To10.gr βρήκε την αντίδραση του Παναθηναϊκού στο περιβόητο σκηνικό με τον Βλάνταν Ίβιτς και την μπύρα στη Λεωφόρο. Το υλικό που δόθηκε στις Αρχές, ο εντοπισμός του δράστη από την παρακάμερα της ΠΑΕ, η καταδίκη απ’ όλους τους ανθρώπους της ομάδας και η εντελώς διαφορετική αντιμετώπιση σε σχέση με την αντιμετώπιση του ΠΑΟΚ προς τον δικό του οπαδό.
Ήταν 17 Μαΐου 2017 όταν το ντέρμπι του Παναθηναϊκού με τον ΠΑΟΚ στη Λεωφόρο θα έκρινε πολλά όσον αφορά την πρώτη θέση των πλέι οφ του πρωταθλήματος. Ο Παναθηναϊκός είχε το προβάδισμα με 1-0 και παρά το γεγονός πως αγωνιζόταν με δέκα παίκτες, δεν έδειχνε να απειλείται από τον ΠΑΟΚ. Ώσπου ένας 22χρονος φοιτητής αποφάσισε να κάνει του κεφαλιού του.
Σε μια διακοπή του αγώνα λόγω σύρραξης των ποδοσφαιριστών, ο νεαρός έφυγε από τη θέση του, κατέβηκε χαμηλά και πέταξε ένα κουτάκι μπύρας προς τον αγωνιστικό χώρο, το οποίο προσγειώθηκε στο κεφάλι του τότε προπονητή του ΠΑΟΚ, Βλάνταν Ίβιτς. Το αν ήταν άδειο ή γεμάτο, το αν ήθελε να πετύχει τον Ίβιτς ή όχι, μικρή σημασία έχει. Η ενέργεια του οπαδού του Παναθηναϊκού ήταν ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ.
Η ιστορία από ‘κει και έπειτα γνωστή. Ο Παναθηναϊκός πλήρωσε με τον πλέον βαρύ τρόπο την πράξη του ανεγκέφαλου οπαδού του: έχασε το παιχνίδι στα χαρτιά, του επιβλήθηκε ποινή -3 βαθμών από τα πλέι οφ, που επί της ουσίας τον έβγαζε εκτός διεκδίκησης της πρωτιάς, αναγκάστηκε να ξεκινήσει το φετινό πρωτάθλημα με -2 και πλήρωσε βαρύ χρηματικό πρόστιμο. Οι κανονισμοί υπάρχουν για να τηρούνται και ο Παναθηναϊκός το πλήρωσε ακριβά.
Εννιά μήνες αργότερα, ο ΠΑΟΚ από «θύμα» του… μπυροβόλου της Λεωφόρου, γίνεται ο θύτης. Ένας δικός του οπαδός πετάει ένα ρολό ταμειακής μηχανής και αυτό προσγειώνεται στο κεφάλι του προπονητή του Ολυμπιακού, Όσκαρ Γκαρθία. Το ματς δεν ξεκινάει ποτέ και ο ΠΑΟΚ κινδυνεύει από την πράξη ενός δικού του οπαδού να χάσει το παιχνίδι στα χαρτιά, να του επιβληθεί τιμωρία αφαίρεσης βαθμών, να κλείσει η Τούμπα. Με λίγα λόγια, ένα πρωτάθλημα που όδευε με μαθηματική ακρίβεια στα χέρια του, μετατρέπεται σε αμφίρροπο λόγω του οπαδού του.
Από την Κυριακή το βράδυ ΠΑΟΚ και Ολυμπιακός προσπαθούν να ρίξουν ο ένας την ευθύνη στον άλλον. Ο ΠΑΟΚ θέλει να γλιτώσει τις βαριές ποινές που προβλέπονται, αν κατηγορηθεί με το ίδιο άρθρο που κατηγορήθηκε και ο Παναθηναϊκό, ο Ολυμπιακός προσπαθεί να κάνει ό,τι και ο ΠΑΟΚ τον περασμένο Μάιο: να επωφεληθεί της αλητείας του οπαδού και να μπει και πάλι στο κόλπο του τίτλου, παίρνοντας το παιχνίδι στα χαρτιά και βλέποντας τον ανταγωνιστή του να τιμωρείται με αφαίρεση βαθμών.
Θεμιτά ως ένα βαθμό όλα αυτά: κάθε σύλλογος προσπαθεί με όλους τους τρόπους να προασπίσει τα συμφέροντά του. Και όταν κρίνεται ένα ολόκληρο πρωτάθλημα, η «μάχη» θα φτάσει στα άκρα. Προκαλεί, ωστόσο, εντύπωση πως οι άνθρωποι του ΠΑΟΚ, από παράγοντες μέχρι και ποδοσφαιριστές δεν έχουν καταδικάσει μέσω έστω κάποιας δήλωσης την πράξη του οπαδού της ομάδας. Με ποιο σκεπτικό γίνεται λόγος για… μέρος του τελετουργικού, όταν όλοι γνωρίζουμε πως ένα ρολό ταμειακής μηχανής είναι αρκετά βαρύ. Και φυσικά, πως γίνεται να μην καταδικάζουν ένα περιστατικό, όταν αυτό το αντικείμενο θα μπορούσε να προσγειωθεί στο κεφάλι ενός ball boy και να το τραυματίσει. Λίγο ή πολύ, δεν έχει σημασία.
Τι έλεγε ο Παναθηναϊκός για τον οπαδό του
Αναζητώντας τι συνέβη τον περασμένο Μάιο, καταλήγει κανείς εύκολα στο συμπέρασμα πως οι άνθρωποι του Παναθηναϊκού αντιμετώπισαν εντελώς διαφορετικά το θέμα του δικού τους «ανεγκέφαλου» οπαδού. Του ανθρώπου που επί της ουσίας τους στέρησε το δικαίωμα να διεκδικήσουν την πρωτιά στα πλέι οφ, τους «έκλεψε» μια καθαρή νίκη, τους ανάγκασε να ξεκινήσουν το επόμενο πρωτάθλημα με -2 βαθμούς.
Φυσικά και ο Παναθηναϊκός, όπως κάνει ο κάθε σύλλογος μέσω της νομικής του υπηρεσίας, προσπάθησε να υποβαθμίσει τον τραυματισμό του Ίβιτς, έκανε λόγο για «σκηνοθετημένα σκηνικά» και παρουσίασε όλα όσα είχε στα χέρια του προκειμένου να αποδείξει πως το παιχνίδι θα μπορούσε να συνεχιστεί. Κινήσεις που έπεσαν στο κενό, αφού τελικά τιμωρήθηκε με τη βαρύτερη των ποινών.
Ωστόσο, στα λεγόμενά τους οι «πράσινοι» αξιωματούχοι τόνιζαν με κάθε τρόπο το απαράδεκτο της υπόθεσης. Και βοήθησαν από την πρώτη στιγμή με κάθε τρόπο την αστυνομία ώστε να πιάσει τον δράστη, στον οποίο στέρησαν την είσοδό του στο γήπεδο από εκείνο το ματς και έπειτα.
«Οι στιγμές είναι πολύ κρίσιμες για τον Παναθηναϊκό, δώσαμε για μια ακόμη φορά με ένα άσχημο και απολύτως καταδικαστέο περιστατικό την ευκαιρία σε ανθρώπους που δεν έχουν καμία σχέση με τις αρχές του ευ αγωνίζεσθαι να το εκμεταλλευθούν και να μας πάρουν το παιχνίδι στα χαρτιά. Το ποδόσφαιρο πλέον προκαλεί μόνο πόνο, ζημιά και αδικία στην Ελλάδα», είχε πει ο Χρήστος Παναγόπουλος έξω από τα αποδυτήρια εκείνο το βράδυ της 17ης Μαΐου.
Ιδιαίτερα σκληρή ήταν η γλώσσα που είχε χρησιμοποιήσει ο τότε αντιπρόεδρος και νυν πρόεδρος της ΠΑΕ, Βασίλης Κωνσταντίνου, για τον φοιτητή που πέταξε το κουτάκι της μπύρας. «Είναι ένας ανεγκέφαλος, είναι απαράδεκτος, είναι ένας αλήτης και αν είναι άντρας να έρθει τώρα στη διοίκηση, να πάει στη ΓΑΔΑ και να πει… εγώ είμαι. Να έρθει να αναλάβει τις ευθύνες του και από εκεί και πέρα να δούμε τι θα γίνει. Να έρθει ή αυτός ή κάποιος που γνωρίζει. Ήδη ο Παναθηναϊκός αναζητά ποιος το έκανε».
Μια δήλωση που πιθανότατα δεν έχει γίνει ποτέ από κανέναν για οπαδό της ίδιας του της ομάδας. Ο Παναθηναϊκός έδειξε με το δάχτυλο τον άνθρωπο που τον «πλήγωσε» και ζήτησε την τιμωρία του.
Ακολούθησε η δήλωση του τότε τεχνικού διευθυντή του Παναθηναϊκού, Νίκου Λυμπερόπουλου: «Δεν ξέρω από πού να ξεκινήσω. Δεν είδαμε κάτι πρωτόγνωρο. Πριν λίγες μέρες, στον τελικό, σφαζόντουσαν άνθρωποι, αλλά δεν υπήρξε διακοπή. Κατακρίνω τον άνθρωπο. Δώσαμε την ευκαιρία στον κ. Ίβιτς να φύγει από το γήπεδο και να επικαλεστεί σοβαρό τραυματισμό. Ένα παιχνίδι δικό μας, κινδυνεύουμε να το χάσουμε, να χάσουμε βαθμούς. Δεν νομίζω ότι αυτός που πέταξε το κουτάκι μπύρας αγαπάει το ποδόσφαιρο, αλλά δεν μπορώ να πω πως τα τελευταία 20 χρόνια αυτά συμβαίνουν πρώτη φορά. Εναντίον του Παναθηναϊκού διακόπηκε το παιχνίδι. Δεν πειράζει, ας είναι πρωτοπόρος ο Παναθηναϊκός και σε αυτό. Κατακρίνω αυτό που έγινε και μακάρι να μην έχει τίποτα ο Ίβιτς. Δεν νομίζω, όμως, πως έχει κάτι σοβαρό», είχε πει ο «Λύμπε».
Άμεση η συνεργασία του Παναθηναϊκού με την Αστυνομία
Ο Παναθηναϊκός έδωσε από την πρώτη στιγμή εκείνης της βραδιάς δύο «μάχες»: η μία να διεκδικήσει το – όποιο – δίκιο μπορούσε να βρει. Η άλλη να εντοπιστεί και να συλληφθεί ο δράστης.
Στην ειδική υπηρεσία της αστυνομίας, δόθηκαν τα βίντεο και μια φωτογραφία από την κερκίδα πάνω από τον πάγκο του ΠΑΟΚ. Την κερκίδα, δηλαδή, από την οποία εκσφενδονίστηκε η μπύρα. Οι «πράσινοι» έδωσαν στην ΕΛ.ΑΣ. όλο το υλικό που είχαν στη διάθεσή τους, έτσι ώστε να εντοπιστεί από τις Αρχές άμεσα ο δράστης.
Στις 19 Μαΐου ο 22χρονος φοιτητής ΤΕΙ, που είχε μπει στο γήπεδο με το εισιτήριο διαρκείας του πατέρα του, εντοπίστηκε από την ΕΛ.ΑΣ. Ξέρετε από πού τον εντόπισαν; Από την παρακάμερα του Παναθηναϊκού. Δηλαδή από την κάμερα με την οποία ο άνθρωπος που ήταν επιφορτισμένος να καλύπτει όλα όσα συμβαίνουν ώστε να τα παρουσιάσει μετά στην Web TV του Παναθηναϊκού και αποτελούσε φυσικά υπάλληλο της ΠΑΕ, τραβούσε πλάνα. Ο Παναθηναϊκός έδωσε ΟΛΟ το υλικό απ0ό την πρώτη στιγμή στην αστυνομία.
Ο συγκεκριμένος φίλαθλος συνελήφθη στις 24 Μαΐου και έκτοτε δεν του έχει επιτραπεί η είσοδός του στο «Απόστολος Νικολαΐδης», με τον Παναθηναϊκό να χάνει σχεδόν τα… πάντα από την ενέργειά του, αλλά να κερδίζει κάτι πολύ σημαντικό: αρκετούς πόντους στην υπόληψή του και στον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει το άθλημα.
Το γεγονός επίσης ότι ο 22χρονος φοιτητής πήγε με το εισιτήριο διαρκείας του πατέρα του υπήρξε καθοριστικά ανασταλτικός παράγοντας για την εξακρίβωση της ταυτότητας του, καθώς κανείς δεν τον γνώριζε. Απαιτήθηκε ως εκ τούτου μεγάλη σειρά καταθέσεων, για να μπορέσουν οι αστυνομικοί της υποδιεύθυνσης αθλητικής βίας όπως άλλωστε συμπεραίνεται από το περιεχόμενο της δικογραφίας, να ταυτοποιήσουν τον δράστη με το πρόσωπο του φοιτητή