Αγκιμπού Καμαρά: Το διαμάντι της Λιλ στο κόκκινο ραντάρ

Μια ακόμη υποψήφια «βόμβα» βυθού απο τον -μετρ του είδους- Ολυμπιακό

Δεν υπάρχει ακριβής μετάφραση στα ελληνικά. Μάλλον περιγραφικά το προσεγγίζεις. Κάτι σαν «μισή μερίδα» θέλουν να πουν οι Βραζιλιάνοι όταν αποκαλούν κάποιον «Tiquinho». Έτσι φώναζε χαϊδευτικά και η μητέρα του, τον ύψους 1.87μ σέντερ φορ που έφτασε χθες βράδυ στην Ελλάδα για λογαριασμό του Ολυμπιακού κάνοντας τον Πέδρο Μαρτίνς έναν πραγματικά ευτυχισμένο ναύαρχο: Τρίτο «θωρηκτό» στον Ερυθρόλευκο στόλο πλάι στον Γιουσέφ Ελ Αραμπί και τον Αχμέντ Χασάν. Ξεκινάς να υπολογίζεις γκολ στο μεγάλο λιμάνι και χάνεις το μέτρημα…

«Μισή μερίδα» ποιος; Ο 30χρονος Βραζιλιάνος επιθετικός που οι Πορτογάλοι αποθέωσαν ως τον νέο Χουλκ θαμπωμένοι από την έκρηξη και τη δύναμη στο παιχνίδι του. Το «τανκ» που οι Κινέζοι (Τιαντζίν Τέντα) έστρωσαν στα πόδια του χαλί 10 εκατ ευρώ τον περασμένο Σεπτέμβριο για να τον κάνουν δικό τους. Ο «φουνταριστός» με 1 γκολ κάθε 150΄ στην επαγγελματική του καριέρα. Ακριβώς 89 πέτυχε στην πενταετία του στην Ιβηρική: Τα 65 (και 19 ασίστ σε 140 συμ) με την Πόρτο (2017-2020) όταν ο πανούργος Σέρτζιο Κονσιεσάο άρπαξε ολόκληρη την επιθετική ιδέα του Πέδρο Μαρτίνς, ντύνοντας «Δράκους» με διαφορά μηνών και τους δύο επιθετικούς που είχε ο προπονητής του Ολυμπιακού, δίπλα-δίπλα στην Βιτόρια Γκιμαράες (2016). Πρώτα τον Φρανσίσκο Ντας Τσάγας Σοάρες ντος Σάντος (ναι, αυτό είναι ολόκληρο το όνομα του Τικίνιο Σοαρες), έπειτα και τον Μούσα Μαρεγκά.

Δύο πρωταθλήματα, ένα Κύπελλο και ένα Σούπερ Καπ απέφερε αυτό το «καρμπόν» στην Πόρτο. Ο κόουτς Μαρτίνς που τους «πάντρεψε» ποδοσφαιρικά απόλαυσε τη συνεργασία τους μόλις για ένα εξάμηνο. Στο ποδόσφαιρο όμως όπως και στη ζωή όλα είναι δανεικά. Τώρα μπορεί πλάι στον Τικίνιο να έχει τον Γιουσέφ Ελ Αραμπί. Σιγά μην δεν το έχει σκεφτεί, από την ημέρα που έβαλε το όνομα του Βραζιλιάνου στο τραπέζι με την ένδειξη: Νο 1 στόχος. Μέχρι ο… νέος Χούλκ, να γίνει κόκκινος ανεβάζοντας από νωρίς τον πήχη για την μεταγραφή του καλοκαιριού.

Φυσικά ο Ολυμπιακός δεν σταματά εδώ. Τρέχει για τα καλά πλέον την υλοποίηση του σχεδιασμού. Στις βασικές ανάγκες για το νέο ρόστερ αλλά και στα υπόλοιπα. Υπάρχει προίκα από την πολύ καλή δουλειά του σκάουτινγκ. Υπάρχουν έτοιμες λίστες.  Και διάφορα θέματα σε εξέλιξη. Από τις βασικές επιλογές για την επόμενη 11άδα, ως νεαρούς παίκτες που εάν και εφόσον θα σημάνουν μια απευθείας επένδυση στο μέλλον. Σημειωτέο: Για μια τέτοια λένε στη Γαλλία πως ήδη άνοιξε δίαυλος επικοινωνίας από τους Ερυθρόλευκους. Για κάποιον που έχει εκείνο το αφρικανικό επώνυμο που (ειδικά στη Γουινέα) πρέπει να είναι κάτι σαν το δικό μας… Παπαδόπουλος! Ναι, καλά μαντέψατε. Καμαρά και αυτός. Όπως ο Μάντι που ήρθε άγνωστος προ τριετίας και σήμερα είναι ένας ολοκληρωμένος box to box των 15-20 εκατ ευρώ.

Για την ακρίβεια Αγκιμπού Καμαρά: Ετών 20. Γουινέα και εκείνος. Τα έκλεισε μόλις πριν από μερικές ημέρες (γεννημένος στις 20/5/2001). Winger που ανακάλυψε προ διετίας η –νέα πρωταθλήτρια Γαλλίας- Λιλ και που εδώ και λίγες ώρες διεθνής με την εθνική ομάδα επί  ευρωπαϊκού εδάφους. Έπαιξε στο σημερινό φιλικό με την Τουρκία (0-0). Η Λιλ δεν τον έβγαλε ακόμη στη βιτρίνα της. Έχει μπόλικες συμμετοχές στη δεύτερη ομάδα της, στην Κ-19 κλπ. Λένε πως δεν ήταν τόσο ο φετινός «πρωταθλητισμός», όσο το γεγονός ότι ο νεαρός δεν ανανέωνε το συμβόλαιο του που τον κράτησε μακριά. Όπως και να έχει έκανε ντεμπούτο στο ματς κυπέλλου με την Ντιζόν (10/2). Και μάλιστα με γκολ (0-1) μόλις στο 15΄ κερδίζοντας τα εγκώμια του Κριστόφ Γκαλτιέ. Αν είχε παίξει περισσότερο; Προφανώς δεν θα το κουβεντιάζαμε τώρα για τον Αγκιμπού. Αυτή η λεπτομέρεια είναι που ανοίγει παράθυρο στην περίπτωση του για τον Ολυμπιακό. Πληροφορίες αναφέρουν πως στην αγορά συζητά ως ελεύθερος.

Εάν και εφόσον προκύψει κάτι παραπάνω από ένα φλερτ; Τότε οι Πειραιώτες συνεχίζουν στο πλάνο που χάραξαν. Μην ξεχνάμε. Παιδί του Ρέντη εδώ και μερικούς μήνες και ο 18άχρονος Αλγκασίμ Μπα. Ο μόλις προηγούμενος. Από τη Γουινέα και αυτός με συστάσεις που τρυπούν το ταβάνι. Θα δει στην προετοιμασία ο Πέδρο Μαρτίνς και θα πάρει τις αποφάσεις του. Και για εκείνον και -ενδεχομένως για τον Αγκιμπού- και για άλλους αν χρειαστεί. Πλέον στα χέρια των μεγάλων κλαμπ φαίνεται πως περνά ένα ακόμη εργαλείο «ένταξης» ου μην και «εναρμόνισης». Οι ομάδες Β΄που μπορούν να προσφέρουν χρόνο συμμετοχής και κανονική προσαρμογή δίχως πίεση. Το πρότεινε ο Ολυμπιακός το 2012. Ευτυχώς το συζητάμε έστω στο 2021

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από