Άρης και ΟΦΗ είναι δύο ομάδες με παρόμοιο βίο τα τελευταία χρόνια. Μαζί επέστρεψαν στην Superleague και μαζί εξασφάλισαν ευρωπαικό εισητήριο πέρυσι. Ωστόσο, πλέον ο ένας ζει όνειρο και ο άλλος εφιάλτη.
Άρης και ΟΦΗ βρέθηκαν να παίζουν μαζί στις χαμηλές κατηγορίες, όπως επίσης μαζί πραγματοποίησαν και την επιστροφή τους στην Superlague το 2018. Δύο ιστορικές ομάδες με βαριά φανέλα και πολύ κόσμο, που η πλειονότητα της φίλαθλης Ελλάδας χάρηκε με την επιστροφή τους στη μεγάλη κατηγορία.
Ωστόσο, η πορεία τους μπορεί να ήταν μέχρι ένα χρονικό σημείο κοινή, αλλά στη συνέχεια προέκυψε ένα ολόκληρο χάσμα να τους χωρίζει. Άλλος είχε επιτυχία με διάρκεια και βελτιώνεται μέρα με τη μέρα και άλλος είδε τα όνειρα του να μένουν όνειρα. Αλλουνού το πρότζεκτ πέτυχε και αλλουνού… απέτυχε.
Σήμερα (14/3) Άρης και ΟΦΗ διασταυρώνουν τα ξίφη τους στο «Κλεάνθης Βικελίδης» για την τελευταία αγωνιστική της κανονικής διάρκειας του πρωταθλήματος και αμφότεροι «καίγονται». Οι Θεσσαλονικείς θέλουν να μπουν στα πλέι οφ όντας στη 2η θέση της βαθμολογίας και οι ασπρόμαυροι στα πλέι άουτ, όντας τουλάχιστον στην προτελευταία.
Το «ήρθα για να μείνω» του Άρη και ο… εφιάλτης του ΟΦΗ
Την σεζόν 2018/2019 που πραγματοποίησαν αμφότεροι την επιστροφή τους στην Superleague οι κιτρινόμαυροι έδειξαν πως είχαν αφήσει πίσω τους όλη την ταλαιπωρία που πέρασαν στις χαμηλές κατηγορίες και ότι ήρθαν για να μείνουν. Τερμάτισαν στην 5η θέση της βαθμολογίας (+11 από τον 6ο Πανιώνιο) και εξασφάλισαν το ευρωπαικό τους εισητήριο.
Αντιθέτως, οι Κρητικοί σώθηκαν από… θαύμα. Βρέθηκαν μια ανάσα από την επιστροφή τους στις χαμηλές κατηγορίες. Τερμάτισαν στη 13η θέση με 32 βαθμούς και έπαιξαν μπαράζ με τον Πλατανιά για να μείνουν στην κατηγορία. Τελικώς έμειναν και με… μυθικό τρόπο. Συγκεκριμένα, γλίτωσαν τον υποβιβασμό με γκολ του Ναμπί στο 90+6′.
Η κοινή τους πορεία
Την αμέσως επόμενη σεζόν οι ασπρόμαυροι πραγματοποίησαν μια εκπληκτική αλλαγή στην εικόνα τους. Ο ζωντανός εφιάλτης που είχαν ζήσει φάνηκε πως τους ξύπνησε για τα καλά. Έκαναν μια εξαιρετική χρονιά, παίζοντας κατά κύριο λόγο επιθετικό ποδόσφαιρο. Τερμάτισαν στην 5η θέση στην κανονική διάρκεια, ενώ στα πλέι οφ κατέληξαν στην 6η, με αποτέλεσμα να εξασφαλίσουν ευρωπαικό εισητήριο έπειτα από 20 χρόνια.
Την ίδια σεζόν οι Θεσσαλονικείς είχαν πανομοιότυπη πορεία με τον ΟΦΗ, ενώ είχαν κοινά στοιχεία όσον αφορά και το αγωνιστικό κομμάτι, καθώς παρήγαγαν και εκείνοι κυρίως επιθετικό ποδόσφαιρο. Μάλιστα, είναι χαρακτηριστικό πως τερμάτισαν στην ισοβαθμία με την κρητική ομάδα στην κανονική διάρκεια όντας στην 6η θέση. Στα πλέι οφ τους προσπέρασαν, αλλά αυτό δεν είχε ουσιαστική σημασία διότι αμφότεροι εξασφάλισαν την έξοδο τους στον 2ο προκριματικό γύρο του Europa League.
Η εξέλιξη του Άρη και η καθοδική πορεία του ΟΦΗ
Τη φετινή σεζόν ο Άρης ζει ένα όνειρο. Διανύει την καλύτερη σεζόν της τελευταίας 40ετίας, όντας στη δεύτερη θέση της Superleague (48β) μετά από 25 αγώνες, δηλαδή μια αγωνιστική πριν το τέλος της κανονικής διάρκειας. Παρουσιάζει σταθερότητα, σοβαρότητα και δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από ΑΕΚ, ΠΑΟΚ και Παναθηναϊκό, παρά τη μεταξύ τους διαφορά στο μπάτζετ. Μάλλον το αντίθετο.
Ένας «μπομπέρ» που βλέπει… Euroleague: Η χρονιά «εκτόξευσης» του Βασίλη Τολιόπουλου (vids)
Από την άλλη πλευρά, ο ΟΦΗ ζει σε επανάληψη τη σεζόν 2018/2019 και ακόμη χειρότερα, καθώς τότε δεν ήταν τόσο κακός αγωνιστικά. Βρίσκεται στην προτελευταία θέση της βαθμολογίας (19β) και αγνοεί τη νίκη περίπου 2,5 μήνες. Θα κληθεί να δώσει 7 τελικούς στα πλέι άουτ στη μάχη για την παραμονή, στην οποία συμμετέχουν επίσης ΑΕΛ, Παναιτωλικός και Λαμία. Μια μάχη δίχως αύριο…