Με ένα ματς κάθε 80 ώρες, ο Ολυμπιακός 2021 κατάφερε να κάνει… μικρά θαύματα.
Το σκηνικό ελέω timing, μάλλον ανάμεικτο. Κάποιοι που επιτέλους παίρνουν από το απόγευμα της Κυριακής μιαν πολύτιμη ανάσα, έπειτα από έναν ποδοσφαιρικό «πόλεμο» διάρκειας 77 ημερών. Και κάποιοι άλλοι που ήδη βρίσκονται σε «εθνικές» αποστολές συνεχίζοντας με έναν τρόπο τις ασκήσεις αντοχής (και ψυχραιμίας) στο εξαντλητικό φετινό καλεντάρι.
Στην περίπτωση του Ολυμπιακού; Κάτι σε 50%-50%. Ακριβώς 13 διεθνείς έχει ο νταμπλούχος σε αυτό το «παράθυρο». Το μισό του ρόστερ, που ήδη ταξιδεύει ανά τον κόσμο. Για εκείνους λοιπόν το μόνο βέβαιο είναι πως η «καθημερινότητα» δεν θα αλλάξει ως το φινάλε της σεζόν.
Μεταξύ μας: Χαράς στο κουράγιο τους. Βγήκαν από ένα διάστημα 2,5 μηνών που οι Ερυθρόλευκοι έδωσαν ένα ματς κάθε 80 ώρες! Θα πρέπει να ταξιδέψουν για να δώσουν 2-3 αναμετρήσεις με το εθνόσημο στις επόμενες 2 εβδομάδες. Και θα επιστρέψουν για 11+1 ματς με την ομάδα τους ως τις 22 Μαΐου όπου έχει προγραμματιστεί ο τελικός του κυπέλλου Ελλάδας.
Εξαντλητικό ακόμη και στην ανάγνωση. Πολλώ δε μάλλον για ποδοσφαιριστές που επί της ουσίας αγωνίζονται μια 2ετία σερί, έπειτα από το περσινό lockdown και τη μετάθεση της περσινής σεζόν ως τα βάθη του Αυγούστου. Ότι συμβαίνει δηλαδή σχεδόν σε όλες τις ομάδες ελίτ της Ευρώπης. Εκείνες που και πρωταθλητισμό κάνουν, και στην Ευρώπη έχουν προσδοκίες, και στα ρόστερ τους για αυτούς τους λόγους διαθέτουν ποδοσφαιριστές υψηλού επιπέδου.
Ο Ολυμπιακός πρέπει να καμαρώνει. Πρέπει να νιώθει πάρα πολύ καλά για αυτό που έχει καταφέρει φέτος, στην δυσκολότερη «άσκηση» που έτυχε ποτέ στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο. Τόσες πολλές και διαφορετικές απαιτήσεις, τόσο παράξενο καλεντάρι, τόσες εξαντλητικές αποστολές. Και όλα μαζί υπό τον παρονομαστή μιας πανδημίας που ειδικά στους Ερυθρόλευκους έκανε ζημιά: 16 ποδοσφαιριστές θετικοί στον covid μέσα στην σεζόν αν δεν χάσαμε το μέτρημα.
Φέτος από αυτές τις συνθήκες «λύγισαν» βουνά όπως μπορεί να διαπιστώσει κάθε ψύχραιμος παρατηρητής. Η –μάλλον καλύτερη ομάδα της προηγούμενης διετίας- Λίβερπουλ είναι πιθανό για να ανανεώσει το ευρωπαϊκό της εισιτήριο να πρέπει να κατακτήσει το Champions League (σ.σ σε ένα σενάριο που ο Ολυμπιακός δεν θέλει με τίποτα καθώς αυτό θα σημαίνει ότι του χρόνου θα ξεκινήσει από τον πρώτο προκριματικό του θεσμού). Η Γιουβέντους των 9 σερί κατακτήσεων της Serie A είναι στο -10 από την κορυφή και αποκλεισμένη ήδη από την Ευρώπη (Πόρτο).
Με εξαίρεση τη Μπάγερν καμιά περσινή πρωταθλήτρια στις κορυφαίες λίγκες δεν είναι σήμερα στην πρώτη θέση του πίνακα, στην Αγγλία, τη Γαλλία (η Παρί Σεν Ζερμέν μόλις έφτασε τη Λιλ σε ισοβαθμία), την Ιταλία, την Ισπανία, την Πορτογαλία.
Αυτό που κατάφεραν οι Ερυθρόλευκοι, δηλαδή να φλερτάρουν με το back to back νταμπλ και την ίδια στιγμή να έφτασαν ως τα ευρωπαϊκά νοκ άουτ του Μάρτη δεν το συναντάς σχεδόν πουθενά. Και κανείς δεν είχε τόσο δύσκολο πρόγραμμα. Κανείς δεν χρειάστηκε σε 77 ημέρες να δώσει 23 αγώνες. Σε μια δοκιμασία που προφανώς και ξεπερνά το ποδόσφαιρο παραπέμποντας σε reality επιβίωσης. Τι έκανε ο Ολυμπιακός σε αυτό το διάστημα που μέτρησε από τις 3 Γενάρη ως την 21η του Μάρτη:
1) Πήρε τη διαφορά στη Σούπερ Λιγκ από το εύθραυστο +3 και την μετέτρεψε στο εμφατικό +19. Συγκέντρωσε 38 βαθμούς σε 15 αναμετρήσεις, με 12 νίκες και 2 ισοπαλίες. Από τον -όποιο- ανταγωνισμό του πρωταθλητισμού η ΑΕΚ μάζεψε 24, ο ΠΑΟΚ 23 και ο Άρης 22. Καταλαβαίνει λοιπόν ο καθένας και το «κοντράστ» και κυρίως τον τρόπο που το πρωτάθλημα εξελίχθηκε σε περίπατο.
2) Απέκλεισε από το κύπελλο Παναιτωλικό και –τον εξαιρετικό φέτος- Άρη φτάνοντας στους ημιτελικούς.
3) Απέκλεισε την Αϊντχόφεν από το Europa League και αποκλείστηκε από την Άρσεναλ επικρατώντας μέσα στο Emirates σε μια απίθανη νίκη.
4) Έφτασε στους 10.000 βαθμούς τη φετινή του σοδειά στην Ευρώπη, εξασφαλίζοντας το προνόμιο να είναι και του χρόνου στους ισχυρούς των προκριματικών.
5) Πέτυχε 17 νίκες, σκοράροντας 52 γκολ.
6) Άντεξε στους τραυματισμούς του Ρούμπεν Σεμέδο, του Ουσεϊνού Μπα, του Σωκράτη Παπασταθόπουλου, Αβραάμ Παπαδόπουλου, του Γιαν Εμβιλά, του Ματιέ Βαλμπουενά, του Μάριου Βρουσάι, του Αχμέντ Χασάν.
7) Προσαρμόστηκε –εσχάτως- σε έναν πολύ ενδιαφέροντα αγωνιστικό σχηματισμό (3-4-2-1) που μοιάζει να προστέθηκε ήδη στο play book του τεχνικού τιμ.
7+1) Κέρδισε έναν 23άχρονο ποδοσφαιριστή. Τον Θανάση Ανδρούτσο που αυτή τη στιγμή διεκδικεί θέση στην εντεκάδα της εθνικής ομάδας για το αυριανό ματς με την Ισπανία.
Πραγματικά, τι άλλο να ζητήσεις…