εμφανίσεις με 37 γκολ και 43 ασίστ. Στην Ρούμπιν Καζάν είχε 45 συμμετοχές με 4 γκολ και τρεις ασίστ, ενώ τη χρονιά που είχε αγωνιστεί ως δανεικός στη Βάκερ είχε 20 συμμετοχές με τρία γκολ και δύο ασίστ. Ο Γέβτιτς έχει περάσει από όλες τις μικρές Εθνικές ομάδες της Ελβετίας, αλλά δεν έχει αγωνιστεί ποτέ με την Εθνική ανδρών, έχοντας καταγράψει 11 συμμετοχές με επτά γκολ παράλληλα.
Ο ευχάριστος πονοκέφαλος του Μιλόγεβιτς
Η απόκτηση του Γέβτιτς βάζει δύσκολα στον Βλάνταν Μιλόγεβιτς ο οποίος καλείται να διαχειριστεί ένα πλούσιο υλικό στην μεσαία γραμμή. Κάθε παίκτης έχει τα δικά του ιδιαίτερα χαρακτηριστικά με τον προπονητή της ΑΕΚ να αξιολογεί πριν από κάθε αγώνα αλλά και κατά την διάρκειά του, ποιους παίκτες να χρησιμοποιήσει. Οι Μάνταλος, Λιβάι Γκαρσία, Τάνκοβιτς και Αλμπάνης που προϋπήρχαν έκαναν την ΑΕΚ να φαίνεται λειψή μεσοεπιθετικά, οι προσθήκες όμως των Άμραμπατ, Τσούμπερ και Γέφτιτς την κάνουν υπερπλήρη.
Έτσι, ο Μιλόγεβιτς οφείλει να αξιοποιήσει την πληρότητα που διαθέτει το κιτρινόμαυρο ρόστερ μεσοεπιθετικά, διαθέτοντας αρκετούς πολυθεσίτες. Για παράδειγμα ο Άμραμπατ μπορεί να αγωνιστεί και στα δύο άκρα αλλά και ως δεκάρι, ο Τσούμπερ αγωνίζεται κυρίως ως αριστερό εξτρέμ, όμως μπορεί να προσφέρει και ως αριστερός εσωτερικός μέσος, ενώ ο Γέβτιτς παίζει ως «οκταρο-δεκάρι». Ο Τάνκοβιτς επίσης μπορεί να βοηθήσει ως αριστερό εξτρέμ και ως επιτελικός μέσος, ενώ ο Μάνταλος πέρα από δεκάρι μπορεί, σε πιο επιθετικά σχήματα, να αγωνιστεί και ως 8αρι, αντίστοιχα με τον Γέβτιτς δηλαδή.
Όλα τα παραπάνω δεδομένα προσφέρουν μία τρομερή ευελιξία στον Μιλόγεβιτς, ο οποίος μπορεί να προσαρμόζει τα πλάνα του και την ομάδα ανάλογα με τις ανάγκες του αγώνα αλλά φυσικά και την εξέλιξή του. Η απόκτηση του Ντάρκο Γέβτιτς έγινε για να προσθέσει στην ΑΕΚ τα στοιχεία που της λείπουν εδώ και καιρό, δημιουργία και σύνδεση όλων των γραμμών, κάτι που οι υπάρχοντες παίκτες στο ρόστερ της, Σιμάνσκι και Σάκχοφ, ο καθένας για διαφορετικούς λόγους, δεν μπορούν να κάνουν.