Οι περισσότεροι αποτυχημένοι. Αλλά χωρίς τον χρόνο που απαιτείται σε τέτοιες περιπτώσεις για να δείξουν έργο. Στον ΠΑΟΚ αλλάζουν τους τεχνικούς διευθυντές σαν τα... πουκάμισα. Και από σήμερα αναζητούν τον όγδοο τα τελευταία εννιά χρόνια.
Από τον Γιώργο Γεωργιάδη και τον Ζήση Βρύζα, μέχρι τον Γερμάν Τσιστιακόφ και τον Φρανκ Άρνεσεν. Από τον Λούμπος Μίχελ και τον Μάριο Μπράνκο, έως τον Όλαφ Ρέμπε, που δε συμπλήρωσε ούτε εννιάμηνο στη Θεσσαλονίκη. Ο Ιβάν Σαββίδης αλλάζει τους τεχνικούς διευθυντές πιο συχνά και από τους προπονητές και είναι προφανές πως τόσο ο ίδιος, όσο και οι συνεργάτες του, δεν έχουν την υπομονή να εμπιστευτούν σε έναν άνθρωπο το οργανόγραμμα του συλλόγου.
Αποτέλεσμα; Ο ΠΑΟΚ να μένει συνήθως μακριά από τους τίτλους (ένα πρωτάθλημα στην – υποτίθεται – αναγεννημένη εποχή με τον Σαββίδη) και πια να βρίσκεται στα πρόθυρα διάλυσης. Με έναν ακόμα τεχνικό διευθυντή, τον Όλαφ Ρέμπε, να φεύγει, με παίκτες να είναι έτοιμοι να τα… βροντήξουν από τα ντου των οπαδών και με τον Ιβάν Σαββίδη… εξαφανισμένο κάπου στο Ροστόφ. Να διαβάζει από απόσταση τα εκατοντάδες πια παράπονα των οπαδών της ομάδας και να ακούει από μακριά τα όσα συμβαίνουν πέριξ της Τούμπας μετά από τις συνεχόμενες αγωνιστικές αποτυχίες.
Ο Όλαφ Ρέμπε είναι ο τελευταίος που άνοιξε την πόρτα και έτρεξε μακριά. Ο έβδομος στη μακρά λίστα των ανθρώπων που έχουν αναλάβει μια καρέκλα που αποδεικνύεται… ηλεκτρική. Ο Γερμανός το επεξεργαζόταν καιρό. Συγκεκριμένα, από τότε που ένιωθε πως για όλα τα… δεινά της φετινής ομάδας η ευθύνη θα πέσει σε εκείνον. Και αποφάσισε οχτώ μήνες μετά την έλευσή του να πάρει το αεροπλάνο και να επιστρέψει στη Γερμανία, όπου τον περιμένει η Νυρεμβέργη.
Ο Γ.Χ. που βρήκε ο Ιβάν και ο Τσιστιακόφ
Όταν ο Ιβάν Σαββίδης ανέλαβε τα ηνία της ΠΑΕ ΠΑΟΚ βρήκε ως τεχνικό διευθυντή τον Γιώργο Γεωργιάδη με πρόεδρο τον Ζήση Βρύζα. Ο Γ.Χ. γνώριζε πως οι μέρες του στο συγκεκριμένο πόστο δε θα ήταν πολλές. Αποδείχτηκε αυτό, αφού τρεις μήνες μετά και συγκεκριμένα τον Νοέμβριο του 2012 ήρθε μετά… βαϊων και κλάδων, αλλά και παχυλές αμοιβές, ο Γέρμαν Τσιστιακόφ με τον τίτλο του σρατηγικού συμβούλου σε θέματα ποδοσφαίρου.
Ο Τσιστιακόφ όμως από ποδόσφαιρο δεν γνώριζε και πολλά. Βοήθησε σε θέματα όπως τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης της ΠΑΕ, την… ιστοσελίδα της ομάδας, αλλά από ποδόσφαιρο… μηδέν. Αποχώρησε από το πόστο του μετά τον χαμένο τελικό Κυπέλλου από τον Παναθηναϊκό το 2014 και για τους επόμενους τρεις μήνες ήταν πρόεδρος και τεχνικός διευθυντής παράλληλα ο Ζήσης Βρύζας, ο οποίος παρέμεινε μόνο στο δεύτερο πόστο όταν ανέλαβε την προεδρία ο Τζακ Αγγελίδης.
Ο Βρύζας παραιτήθηκε στις 13 Φεβρουαρίου του 2015, μετά από έντονη αμφισβήτηση για τις επιλογές του στη μεταγραφική περίοδο εκείνου του Ιανουαρίου, όπως αυτή του Ρικάρντο Κόστα, αλλά και λόγω της προβληματικής σχέσης του με τον Άγγελο Αναστασιάδη.
Η επιλογή του Άρνεσεν
Τον Μάιο του 2015 αναλαμβάνει τη θέση του τεχνικού διευθυντή ένα αρκετά… βαρύ όνομα. Ο Φρανκ Άρνεσεν, που είχε δουλέψει σε συλλόγους όπως η Τσέλσι και το Αμβούργο. Ο Άρνεσεν εφάρμοσε την λογική αγοράς εξελίξιμων παικτών από ευρωπαϊκά πρωταθλήματα δεύτερης ταχύτητας (π.χ. Όλσεν, Τσίμιροτ, Ροντρίγκες).
Πιστώθηκε και το ότι έβαλε το ποσοστό μεταπώλησης στην πώληση του Λούκας στην Λα Κορούνια, το οποίο απέφερε έξι εκατ. ευρώ στα ταμεία του ΠΑΟΚ, όταν αργότερα πουλήθηκε ο Ισπανός στην Άρσεναλ. Με τις πωλήσεις παικτών που έφερε ο Άρνεσεν μπήκαν στα “ασπρόμαυρα” ταμεία πάνω από 15 εκατ. ευρώ, τα οποία άφησε “κληρονομιά”. Δεν μακροημέρευσε πληρώνοντας την λάθος επιλογή του Ιγκόρ Τούντορ. Έφυγε πριν συμπληρώσει χρόνο μετά το 0-1 από τον Ηρακλή στη Τούμπα στις 16/2/2016.
Ο επιτυχημένος Λούμπος Μίχελ και ο Μπράνκο
Τη θέση του Άρνεσεν πήρε ο πρώην διεθνής διαιτητής, Λούμπος Μίχελ. Ο κατά γενική ομολογία πιο επιτυχημένος τεχνικός διευθυντής της περιόδου Σαββίδη. Εκ του αποτελέσματος, ο Τσέχος αποτέλεσμα τον άνθρωπο που πέτυχε περισσότερο από τον καθένα, τόσο σε θέματα επιλογής ποδοσφαιριστών, όσο και αποτελεσμάτων, με τον ΠΑΟΚ να φτάνει στην κατάκτηση του νταμπλ.
Ένας «μπομπέρ» που βλέπει… Euroleague: Η χρονιά «εκτόξευσης» του Βασίλη Τολιόπουλου (vids)
Η ανανεώση που επιχειρήθηκε το καλοκαίρι του 2019 άφησε τον Μίχελ σε ρόλο εξωτερικού συνεργάτη και έφερε τον Μάριο Μπράνκο στη θέση του, με τον τελευταίο να φέρνει στην Τούμπα Σέρτζιο Ολιβέιρα και Κάρολ Σφιντέρσκι. Όμως το αμέσως επόμενο καλοκαίρι δεν εξελίχθηκε όπως περίμεναν στην Τούμπα με αποτέλεσμα να έρθει η φθορά και ο Μπράνκο να αποχωρήσει… κακήν κακώς, δίνοντας τη θέση του στον Όλαφ Ρέμπε που έγινε ο έβδομος τεχνικός διευθυντής σε οχτώ χρόνια. Και πλέον ο ΠΑΟΚ αναζητεί τον όγδοο στην εποχή Σαββίδη.