Πέδρο Μαρτίνς, Κριστιάν Καρεμπέ και Αντόνιο Ενρίκες γιόρτασαν τη Fogaceira στον Ρέντη, μια παράδοση 500 χρόνων.
Ο Πέδρο Μαρτίνς, ο Κριστιάν Καρεμπέ και ο άμεσος συνεργάτης του Πορτογάλου τεχνικού, Αντόνιο Ενρίκες γιόρτασαν μια ιδιαίτερη παράδοση της Πορτογαλίας. Πιο συγκεκριμένα, οι τρεις τους γιόρτασαν τη Fogaceira στον Ρέντη, μια παράδοση άνω των 500 χρόνων, με τον βοηθό του Πορτογαλου τεχνικού του Ολυμπιακού να ανεβάζει και φωτογραφίες στα social media.
Η «fogaça» είναι γλυκό αρτοσκεύασμα που μνημονεύεται σε διάφορα μεσαιωνικά έγγραφα. Αρχικά προσφερόταν ως ανάθημα στον άγιο Σεβαστιανό και σε αυτήν χρωστά την ονομασία του η μεγαλύτερη θρησκευτική πανήγυρης που πραγματοποιείται στον δήμο της Santa Maria da Feira, η «Festa das Fogaceiras» (γιορτή των παραγωγών της fogaça) που έχει μακραίωνη παράδοση.
Το 2005 το πατροπαράδοτο αυτό πανηγύρι συμπλήρωσε 500 χρόνια ζωής, που χαρακτηρίστηκαν από την αφοσίωση του λαού της ιστορικής περιοχής Terras de Santa Maria, και σήμερα είναι η πιο χαρακτηριστική γιορταστική εκδήλωση στον δήμο της Santa Maria da Feira.
Στις μέρες μας η «Festa das Fogaceiras», που πραγματοποιείται στις 20 Ιανουαρίου, εξακολουθεί να είναι μια ετήσια εκδήλωση η οποία περιλαμβάνει πρωτοβουλίες όπως επίδειξη της παρασκευής της «Fogaça da Feira» με συμμετοχή των παραγωγών της «fogaça» και προσκεκλημένων αξιολογητών προκειμένου να ευαισθητοποιηθούν οι παραγωγοί της «fogaça» στη σημασία της διατήρησης της πατροπαράδοτης συνταγής και της παραδοσιακής διαδικασίας παραγωγής αυτού του γλυκού αρτοσκευάσματος με τη μακρόχρονη ιστορία. Ετήσια είναι επίσης και η συνέλευση («capítulo») της Αδελφότητας της «Fogaça da Feira» που αποτελεί μία από τις σημαντικότερες τελετές της Αδελφότητας αυτής, αποστολή της οποίας είναι η προώθηση, η μελέτη και η προάσπιση της «fogaça», δεδομένης της ιστορικής της αξίας, καθώς και η διάδοση και διατήρηση των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της γνήσιας «Fogaça da Feira».
Η σημασία της «Fogaça da Feira» στον δήμο της Santa Maria da Feira είναι γνωστή από αμνημονεύτων χρόνων. Υπάρχουν αναφορές που συνδέουν τη «fogaça» με τις λεγόμενες «inquirições» (έλεγχοι περιουσιακών τίτλων των γαιοκτημόνων) του 1220, τη διενέργεια των οποίων διέταξε ο Αλφόνσος Β’ της Πορτογαλίας στην Terra de Santa Maria, τη στρατιωτική και διοικητική έδρα της περιφέρειας, με κέντρο την Vila da Feira και το κάστρο της, το οποίο ενέπνευσε το σχήμα της «Fogaça da Feira».
Λόγω της ιστορικής της σχέση με τη διοργάνωση της «Festa das Fogaceiras», στην οποία η «fogaça» προσφέρεται ως ανάθημα στον άγιο Σεβαστιανό, η παράδοση της «Fogaça da Feira» έχει βαθιές ρίζες στην περιοχή. Χάρη στους ιστορικούς και θρησκευτικούς δεσμούς με το κοινωνικό περιβάλλον, η παραγωγή του προϊόντος έχει καταστεί αναπόσπαστο μέρος της παράδοσης του δήμου της Santa Maria da Feira.
Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του, ιδίως το κωνικό σχήμα του, οφείλονται στην ιδιαίτερα στενή σχέση του με τη γεωγραφική περιοχή, στην τοπική τεχνογνωσία στη διαδικασία παρασκευής, ιδίως όσον αφορά την ανάμειξη των συστατικών και το ζύμωμα, το πλάσιμο της ζύμης σε ρολά και το άνοιγμά της σε σχήμα γραβάτας μέχρι το τύλιγμά της σε σχήμα κώνου που ολοκληρώνεται με την κοπή η οποία σχηματίζει τη χαρακτηριστική κορυφή: τις τέσσερις προεξοχές στην κορυφή που παριστάνουν τους τέσσερις πύργους του κάστρου της Santa Maria da Feira και οι οποίες διακρίνουν σαφώς την «Fogaça da Feira» από άλλα είδη γλυκών αρτοσκευασμάτων.
Είναι ιδιαίτερα σημαντικό το τύλιγμα της ζύμης σε σχήμα κώνου που πρέπει να γίνεται πάντοτε προς την ίδια κατεύθυνση, από τη βάση προς την κορυφή. Το στάδιο αυτό εξαρτάται εξ ολοκλήρου από την τοπική τεχνογνωσία, τόσο για την εκτίμηση των καιρικών συνθηκών (που μπορούν να επηρεάσουν την ωρίμαση της ζύμης) όσο για την επιδεξιότητα των χεριών που είναι απαραίτητη για να λάβει το προϊόν τη χαρακτηριστική τελική του μορφή.
Ήδη κατά το ψήσιμο, οι «fogaças» εξάγονται από τον φούρνο και οι τομές στην κορυφή τους χωρίζονται με το χέρι. Στη συνέχεια, ξαναμπαίνουν στον φούρνο έως ότου ψηθούν πλήρως. Η διαδικασία αυτή είναι καθοριστικής σημασίας προκειμένου να μπορέσει η θερμότητα να διεισδύσει στο εσωτερικό των «fogaças» ώστε να ψηθούν ομοιόμορφα και η ψίχα τους να είναι χαλαρή και ελαφριά στο εσωτερικό, χάρη στο ψήσιμό τους στην κατάλληλη θερμοκρασία και για τον κατάλληλο χρόνο.
Αυτό είναι απαραίτητο προκειμένου οι «fogaças» να εμφανίζουν μετά το ψήσιμο τη μορφή με την οποία είναι γνωστές, δηλαδή την αναπαράσταση των πύργων του Κάστρου της Φέιρα. Η εκτίμηση του κατάλληλου χρόνου προς τούτο εξαρτάται από την πείρα και την ευαισθησία, του παραγωγού των «fogaças», του «fogaceiro».
Χάρη στην ιστορία, την παράδοση, τη γεύση και την υφή της, η «Fogaça da Feira» αποτελεί την κυριότερη γαστρονομική αναφορά της πόλης και δεν λείπει από καμία εμποροπανήγυρη, έκθεση και εκδήλωση του δήμου.
Δείτε την ανάρτηση του:
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.