Η σύγκριση της φετινής σεζόν με την προηγούμενη χειρότερη περίοδο του Παναθηναϊκού.
Τόσο πικρό déjà vu δεν θα είχε προβλέψει ούτε ο πιο ευφάνταστος συγγραφέας. Το τριφύλλι πάει την Κυριακή 4 Μαρτίου να παίξει κόντρα στον Ολυμπιακό γνωρίζοντας προφανώς ότι δεν έχει δικαίωμα συμμετοχής στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Ακόμα κι αν τερματίσει πέμπτος.
Η διαφορά των δύο ομάδων αυτή τη στιγμή (χωρίς τα δικαστήρια…) είναι 16 βαθμοί. Δυστυχώς για το τριφύλλι υπήρξαν και χειρότερα. Σε ό,τι αφορά την απόσταση, διότι σεζόν σαν τη φετινή με τον σύλλογο να βρίσκεται ένα βήμα από τον γκρεμό δεν έχει υπάρξει. Σε 1,5 μήνα συμπληρώνονται πέντε χρόνια από τη μέρα που ο Παναθηναϊκός πήγε στο Φάληρο ν’ αντιμετωπίσει τον Ολυμπιακό με τη διαφορά των δύο ομάδων στους 37 βαθμούς!
Ήταν 14 Απριλίου του 2013 κι ο Παναθηναϊκός έψαχνε τη νίκη για να έχει ελπίδες για την πέμπτη θέση, όπως και τώρα, ενώ ο Ολυμπιακός ήταν βέβαιος πρωταθλητής. «Τεσσάρα και 40άρα», έλεγαν συνεχώς οι οπαδοί του Ολυμπιακού. Σίγουροι για θρίαμβο και διαφορά 40 βαθμών. Το αποτέλεσμα; Ο Παναθηναϊκός έβαλε μπουρλότο στο Φάληρο και παραλίγο να τιναχθεί το ερυθρόλευκο οικοδόμημα. Εμφύλιος στην εξέδρα, συνθήματα κατά του Μαρινάκη… Στο 86’ με γκολ του Μήτρογλου εξ επαφής γλίτωσε ο Ολυμπιακός το έμφραγμα εκείνη τη μέρα.
Ο Γιάννης Βονόρτας ανέλαβε μετά τη λαίλαπα Φάμπρι κι αφού προηγήθηκαν οι απομακρύνσεις των Φερέιρα, Ρότσα. Νωρίτερα στη διάρκεια της σεζόν αποχώρησαν, όπως συνέβη και φέτος, έμπειροι παίκτες. Συγκεκριμένα, οι Κατσουράνης, Χριστοδουλόπουλος, Βύντρα, Σπυρόπουλος, (ενώ και ο Λέτο που δεν μπορούσε να βοηθήσει, είχε λύσει το συμβόλαιό του). Η διαφορά δηλαδή είναι ότι στον πάγκο φέτος είναι από την αρχή ο έμπειρος Μαρίνος Ουζουνίδης. Κατά τα άλλα, το ρόστερ συγκριτικά με εκείνη την περίοδο είναι χειρότερο…
Θυμίζουμε ότι μετά το ντέρμπι με τον αιώνιο αντίπαλο ο Παναθηναϊκός τερμάτισε τελικά έκτος. Δεν μπόρεσε να πάρει δηλαδή το ευρωπαϊκό εισιτήριο. Αυτό πήγε στα χέρια του ΠΑΣ Γιάννινα, αλλά δεν εξασφάλισε άδεια από την ΟΥΕΦΑ. Ακολούθησε, λοιπόν, αγώνας μπαράζ στη Νέα Σμύρνη, αφού το «τριφύλλι» και η Ξάνθη είχαν ισοβαθμίσει. Οι «πράσινοι» νίκησαν 3-0, αλλά δεν κατάφεραν κι αυτοί να πάρουν άδεια συμμετοχής!
Πως πήγε, όμως, ο Παναθηναϊκός να παίξει στο Φάληρο; Με παίκτες έμπειρους στο ρόστερ. Ο Μπουμσόνγκ στην άμυνα, ο διεθνής Καρνέζης στο τέρμα, ο πρωταθλητής Ευρώπης Σεϊταρίδης στο δεξί άκρο, ο Ζέκα δεξί χαφ, ο Βιτόλο στον άξονα και ο Τοτσέ στην επίθεση. Αλλαγή του; Ο Φιγκερόα. Θεωρεί κανείς ότι το ρόστερ τώρα έχει τόσους έμπειρους ποδοσφαιριστές; Πρώτα απ’ όλα διέθετε τότε δύο κανονικούς φορ.
Στην ενδεκάδα εκείνη τη μέρα ήταν δίπλα στον Μπουμσόνγκ ο νεαρός Τριανταφυλλόπουλος, αριστερό μπακ έπαιξε ο Μαρίνος και ο Πάπε Σο δίπλα στον Βιτόλο. Αριστερό χαφ ήταν επίσης ο ταλαντούχος Σισοκό και παρτενέρ του Τοτσέ ο Μπαρμπαρούσης. Στον πάγκο ήταν οι σχετικά άπειροι τότε Καπίνο, Λαγός, Χουχούμης, οι Ντίνας, Καζιγιάμα, Πίντο (ο οποίος τώρα είναι βασικός στη Σπόρτινγκ Λισσαβώνας) και φυσικά ο Φιγκερόα. Αφού χάθηκαν δύο τεράστιες ευκαιρίες στο πρώτο ημίχρονο με τους Μπαρμπαρούση, Ζέκα (δοκάρι σε κενή εστία), ο Φιγκερόα στο 73’, με πλασέ στην κίνηση έπειτα από σέντρα του Ζέκα, έκανε το 0-1 κι άρχισε ο χαμός στην εξέδρα.
Ο Παναθηναϊκός δεν κατάφερε τελικά να πανηγυρίσει τη νίκη, μαθηματικά οι πιθανότητές του για Ευρώπη εξανεμίστηκαν, όμως, πάλι το μήνυμα ήταν σαφές. Ότι όλα μπορούν να συμβούν σε ένα ντέρμπι όταν φοράς τη φανέλα του Παναθηναϊκού. Σε όποια κατάσταση κι αν βρίσκεται αυτός.