Η «επικαιροποίηση» των προϋποθέσεων διεξαγωγής αγώνων του πρωταθλήματος στο τραπέζι.
Αστέρας Τρίπολης-Βόλος. Και βέβαια αύριο ΑΡΗΣ-ΑΕΚ. Οι δύο από τις επτά αναμετρήσεις της 8ης αγωνιστικής της Σούπερ Λιγκ, που μπαίνουν μαζί με τις άλλες στη λίστα με τις ανοιχτές υποχρεώσεις. Αναβλήθηκαν έπειτα από τα διαδοχικά κρούσματα στα ρόστερ των φιλοξενούμενων.
Μικρό το κακό αν αναλογιστεί κάποιος ότι θα μπορούσαμε να μην έχουμε καν πρωτάθλημα σε αυτό το lockdown 2. Από την άλλη όμως ο λογαριασμός «φουσκώνει». Και τέλος πάντων από ένα σημείο και έπειτα το πρόβλημα που θα δημιουργηθεί είναι πρακτικό. Πότε θα γίνουν τα «εξ αναβολής» ματς της Σούπερ Λιγκ τα οποία είναι πολλά παρά το γεγονός ότι μεσοβδόμαδα η διοργανώτρια προσπαθεί να συμμαζέψει τους αριθμούς.
Εκκρεμούν ως εδώ τα: ΑΕΚ-Ολυμπιακός (1η), Αστέρας Τρίπολης-Απόλλωνας Σμύρνης (3η), ΑΕΛ-ΑΡΗΣ (6η), Απόλλωνας Σμύρνης-Λαμία (6η), ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός (6η), και βέβαια τα δύο του τρέχοντας Σαββατοκύριακου. Τα περισσότερα εξ αυτών είναι άγνωστο αν μπορούν να γίνουν ως το τέλος του ΄20. Το ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός δεδομένα πηγαίνει για το 2021.
Και μιας και το δεύτερο κύμα επιδημίας δείχνει πλέον τα δόντια του; Είναι άγνωστο πόσο θα μεγαλώσει αυτός ο λογαριασμός όσο ο καιρός περνά. Όσο οι ομάδες ταξιδεύουν κλπ. Τη Δευτέρα ας πούμε φεύγουν πολλοί για να πάνε στις εθνικές ομάδες τους. Τα δύο προηγούμενα παράθυρα έδειξαν ότι οι εθνικές έφεραν μπελάδες. Το παράδειγμα του Ολυμπιακού με τον Μαντί Καμαρά και στην πορεία με τους Ουσεϊνου Μπα και Χιλάλ Σουντανί είναι χαρακτηριστικό.
Τι λέει το πρωτόκολλο της Σούπερ Λιγκ για την αναβολή ενός αγώνα; Πως προπαραμονή οι ομάδες υποβάλλονται σε τεστ. Αν βρεθεί ένα ή δύο κρούσματα τότε το τεστ επαναλαμβάνεται και την επόμενη ημέρα. Αν τριτώσει τότε δεν έχουμε ματς. Αυτό το πρωτόκολλο σχηματίστηκε στα τέλη του Μάη όταν οι ομάδες βγήκαν από το lockdown 1 για να προπονηθούν και στην πορεία για να επιστρέψουν στο πρωτάθλημα. Τότε όμως το πρώτο κύμα της επιδημίας ολοκληρώνονταν. Τότε τα κρούσματα τα μετρούσαμε ακόμη σε δεκάδες. Τώρα μετράμε σε χιλιάδες. Άρα λοιπόν αυτομάτως γεννάται μια απορία; Είναι το τρέχον πρωτόκολλο ταιριαστό με τις υπάρχουσες συνθήκες;
Η UEFA λέει στις ομάδες της ότι αν έχουν 13 διαθέσιμους ποδοσφαιριστές (αρκεί απαραίτητα ένας να είναι τερματοφύλακας) τότε πρέπει να αγωνιστούν κανονικά στα κύπελλα Ευρώπης. Έχει σχηματίσει δύο λίστες για κάθε κλαμπ, την Α και την Β (όπου αποτελείται επί της ουσίας από τους ποδοσφαιριστές της κ-19). Είναι δηλωμένοι 40-45 παίκτες. Και τριάντα κρούσματα να υπάρχουν λοιπόν σε μια ομάδα, η συνομοσπονδία είναι ξεκάθαρη: Μπες και παίξε. Δεν ενδιαφέρεται τόσο για την ποιότητα των αγώνων, όσο για την διεξαγωγή τους. Και οι ομάδες είναι σύμφωνες.
Στην Ελλάδα όταν υπάρχουν πλέον χιλιάδες κρούσματα σε καθημερινή βάση είναι δυνατόν να συνεχίσουμε με το πρωτόκολλο που μιλάει για 3 κρούσματα με τη φιλοδοξία ότι η σεζόν θα εξελιχθεί κανονικά; Το ρεπορτάζ λέει ότι οι ομάδες είναι ήδη προβληματισμένες. Και ακριβώς για αυτό μέσα στην εβδομάδα που έρχεται αναμένεται να κάνουν τις κινήσεις τους. Να καθίσουν στο τραπέζι με τους λοιμοξιολόγους. Και να δουν τι μπορεί να γίνει, αν μπορεί να γίνει κλπ.
Θα μπορούσε η λύση των 13 παικτών να υιοθετηθεί και στην Ελλάδα; Νομίζω πως ναι και το καλύτερο που έχει να κάνει η Σουπερ Λίγκα είναι να πείσει τις υγειονομικές αρχές που τελικά αποφασίζουν, να δώσουν την συγκατάθεσή τους. Αλλιώς θα χαθεί η μπάλα. Διότι ακόμα κι αν υποθέσουμε ότι βρίσκονται ημερομηνίες για να γίνουν τα ματς που έχουν αναβληθεί είναι δύσκολο να κρατήσεις το ενδιαφέρον του κόσμου για ένα πρωτάθλημα, που κανείς δεν γνωρίζει πότε παίζουν οι ομάδες!
Ο κόσμος έχει υποχρεωτικά σταματήσει να πηγαίνει στο γήπεδο. Αν δεν ξέρει και πότε θα δει τα ματς στην τηλεόραση, πώς να το παρακολουθήσει το πρωτάθλημα μας; Δεν είναι ρητορική η ερώτηση. Την Τρίτη ο Παναθηναϊκός έπαιξε με τον Απόλλωνα και την Τετάρτη έγινε το ΠΑΣ – ΑΕΛ. Οι πιο πολλοί δεν το ξέρανε. Σίγουρα δεν ξέρουν ότι και το Αστέρας Τρίπολης-Σμύρνης έχει οριστεί για τις 25/11.