Στα 20 εκατ. ευρώ ήταν υπολογισμένα τα έξοδα της σεζόν 2017-18 στον ΠΑΟ και στα τέλη Ιανουαρίου μειώθηκαν 50%.
Στα 17 εκατ. ευρώ είχε προσδιορίσει το κόστος λειτουργίας του Παναθηναϊκού τη φετινή σεζόν ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος έπειτα από έναν έλεγχο που είχε κάνει.
Στην πορεία, όμως και μετά το ναυάγιο των διαπραγματεύσεων μεταξύ του ισχυρού άνδρα της ΚΑΕ και του Γιάννη Αλαφούζου, αυτό που διέρρεε από στελέχη του «τριφυλλιού» είναι ότι το κόστος για την τρέχουσα περίοδο έφτανε τα 20 εκατ. ευρώ. Το μπάτζετ για την ομάδα (παίκτες, προπονητικό τιμ) ήταν περίπου 12,5 εκατ. ευρώ με την εφορία.
Τα υπόλοιπα αφορούσαν λειτουργικά έξοδα. Υπαλληλικό προσωπικό σε γραφεία και Κορωπί, κόστος αγώνων (σεκιούριτι, ρεύμα, διαιτητικά έξοδα κ.α.), συντήρηση γηπέδων, μετακινήσεις, διανυκτερεύσεις. Συν την Ακαδημία που κοστίζει 800.000 ευρώ (δεν περιλαμβάνονται στο ποσό τα επαγγελματικά συμβόλαια που υπέγραψαν τον περασμένο Νοέμβριο παιδιά της Κ20 και της Κ17). Οι πληροφορίες, μάλιστα, αναφέρουν ότι στην Ακαδημία δεν έγινε καμία περικοπή, αλλά τον Γενάρη έπεσε στο τραπέζι η πρόταση να φύγουν ορισμένα από τα παιδιά που έχουν επαγγελματικό συμβόλαιο και δεν δείχνουν να είναι στην… πρώτη γραμμή. Δείγμα της κατάντιας.
Ο Αλαφούζος κάθε μήνα έδινε εντολή για επιπλέον περικοπές και το πρώτο… δώρο (αλλά και πλήγμα για τον Ουζουνίδη) ήρθε από τον Τσάβες. Με την αποχώρησή του, ο ΠΑΟ γλίτωσε το 1,3 εκατ. ευρώ που έπρεπε να δώσει σε Μπόκα, Μπάνφιλντ κι άλλο ένα εκατ. ευρώ από το συμβόλαιό του συν την εφορία (πήρε μόνο δεδουλευμένα έως τον Οκτώβριο).
Ακολούθησαν στα μισά της σεζόν οι αποχωρήσεις του Σιλά, άρα δεν πλήρωσε ο Παναθηναϊκός και 75.000 ευρώ, που αντιστοιχούν στο μισό ενοίκιο του δανεισμού του στη Ρεν και κατόπιν των Χίλιεμαρκ, Βιγιαφάνιες, Καμπέσας, Μολέντο, Χουλτ, Ρέις. Για όλους ο Παναθηναϊκός γλίτωσε το υπόλοιπο των συμβολαίων τους συν την εφορία (ενώ ορισμένοι παραιτήθηκαν κι από δεδουλευμένα) σχεδόν 4 εκατ. ευρώ.
Το μπάτζετ της ομάδας πλέον μεικτά φτάνει περίπου τα έξι εκατ. ευρώ. Αν έφευγε και ο Κουρμπέλης, ο οποίος παίρνει 280.000 ευρώ φέτος, θα μειωνόταν κι άλλο το κόστος. Και δεν υπολογίζονται τα έσοδα από τις πωλήσεις (Βλαχοδήμος, Βιγιαφάνιες, Μολέντο, Χουλτ) τα οποία είναι σχεδόν τρία εκατ. ευρώ.
Σε όλα αυτά που παραθέτουμε, θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα έσοδα στον προϋπολογισμό του καλοκαιριού (τηλεοπτικά, ΟΠΑΠ, εισιτήρια, διαρκείας και διάφορες μικρότερες χορηγίες) ήταν δέκα εκατ. ευρώ. Αντιλαμβάνεται κανείς ότι και φέτος υπήρχε τεράστια τρύπα. Κι εξηγείται στον μέγιστο βαθμό γιατί ο Γιαννακόπουλος φώναζε ότι δεν θέλει εκτός από τα παλιά χρέη, να πάρει στην πλάτη του και τη φετινή σεζόν.
Στο τέλος Ιανουαρίου υπήρχε μία εκτίμηση από ανθρώπους της ΠΑΕ ότι το κόστος ομάδας και λειτουργικών μειώθηκε στα 13 εκατ. ευρώ. Οι νεότερες πληροφορίες αναφέρουν ότι πλέον έχει μειωθεί στα δέκα εκατ. ευρώ. Εγινε δηλαδή τέτοιο ψαλίδισμα που ενδεχομένως έχουν ισοσκελιστεί έσοδα-έξοδα (θα φανεί αυτό αν ισχύει στον ισολογισμό). Το γιατί δεν επιδιώχθηκε αυτό από το καλοκαίρι κι έπρεπε μέσα στη χρονιά ο Παναθηναϊκός να διασύρεται σε όλα τα επίπεδα, μόνο ο Αλαφούζος μπορεί να το εξηγήσει. Αν κι ο ίδιος ακόμα θ’ αδυνατεί. Θα είχαν αποφευχθεί πολλά λάθη.
Εννοείται, ότι αν δεν αλλάξει το ιδιοκτησιακό καθεστώς το κόστος τη νέα σεζόν, ομάδα και λειτουργικά, θα γίνει προσπάθεια να μην ξεπερνά τα 8,5-9 εκατ. ευρώ. Ο μεγαλομέτοχος, άλλωστε, είχε απαίτηση τον Γενάρη το μπάτζετ για το αγωνιστικό να μην υπερβαίνει τα 4,5 εκατ. ευρώ μεικτά.